Romania aniverseaza cinci ani de la intrarea in Uniunea Europeana, iar premierul Emil Boc a facut un bilant al realizarilor si esecurilor pe care statul roman le-a inregistrat in aceasta perioada.
"Dincolo de toate divergentele, Romania a ramas unita. Daca am face un rezumat al beneficiilor, acestea ar fi :libera circulatia a bunurilor, serviciilor, capitalurilor si persoanelor, investitiile straine directe si fondurile europene", spune Emil Boc, in cadrul conferintei organizate cu ocazia aniversarii a cinci ani de la aderarea Romaniei in Uniunea Europeana.
Premierul a spus ca investitiile straine directe care au contribuit la cresterea economica si modernizarea Romaniei cu 44 miliarde de euro in 2003-2010. Exporturile cu statele membre ale UE se ridica la 65,8%, mai spune premierul care subliniaza ca acest lucru arata dependenta noastra si de faptul ca avem obligativitatea sa ne crestem competitivitatea.
Primul ministru a mai vorbit si despre fondurile europene, spunand ca Romania a atras fonduri de 35,4 miliarde de euro.
"Ministrul Afacerilor Europene a prezent ca Romania are un avantaj, din perspectiva sumelor atrase. Daca ne uitam la neimpliniiri, trebuie sa constatam ca mai exista 10 state care ne mentin restrictii pe piata fortei de muncii".
Premierul Emil Boc recunoaste ca investitiile straine directe care "au adus sansa cresterii economice" nu au fost folosite pe deplin.
"In sensul ca am avut sansa unei cresteri economice si am avut sansa sa... mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 11:30
Un alt mare investitor strain s-a saturat de Romania si a anuntat ca isi va retrage afacerile de pe piata locala. Dupa ce finlandezii de la Nokia au plecat din tara la inceputul lunii octombrie, a venit randul companiei Tnuva. Unul dupa altul, investitorii straini pleaca, invocand motive diferite. Analistii sustin ca in spatele deciziei se ascund ratiuni ce tin mai mult de "metehnele romanesti", precum coruptie, fiscalitate si clientela politica.
Nokia a inchis fabrica de la Jucu, judetul Cluj, in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor, iar 2.200 de angajati si-au pierdut locul de munca.
Grupul finlandez Nokia a inceput in februarie 2008 productia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investitia in fabrica ridicandu-se la 60 milioane de euro.
Compania israeliana producatoare de lactate Tnuva Food Industries Ltd. ia in considerare inchiderea operatiunilor sale din Romania si retragerea de pe piata romaneasca.
Tnuva a investit circa 60 de milioane de euro in afacerile din Romania si continua sa aiba pierderi mari, scrie publicatia economica israeliana Globes, citand "surse" neidentificate.
Fiscalitatea, clientela politica si coruptia sperie investitorii
Analistul Mircea Cosea spune ca plecarea Tnuva de pe piata nu ar trebui sa uimeasca pe nimeni, pentru ca este o problema "cat se poate de logica si de asteptata".
"Pe langa faptul ca Romania nu are un mediu prielnic economic investitiilor straine, este si mult ramasa in urma,... mai mult
Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 23:15
Premierul Emil Boc sustine ca investitiile reprezinta singura solutie pentru a contracara criza. In opinia sa, acestea sunt cel mai "sanatos si mai important raspuns" la criza. Tocmai din aceasta cauza, prim-ministrul a cautat investitori dispusi sa ajute Romania si sa contribuie la imbunatatirea sanatatii economice a statului roman.
"Chiar daca Romania se indreapta catre un an electoral, in anul 2012, Guvernul Romaniei se angajeaza sa ramana in masurile responsabile, pentru a nu repeta greselile trecutului", a spus Boc.
La inceputul lunii octombrie, premierul a declarat ca "investiile aduc bani in economie, aduc locuri de munca si aduc mai multe resurse la bugetele locale si central".
"Romania, chiar si in acesti doi ani de criza, a alocat mai multe resurse financiare ca niciodata pentru investitii, pentru ca acesta este singurul raspuns rational la criza. Nu populismul, ci doar masurile care aduc locuri de munca in economie.
Bugetul pe anul 2012 va avea trei mari prioritati: investitiile in locurile de munca, investitiile in locurile de munca, investitiile in locurile de munca. Este singura cale prin care sa se consolideze cresterea economica pe care o avem anul acesta, in jur de 1,5%", spunea, la inceputul lunii octombrie, Emil Boc.
Acesta a mai adaugat ca Romania va avea crestere economica si in anul 2012, iar in acest sens guvernul va aborda bugetul intr-o maniera extrem de responsabila si rationala.
Mai putini bani pentru investitii anul viitor... mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 23:00
"Investitiile reprezinta de departe cel mai important si mai sanatos raspuns la criza, investiile aduc bani in economie, aduc locuri de munca si aduc mai multe resurse la bugetele locale si centrale", a declarat, sambata, premierul Emil Boc, la inaugurarea celei mai moderne fabrici de lactate din Romania.
Emil Boc a salutat decizia grupului elen Olympus de a investi peste 55 milioane de euro intr-o fabrica de lactate amplasata la Halchiu, in apropiere de Brasov, o investitie care va crea peste 100 de locuri de munca.
Premierul a subliniat ca aceasta investitie vine intr-un domeniu extrem de important pentru Romania, subliniind ca obiectivul guvernului este sa transforme Romania dintr-o tara importatoare de produse alimentare intr-o tara exportatoare de produse alimentare.
"Romania, chiar si in acesti doi ani de criza, a alocat mai multe resurse financiare ca niciodata pentru investitii, pentru ca acesta este singurul raspuns rational la criza. Nu populismul, ci doar masurile care aduc locuri de munca in economie.
Bugetul pe anul 2012 va avea trei mari prioritati: investitiile in locurile de munca, investitiile in locurile de munca, investitiile in locurile de munca. Este singura cale prin care sa se consolideze cresterea economica pe care o avem anul acesta, in jur de 1,5%", a declarat Emil Boc.
De asemenea, Emil Boc a subliniat ca Romania va avea crestere economica si in anul 2012, iar in acest sens guvernul va aborda bugetul intr-o maniera extrem de... mai mult
Duminica, 06 Noiembrie 2011, ora 12:15
Romania este mai atractiva decat alte state europene pentru investitorii straini, atat timp cat nimeni nu pomeneste de noi in aceste vremuri cand in toata Europa domeneste neincrederea, cam asta a lasat sa se inteleaga premierul Emil Boc cand a spus "no news is good news".
"Exista o vorba americana: no news, good news. Romania nu figureaza in niciun scenariu de risc major din Uniunea Europeana, un lucru de bun augur pentru investitori", a declarat, marti, seful Executivului.
Emil Boc are dreptate cand spune ca numele Romaniei nu apare in niciun scenariu de risc economic pentru Europa Centrala si de Est, dar se inseala, asta daca nu cumva vrea sa ne pacaleasca, atunci cand afirma ca lipsa informatiilor negative denota tocmai stabilitatea tarii.
In primul rand, despre Romania nu se vorbeste dintr-un cu totul si cu totul alt motiv. Economia noastra este prea neinsemnata pentru a putea destabiliza regiune sau pentru a putea macar sa accentueze unele probleme cauzate de altii.
Nimanui nu-i pasa cat de rau iti merge atat timp cat ceea ce ti se intampla nu se rasfrange si asupra lor. Nici noua nu ne-ar pasa de Grecia daca un numar insemnat de banci de pe piata interna n-ar avea capital grecesc. Nici finlandezilor, ultimii care au amenintat ca parasesc zona euro, nu le-ar pasa ce se intampla in Balcani daca stabilitatea monedei unice, deci si a nivelului lor de trai, nu ar fi amenintata de riscul de faliment al Greciei. Si exemplele pot continua.
In fine, sa... mai mult
Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 12:42
Premierul Emil Boc a declarat, sambata, la Scoala de vara a tineretului PDL, de la Eforie Nord, ca acesta este cel mai bun moment pentru a investi in Romania si a prezentat mai multe argumente in acest sens, printre care cota unica de impozitare de 16 la suta si neimpozitarea profitului reinvestit. "Mesajul meu ramane in continuare acelasi: este cel mai bun moment pentru a investi in tara noastra.
Cateva argumente sunt de luat in seama: cota unica de impozitare de 16 la suta extrem de atractiva pentru investitori, neimpozitarea profitului reinvestit, noul Cod al Muncii ce permite o mai mare flexibilizare a pietei fortei de munca, ajutoare de stat pentru firmele care investesc serios in Romania si creeaza locuri de munca", a declarat Boc, sambata, la scoala de vara a PDL.
El a mai spus ca printre alte argumente in favoarea investitiilor in tara noastra se afla si legea educatiei care pune accent pe competenta si legea parteneriatului public-privat.
"De asememea, faptul ca avem o noua lege a educatiei ce pune accent pe formare de competenta si mai putin pe acumulare de informatii e un stimulent pentru pregatirea si in viitor a unei forte de munca bine pregatita in toate domeniile.
Legea noua a parteneriatului public-privat este un nou motor al dezvoltarii economice a tarii si atragerii de investitii straine. Sunt o gramada de proiecte prezentate public pentru implementare in regim public-privat", a mai explicat Boc. mai mult
Sambata, 03 Septembrie 2011, ora 17:47
Calificativul Fitch acordat Romaniei reprezinta o recunoastere a agentiilor d erating ca masurile luate de Romania au fost corecte, a declarat premierul Emil Boc, informeaza Mediafax.
Boc a declarat, sambata, la Cluj-Napoca, dupa semnarea a doua contracte europene pe mediu, ca statutul de tara dobandit in urma analizei Fitch inseamna pentru fiecare roman sansa de a avea locuri de munca.
"Se consolideaza in fiecare zi stabilitatea economica a tarii.
Prin recentul calificativ de tara obtinut de Romania din partea agentiei Fitch si dobandirea statutului de tara in care se poate investi, Romania are o recunoastere a faptului ca ceea ce a facut in ultimii doi ani a fost corect si la timp, ca este pe un drum sanatos, al cresterii economice.
Acest statut de tara inseamna pentru fiecare roman sansa de a avea locuri de munca, sansa de a veni mai multe investitii straine in Romania, ca bugetul sa aiba mai multi bani din care sa poata sustine cresteri de salarii si pensii. Aceasta reusita este de fapt reusita romanilor, prin efortul lor a fost posibil acest lucru", a afirmat Emil Boc.
Potrivit acestuia, la nivel guvernamental, consolidarea cresterii economice si locurile de munca sunt cele mai importante prioritati pe care le are Executivul.
Agentia de evaluare financiara Fitch a imbunatatit luni ratingul pentru credite pe termen lung in valuta al Romaniei de la "BB+" la "BBB-", cu perspectiva stabila, Romania revenind astfel in categoria statelor recomandate pentru... mai mult
Sambata, 09 Iulie 2011, ora 15:41
Guvernul mizeaza pe dublarea volumului de investitii straine in urmatorii trei ani, la 5,8 miliarde de euro, dar intentioneaza ca in acelasi interval sa reduca la jumatate plafonul garantiilor de stat care pot fi emise de Ministerul Finantelor si autoritatile locale, pentru a diminua riscul bugetar, conform Mediafax.
Proiectul programului de convergenta pentru perioada 2011-2014, document obtinut de MEDIAFAX si pe care Executivul urmeaza sa il transmita Comisiei Europene, releva ca Guvernul se asteapta ca in acest interval valoarea investitiilor straine sa creasca de la 3,6 miliarde de euro (2,8% din PIB) la 5,8 miliarde de euro (3,3% din PIB).
"In 2010, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit in crestere cu doar 1,1% fata de 2009, cu o pondere in PIB la 4,1%, iar finantarea deficitului de cont curent s-a realizat in proportie de 54,3% prin investitii straine directe. Pentru 2011 se asteapta ca deficitul de cont curent sa se mentina in limite sustenabile, astfel incat sa reprezinte 4,4% din PIB, fiind acoperit prin investitii straine directe in proportie de 63,9%", se arata in document.
Anul trecut, investitiile straine directe au totalizat 2,596 miliarde euro, in scadere cu 25,57% fata cele din 2009, cand s-a inregistrat un nivel de 3,488 miliarde de euro. Investitiile straine directe au fost realizate in cea mai mare parte din participatii la capital, care au insumat 2,04 miliarde de euro, restul intrarilor, de 556 de milioane de euro,... mai mult
Luni, 25 Aprilie 2011, ora 15:48
Nu si la Partidul pe care, cel putin teoretic, il conduce. Primul ministru da dovada de o tarie cum rar ne-a mai fost dat sa intalnim la vreun politician in ultimii 20 de ani, fiind pe punctul de a-si vedea visul cu ochii: iesirea din recesiune.Constat ca si consilierul presedintelui Basescu este in asentiment cu mine, spunand ca Emil Boc "ar trebui declarat erou".
Nici chiar asa, dar trebuie sa recunoastem ca ambitia lui Emil Boc, sau mai bine zis consecventa cu care crede in tot ceea ce face pentru "binele" Romaniei nu au fost stirbite catusi de putin in acesti ani de guvernare, indiferent de duritatea loviturilor pe care le-a primit.
Aievea acelui Hopa Mitica, printre putinele jucarii ale copilariei noastre, Emil Boc "cade-n fund si se ridica", parca mai tenace, mai hotarat si mai puternic.
Pare a avea ceva supranatural in el acest om, calit la coasa si la pascutul gastelor pe islazul satului din Apuseni, unde, probabil, mai vietuiesc putinii sai admiratori.
Asaltul la care e supus zi de zi de catre toata presa, de catre clasa politica, sindicate si patronate il lasa nemuritor si rece, precum Luceafarul lui Eminescu.
Ma intreb de unde atata dusmanie si de unde atata ura indreptate impotriva acestui om decis totusi sa-si duca treaba pana la capat ?
De ce incep sa tin la el? Nu pentru ca m-am saturat de josnicia atacurilor indreptate asupra lui, nu pentru lipsa de argumente a contestatarilor, ci doar pentru taria cu care crede in ceea ce face.
As spune ca este, pur si... mai mult
Duminica, 10 Aprilie 2011, ora 23:05