Premierul Emil Boc sustine ca Romania poate performa de pe urma creativitatii si considera ca aceasta este asul din maneca romanilor.
"Romania poate performa prin creativitate. Romania are sansa sa intre intr-o noua etapa, pentru ca are atuul resursei umane. Potentialul uman ne pozitionare in topul celor mai bogate tari, din perspecitva inventivatiii si creativitatii", a spus Emil Boc, la Tvr Info.
Premierul Romaniei spune ca industriile creative au originea in talentul nostru, iar "evantaiul industriilor este larg deschis. Romanii pot excela in acest domeniu. Forta creativa este mare: a opta parte din exporturi este realizata in aceste industrii. Printr-o strategie coerenta, Romania poate excela", apreciaza primul ministru.
Premierul a vorbit in cadrul unei conferinte, organizate cu ocazia implinirii a cinci ani de la aderarea statului roman in Uniunea Europeana. mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 12:14
Prim-ministrul Emil Boc a precizat, in urma intalnirii cu presedintele Romaniei de la Palatul Cotroceni, ca actualul context economic international afecteaza si Romania si a indemnat la prudenta maxima.
"Mesajul de baza este prudenta maxima in contextul economic international extrem de dificil, care, din nefericire, afecteaza si Romania", a precizat Emil Boc.
Boc a declarat ca s-a discutat despre perspectiva economica interna si internationala in baza Consiliului European, absorbtia fondurilor europene si pregatirea vizitei delegatiei FMI in Romania.
Traian Basescu a anuntat, duminica, la Bruxelles, ca va avea marti o intalnire cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si ca va discuta cu acesta in mod special despre utilizarea fondurilor europene.
Basescu a mai spus ca a atentionat, in mod expres, ca programul de recapitalizare a bancilor trebuie sa aiba in vedere si mentinerea nivelului de expunere a institutiilor financiar-bancare din zona euro in cea romaneasca. mai mult
Luni, 24 Octombrie 2011, ora 14:59
Prim ministrul Emil Boc este multumit de situatia economoica actuala. El a afirmat ca ne aflam aici datorita canalizarii banilor catre investitii in detrimentul consumului si datorita reformelor pe care l-a facut guvernul: evitarea derapajului economic major, reorientarea cheltuielilor bugetare sau salvarea cotei unice, desi a avut ca inamici criza sau dezechilibrele macroeconomice.
Boc mai spune ca regreta majorarea TVA, masura pe care a fost obligat sa o ia: "Din cauza deciziei Curtii Constitutionale nu am putut salva TVA", a spus primul ministru in cadrul unei dezbateri cu tema "Romania 2012 - de la recesiune la relansare economica".
Masuri de relansare economica
Totodata, Emil Boc a vorbit si despre masurile pe care le are in vedere pentru relansarea economica: programele guvernamentale ca prima casa sau rabla, programe care sustin intreprinzatorii, garantiile de stat, si fondurile de garantare si contragarantare prin care au fost salvate 232.000 de locuri de munca.
Seful Guvernului este multumit si de faptul ca tara noastra se afla sub media Uniunii Europene la somaj si crede ca iesirea din recesiune este primul pas al iesirii din criza. Conform lui Boc, tara noastra se afla in graficul de 1,5% crestere economica pentru 2011 si in tinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB.
Totodata, conform primului ministru, Romania ar trebui sa atraga invesitori datorita lipsei unui scenariu de risc major pe care l-ar putea avea in randul tarilor din Uniunea Europeana.
Boc... mai mult
Marti, 18 Octombrie 2011, ora 09:54
Premierul a afirmat ca rectificarea bugetara pozitiva confirma ca lucrurile merg in directia buna si Romania a iesit din recesiune, conform NewsIn. "Aceasta rectificare este una pozitiva si este inca o confirmare a faptului ca lucrurile merg in directia buna in Romania in momentul de fata.
Faptul ca este o rectificare pozitiva inseamna ca sunt bani mai multi care pot fi alocati pentru ceea ce inseamna sustinerea investitiilor, politicile sociale ale statului, sustinerea activitatii in ansamblu", a spus premierul.
Boc a precizat ca sursa principala a acestor bani in plus este campania impotriva evaziunii fiscale si statul a obtinut venituri substantiale din accize. "Arata eficienta actiunii statului, (...) dar este loc de mai mult", a completat premierul.
In ceea ce priveste actiunile din vami, liderul PDL spune ca acestea vor continua. "Nu este o actiune numai de vara sau de primavara. Sunt constante", a subliniat acesta.
Mai mult, spune premierul, bugetul are mai multi bani deoarece incasarile sunt mai bune decat cele progozate.
"Confirma semnele bune din economie, iesirea din recesiune, pregatirea de a avea al treilea semestru consecutiv de crestere economica, realizarea echilibrelor macroeconimice ale tarii, somajul cu doua procente sub media UE, sunt cateva lucruri bune", a punctat Emil Boc, avertizand insa ca, desi Romania are o situatie mai buna ca a altor state europene, "nu e timp de bucurie si risipa a banului public", cum s-a intamplat in guvernarea din 2008.... mai mult
Joi, 04 August 2011, ora 15:29
Premierul Emil Boc a declarat ca iesirea din recesiune, confirmata vineri de INS, este un semnal pozitiv, dar care trebuie privit cu "responsabilitate, prudenta si realism" si ca accelerarea reformelor este necesara pentru ajungerea la crestere economica, relateaza NewsIn."In ceea ce priveste iesirea oficiala din recesiune, este un semnal pozitiv care trebuie privit cu responsabilitate, cu prudenta si cu realism.
Este semnalul ca economia trece de la minus pe plus si ca acest lucru trebuie consolidat in perioada urmatoare.
In al doilea rand, este adevarat ca va mai trece o perioada de timp pana cand oamenii vor resimti cu adevarat in buzunare efectele cresterii economice, dar prin faptul ca de astazi oficial trecem de pe partea de minus pe partea de plus a economiei este un lucru pozitiv, care asa cum am spus este de privit cu responsabilitate, cu realism, cu prudenta", a comentat vineri Boc.
El a interpretat usoara revenire a economiei ca un rezultat al reformelor dure luate de Guvernul sau, care trebuie sa continue.
"In acelasi timp, iesirea din recesiune este o dovada a faptului ca masurile dureroase si nepopulare pe care le-am luat au fost cele corecte si necesare pentru tara pentru ca acum pasim pe un alt drum al cresterii economice.
Aceasta crestere economica nu va putea fi posibila in continuare daca nu se apasa in continuare pe accelerarea reformei.
Nu avem voie sa facem niciun pas inapoi in ceea ce priveste continuarea drumului pe care l-am inceput, nu avem voie... mai mult
Vineri, 13 Mai 2011, ora 14:48
Concluzia dupa misiunea de evaluare a Fondului Monetar International este ca Romania se afla pe drumul cel bun, dar reforma trebuie continuata, a declarat, luni, ministrul interimar al Muncii, Emil Boc, precizand ca are un optimism moderat in ce priveste evolutia viitoare, informeaza Mediafax. "Avem sanse sa iesim din recesiune, dar acesta este doar un pas din iesirea din criza. Trebuie continuata reforma inceputa si trebuie continuata in acelasi ritm reforma companiilor de stat.
Orice companie de stat sau regie pe pierdere inseamna bani din buzunarul cetateanului. Se impune o reforma in profunzime a regiilor si a companiilor de stat", a declarat primul-ministru Emil Boc, care asigura interimatul la Ministerul Muncii.
Primul-ministru a precizat ca refuzul liderilor Aliantei Socialiste, de a discuta cu reprezentantii FMI, reprezinta o fuga de responsabilitate care da un semnal negativ si altor state.
"Sper ca liderii Aliantei Socialiste sa inteleaga pana la urma ca Romania nu poate sa reuseasca decat prin masuri coerente si ca trebuie sa promovam masuri care sa faca din Romania o tara care sa nu se bazeze pe promisiuni electorale.
Romania nu mai poate face promis fara acoperire pentru ca se intorc impotriva noastra", a declarat ministrul intermar al Muncii. Intrebat daca nu a facut promisiuni electorale fara acoperire, Emil Boc a recunoscut ca a sustinut cresterea salariilor profesorilor si ca acest lucru a fost o greseala pe care si-a asumat-o.
Boc a adaugat ca daca... mai mult
Luni, 09 Mai 2011, ora 22:45
Refrenul la moda al premierului Boc, din ultimele saptamani, este cel al iesirii din recesiune. Depasirea recesiunii este deja un fapt, chiar inainte de a se fi intamplat. Obsedanta repetare a temei iesirii din recesiune de catre premierul Boc este partial de inteles, pentru un guvern mult incercat de criza atat din punctul de vedere al imaginii, cat si din cel politic.
Seful guvernului spune cu orice ocazie si oricui este dispus sa-l asculte ca Romania va iesi din recesiune.
De asemenea, Emil Boc mai afirma extrem de hotarat si ca economia romaneasca a depasit perioada dificila. Aproape sigur, iesirea din recesiune are mari sanse sa se intample.
Mai mult ca sigur, premierul cand clameaza acest lucru are la indemana prognozele oficiale privind evolutia economiei in trimestrul doi, cifrele de crestere a productiei industriale, cresterea exporrturilor si reducerea deficitului balantei comerciale.
Fara indoiala, iesirea din recesiune nu este o tema de neglijat.
Chiar daca se intampla tarziu si cu un coeficient nesemnificativ, revenirea la crestere are importanta ei, repectiv are relevanta in special pentru rolul de semnal pe care il transmite pietelor externe, potentialilor investitori si in general mediului economic european.
Revenirea la crestere arata ca economia romaneasca s-a stabilizat si a facut un prim pas pentru a putea vorbi de asteptari pozitive.
Este o certitudine ca iesirea din recesiune se va face la valori subunitare, iar acest lucru va fi confirmat... mai mult
Vineri, 22 Aprilie 2011, ora 10:44
Efectele iesirii din recesiune nu pot aparea peste noapte, ci reprezinta doar un semnal psihologic ca economia evolueaza pozitiv, iar Guvernul nu a sustinut niciodata ca din primavara acestui an "va curge lapte si miere", a declarat premierul Boc, acuzand televiziuni de manipulare pe aceasta tema, potrivit Mediafax."Eu am spus un singur lucru, ca Romania are toate sansele ca la sfarsitul primului trimestru sa iasa din recesiune. Daca s-a intamplat, vom sti cand Institutul National de Statistica ne va da datele oficiale.
N-am spus niciodata insa, si aici este marea manipulare a unor televiziuni pe care o practica, ca a doua zi dupa ce vor exista doua trimestre de crestere consecutiva din punct de vedere economic va fi lapte si miere. Nu va fi", a spus Boc, intr-o conferinta de presa sustinuta, joi, la Guvern.
El a cerut ca toti cei care vorbesc despre recesiune sa explice tehnic cu exactitate ce presupune acest lucru fara sa amageasca populatia in asteptari "care nu pot sa apara peste noapte", precum si sa arate clar ca aceste date vor fi confirmate sau infirmate de catre autoritati prin Institutul National de Statistica.
Premierul a amintit ca datele privind evolutia economiei in primul trimestru sunt prezentate dupa un anumit interval.
La mijlocul lunii februarie, premierul a declarat ca sunt semne ca Romania va iesi oficial din recesiune la sfarsitul lunii martie.
Guvernul si FMI estimeaza pentru acest an o crestere economica de 1,5%.
Pentru a iesi tehnic din... mai mult
Joi, 31 Martie 2011, ora 22:57
Premierul Emil Boc a declarat duminica la Deva ca in acest an cresterea economica va fi intre 1,5 si 2 la suta, "cu prognoza buna de crestere in 2012", adica 4-4,5 la suta, potrivit Mediafax. Boc a spus, referitor la declaratiile sefului delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, potrivit carora tara are toate sansele sa iasa din recesiune dupa primul trimestru al acestui an, ca faptul ca aceasta informatie este data de un oficial FMI intareste ideea ca lucrurile merg intr-o directie buna in Romania.
"Procentul de crestere economica pentru acest an este cel pe care il avem in bugetul de stat si in acordurile cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala: o crestere economica intre 1,5 si 2 la suta, cu prognoza buna de crestere in 2012, adica 4-4,5 la suta", a spus Boc.
Romania va iesi din recesiune la finele lunii martie, cresterea economica va urma o traiectorie ascendenta de la un trimestru la altul, iar populatia va simti ca situatia s-a imbunatatit pana la jumatatea acestui an, a declarat pentru MEDIAFAX seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.
"Exista intotdeauns un grad de incertitudine si nu stiu exact care va fi cifra de la sfarsitul primului trimestru, dar cred ca indicatorii privind economia Romaniei sunt aproape universal pozitivi.
Exista si unele exceptii, dar daca ne uitam la productia industriala, cresterea este foarte robusta, iar evolutia exporturilor, de asemenea, foarte pozitiva.
Chiar si cele negative, precum vanzarile din retail sunt mai putin... mai mult
Luni, 28 Martie 2011, ora 00:18