Emil Boc si-a anuntat, luni, demisia din functia de prim ministru al Romaniei. Premierul a explicat, in declaratia de dupa anuntarea demisiei, ca nu se agata de putere.
13.50Bursa a scazut dupa anuntul demisiei premierului
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a scazut dupa anuntul demisiei premierului Emil Boc, indicii depreciindu-se cu 2-3 procente, dar corectiile sunt normale si nu este de asteptat inceputul unei ajustari severe, a declarat Gabriel Aldea, director la casa de brokeraj Intercapital Invest.
'A fost o perioada de crestere a cotatiilor, pentru unele actiuni au fost inregistrate in ultima perioada cresteri foarte mari. Exista o teama privind eventuale corectii si anuntul demisiei premierului a fost impulsul pentru o corectie a preturilor.
Este insa o corectie normala, ar fi fost exagerata o corectie de 10%, iar volumele de tranzactionare sunt de asemenea normale. Nu este panica', a spus reprezentantul Intercapital Invest.
12.10Catalin Predoiu, fost ministru al Justitiei, a fost numit premier interimar.
Analistul Lucian Davidescu spune ca interimatul sau este posibil sa dureze doar cateva ore.
"Nimeni nu vrea sa isi asume o conducere de scurta durata, care poate sa fie de sacrificiu. In plus, partidele nu au oameni competenti din care sa aleaga, sa faca o schimbare rapida in structura si modul de abordare a economiei", mai spune analistul economic.
Catalin Predoiu, Ministrul Justitiei, a fost desemnat premier interimar de catre seful... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 10:33
Premierul Emil Boc sustine ca investitiile reprezinta singura solutie pentru a contracara criza. In opinia sa, acestea sunt cel mai "sanatos si mai important raspuns" la criza. Tocmai din aceasta cauza, prim-ministrul a cautat investitori dispusi sa ajute Romania si sa contribuie la imbunatatirea sanatatii economice a statului roman.
"Chiar daca Romania se indreapta catre un an electoral, in anul 2012, Guvernul Romaniei se angajeaza sa ramana in masurile responsabile, pentru a nu repeta greselile trecutului", a spus Boc.
La inceputul lunii octombrie, premierul a declarat ca "investiile aduc bani in economie, aduc locuri de munca si aduc mai multe resurse la bugetele locale si central".
"Romania, chiar si in acesti doi ani de criza, a alocat mai multe resurse financiare ca niciodata pentru investitii, pentru ca acesta este singurul raspuns rational la criza. Nu populismul, ci doar masurile care aduc locuri de munca in economie.
Bugetul pe anul 2012 va avea trei mari prioritati: investitiile in locurile de munca, investitiile in locurile de munca, investitiile in locurile de munca. Este singura cale prin care sa se consolideze cresterea economica pe care o avem anul acesta, in jur de 1,5%", spunea, la inceputul lunii octombrie, Emil Boc.
Acesta a mai adaugat ca Romania va avea crestere economica si in anul 2012, iar in acest sens guvernul va aborda bugetul intr-o maniera extrem de responsabila si rationala.
Mai putini bani pentru investitii anul viitor... mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 23:00
Primul ministru Emil Boc a reiterat, duminica, la Iasi, ca in ultimii doi ani Romania a facut eforturi uriase pentru a ajunge la o stabilitate macroeconomica, motiv pentru care autoritatile statului, cele politice in special, nu au voie sa compromita acest lucru.
"Am atins aceasta stabilitate macroeconomica datorita eforturilor romanilor, in primul rand. In acest moment, autoritatile statului, cele politice in special, nu au voie sa compromita aceasta stabilitate castigata cu greu prin eforturile romanilor, ci trebuie sa consolideze aspectele economice pentru ca Romania sa aiba viitor", a afirmat Emil Boc, prezent la inaugurarea fabricii Delphi Diesel System de la Miroslava.
El a sustinut ca Romania se indreapta spre "al patrulea trimestru consecutiv de crestere economica", aratand ca acesta este un prilej de bucurie moderata pentru ca este semnul ca tara se afla pe directia corecta.
"Consolidarea acestui drum depinde foarte mult de ce vom face de acum inainte si in special de modul in care vom adopta bugetul pentru anul 2012 si, in mod deosebit, de modul in care reusim sa tinem populismul departe si deoparte de tot ceea ce inseamna politica responsabila a statului roman", a afirmat Emil Boc.
Potrivit acestuia, Guvernul va propune Parlamentului "un buget realist si responsabil", ale carui prioritati vor fi investitiile si locurile de munca.
Emil Boc mai spune ca autoritatile vor avea grija sa consolideze ceea ce exista in prezent si sa fereasca tara de... mai mult
Duminica, 06 Noiembrie 2011, ora 17:39
Prim-ministrul Emil Boc a precizat, in urma intalnirii cu presedintele Romaniei de la Palatul Cotroceni, ca actualul context economic international afecteaza si Romania si a indemnat la prudenta maxima.
"Mesajul de baza este prudenta maxima in contextul economic international extrem de dificil, care, din nefericire, afecteaza si Romania", a precizat Emil Boc.
Boc a declarat ca s-a discutat despre perspectiva economica interna si internationala in baza Consiliului European, absorbtia fondurilor europene si pregatirea vizitei delegatiei FMI in Romania.
Traian Basescu a anuntat, duminica, la Bruxelles, ca va avea marti o intalnire cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si ca va discuta cu acesta in mod special despre utilizarea fondurilor europene.
Basescu a mai spus ca a atentionat, in mod expres, ca programul de recapitalizare a bancilor trebuie sa aiba in vedere si mentinerea nivelului de expunere a institutiilor financiar-bancare din zona euro in cea romaneasca. mai mult
Luni, 24 Octombrie 2011, ora 14:59
Romania este mai atractiva decat alte state europene pentru investitorii straini, atat timp cat nimeni nu pomeneste de noi in aceste vremuri cand in toata Europa domeneste neincrederea, cam asta a lasat sa se inteleaga premierul Emil Boc cand a spus "no news is good news".
"Exista o vorba americana: no news, good news. Romania nu figureaza in niciun scenariu de risc major din Uniunea Europeana, un lucru de bun augur pentru investitori", a declarat, marti, seful Executivului.
Emil Boc are dreptate cand spune ca numele Romaniei nu apare in niciun scenariu de risc economic pentru Europa Centrala si de Est, dar se inseala, asta daca nu cumva vrea sa ne pacaleasca, atunci cand afirma ca lipsa informatiilor negative denota tocmai stabilitatea tarii.
In primul rand, despre Romania nu se vorbeste dintr-un cu totul si cu totul alt motiv. Economia noastra este prea neinsemnata pentru a putea destabiliza regiune sau pentru a putea macar sa accentueze unele probleme cauzate de altii.
Nimanui nu-i pasa cat de rau iti merge atat timp cat ceea ce ti se intampla nu se rasfrange si asupra lor. Nici noua nu ne-ar pasa de Grecia daca un numar insemnat de banci de pe piata interna n-ar avea capital grecesc. Nici finlandezilor, ultimii care au amenintat ca parasesc zona euro, nu le-ar pasa ce se intampla in Balcani daca stabilitatea monedei unice, deci si a nivelului lor de trai, nu ar fi amenintata de riscul de faliment al Greciei. Si exemplele pot continua.
In fine, sa... mai mult
Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 12:42
Premierul Emil Boc a declarat, sambata, la Scoala de vara a tineretului PDL, de la Eforie Nord, ca acesta este cel mai bun moment pentru a investi in Romania si a prezentat mai multe argumente in acest sens, printre care cota unica de impozitare de 16 la suta si neimpozitarea profitului reinvestit. "Mesajul meu ramane in continuare acelasi: este cel mai bun moment pentru a investi in tara noastra.
Cateva argumente sunt de luat in seama: cota unica de impozitare de 16 la suta extrem de atractiva pentru investitori, neimpozitarea profitului reinvestit, noul Cod al Muncii ce permite o mai mare flexibilizare a pietei fortei de munca, ajutoare de stat pentru firmele care investesc serios in Romania si creeaza locuri de munca", a declarat Boc, sambata, la scoala de vara a PDL.
El a mai spus ca printre alte argumente in favoarea investitiilor in tara noastra se afla si legea educatiei care pune accent pe competenta si legea parteneriatului public-privat.
"De asememea, faptul ca avem o noua lege a educatiei ce pune accent pe formare de competenta si mai putin pe acumulare de informatii e un stimulent pentru pregatirea si in viitor a unei forte de munca bine pregatita in toate domeniile.
Legea noua a parteneriatului public-privat este un nou motor al dezvoltarii economice a tarii si atragerii de investitii straine. Sunt o gramada de proiecte prezentate public pentru implementare in regim public-privat", a mai explicat Boc. mai mult
Sambata, 03 Septembrie 2011, ora 17:47
Avand in vedere faptul ca s-a constatat o incetinire a productiei industriale si a exporturilor, trimestrul doi s-ar putea sa nu fie atat de bun asa cum s-au asteptat autoritatile, a precizat premierul Emil Boc, informeaza NewsIn."Am aflat dimineata ca in iunie am constatat o incetinire a productiei industriale si a exporturilor, ceea ce s-ar putea sa ne incetineasca cresterea economica pentru trimestrul doi.
Luna iulie deja resimte influentele de pe pietele internationale in ceea ce inseamna cresterea economica si pentru Romania.
Semnalele pe care le am primit din luna iunie, datele pe productia industriala si pe exporturi, ne arata ca trimestrul doi s-ar putea sa nu fie atat de bun asa cum ne-am asteptat initial", a spus primul ministru.
El a vizitat santierul Autostrazii Arad - Timisoara si al variantei ocolitoare Arad. mai mult
Marti, 09 August 2011, ora 17:02
Premierul Boc a declarat vineri ca nu exista "niciun fel de diferenta" intre el si Traian Basescu pe subiecte economice, aratand ca impartaseste ipoteza presedintelui ca romanii vor simti "in buzunare" iesirea din criza de abia in 2012, relateaza NewsIn.Iesind de la ministerul Muncii, un jurnalist l-a intrebat pe Boc cum se explica faptul ca el a declarat recent ca din a doua jumatate a acestui an romanii vor simti iesirea din criza, in timp ce presedintele sustine ca de abia de anul viitor se va intampla acest lucru, intrebarea vizand si faptul ca la Guvern se sustine ca se poate reduce CAS, in timp ce Traian Basescu a afirmat ca asa ceva nu este posibil.
"Nu exista niciun fel de diferenta de viziune (intre mine si presedinte, n.r.)", a replicat primul-ministru.
"Am spus de fiecare data ca nu imediat dupa ce vom iesi din recesiune se va resimti in buzunarele oamenilor cresterea economica.
Am spus sfarsitul anului, in 2012 este cel mai probabil sa se resimta aceasta crestere economica si in buzunarele romanilor.
Am fost si raman un om realist pentru ca am trecut prin doi ani cand am fost nevoit sa iau cele mai nepopulare masuri din punct de vedere politic.
Stiu ce eforturi au facut romanii si profit de ocazie pentru a multumi tuturor romanilor pentru faptul ca fara efortul lor Romania nu ar fi iesit din recesiune.
Dar am facut ce a trebuit si acum putem spera ca trecand de la minus pe plus spre sfarsitul anului si in 2012 sa simtim si in buzunare efectele acestei... mai mult
Vineri, 13 Mai 2011, ora 14:54
Evolutia principalilor indicatori economici in primele doua luni ale acestui an confirma ca Romania va inregistra crestere economica in primul trimestru, daca economia va continua si in luna martie trendul pozitiv, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc, potrivit Mediafax.El a amintit ca veniturile bugetare au crescut in primele doua luni cu 9,8% comparativ cu perioada similara a anului trecut, iar investitiile straine directe au atins un plafon de 267 milioane euro, fata de 140 milioane euro in lunile ianuarie si februarie 2010.
"Putem privi cu optimism la iesirea tehnica din recesiune la sfarsitul primului trimestru, ca un prim pas spre cresterea economica", a spus Boc.
Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, a declarat, saptamana trecuta, ca Romania nu a iesit inca din recesiune, iar tendinta pozitiva din ultimul trimestru al anului trecut trebuie sa fie confirmata de datele ulteriore, nefiind sigur daca revenirea economica a inceput.
Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea PIB fata de precedentele trei luni cu 0,1%.
De atunci, PIB a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresterea de 0,9% in trimestrul al treilea din 2009, un avans de 0,2% in trimestrul doi al anului trecut si cresterea de 0,1% din ultimul trimestru al anului trecut.
La mijlocul lunii februarie, premierul Emil Boc a declarat ca sunt semne ca Romania va iesi oficial din recesiune la sfarsitul lunii martie.
Totodata, seful misiunii FMI... mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 22:13