Fondul Monetar International (FMI) se asteapta ca acordul cu Romania sa continue dupa demisia premierului Emil Boc, a delcarat luni pentru Reuters seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.
"Nu vad niciun motiv pentru care acest eveniment ar avea vreun impact asupra acordului. Ne asteptam ca acordul sa continue", a afirmat Franks.
Reprezentantii FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale au incheiat duminica cea de-a patra misiune de evaluare a acordului preventiv cu Romania si au recomandat eliberarea unei noi transe, de aproximativ 500 milioane euro.
Franks a afirmat duminica, la conferinta de presa de la sfarsitul misiunii, ca se asteapta ca orice nou guvern, inainte sau dupa alegeri, va continua sa aplice reformele convenite in cadrul acordului cu insitutiile financiare internationale.
"In discutiile cu partidele de opozitie au avut cateva idei foarte bune. Nu exista niciun monopol asupra ideilor bune. Am asteptari foarte bune ca politicienii responsabili si toate partidele sa inteleaga pe deplin nevoia de continuare a acestor reforme. O schimbare de guvernu nu ar trebui sa duca la schimbarea politicilor care asigura stabilitatea economca castigata in ultimii ani", a spus Franks duminica, intrebat daca apropierea alegerilor si presiunile protestelor ar putea pune in pericol incheierea cu succes a acestui acord.
Franks a evitat un raspuns direct si cand a fost intrebat daca ar fi oportuna o schimbare de Guvern in aceste momente. "Nu este treaba nostra... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 13:06
Exista, in acest moment, o prapastie evidenta intre puterea politica si restul societatii, in ceea ce priveste continuarea reformei statului.
Miscarile de protest din orasele Romaniei, opozitia politica si o parte a societatii civile contesta, in esenta, continuarea reformelor promovate de actuala putere politica. Reticenta este justificata.
Modernizarea statului, mult proclamata de actuala guvernare, nu a adus rezultate notabile. Modernizarea a fost, mai intai de toate, un sir de restrictii si de constrangeri financiare.
In mod paradoxal, economiile bugetare mult clamate nu sunt vizibile in bugetul de stat. In plus, o buna parte a masurilor de reforma adoptate au inlocuit, de fapt, capacitatea institutiilor statului de a-si derula activitatea pentru care sunt chemate.
Ineficienta institutiilor, lipsa de forta in a-si indeplini obiectivele, incapacitatea de a produce schimbari pe baza unei analize solide si lipsa dialogului au dus la cea mai simplista formula de reformare a statului. In urma cu 20 de ani exista un nedisimulat apetit pentru reforma.
Mai mult chiar, antireformismul era o paria. Reforma era la moda, reforma era "cool" si sustinatorii reformelor erau adevaratii guru ai momentului. A te fi opus reformei, a fi contestat-o, era aproape o erezie. Cum a aratat economia romaneasca dupa reforma din anii '90?
Cu multe puncte slabe si cu destul de putine bune. Cele slabe sunt: lipsa de competitivitate care a condus la deficite comerciale... mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 07:50
Aflat in inspectie pe autostrada Bucuresti Ploiesti, premierul Emil Boc a precizat ca ultimii 14 kilometri, din totalul de 62 sunt finalizati la ultimele detalii, astfel incat se poate circula fara probleme.
"Spatiul fizic per ansamblul celor 62 km este de 90%. In aceasta primavara, in aprilie, lucrarile de pe autostrada Bucuresti-Ploiesti vor fi gata. Acesti 62 de kilometri fac parte din cei 434 km care se afla in lucru", a declarat premierul Emil Boc. Potrivit acestuia, cei 62 de kilometri se adauga la cei 123 care sunt finalizati si pe care se poate circula.
"Apreciez efortul ministerului Transporturilor de a tine constructorii in priza si pe perioada iernii. Odata ce vremea va fi mai buna, in primavara, se va putea trece la ultimul stadiu al lucrarilor", a mai adaugat premierul.
Emil Boc a mai adaugat ca infrastructura nu are vacanta, de aceea chiar si pe vreme rea se poate lucra la santuri si la alte lucrari aferente.
Premierul i-a amenintat pe constructori cu penalitati daca nu respecta graficul lucrarilor.
Intrebat de jurnalisti daca efectuarea unei astfel de vizite pe autostrada este propice in contextul protestelor din ultimele zile, acesta a raspuns ca stabilitatea economica este o componenta importanta.
"De stabilitatea economica depinde plata salariilor si a pensiilor pentru fiecare roman", a mai adaugat acesta.
Lucrarile la Autostrada Bucuresti-Ploiesti sunt impartite in doua sectoare, respectiv Bucuresti-Moara Vlasiei, unde lucreaza... mai mult
Sambata, 21 Ianuarie 2012, ora 14:25
Premierul Emil Boc a declarat ca nu va demisiona si spune ca "violentele stradale nu ne vor ajuta niciodata sa rezolvam ceva".
Prim-ministrul Emil Boc vrea sa isi duca mandatul la bun sfarsit si a declarat ca lucreaza din primul pana in ultimul moment al functiei cu aceeasi intensitate.
"Lucrez din primul pana in ultimul moment al functiei de prim-ministru, cu aceeasi intensitate. Am o reponsabilitate in spate pentru 22 de milioane de romani. Indiferent cat va dura mandatul de prim-ministru, va fi unul pe care il voi dedica in intregime interesului poporului", a spus premierul, la B1.
Premierul Emil Boc a tinut sa le transmita un mesaj protestatarilor, spunandu-le ca "violentele stradale nu ne vor ajuta niciodata sa rezolvam ceva".
Aproximativ 1.500 de oameni s-au adunat, marti dupa-amiaza, in Piata Universitatii din Bucuresti pentru a cincea zi de proteste impotriva presedintelui si a conducerii politice a tarii, incepute initial dupa demisia lui Raed Arafat. mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 20:42
Protestele din ultimele zile din Romania risca sa afecteze atat evolutia cursului valutar, cat si Bursa de Valori Bucuresti sau costurile de finantare.
"Libertatea de exprimare e garantata in Romania, e un castig al societatii democratice si statului de drept. Protestele pasnice, in conditiile legii, sunt legitime, dar violenta stradala e inacceptabila si de netolerat. Obligatia statului e ca cetateanul sa fie in siguranta indiferent unde se afla, pe strada sau acasa", spune Emil Boc, citat de Realitatea.
Protestele din Romania continua, marti fiind a cincea zi in care protestarii au iesit pe strada si scandeaza lozinici impotriva presedintelul Traian Basescu si impotriva politicienilor.
"Daca protestele continua si degenereaza, este clar ca va fi afectata activitatea economica. Drept urmare, toata lumea va avea impresia ca Romania nu este o tara guvernata si riscam sa ne pierdem ratingul.
Aceste turbulente creaza un climat de nesiguranta, care se va reflecta in scaderea investitiilor si aparitia problemelor in bugetul public", spune fostul ministru de Finante, Daniel Daianu.
Analistul politic Cristian Parvulescu impartaseste opinia acestuia si atrage atentia ca nu este exclusa demisia guvernului.
"Daca manifestatiile continua, situatia va deveni tot mai grea pentru guvern si nu ar fi exclusa demisia executivului, dar nici acest lucru nu stim daca va multumi populatia", considera analistul politic Cristian Parvulescu, citat de ZF.
Criza datoriilor din... mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 18:13
Premierul Emil Boc a declarat in cadrul unei sedinte cu reprezentantii patronatelor ca nu exista risc de neplata a obligatiilor sociale. Premierul e insotit de alti membri ai Guvernului la Consiliul National Tripartit de Dialog Social, la care reprezentantii sindicatelor au refuzat sa ia parte.
"Nu am venit astazi aici sa promit mariri de salarii si pensii, pentru ca economia nu ne permite acest lucru, spun doar ca avem o stabilitate economic cu greu castigata de romani, in acesti ani, prin masuri dure.
Tot ce putem spune azi este ca nu avem un risc de neplata a obligatiilor sociale astazi, iar daca lucrurile merg in directia in care sunt astazi, stabile spre pozitiv, putem sa ne asteptam si la alte lucruri bune in viitor", a declarat premierul Emil Boc inaintea sedintei.
El a precizat ca regreta neparticiparea sindicatelor la acest dialog. "Este doar prima invitatie pe care am adresat-o dupa ce s-au declansat aceste proteste. Am spus de fiecare data ca resursele de dialog sunt nelimitate. Nu au venit astazi, probabil vor veni data viitoare.
Avem insa reprezentantii patronatelor cu care vom discuta astazi. Obectivul acestei intalniri era sa facem impreuna, intr-un for institutional al statului, o analiza a situatiei economice si sociale", a mai aratat seful Executivului.
La inceputul sedintei, Emil Boc i-a informat pe reprezentantii patronatelor ca vor dor discuta despre schemele de ajutor de stat pentru 2012.
"Avand in vedere ca componenta sindicala... mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 16:08
Orice actiune de violenta pericliteaza stabilitatea economica a Romaniei, deoarece in aceste conditii exista riscul unei cresteri a costurilor de impruumut pentru finantarea deficitului, a declarat, luni, premierul Emil Boc.
"Este clar ca, pe termen mediu si lung, orice actiune de violenta pericliteaza situatia stabilitatii economice a tarii, cu consecinte pentru buzunarele fiecaruia dintre noi, de data aceasta in plan negativ, pentru ca exista riscul cresterii primei de risc, a costurilor cu care o tara isi finanteaza imprumutul si deficitul", a spus Boc.
El a aratat ca, din acest motiv, un stat de drept trebuie sa garanteze conditiile legale si pasnice pentru exprimarea punctelor de vedere, dar si sa respinga orice actiuni de violenta care compromit siguranta cetateanului si soarta Romaniei.
Coalitia s-a reunit, luni, la Guvern pentru a discuta despre protestele organizate in ultimele zile in special in Bucuresti. mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 13:31
Premierul Emil Boc a afirmat ca se vor gasi resursele pentru plata obligatiilor compensatorii datorate minerilor care au fost disponibilizati.
"Vreau sa-i asigur pe cei 900 de mineri care sunt disponibilizati de la minele care fac obiectul procesului de restructurare ca saptamana viitoare vom gasi solutia in concordanta cu legea, astfel incat ajutorul de stat pe care il au potrivit regulilor UE, sa le fie aplicat, statul gasind modalitatile de a le asigura resursele financiare necesare", a spus Boc, duminica, la TVR1.
El a precizat ca a discutat despre platile compensatorii cu Ministerul de Finante, cu Ministerul Muncii, cu Ministerul Economiei pentru gasirea solutiilor. "Astfel incat pana vine ajutorul de la CE aprobat, ajutorul de stat, avem solutiile legale, interne, pentru a merge mai departe", a mentionat premierul.
O parte din persoanele disponibilizate in octombrie la Compania Nationala a Huilei au intrat in greva foamei, in semn de protest fiindca nu au primit a doua transa a platilor compensatorii.
Guvernul a decis marti acordarea de ajutoare de urgenta in valoare de 8 milioane de lei pentru familiile minerilor de la exploatarile miniere Petrila, Paroseni si Uricani, care urmeaza sa-si inceteze activitatea, conform HG nr. 772/2011.
Numarul familiilor care vor beneficia de aceste ajutoare este de 900. mai mult
Duminica, 04 Decembrie 2011, ora 14:01
Cel mai important lucru pe care trebuie sa il stie fermierii este ca in 2012 nu vor primi in mana mai putini bani din subventii decat in 2011, a declarat vineri premierul Emil Boc, intr-un interviu la RRA.
"Fermierii trebuie sa stie un lucru. In 2012 fermierii vor primi in mana toti atatia bani cati au primit in 2011 ca subventie. Nu vor primi mai putini bani, asta este important sa se stie. Prin faptul ca alocam aceste subventii la timp a fost posibila sa avem un agricol bun, evident si cu ajutorul lui Dumnezeu ca ne-a ajutat in privinta anului meteo. Acesti bani vor fi din surse europene si din surse nationale, dar pe ansamblu nu vor primi mai putini bani in mana", a spus premierul Emil Boc.
De asemenea, el a amintit ca in aceasta saptamana Guvernul a acordat un imprumut de Trezorerie de 311 milioane euro printr-o ordonanta separata, astfel incat sa se faca platile in avans, la suprafata, pentru fermieri. Seful Guvernului a asigurat si ca exista resursele financiare pentru plata pensiei pentru agricultori.
Mai multi fermieri din zootehnie, afiliati Federatiei Agrostar, protesteaza de miercuri in fata Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), cerand majorarea subventiilor alocate in acest sector. 'Solicitarea noastra este ca subventia pentru acest an pe cap de animal sa fie cu cel putin 20% mai mare ca in 2009, adica de minimum 700 lei. Pina acum n-am primit niciun semnal pozitiv din partea oficialilor MADR, acestia sustinand ca nu ne pot acorda mai... mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 15:39