Premierul Emil Boc a iesit in fata Parlamentului sa prezinte punctul de vedere al Guvernului referitor la situatia economica a Romaniei. Parlamentul s-a adunat in sedinta extraordinara pentru a dezbate evenimentele ultimelor zile.
- Traim vremuri speicale, in lume, in Europa. Criza mondiala a afectat si afecteaza viata a milioane de oameni. Suntem in mijlocul unei crize fara precedent, dupa cel de-al doilea razboi mondial. Nimeni nu stie cum se va termina sau ce forma va lua.
- A inceput in 2008 cu o criza imobiliara si acum capata o forma prin datoriile suverane ale tarilor.
- Ratingurile mai multor tari au fost afectata in sens negativ. De asemenea, a fost afectat si ratingul Fondului European de Stabilitate Fiscala. Astazi, in Europa, tari importante ale UE sunt din nefericire in pragul colapsului economic si financiar.
- Astazi, UE cauta solutii extreme si severe pentru a opri criza economica, pentru a se rezolva problema deficitelor si a datoriilor suverane ale statelor.
- Din punct de vedere economic, Romania vine dupa trei ani de criza economica severa. Vine dupa trei ani in care oamenii au fost nevoiti sa suporte masuri de austeritate, pentru a putea salva tara de la colaps.
- La sfarsitul lui 2008, am avut in fata doua provocari mari. Criza economica cu efectele sale si pe de alta parte, un stat roman nereformat, cu probleme.
- Cand am preluat guvernarea, pe afara gardul era vopsit si era bine, dar cand intri inauntru, am observat ca acea... mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 13:45
Premierul Emil Boc a precizat sambata, dupa intalnirea cu europarlamentarii PDL, ca stabilitatea economica ramane un obiectiv si in 2012.
Potrivit acestuia, va mai trece o perioada de timp pana in momentul in care romanii vor resimti cresterea economica in buzunare.
"Inteleg suferintele romanilor, insa nu exista alternativa nationala. Mai dureaza pana cand aceasta crestere economica se va resimti in buzunarele oamenilor", a subliniat premierul.
Cu toate acestea, Emil Boc a precizat in 2012 nu promite majorarea salariilor si a pensiilor.
"Nu exista risc de neplata a obligatii sociale, insa daca mentinem acest drum serios al reformelor putem spera la mai bine in anii viitori", a mai adaugat premierul. mai mult
Sambata, 21 Ianuarie 2012, ora 17:30
Premierul Emil Boc a declarat in cadrul unei sedinte cu reprezentantii patronatelor ca nu exista risc de neplata a obligatiilor sociale. Premierul e insotit de alti membri ai Guvernului la Consiliul National Tripartit de Dialog Social, la care reprezentantii sindicatelor au refuzat sa ia parte.
"Nu am venit astazi aici sa promit mariri de salarii si pensii, pentru ca economia nu ne permite acest lucru, spun doar ca avem o stabilitate economic cu greu castigata de romani, in acesti ani, prin masuri dure.
Tot ce putem spune azi este ca nu avem un risc de neplata a obligatiilor sociale astazi, iar daca lucrurile merg in directia in care sunt astazi, stabile spre pozitiv, putem sa ne asteptam si la alte lucruri bune in viitor", a declarat premierul Emil Boc inaintea sedintei.
El a precizat ca regreta neparticiparea sindicatelor la acest dialog. "Este doar prima invitatie pe care am adresat-o dupa ce s-au declansat aceste proteste. Am spus de fiecare data ca resursele de dialog sunt nelimitate. Nu au venit astazi, probabil vor veni data viitoare.
Avem insa reprezentantii patronatelor cu care vom discuta astazi. Obectivul acestei intalniri era sa facem impreuna, intr-un for institutional al statului, o analiza a situatiei economice si sociale", a mai aratat seful Executivului.
La inceputul sedintei, Emil Boc i-a informat pe reprezentantii patronatelor ca vor dor discuta despre schemele de ajutor de stat pentru 2012.
"Avand in vedere ca componenta sindicala... mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 16:08
Premierul Emil Boc sustine ca Romania nu se poate izola de Europa si ca trebuie sa fie alaturi de nucleul dur al zonei euro, format din state precum Germania si Franta. De asemenea, faptul ca statul roman a adoptat masuri de austeritate care au dus la diminuarea deficitului bugetar, reprezinta un avantaj pentru adoptarea euro in 2015.
Prim-ministrul Emil Boc sustine ca marele castig al Romaniei a fost ca a ramas conectata la marea Europa, la nucleul dur al UE si nu a fost marginalizata. Premierul a explicat ca, in urma summitului incheiat vineri, s-a gasit o solutie prin acordul interguvernamental.
Emil Boc admite ca solutiile iesirii din criza sunt solutii de dreapta, dar a tinut sa sublinieze ca "acum se joaca soarta Uniunii Europene. Prin discutarea monedei euro este in joc soarta UE ca intreg".
"Reuniunea la Marsilia a fost intalnirea Partidul Popular European. Intotdeauna, inaintea unui consiliu european se organizeaza o reuniune a celor mai importanti lideri ai UE. (...) Ce se decide acolo, se consolideaza la summit, avand in vedere ca 14 lideri europeni din cei 27 fac parte din Partidul Popular European", a spus Emil Boc, in cadrul unei emisiuni televizate, difuzate luni.
"Viziunea franco-germana viza doar tarile cu euro. Franta si Germania doreau semnarea tratatului. Presedintele Consilului European, Herman Von Rompuy voia altceva. Marea Britanie s-a opus modificarii tratatelor si si-a utilizat dreptul de veto, asadar nu s-a putut merge pe modificarea... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 23:10
Premierul Emil Boc le-a vorbit, duminica, parlamentarilor PDL, la reuniunea de la Palatul Parlamentului, despre posibilitatea ca in 2012 salariile bugetarilor sa revina la nivelul de dinainte de taieri, au declarat, surse din partid, potrivit Mediafax.
Conform surselor citate, premierul Emil Boc a invocat aceasta posibilitate in conditiile unei cresteri economice de 3,5% din PIB anul viitor.
Perspectiva privind revenirea in 2012 a salariilor bugetarilor la nivelul de dinaintea scaderii este buna, insa o decizie va fi luata in momentul definitivarii bugetului pentru anul viitor, a declarat joi ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu.
"Noi dorim ca aceasta diferenta sa o dam cat mai repede, precum si acea actualizare la inflatie. Este o dorinta. Noi trebuie sa tinem seama de ce se intampla pe celelalte piete, sa fim prudenti, sa asiguram consolidarea fiscala. O decizie se va lua in momentul definitivarii bugetului, perspectiva este buna", a spus Ialomitianu.
Anul trecut, Guvernul a decis reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25%, masura aplicata din luna iulie. In ianuarie 2011, salariile de baza ale bugetarilor au crescut cu 15%, dar raportat la nivelul din luna octombrie 2010, si nu din luna iunie. Astfel, salariile sunt mai mici cu 13,75% fata de luna iunie 2010, cand au fost reduse de Guvern.
Premierul Emil Boc a declarat, vineri, ca Legea salarizarii pentru 2012 va fi adoptata pe parcursul toamnei, fiind una dintre prioritati, iar documentul va fi... mai mult
Duminica, 04 Septembrie 2011, ora 23:23
Calificativul Fitch acordat Romaniei reprezinta o recunoastere a agentiilor d erating ca masurile luate de Romania au fost corecte, a declarat premierul Emil Boc, informeaza Mediafax.
Boc a declarat, sambata, la Cluj-Napoca, dupa semnarea a doua contracte europene pe mediu, ca statutul de tara dobandit in urma analizei Fitch inseamna pentru fiecare roman sansa de a avea locuri de munca.
"Se consolideaza in fiecare zi stabilitatea economica a tarii.
Prin recentul calificativ de tara obtinut de Romania din partea agentiei Fitch si dobandirea statutului de tara in care se poate investi, Romania are o recunoastere a faptului ca ceea ce a facut in ultimii doi ani a fost corect si la timp, ca este pe un drum sanatos, al cresterii economice.
Acest statut de tara inseamna pentru fiecare roman sansa de a avea locuri de munca, sansa de a veni mai multe investitii straine in Romania, ca bugetul sa aiba mai multi bani din care sa poata sustine cresteri de salarii si pensii. Aceasta reusita este de fapt reusita romanilor, prin efortul lor a fost posibil acest lucru", a afirmat Emil Boc.
Potrivit acestuia, la nivel guvernamental, consolidarea cresterii economice si locurile de munca sunt cele mai importante prioritati pe care le are Executivul.
Agentia de evaluare financiara Fitch a imbunatatit luni ratingul pentru credite pe termen lung in valuta al Romaniei de la "BB+" la "BBB-", cu perspectiva stabila, Romania revenind astfel in categoria statelor recomandate pentru... mai mult
Sambata, 09 Iulie 2011, ora 15:41
Premierul Emil Boc a declarat, sambata, in statiunea Baile Felix, ca este posibil ca salariile din sectorul bugetar sa revina la nivelul din vara anului 2010, iar pensiile sa fie majorate de anul viitor in raport cu rata inflatiei.
Premierul Emil Boc a declarat, la reuniunea Asociatiei Prefectilor si Subprefectilor din Romania, ca politicienii, fie ca sunt de la putere, fie ca sunt din opozitie, nu au voie sa faca promisiuni fara acoperire chiar daca 2012 va fi an electoral.
"Nu se vor face promisiuni fara acoperire chiar daca 2012 va fi un an electoral. Niciun politician de la putere sau din opozitie nu are voie sa promita lucruri fara acoperire, care nu se pot realiza, asa cum au facut cei din guvernarea anterioara", a spus Emil Boc.
Potrivit lui Emil Boc, "cresterea economica ar permite in cursul anului 2012 sa se revina la nivelul salariilor din 2010".
"In privinta politicii de pensii si salarii, v-am spus ca atat se poate in Romania si ca cresterea economica ar permite in cursul anului 2012 sa se revina la nivelul salariilor din 2010, din iunie, dar este posibil ca in materie de pensii sa se poata face o majorare in raport de rata inflatiei, plus jumatate din cresterea salariului mediu pe economie", a spus Emil Boc.
mai mult
Sambata, 28 Mai 2011, ora 17:18
Premierul Emil Boc a declarat joi ca salariile bugetarilor vor reveni la nivelul din vara anului 2010 in cursul anului 2012, cel mai probabil in doua transe, dintre care una va fi acordata in prima jumatate a anului, inainte de alegerile locale, informeaza NewsIn."Anul viitor, pensiile, potrivit legislatiei in vigoare, vor fi majorate cu rata inflatiei 100%, plus 50% din cresterea valorii salariului mediu brut pe economie. Incepand cu 1 ianuarie.
In privinta salariilor, in 2012 vom recupera in integralitate pierderile salariale din anul 2010. Probabil ca va fi vorba de doua transte pe parcursul anului 2012", a spus Boc, mentionand ca acest lucru depinde de continuarea reformelor si de evitarea "populismului".
Premierul a subliniat ca aceste calcule sunt bazate pe estimari de crestere economica de 1,5-2% in anul 2011 si de 3,5-4% in 2012.Boc a fost intrebat daca prima transa va fi acordata inainte de alegerile locale din 2012, premierul raspunzand ca "posibil ca macar o transa sa fie acordata de la 1 ianuarie 2012 sau prima parte a anului", insa nu doreste sa faca promisiuni in aceasta privinta.
"Depinde si de mersul economiei", a punctat premierul, respingand insa ideea ca acest calendar ar avea ratiuni electiorale. "N-au legatura cu calendarul electoral aceste mecanisme (economice - n.r.)", a spus Boc, la Realitatea TV. mai mult
Joi, 26 Mai 2011, ora 23:57
Prim-ministrul Emil Boc a anuntat ca isi va asuma raspunderea pentru legea care esaloneaza plata majorarilor salariale ale profesorilor obtinute in instanta si pe Codul Dialogului Social, anunta NewsIn.Amendamentele depuse de parlamentari la Codul Dialogului Social si la Legea salarizarii personalului didactic pentru anul 2011 vor fi analizate intr-o sedinta extraordinara a cabinetului Boc, sedinta ce va avea loc luni, de la ora 11,00. De la ora 16,00 premierul Emil Boc se prezinta in fata Camerelor reunite ale Legislativului pentru asumarea raspunderii pe actele normative, in doua sedinte succesive.
Opozitia nu va participa la plenul reunit si nici nu va depune motiune de cenzura, deoarece considera procedura asumarii, in special pe cea privind salariile profesorilor, ilegala si neconstitutionala.
De altfel, USL a anuntat ca va sesiza CCR, iar presedintele PSD Victor Ponta a amenintat ca va depune plangeri penale la adresa lui Emil Boc si a lui Traian Basescu, daca legea va fi adoptata, iar apoi promulgata.
Legea privind salariile profesorilor a fost adoptata de Guvern pentru a contracara deciziile judecatoresti prin care a fost dispusa reincadrarea dascalilor, incepand cu anul 2010, luand in considerare salariile de baza aferente lunii decembrie 2009, rezultate din aplicarea Legii 221/2008, privind majorarea salariilor cu 50%.
Conform Guvernului, daca nu se adopta proiectul de lege privind uniformizarea salariilor profesorilor, Executivul este obligat la un efort bugetar... mai mult
Luni, 18 Aprilie 2011, ora 10:28