Romania a emis obligatiuni in euro pe piata externa de capital la cea mai scazuta dobanda obtinuta vreodata, completand cu 8 luni in avans necesarul de finantare externa pentru anul 2014, informeaza Ministerul Finantelor Publice.
"Prin aceasta emisiune de euroobligatiuni denominate in euro, cea de-a treia pentru Romania cu maturitatea de 10 ani, s-a atras suma de 1,25 miliarde de euro la o dobanda de 3,701% pe an, nivel care se situeaza cu 45 puncte de baza sub randamentul de 4,15% pe an obtinut la redeschiderea emisiunii cu maturitatea de 7 ani din luna octombrie a anului trecut", se spune in comunicat.
Conform strategiei de administrare a datoriei publice, Romania extinde maturitatea medie a portofoliului, in vederea reducerii riscului de refinantare si diversificarii bazei de investitori.
Prin aceasta emisiune de obligatiuni, Romania isi acopera cu 8 luni in avans necesarul de finantare externa planificat pentru anul 2014.
"Romania va continua sa emita titluri de stat pe piata interna conform calendarului anual de emisiuni anuntat la inceputul anului. Totodata, in contextul unor conditii de finantare extrem de avantajoase, Romania ar putea prefinanta necesitatile aferente anului 2015. Nivelul scazut al costului mediu si nivelul ridicat de suprasubscriere (de peste 4 ori), in conditiile unei participari diversificate, atat institutionale cat si geografice a bazei de investitori, reflecta credibilitatea de care se bucura pe plan extern Romania, urmare... mai mult
Miercuri, 16 Aprilie 2014, ora 08:59
Romania ar fi angajat grupurile bancare BNP Paribas, Citigroup si JP Morgan pentru a fi aranjorii unei emisiuni de obligatiuni pe piata internationala, au declarat surse din piata financiara pentru Reuters.
Este inca incert daca Romania va emite obligatiuni denominate in euro sau in dolari, insa o sursa apropiata planurilor autoritatilor romane a declarat in decembrie pentru Reuters ca a emis o cerere de oferta pentru noi eurobonduri denominate in dolari.
Cea mai recenta iesire pe pietele externe a avut loc in luna octombrie, cand Romania a imprumutat 500 milioane de euro printr-o emisiune de obligatiuni denominate in euro.
Guvernul a anuntat, la sfarsitul lunii noiembrie ca plafonul maxim al emisiunilor de titluri de stat pe pietele externe Medium Term Notes (MTN), aprobat in 2010 pentru trei ani, a fost aproape dublat, de la 8 miliarde euro la 15 miliarde euro, si extins astfel incat sa acopere si perioada urmatorilor trei ani, respectiv 2014-2016.
Executivul arata ca, astfel, va fi acoperit necesarul brut de finantare prin emisiuni de titluri pe pietele internationale de capital pentru perioada 2014-2016.
Programul de emisiuni MTN pe piata internationala a fost aprobat in 2010 pentru o perioada de trei ani si cu un plafon maxim de 7 miliarde euro. In luna iunie, plafonul maxim a fost suplimentat de Guvern cu 1 miliard euro, la un total de 8 miliarde euro, pentru a acoperi necesarul de finantare pe anul 2012.
Romania este evaluata de Moody's cu rating... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 08:28
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a respins joi toate ofertele primite de la bancile comerciale pentru obligatiuni cu scadenta pe sapte ani, respectiv in aprilie 2020, din cauza randamentelor considerate prea ridicate, aceasta fiind prima licitatie respinsa din august 2012.
Valoarea indicativa a operatiunii a fost de 300 milioane de lei, iar bancile au subscris titluri de 688 milioane lei.
Analistii ING Bank au precizat, intr-un raport emis joi dimineata, ca se asteapta ca Finantele sa respinga ofertele bancilor.
"Credem ca sunt sanse ridicate ca MF sa respinga toata cererea, alternativa fiind probabil plata unui randament maxim de 5,75%, o crestere foarte rapida a randamentului pentru piata primara, dupa ce MF a platit un randament mediu de 5,03% la obligatiunile pe zece ani emise in urma cu o luna", arata sursa citata.
Randamentele au urcat constant in ultima luna, pe fondul renuntarii investitorilor straini la obligatiunile denominate in monedele regionale si, implicit, la cele in lei, pe fondul ingrijorarilor ca Fed ar putea reduce programul de achizitii de obligatiuni destinat stimularii economiei.
Finantele au planificat pentru luna iunie doar licitatii de vanzare de obligatiuni, fara certificate de trezorerie, in suma de 2,98 miliarde lei, in scadere cu aproape 800 de milioane de lei fata de luna mai.
Valoarea titlurilor care ajung la scadenta in luna iunie, de 1,3 miliarde de lei, este cea mai redusa din ultimii aproape doi. Valoarea medie... mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 15:38
Ministerul Finantelor a atras joi 581,4 milioane euro de pe piata locala prin prin redeschiderea unei emisiuni cu scadenta la trei ani in valuta, suma de trei ori mai mare decat valoarea indicativa, la un randament mediu de 2,9% pe an, reprezentand cel mai redus nivel pentru aceasta maturitate.
Subscrierile au insumat 764,7 milioane euro, iar valoarea indicativa a emisiunii a fost de 200 milioane euro.
Titlurile vor ajunge la maturitate in februarie 2016. Analistii ING Bank estimau, intr-un raport emis joi dimineata, ca Finantele ar putea sa vanda titlurile la un randament de circa 2,85%.
"Acesta este mai aproape de cotatiile inferioare ale pietei secundare, intrucat credem ca emisiunea de titluri in euro de pe piata locala va avea parte de o cerere ridicata data fiind dinamica slaba a creditului in valuta", potrivit raportului citat.
La operatiunea din luna ianuarie, pentru titluri cu aceeasi scadenta, administratorii datoriei publice au imprumutat 502,5 milioane euro de pe piata locala, la un randament mediu de 3,14% pe an.
Administratorii datoriei publice au planificat pentru luna aprilie licitatii in valoare de 2,5 miliarde de lei, plus licitatia in euro. mai mult
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 16:25
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat de pe piata interna 397,6 milioane lei prin vanzare de obligatiuni cu maturitate la trei ani, iar subscrierile au depasit de sase ori valoarea programata a emisiunii.
Costurile de finantare au crescut, insa, randamentul mediu acceptat fiind de 5,73% pe an, fata de 5,69% pe an la licitatia precedenta.
Cererea pentru obligatiunile in lei vandute de Finante a urcat semnificativ incepand cu jumatatea lunii decembrie, investitorii fiind atrasi de randamentele peste tarile din regiune. Ca urmare, randamentele au intrerupt trendul ascendent inceput in luna mai, cand BNR a decis sa nu mai reduca rata dobanzii de politica monetara.
Apetitul ridicat al investitorilor s-a accentuat odata cu anuntul JP Morgan de la jumatatea lunii trecute privind includerea obligatiunilor Romaniei intr-un indice al bancii. Interesul jucatorilor straini s-a redus insa treptat, astfel ca de la inceputul lunii februarie randamentele au inceput sa creasca.
Finantele au planificat sa imprumute in februarie 3,7 miliarde lei, prin obligatiuni si certificate de trezorerie, cu mult sub suma atrasa in ianuarie, de 11,4 milioane lei. Trezoreria a atras 2,735 miliarde lei in primele cinci licitatii. mai mult
Joi, 14 Februarie 2013, ora 16:55
Romania a deschis o emisiune de obligatiuni in dolari pe zece ani pe piata din SUA, cu un cost indicativ de 4,625% si cu o valoare de cel putin 500 de milioane de dolari, au declarat surse bancare.
Costul indicativ de 4,625% reprezinta nivelul de la care incep negocierile cu investitorii.
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca Guvernul a autorizat Ministerul Finantelor sa lanseze o serie de obligatiuni pe piata SUA.
Ponta s-a aratat convins ca dobanda cu care vor fi vandute bondurile va fi sub nivelul imprumuturilor anterioare de pe piata americana, ca urmare a stabilizarii politice.
Tranzactia se incadreaza in programul de emisiuni pe termen mediu al Romaniei si este intermediata de bancile Barclays, Citibank, HSBC si BNP Paribas.
Romania va incerca sa obtina intre 500 milioane de dolari si 1,5 miliarde de dolari de pe pietele externe printr-o emisiune de obligatiuni in dolari cu maturitatea de cel putin 10 ani. Operatiunea a fost mandatata printr-un ordin al Ministerului Finantelor Publice.
Romania a mai emis obligatiuni in dolari cu un an in urma, cand a atras prin doua tranzactii 2,25 miliarde de dolari. Finantele au mai obtinut in 2012 de pe pietele externe 2,25 miliarde euro prin plasamente de obligatiuni.
Obligatiunile in dolari emise in ianuarie si februarie 2012 au avut randamente de 6,87%, respectiv 6,45%.
Reprezentantii Ministerului Finantelor au organizat in aceasta saptamana un roadshow la New York, Boston si Londra pentru a... mai mult
Joi, 14 Februarie 2013, ora 13:23
O noua emisiune de obligatiuni pe piata externa este posibila in 2012, strategia pentru acest an fiind aceea de atragere a 2,5 miliarde euro, a declarat joi ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi.
"Ultima emisiune pe piata externa a fost o oportunitate in piata si a fost un succes al Romaniei, care a fost bine punctat, mai ales de catre beneficiari, de catre cei care au cumparat bondurile".
"Strategia pentru 2012 este de a atrage 2,5 miliarde euro. Conform strategiei, o noua emisiune este posibila. Sunt 2,25 miliarde dolari cumulate la cele doua emisiuni de pana acum", a explicat Dragoi, in cadrul conferintei cu tema "Clusterele economice generatoare de noi locuri de munca"
Ministrul Finantelor a apreciat ca este totodata un succes pentru piata interna.
"Un bond reusit si o emisiune reusita este un rezultat al unor masuri. Pe piata interna am emis cel mai ieftin la sase luni si am emis pentur prima data un bond de 15 ani", a mai spus Dragoi.
Romania a redeschis marti emisiunea de obligatiuni lansata pe piata americana la 31 ianuarie, si a atras fonduri de 750 de milioane de dolari, cu un cupon de 6,75% si un randament in scadere cu 0,425 puncte procentuale, la 6,45%. Obligatiunile au fost cumparate in principal de investitori din SUA si Marea Britanie mai mult
Joi, 01 Martie 2012, ora 15:29
Obligatiunile lansate de Ministerul Finantelor Publice marti pe piata americana, prin redeschiderea emisiunii lansate la 31 ianuarie 2012, au fost cumparate in principal de investitori din SUA si Marea Britanie.
Romania a redeschis marti emisiunea de obligatiuni lansata pe piata americana la 31 ianuarie, si a atras fonduri de 750 de milioane de dolari, cu un cupon de 6,75% si un randament in scadere cu 0,425 puncte procentuale, la 6,45%, au anuntat miercuri reprezentantii ministerului.
Emisiunea a fost suprasubscrisa de peste patru ori, valoarea totala a ofertelor depuse de investitori fiind de 3,2 miliarde de dolari.
Structura investitorilor pe zone geografice este: SUA - 42%, Marea Britanie - 35%, Europa - 18%, Asia - 5%.
"Ponderea investitorilor din SUA a scazut fata de emisiunea initiala cu 6 puncte procentuale, iar cea a celor din Marea Britanie a urcat cu 5%. In acelasi timp a crescut de la 2% la 5% procentajul investitorilor asiatici. Structura arata ca Romania inspira incredere pe din ce in ce mai multe piete".
"Se remarca de asemenea, cresterea ponderii investitorilor care cauta active sigure, pe termen lung, cum sunt fondurile de pensii, firmele de asigurari si bancile centrale", a declarat ministrul Finantelor Publice, Bogdan Alexandru Dragoi.
Din punct de vedere al tipului de investitori, ponderea cea mai mare o detin managerii de fonduri, cu 61% din total, dupa care urmeaza fondurile de hedging, cu 16%. Categoria companii de asigurare,... mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 18:00
Romania a redeschis marti emisiunea de obligatiuni in dolari pe zece ani pe piata din SUA, cu un cupon de 6,75%, anuntand un randament indicativ de 6,5%.
Potrivit unui ordin al ministrului Finantelor Publice, valoarea indicativa este intre 500 milioane dolari si un miliard de dolari.
Romania a emis la finalul lunii ianuarie pe piata din SUA obligatiuni pe 10 ani in valoare de 1,5 miliarde dolari, la un randament de 6,875%.
Titlurile au fost vandute cu un cupon de 6,75%, iar cu discountul acordat randamentul total ajunge la 6,875%.
Cererea pentru obligatiuni a totalizat aproape 7 miliarde de dolari, fiind cea mai mare suma subscrisa pe piata de dolari pentru o tara din Europa Centrala si de Est.
Dupa o absenta de 16 ani de pe piata americana, Romania a avut nevoie de doua road-show-uri pentru a convinge investitorii in dolari ca a adoptat masurile de ajustare pe care restul tarilor abia acum le discuta, ceea ce s-a tradus intr-un interes foarte mare pentru titlurile romanesti.
Aranjorii principali ai emisiunii sunt Citi, Deutsche Bank si HSBC.
Potrivit strategiei MFP, in 2012 vor fi atrase imprumuturi de pe pietele externe de aproximativ 2,5 miliarde de euro.
Guvernul a aprobat la mijlocul anului 2010 programul de emisiuni MTN pe piata internationala pe o perioada de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro. In prima emisiune a programului, Finantele au atras la inceputul lunii iunie a anului trecut 1,5 miliarde euro din vanzarea de... mai mult
Marti, 28 Februarie 2012, ora 16:32