Premierul Romaniei a declarat ca, abia dupa ce avem rezultatele pe primul trimestru din an, se poate lua o decizie legata de marirea pensiilor si a salariilor.
Prim-vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde a afirmat, luni, ca Emil Boc a fost mandatat de conducerea coalitiei sa negocieze cresterea pensiilor si salariilor, incepand cu luna aprilie.
La cateva ore dupa aceasta declaratie, premierul a pus accent pe faptul ca trebuie sa asteptam rezultatele economice ale Romaniei si Europei, pe primele trei luni ale anului, pentru a vedea daca avem baze pentru aceasta crestere.
"Nu exista crestere de salarii si pensii peste noapte. In 2007-2008, s-au marit salariile cu 60%, dupa care ne-am dat seama ca ne-am intins mai mult decat ne putem permite. Prima data, trebuie sa avem datele dupa primul trimestru si dupa aceea putem da o prognoza pentru restul anului pentru Romania si Europa. Abia dupa aceea putem spune daca se maresc salariile si pensiile", a declarat Emil Boc, in cadrul unei emisiunii "Prim Plan" de la TVR 1.
Premierul nu a putut estima cresterea economica necesara acestei masuri sociale, spunand ca decizia depinde de foarte multi factori europeni.
"Cresterea pensiilor si salariilor depinde de situatia din Europa. Nu traim pe o insula", a adaugat premierul.
In legatura cu obiectul negocierilor cu FMI, Boc a precizat "scopul discutiilor va fi sa avem posibilitatea cresterii pensiilor si salariilor in 2012 si in anii urmatori".
In ceea ce priveste... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 21:43
Premierul Emil Boc a precizat sambata, dupa intalnirea cu europarlamentarii PDL, ca stabilitatea economica ramane un obiectiv si in 2012.
Potrivit acestuia, va mai trece o perioada de timp pana in momentul in care romanii vor resimti cresterea economica in buzunare.
"Inteleg suferintele romanilor, insa nu exista alternativa nationala. Mai dureaza pana cand aceasta crestere economica se va resimti in buzunarele oamenilor", a subliniat premierul.
Cu toate acestea, Emil Boc a precizat in 2012 nu promite majorarea salariilor si a pensiilor.
"Nu exista risc de neplata a obligatii sociale, insa daca mentinem acest drum serios al reformelor putem spera la mai bine in anii viitori", a mai adaugat premierul. mai mult
Sambata, 21 Ianuarie 2012, ora 17:30
Premierul Emil Boc a declarat in cadrul unei sedinte cu reprezentantii patronatelor ca nu exista risc de neplata a obligatiilor sociale. Premierul e insotit de alti membri ai Guvernului la Consiliul National Tripartit de Dialog Social, la care reprezentantii sindicatelor au refuzat sa ia parte.
"Nu am venit astazi aici sa promit mariri de salarii si pensii, pentru ca economia nu ne permite acest lucru, spun doar ca avem o stabilitate economic cu greu castigata de romani, in acesti ani, prin masuri dure.
Tot ce putem spune azi este ca nu avem un risc de neplata a obligatiilor sociale astazi, iar daca lucrurile merg in directia in care sunt astazi, stabile spre pozitiv, putem sa ne asteptam si la alte lucruri bune in viitor", a declarat premierul Emil Boc inaintea sedintei.
El a precizat ca regreta neparticiparea sindicatelor la acest dialog. "Este doar prima invitatie pe care am adresat-o dupa ce s-au declansat aceste proteste. Am spus de fiecare data ca resursele de dialog sunt nelimitate. Nu au venit astazi, probabil vor veni data viitoare.
Avem insa reprezentantii patronatelor cu care vom discuta astazi. Obectivul acestei intalniri era sa facem impreuna, intr-un for institutional al statului, o analiza a situatiei economice si sociale", a mai aratat seful Executivului.
La inceputul sedintei, Emil Boc i-a informat pe reprezentantii patronatelor ca vor dor discuta despre schemele de ajutor de stat pentru 2012.
"Avand in vedere ca componenta sindicala... mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 16:08
Tinta de deficit pe care Guvernul condus de Emil Boc doreste sa o atinga, in 2013, este de 0%. Premierul Romaniei sustine ca pentru anul viitor, exista o prognoza de deficit mai mica de 3% si ca Romania "merge, pentru 2012 pe tinta de 2,2%".
"In bugetul pe anul viitor, proiectul de buget merge cu 1,9%, daca nu se inrautateste situatia in euro, in Romania in special si in lume in general, avem posibilitatea sa majoram deficitul. In acest interval exista si loc pentru o majorare de pensii si salarii daca lucrurile nu se inrautatesc", a declarat premierul Emil Boc.
Acesta a explicat ca "deficitele trebuie sa fie permise sa fie mai mari, cand esti pe cadere economica pentru a ajunge la crestere. Cand este pe crestere, trebuie sa cobori deficitele, ca sa platesti datoriile".
In ceea ce priveste tinta de deficit pentru anul viitor, Emil Boc a precizat ca tinta este de 3%, asa cum s-a stabilit cu "presedintele Traian Basescu si cu Fondul National de Garantare".
Cheia de bolta a bugetului pe 2012
Premierul a mai declarat ca, pentru anul viitor, cheia de bolta a bugetului nu consta in "masuri populiste sau in promisiuni electorale" ci in "stimularea investitiilor si in crearea de locuri de munca".
"Guvernul va continua sa acorde ajutoare de stat, va sprijini marile investitii care creaza si locuri de munca. Veniturile in PIB cresc de la 33,4 la 33,7 miliarde de euro", zis Boc.
Guvernul va acorda garantii de 3,3 miliarde in 2012, la care se adauga si garantiile... mai mult
Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 18:27
Premierul Emil Boc sustine ca majorarea pensiilor si a salariilor pentru bugetari depinde strict de resursele bugetare si ca Executivul va promite majorarea pensiilor si salariilor doar daca exista perspectiva unei cresteri economice de 3,5%.BNR a anuntat, sambata, ca este posibil ca estimarea de crestere economica pentru 2012 sa fie revizuita semnificativ in jos, pana la 2,5%. In acest context, este putin probabil ca Guvernul va majora salariile si pensiile bugetarilor.Daca vom avea perspectivele respectarii indicatorilor macroeconomici, asa cum sunt astazi, de 3,5% crestere economica in 2012, putem discuta de o perspectiva mai optimista la Legea salarizarii. Daca aceste lucruri insa nu se vor confirma, nu vom avea lucruri noi, dar nu se va pune problema diminuarii drepturilor existente. Ne vom intinde atat cat ne este si ne permite plapuma", declara Boc la postul public de televiziune, citat de Cotidianul.Duminica, economistul-sef al BNR, Valentin Lazea a precizat ca "perspectivele de crestere economica ar putea sa necesite revizuiri in sens descendent, avand in vedere contextul international si pierderea de tractiune a exporturilor, spre 2,5% in 2012". mai mult
Luni, 12 Septembrie 2011, ora 07:37
In urma rectificarii bugetare adoptate miercuri de Executiv, au fost alocate 74 de milioane de lei pentru plata pensiilor pana la sfarsitul acestui an, a precizat premierul Emil Boc, informeaza NewsIn.Boc a explicat ca Guvernul a pornit de la premisa ca datele din acest moment confirma cresterea economica de 1,5% pentru anul 2011 si a adaugat ca la jumatatea anului, din punct de vedere al tintelor de deficit, se sta mai bine decat prevedeau angajamentele cu institutiile internationale."Existe mai multe influente pozitive pe bugetul de stat care ne-au oferit cateva resurse financiare suplimentare in vederea realizarii acestei rectificari pozitive de buget.
Aceste influente sunt: la impozitul pe venit avem plus 155,2 milioane de lei ca urmare a incasarilor din impozitul pe profit virat de agentii economici pe fondul relansarii companiilor pe primul trimestru; la impozitul pe venit si salarii avem plus 144,3 milioane lei (…); TVA are un plus de 650,7 de milioane de lei; cea mai importanta contributie pozitiva vine de la accize - 1.645 milioane de lei; veniturile nefiscale - plus 574 milioane de lei", a explicat premierul.In cadrul rectificarii bugetare, a mentionat Boc, s-au asigurat, in primul rand, resurse bugetare pentru continuarea lucrarilor de infrastructura - 300 de milioane de lei la Ministerul Transporturilor, aproximativ 300 de milioane de lei la MDRT, resurse de investitii la Ministerul Mediului si asigurarea unor resurse financiare pentru compensarea unor... mai mult
Miercuri, 03 August 2011, ora 22:25
Premierul Emil Boc a declarat vineri ca, pentru pagubitii FNI, AVAS a platit pana in prezent si este in curs de a plati "in jur de 100 milioane euro", bani ce ar fi putut merge la buget, pentru salarii si pensii, in loc sa acopere "greselile" fondului de investitii, anunta NewsIn.Boc a fost intrebat in cadrul conferintei de presa de dupa preluarea atributiilor de ministru interimar al Muncii, daca si cat plateste statul paguba FNI.
"Dupa datele pe care le am, AVAS-ul a platit sau este in curs de a plati in jur de 100 de milioane de euro ca si pagube pentru cei de la FNI. Vreau sa spun ca acesti bani se platesc din bugetul statului. Acesti bani au fost si sunt platiti prin intermediul unei institutii care este AVAS-ul. Si mai exista pe rol procese judiciare care s-au finalizat cu sentinte definitive (sic!) si care obliga statul roman la plata a altor sute de milioane de euro pentru greselile de la FNI.
Deci, cu alte cuvinte, bani care ar fi trebuit sa vina in bugetul tarii la salarii si pensii s-au dus pentru a plati pagubitii de la FNI, pentru a plati greselile in administrarea acelui Fond. Si repet, e vorba, numai de la AVAS, de aproximativ 100 de milioane de euro", a raspuns el.Senatul a adoptat pe 31 martie un proiect de lege initiat de Guvern prin care bugetul AVAS nu va mai putea fi executat silit, in vederea acordarii despagubirilor, in special catre creditorii FNI, aceste despagubiri urmand a fi platite exclusiv din veniturile proprii ale institutiei.
Legea prevede... mai mult
Vineri, 22 Aprilie 2011, ora 14:02
Guvernul va promova in Parlament, posibil prin angajarea raspunderii, un proiect de act normativ care sa plafoneze majorarea salariilor pentru profesori, considerand ca economia nu poate suporta la acest moment o crestere salariala de 50%, informeaza Mediafax. Premierul Emil Boc a anuntat, la finalul sedintei de joi a Guvernului, ca proiectul de act normativ a fost discutat in prima lectura si va fi transmis Consiliului Economic si Social.
"Astazi, Romania nu isi poate permite sa plateasca majorarea salariilor profesorilor cu 50%.
In momentul de fata, in Romania, datorita unor practici judiciare neuniforme, exista profesori care au majorate salariile cu 50% si alti profesori care au salariile nemajorate cu 50%.
Ar fi ideal si de dorit ca Romania sa aiba resurse financiare prin care sa poata acoperi cresterile financiare de 50%, asa cum au fost adoptate in 2008", a spus Boc.
El a aratat ca, din cauza unor practici judiciare neuniforme, unii profesori au dreptul la o majorare salariala cu 50%, iar altii la o crestere mai mica, motiv pentru care este nevoie de un act normativ care sa reglementeze unitar acest sistem de salarizare.
"In Romania este nevoie, in aplicarea legii salarizarii unitare, sa venim cu un act normativ si sa spunem foarte clar ca atat isi poate permite tara in acest moment sa plateasca pentru profesori: 17%, majorarea din 2008, plus 15% care s-a acordat pentru toti bugetarii la salariul brut din luna octombrie.
Pentru aceasta este nevoie de un act... mai mult
Joi, 31 Martie 2011, ora 23:03
Premierul in exercitiu, Emil Boc, spune ca statul va avea probleme cu plata pensiilor si a salariilor la finele lunii noiembrie si in luna decembrie, daca Legile pe care Guvernul s-a angajat sa le promoveze, prin acordurile incheiate cu institutiile financiare internationale, nu sunt adoptate, precizeaza NewsIn.Boc a dat asigurari ca, in prezent, nu exista probleme cu plata pensiilor si salariilor, insa situatia va fi dificila la finele lunii noiembrie si in decembrie, daca nu sunt respectate angajamentele internationale: adoptarea Legii sistemului de pensii, a Legii responsabilitatii fiscale si daca Legea bugetului de stat nu este trimisa la Parlament.
Boc a spus ca, pana in trimestrul al III-lea, Guvernul s-a achitat de toate obligatiile asumate prin acordurile cu FMI si CE si a precizat ca, la 1 octombrie, deficitul bugetar era de 5,04 din PIB, in conditiile in care Acordul cu FMI permite un deficit de 5,05%. mai mult
Vineri, 16 Octombrie 2009, ora 09:17