Premierul Emil Boc sustine ca joi vom afla cu siguranta structura noului Cabinet, condus de Mihai Razvan Ungureanu, premierul desemnat de Traian Basescu, dupa ce fostul prim-ministru a demisionat.
Inainte de sedinta de partid a PDL, premierul Emil Boc a anuntat ca se va stabili calendarul si ca joi vom afla structura cabinetului.
"Azi se vor nominaliza propunerile pentru ministri. Coalitia merge pe aceeasi structura a Guvernului. Ministrii vor fi diferiti", a declarat fostul premier, Emil Boc.
Prim-ministrul Emil Boc a demisionat luni, iar presedintele tarii l-a numit pe Mihai Razvan Ungureanu sef al Executivului, dupa ce, pentru cateva ore, premier interimar a fost ministrul de Justitie, Catalin Predoiu.
Potrivit unor surse, ministrii Catalin Predoiu, Daniel Funeriu, Laszlo Borbely, Kelemen Hunor, Anca Boagiu, Sulfina Barbu, Elena Udrea, Leonard Orban, Cristian Diaconescu si Gabriel Oprea sunt printre ministrii care raman si in viitorul guvern.
In discutie sunt mandatele de la Interne, Agricultura, Economie, Finante, Comunicatii. Potrivit acelorasi surse, Cristian Boureanu ar putea fi nominalizat la Comunicatii, in timp ce Bogdan Dragoi ar putea fi numit la Finante. mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 10:35
Economia Romaniei nu va fi afectata de plecarea primului ministru Emil Boc din fruntea Executivului. Analistii consultati de Business24 spun ca efectele economice ale demisiei depind foarte mult de rapiditate cu care se va rezolva "noua criza politica".
Dupa ce premierul Emil Boc si-a dat demisia, unii analistii spun ca exista pericolul ca moneda nationala sa se devalorizeze, cel putin pe termen scurt. Alti specialisti sunt mai rezervati in declaratii si spun ca in acest moment este dificil de evaluat impactul asupra economiei. Exista si voci care spun ca demisia lui Emil Boc nu va avea niciun efect asupra sectorului financiar romanesc.
"Nu sunt de parere ca stabilitatea trebuie pastrata cu orice pret. Este o miscare normala (demisia premierului n.red), intr-un stat democratic. Uitati-va ce s-a intamplat in Italia, Grecia si in loc sa scada incertitudinea, a crescut", spune Liviu Voinea, pentru Business24.
Seful Grupului de Economie Aplicata considera ca totul depinde foarte mult de existenta unui program si daca va fi sau nu un guvern de tranzitie. "Un nou guvern politic, cu program ca atare, depinde foarte mult".
In opinia lui Liviu Voinea, din punct de vedere economic, demisia premierului Emil Boc nu va influenta in niciun fel cursul valutar.
"Leul se devalorizeaza doar daca, Doamne fereste, pleaca guvernatorul.
Cursul de schimb nu are nicio legatura, pentru ca este "administrat" de banca nationala, iar plecarea guvernului poate da nastere unor... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 12:28
Premierul Emil Boc a precizat sambata, dupa intalnirea cu europarlamentarii PDL, ca stabilitatea economica ramane un obiectiv si in 2012.
Potrivit acestuia, va mai trece o perioada de timp pana in momentul in care romanii vor resimti cresterea economica in buzunare.
"Inteleg suferintele romanilor, insa nu exista alternativa nationala. Mai dureaza pana cand aceasta crestere economica se va resimti in buzunarele oamenilor", a subliniat premierul.
Cu toate acestea, Emil Boc a precizat in 2012 nu promite majorarea salariilor si a pensiilor.
"Nu exista risc de neplata a obligatii sociale, insa daca mentinem acest drum serios al reformelor putem spera la mai bine in anii viitori", a mai adaugat premierul. mai mult
Sambata, 21 Ianuarie 2012, ora 17:30
Premierul Emil Boc a declarat, sambata, ca intelege nemultumirile romanilor care au iesit in strada in ultimele zile, insa a reiterat ca, in continuare, crede in corectitudinea si necesitatea masurilor luate de Guvern in perioada de criza economica.
"Inteleg nemultumirile romanilor, atat ca prim-ministru, cat si ca om, pentru ca am contact cu oamenii, stiu ce inseamna sa ai greutati in aceste vremuri de criza economica. Sunt la fel de convins, impreuna cu colegii mei, ca masurile au fost absolut necesare si corecte.
Fara ele, Romania s-ar fi scufundat din punct de vedere economic. Noi, politicienii, presedintele si premierul, ne-am sacrificat imaginile, partidul si-a sacrificat votul si voturile pentru a gasi solutii ca Romania sa mearga mai departe", a afirmat primul-ministru, prezent sambata intr-o vizita pe santierul autostrazii Bucuresti - Ploiesti.
De asemenea, el a subliniat importanta continuarii trendului de crestere economica, afirmand ca "peste noapte nu se pot face minuni".
"Una este sa guvernezi intr-o perioada in care ai o crestere economica si nu stii ce sa faci cu banii, cum a fost pe vremea lui Tariceanu, alta este situatia cand a venit criza economica si stiti greutatile pe care le-am avut.
2011 a fost an cu usoara crestere economica. Daca in 2012 continua aceasta crestere economica si avem garantia unei stabilitati economice pentru romani inseamna ca suntem in afara oricarui risc de neplata a obligatiilor sociale si putem spera la mai... mai mult
Sambata, 21 Ianuarie 2012, ora 15:00
Orice actiune de violenta pericliteaza stabilitatea economica a Romaniei, deoarece in aceste conditii exista riscul unei cresteri a costurilor de impruumut pentru finantarea deficitului, a declarat, luni, premierul Emil Boc.
"Este clar ca, pe termen mediu si lung, orice actiune de violenta pericliteaza situatia stabilitatii economice a tarii, cu consecinte pentru buzunarele fiecaruia dintre noi, de data aceasta in plan negativ, pentru ca exista riscul cresterii primei de risc, a costurilor cu care o tara isi finanteaza imprumutul si deficitul", a spus Boc.
El a aratat ca, din acest motiv, un stat de drept trebuie sa garanteze conditiile legale si pasnice pentru exprimarea punctelor de vedere, dar si sa respinga orice actiuni de violenta care compromit siguranta cetateanului si soarta Romaniei.
Coalitia s-a reunit, luni, la Guvern pentru a discuta despre protestele organizate in ultimele zile in special in Bucuresti. mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 13:31
Primul ministru al Romaniei, Emil Boc, a apreciat marti, in cadrul unei dezbateri, ca anul viitor nu este exclusa o revenire a recesiunii in UE, criticand in context Grecia ca "in loc sa ia masuri atunci cand s-a stabilit ceva la UE au plecat acasa sa faca referendum".
"Cred ca anul 2012 va fi un an economic european dificil, in care turbulentele vor persista, dar am pe de alta parte optimismul prudent ca politicienii vor putea sa impuna aceste reguli ferme de disciplina financiara", a declarat premierul Emil Boc.
In opinia sa, "nu este exclusa revenirea recesiunii in UE".
"Cred ca Europa isi joaca definitiv soarta in 2012, pentru ca la mijloc este moneda euro, simbolul UE. Destramarea sau pierderea monedei euro inseamna destramarea Uniunii Europene. Iar aceste consecinte ale destramarii UE sunt imposibil de calculat in acest moment. De aceea, nu avem alternativa. Pentru ca alternativa disparitiei UE si a monedei euro nu poate fi luata in calcul de niciun politician", a continuat seful Executivului.
Boc: Politicenii au generat criza, prin politici populiste fara acoperire
In context, Emil Boc a criticat liderii politici din Grecia ca "in loc sa ia masuri atunci cand s-a stabilit ceva la UE au plecat acasa sa faca referendum".
"Din nefericire, nimeni nu poate sa faca o predictie despre unde va duce aceasta criza in final. Eu cred ca cei care au generat-o trebuie sa si-o asume si acestia sunt politicienii. Ei au fost aceea care au generat criza datoriilor... mai mult
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 14:40
Bugetul pentru anul 2012 va fi unul care sa evite masurile populiste, intrucat daca apar "derapaje", Romania risca sa ajunga in situatia Greciei, a declarat, vineri, premierul Emil Boc.
"Bugetul pentru 2012 se va intinde atat cat ne va permite plapuma. Romania nu isi poate permite niciun fel de derapaj economic sau populist in afara indicatorilor economici pe care ii avem in fata, realisti si fara cosmentizare (...) Prin faptul ca intreaga lume intra intr-o perioada in care cresterea economica este pe o linie descendenta si tinand cont ca se gasesc tot mai greu bani prin care sa-ti finantezi deficitele, Romania nu are voie sa riste nimic. Daca Romania scapa in derapaje populiste, ajunge ca si Grecia", a afirmat Boc, la postul public de televiziune.
Premierul a mai spus si ca sunt "foarte putine sanse" ca bugetul pentru 2011 sa mentioneze o reducere a contributiilor sociale.
"Vedem cum arata economia in 2012 si pe parcursul anului vom putea discuta, eventual. Acum, in constructia bugetului, sunt foarte putine sanse sa pornim la inceputul anului cu o reducere a contributiilor de asigurari sociale. Preferam o stabilitate fiscala", a afirmat Boc.
El a adaugat si ca o majorare a salariilor in sectorul bugetar va depinde de cum vor arata indicatorii macroeconomici. mai mult
Sambata, 22 Octombrie 2011, ora 11:24
Limitarea deficitului, prin Constitutie, si a datoriei publice este obligatorie pentru "a avea o pavaza impotriva oricaror politici populiste de a cumpara voturi pe bani publici", spune premierul Emil Boc, potrivit Mediafax.Premierul a spus, la o dezbatere, ca aceste limitari nu reprezinta o noutate in statele europene. "Avem precedentul Germaniei, care a introdus o dispozitie similara privind echilibrul bugetar in noua sa Constitutie. In Franta, discutiile pe aceasta tema sunt avansate. Cred ca aceasta regula este absolut necesar sa fie impusa la nivel constitutional", a spus Boc.
Potrivit presedintelui PDL, criza a aratat cat de vulnerabile pot fi Guvernele si tarile in fata populismului, demagogiei si a politicilor iresponsabile pentru a cumpara voturi cu bani publici.
"Avem nevoie de o asemenea prevedere pentru a avea o pavaza impotriva oricaror politici populiste de a cumpara voturi pe bani publici, iar lectia pe care Romania a trait-o in 2008 si experienta din ultimii doi ani ne demonstreaza cat de usor este sa pui tara in pargul colapsului prin politici economice iresponsabile.
Acesta a fost cazul in anul 2008 cand, intr-un an de maxima crestere economica, Romania a avut un deficit de minus 5,4 % si in acest an de maxima crestere economica, ratingul de tara a scazut de la Investment Grade la Junk desi era an de maxima crestere economica.
Si a fost nevoie de doi ani de sacrificii din partea romanilor in primul rand si am sa le multumesc ori de cate ori o sa am... mai mult
Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 12:45
Premierul Emil Boc a spus luni, intr-o declaratie de presa, ca obiectivul noului acord cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala este cresterea economica, potrivit Mediafax. Vezi declaratiile primului ministru:
- Acordul cu FMI si BM este finalizat. Concluziile se vor afla maine.
- Pana in septembrie se va stabili calendarul care vizeaza eliminarea preturilor reglementate la energie. Ministerul Finantelor si Muncii trebuie sa stabileasca masurile de protectie sociala pentru consumatorii vulnerabili.
- Actualul acord nu vizeaza un numar fix de bugetari care sa fie restructurati.
- Le multumesc romanilor ca au inteles nevoia acestui efort din 2009 si 2010, dar partea grea a lucrurilor a trecut. Acum vom culege roadele acestor eforturi.
- Noul acord cu FMI, CE si BM va fi in interesul Romaniei si al romanilor.
Daca nu luam masurile dure din primul acord, Romania ar fi intrat in colaps economic. Acele masuri nu au fost impuse, dar au fost necesare Romaniei pentru a crea premisele unei cresteri economice in 2011 si 2012.
Miza viitorului acord este cresterea economica si consolidarea viitorului economic al acestei tari, pentru a fi ferita de derapaje.
- In domeniul transporturilor va continua procesul de restructurare de la CFR Marfa, CFR Calatori, CFR Infrastructura.
- Restructurarea sectorului minier se va produce pana in 2018, conform normelor europene. Pana in 2018 nicio mina nu se va inchide.
-... mai mult
Luni, 07 Februarie 2011, ora 23:41