Masurile de austeritate ii afecteaza in primul rand pe contribuabilli, dar fac victime si pe scena politica. In Grecia, conditiile dure impuse de liderii europeni pentru acordarea pachetelor de finantare au declansat ample proteste de strada. Se afla Romania pe urmele statului elen?
Premierul grec Georgios Papandreou si-a dat demisia, dupa ce protestele violente si manifestatiile de strada au paralizat tara. In ciuda masurilor dure de austeritate adoptate de Grecia, tara nu a reusit sa iasa din situatia critica.
Premierul roman Emil Boc si-a dat, luni, demisia, fiind inlocuit cu presedintele Serviciului de Informatii Externe, Mihai Razvan Ungureanu. Guvernul condus de Boc a introdus masuri de austeritate la fel de dure ca acelea aprobate de executivul elen. Pe de alta parte, acordul Romaniei cu FMI pare "o plasa de siguranta" pentru tara noastra.
Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, recunoaste ca in Europa va avea loc o recesiune, dar spune ca Romania este mai pregatita. Asta multumita masurilor de austeritate introduse.
Masurile de austeritate nu sunt suficiente
Totusi, asa cum s-a intamplat in alte state europene, scaderea salariilor si disponibilizare a mii de bugetari nu au fost suficiente pentru ca tara sa isi reia cursul economic.
In ciuda faptului ca in Grecia au fost aprobate, printre altele, diminuarea salariilor angajatilor din sectorul bugetar cu valori cuprinse intre 40% si 50%, si concedierea unui numar semnificativ de bugetari, masurile nu... mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 18:24
Guvernarea lui Boc este asociata de unii cu adancirea Romaniei in prapastia saraciei, iar de altii cu salvarea de la un colaps financiar generat de criza europeana. Ce a facut bine si unde a gresit Boc in cei trei ani de sefie a executivului?
In decembrie 2008, Boc a preluat fraiele unei Romanii care crescuse cu 7,3% intr-un singur an, iar acum lasa o tara cu o crestere de 2%, care este, insa, una dintre cele mai mari din Europa. De asemenea, in urma cu trei ani ne puteam lauda cu o rata a somajului la un nivel scazut record de 4%. Doi ani mai tarziu atingeam un maxim de 7,6%, iar anul trecut am inregistrat o rata de 6,6%.
Un alt indicator economic extrem de important, nivelul investitiilor straine, atinsese un varf in 2008, ajungand la 9,5 miliarde de euro. In 2010, era de doar 2,2 miliarde de euro, continuand sa scada pana la 1,63 miliarde de euro in primele 11 luni ale anului trecut.
Primul an al Guvernului Boc, 2009, a coincis cu primul an intreg de criza. "Oricine ar fi fost la guvernare in Romania, in 2009, era intr-o situatie extraordinar de complicata. Implozia economiei era inevitabila. Deficitele externe foarte mari anuntau un dezastru, asa ca orice guvern trebuia sa gaseasca finantare externa, care venea cu anumite conditionalitati", a explicat pentru Business24 economistul Daniel Daianu, fost ministru de finante in anii 1997 - 1998.
Dupa parerea acestuia, lucrurile benefice pe care le-a facut guvernul Boc pentru economia Romaniei nu sunt neaparat... mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 08:00
Exista, in acest moment, o prapastie evidenta intre puterea politica si restul societatii, in ceea ce priveste continuarea reformei statului.
Miscarile de protest din orasele Romaniei, opozitia politica si o parte a societatii civile contesta, in esenta, continuarea reformelor promovate de actuala putere politica. Reticenta este justificata.
Modernizarea statului, mult proclamata de actuala guvernare, nu a adus rezultate notabile. Modernizarea a fost, mai intai de toate, un sir de restrictii si de constrangeri financiare.
In mod paradoxal, economiile bugetare mult clamate nu sunt vizibile in bugetul de stat. In plus, o buna parte a masurilor de reforma adoptate au inlocuit, de fapt, capacitatea institutiilor statului de a-si derula activitatea pentru care sunt chemate.
Ineficienta institutiilor, lipsa de forta in a-si indeplini obiectivele, incapacitatea de a produce schimbari pe baza unei analize solide si lipsa dialogului au dus la cea mai simplista formula de reformare a statului. In urma cu 20 de ani exista un nedisimulat apetit pentru reforma.
Mai mult chiar, antireformismul era o paria. Reforma era la moda, reforma era "cool" si sustinatorii reformelor erau adevaratii guru ai momentului. A te fi opus reformei, a fi contestat-o, era aproape o erezie. Cum a aratat economia romaneasca dupa reforma din anii '90?
Cu multe puncte slabe si cu destul de putine bune. Cele slabe sunt: lipsa de competitivitate care a condus la deficite comerciale... mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 07:50
Premierul Emil Boc a iesit in fata Parlamentului sa prezinte punctul de vedere al Guvernului referitor la situatia economica a Romaniei. Parlamentul s-a adunat in sedinta extraordinara pentru a dezbate evenimentele ultimelor zile.
- Traim vremuri speicale, in lume, in Europa. Criza mondiala a afectat si afecteaza viata a milioane de oameni. Suntem in mijlocul unei crize fara precedent, dupa cel de-al doilea razboi mondial. Nimeni nu stie cum se va termina sau ce forma va lua.
- A inceput in 2008 cu o criza imobiliara si acum capata o forma prin datoriile suverane ale tarilor.
- Ratingurile mai multor tari au fost afectata in sens negativ. De asemenea, a fost afectat si ratingul Fondului European de Stabilitate Fiscala. Astazi, in Europa, tari importante ale UE sunt din nefericire in pragul colapsului economic si financiar.
- Astazi, UE cauta solutii extreme si severe pentru a opri criza economica, pentru a se rezolva problema deficitelor si a datoriilor suverane ale statelor.
- Din punct de vedere economic, Romania vine dupa trei ani de criza economica severa. Vine dupa trei ani in care oamenii au fost nevoiti sa suporte masuri de austeritate, pentru a putea salva tara de la colaps.
- La sfarsitul lui 2008, am avut in fata doua provocari mari. Criza economica cu efectele sale si pe de alta parte, un stat roman nereformat, cu probleme.
- Cand am preluat guvernarea, pe afara gardul era vopsit si era bine, dar cand intri inauntru, am observat ca acea... mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 13:45
Premierul Emil Boc a declarat, sambata, ca intelege nemultumirile romanilor care au iesit in strada in ultimele zile, insa a reiterat ca, in continuare, crede in corectitudinea si necesitatea masurilor luate de Guvern in perioada de criza economica.
"Inteleg nemultumirile romanilor, atat ca prim-ministru, cat si ca om, pentru ca am contact cu oamenii, stiu ce inseamna sa ai greutati in aceste vremuri de criza economica. Sunt la fel de convins, impreuna cu colegii mei, ca masurile au fost absolut necesare si corecte.
Fara ele, Romania s-ar fi scufundat din punct de vedere economic. Noi, politicienii, presedintele si premierul, ne-am sacrificat imaginile, partidul si-a sacrificat votul si voturile pentru a gasi solutii ca Romania sa mearga mai departe", a afirmat primul-ministru, prezent sambata intr-o vizita pe santierul autostrazii Bucuresti - Ploiesti.
De asemenea, el a subliniat importanta continuarii trendului de crestere economica, afirmand ca "peste noapte nu se pot face minuni".
"Una este sa guvernezi intr-o perioada in care ai o crestere economica si nu stii ce sa faci cu banii, cum a fost pe vremea lui Tariceanu, alta este situatia cand a venit criza economica si stiti greutatile pe care le-am avut.
2011 a fost an cu usoara crestere economica. Daca in 2012 continua aceasta crestere economica si avem garantia unei stabilitati economice pentru romani inseamna ca suntem in afara oricarui risc de neplata a obligatiilor sociale si putem spera la mai... mai mult
Sambata, 21 Ianuarie 2012, ora 15:00
Premierul Emil Boc a declarat marti, la Palatul Parlamentului, ca intelege problemele cu care se confrunta romanii, dar si ca "viata, prin criza economica", a obligat guvernul sa ia masuri de austeritate, sa taie salariile bugetarilor.
"Stiu ca romanii trec prin vremuri grele si le inteleg necazurile, stiu ce inseamna taieri de salarii, stiu ce inseamna sa-ti pierzi locul de munca, dar nu am dorit noi sa facem acest lucru, ne-a obligat viata prin criza economica ce s-a abatut asupra noastra din 2008 incoace. Am incercat sa minimizam cat a fost cu putinta aceste efecte ale crizei economice si vom face in continuare acest lucru", a declarat seful Executivului.
"Important este ca am ajuns la stabilitate Important este ce facem in continuare: facem pasi inapoi sau incercam sa consolidam in fiecare zi drumul pe care l-am inceput, repet cu costurile pe care le stim si le inteleg", adaugat Emil Boc.
In context, primul ministru a aratat ca "nici in alte parti din lume lucrurile nu sunt roz". mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 16:31
Premierul Emil Boc sustine ca Romania nu se poate izola de Europa si ca trebuie sa fie alaturi de nucleul dur al zonei euro, format din state precum Germania si Franta. De asemenea, faptul ca statul roman a adoptat masuri de austeritate care au dus la diminuarea deficitului bugetar, reprezinta un avantaj pentru adoptarea euro in 2015.
Prim-ministrul Emil Boc sustine ca marele castig al Romaniei a fost ca a ramas conectata la marea Europa, la nucleul dur al UE si nu a fost marginalizata. Premierul a explicat ca, in urma summitului incheiat vineri, s-a gasit o solutie prin acordul interguvernamental.
Emil Boc admite ca solutiile iesirii din criza sunt solutii de dreapta, dar a tinut sa sublinieze ca "acum se joaca soarta Uniunii Europene. Prin discutarea monedei euro este in joc soarta UE ca intreg".
"Reuniunea la Marsilia a fost intalnirea Partidul Popular European. Intotdeauna, inaintea unui consiliu european se organizeaza o reuniune a celor mai importanti lideri ai UE. (...) Ce se decide acolo, se consolideaza la summit, avand in vedere ca 14 lideri europeni din cei 27 fac parte din Partidul Popular European", a spus Emil Boc, in cadrul unei emisiuni televizate, difuzate luni.
"Viziunea franco-germana viza doar tarile cu euro. Franta si Germania doreau semnarea tratatului. Presedintele Consilului European, Herman Von Rompuy voia altceva. Marea Britanie s-a opus modificarii tratatelor si si-a utilizat dreptul de veto, asadar nu s-a putut merge pe modificarea... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 23:10
Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, la New York, ca l-a mandatat pe ministrul Muncii sa continue discutiile cu liderii sindicali, dar ca este nevoie de "rationalitate" si nu de politici populiste, insistand in continuare ca masurile de austeritate impuse de Guvern sunt necesare, informeaza Mediafax.El a precizat ca proiectul Legii salarizarii unitare urmeaza sa fie finalizat pana la 1 octombrie si va fi transmis in procedura de urgenta la Parlament sau va fi adoptat prin angajarea raspunderii, o decizie urmand sa fie luata dupa ce va consulta Coalitia, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"As vrea sa spun un lucru foarte clar: masurile de austeritate pe care suntem nevoiti sa le luam nu sunt luate cu dorinta de a fi impotriva oamenilor, ci cu dorinta de a putea rezolva o problema a tarii care nu functioneaza, de a corecta abuzurile din anii anteriori, cand s-a dat mai mult decat poate tara sa sustina.
Suntem obligati sa luam aceste masuri pentru a corecta nedreptatile din ultimii 20 de ani. Fie ca vorbesc despre sistemul de pensii, fie ca vorbesc despre sistemul salarizarii unitare, fie ca vorbesc despre programele de asistenta sociala, fie ca vorbesc despre faptul ca prea mult in tara noastra s-a incurajat nemunca, in detrimentul muncii, iar acum noi suntem nevoiti sa corectam aceste lucruri.
Aceste lucruri se fac cu preturi politice majore, dar cred ca, poate, in ceasul al doisprezecelea, toti politicienii romani au inteles sau sper sa inteleaga ca nu se mai poate... mai mult
Joi, 23 Septembrie 2010, ora 00:23
Premierul Emil Boc a declarat, joi, la finalul discutiei cu sindicatele, ca este constient de faptul ca Guvernul "nu este simpatizat" din cauza masurilor de austeritate pe care intentioneaza sa le adopte, dar a apreciat ca in lipsa acestor masuri Romania ar fi condusa spre dezastru economic, transmite Mediafax."Stiu ca in acest moment Guvernul pe care il reprezint nu este un Guvern simpatizat, pentru ca daca ar fi un Guvern simpatizat, ar putea conduce Romania la dezastru si am putea pune in pericol viitorul acestei tari", a spus Boc.
El a sustinut din nou ca masurile de austeritate sunt impuse atat de criza economica, cat si de derapajele inregistrate in perioada 2007-2008 in politica salariilor si pensiilor si l-a acuzat inca o data pe fostul ministru liberal al Finantelor Varujan Vosganian de iresponsabilitate in gestionarea politicii fiscale. mai mult
Joi, 20 Mai 2010, ora 17:48