Premierul Emil Boc a iesit in fata Parlamentului sa prezinte punctul de vedere al Guvernului referitor la situatia economica a Romaniei. Parlamentul s-a adunat in sedinta extraordinara pentru a dezbate evenimentele ultimelor zile.
- Traim vremuri speicale, in lume, in Europa. Criza mondiala a afectat si afecteaza viata a milioane de oameni. Suntem in mijlocul unei crize fara precedent, dupa cel de-al doilea razboi mondial. Nimeni nu stie cum se va termina sau ce forma va lua.
- A inceput in 2008 cu o criza imobiliara si acum capata o forma prin datoriile suverane ale tarilor.
- Ratingurile mai multor tari au fost afectata in sens negativ. De asemenea, a fost afectat si ratingul Fondului European de Stabilitate Fiscala. Astazi, in Europa, tari importante ale UE sunt din nefericire in pragul colapsului economic si financiar.
- Astazi, UE cauta solutii extreme si severe pentru a opri criza economica, pentru a se rezolva problema deficitelor si a datoriilor suverane ale statelor.
- Din punct de vedere economic, Romania vine dupa trei ani de criza economica severa. Vine dupa trei ani in care oamenii au fost nevoiti sa suporte masuri de austeritate, pentru a putea salva tara de la colaps.
- La sfarsitul lui 2008, am avut in fata doua provocari mari. Criza economica cu efectele sale si pe de alta parte, un stat roman nereformat, cu probleme.
- Cand am preluat guvernarea, pe afara gardul era vopsit si era bine, dar cand intri inauntru, am observat ca acea... mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 13:45
Premierul Emil Boc i-a atras atentia, la inceputul sedintei de guvern de miercuri, ministrului de Finante sa nu depaseasca deficitul bugetar de 4,4%, stabilit pentru anul in curs.
In prezenta presei, seful executivului a precizat ca are de facut "o atentionare speciala pentru Ministerul Finantelor, cu privire la deficitul bugetar pe 2011".
"Deficitul bugetar nu se negociaza, se respecta. Nu acceptam sub nicio forma depasirea plafonului de 4,4% agreat cu Parlamentul Romaniei prin legea bugetului de stat, dar si cu organismele internationale. Pentru ca este un semn de credibilitate si de seriozitate a statului roman", a declarat Emil Boc.
El a insistat asupra faptului ca "sub nicio forma deficitul bugetar nu se negociaza, oricat de mari si de importante ar fi nevoile unora sau altora". mai mult
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 13:40
Premierul Emil Boc sustine ca Romania nu se poate izola de Europa si ca trebuie sa fie alaturi de nucleul dur al zonei euro, format din state precum Germania si Franta. De asemenea, faptul ca statul roman a adoptat masuri de austeritate care au dus la diminuarea deficitului bugetar, reprezinta un avantaj pentru adoptarea euro in 2015.
Prim-ministrul Emil Boc sustine ca marele castig al Romaniei a fost ca a ramas conectata la marea Europa, la nucleul dur al UE si nu a fost marginalizata. Premierul a explicat ca, in urma summitului incheiat vineri, s-a gasit o solutie prin acordul interguvernamental.
Emil Boc admite ca solutiile iesirii din criza sunt solutii de dreapta, dar a tinut sa sublinieze ca "acum se joaca soarta Uniunii Europene. Prin discutarea monedei euro este in joc soarta UE ca intreg".
"Reuniunea la Marsilia a fost intalnirea Partidul Popular European. Intotdeauna, inaintea unui consiliu european se organizeaza o reuniune a celor mai importanti lideri ai UE. (...) Ce se decide acolo, se consolideaza la summit, avand in vedere ca 14 lideri europeni din cei 27 fac parte din Partidul Popular European", a spus Emil Boc, in cadrul unei emisiuni televizate, difuzate luni.
"Viziunea franco-germana viza doar tarile cu euro. Franta si Germania doreau semnarea tratatului. Presedintele Consilului European, Herman Von Rompuy voia altceva. Marea Britanie s-a opus modificarii tratatelor si si-a utilizat dreptul de veto, asadar nu s-a putut merge pe modificarea... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 23:10
Tinta de deficit de 1,9% stabilita pentru anul 2012 va fi respectata fara sa accesam banii din acordul preventiv incheiat cu FMI, a declarat premierul Emil Boc, luni, dupa sedinta PDL.
"Optiunea Romaniei nu este in acest moment sa accesam banii pe care ii avem in acordul preventiv cu FMI si CE. Deficitul de 1,9% pe care l-am prevazut pe anul 2012 poate fi asigurat din finantarea interna si externa", a spus Emil Boc.
In continuare, premierul a vorbit despre refinantarea datoriilor publice: "Fac precizarea ca, din cei 16 miliarde de euro pe care Romania trebuie sa ii imprumute pentru 2012, pentru refinantarea datoriilor scadente si pentru finantarea deficitului de 1,9%, cea mai consistenta parte este legata de refinantarea datoriei publice, datorie care a fost lasata inclusiv de guvernul Tariceanu, prin deficit de 5,4%. Repet, din 2008, in conditiile unei cresteri economice de aproape 8%. Inmultiti 5,4 cu 1,3, adica un punct din PIB este 1,3 miliarde de euro, si vedeti cate facturi trebuie sa platim".
Potrivit lui Boc nu se iau in calcul noi taxe ori scaderi de salarii si pensii in 2012, "pentru ca bugetul este astfel conceput incat sa conserve ceea ce avem. Deficit de 1,9% inseamna mentinerea la acelasi nivel a salariilor si pensiilor pe anul respectiv", a completat prim-ministrul. mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 14:25
Tinta de deficit pe care Guvernul condus de Emil Boc doreste sa o atinga, in 2013, este de 0%. Premierul Romaniei sustine ca pentru anul viitor, exista o prognoza de deficit mai mica de 3% si ca Romania "merge, pentru 2012 pe tinta de 2,2%".
"In bugetul pe anul viitor, proiectul de buget merge cu 1,9%, daca nu se inrautateste situatia in euro, in Romania in special si in lume in general, avem posibilitatea sa majoram deficitul. In acest interval exista si loc pentru o majorare de pensii si salarii daca lucrurile nu se inrautatesc", a declarat premierul Emil Boc.
Acesta a explicat ca "deficitele trebuie sa fie permise sa fie mai mari, cand esti pe cadere economica pentru a ajunge la crestere. Cand este pe crestere, trebuie sa cobori deficitele, ca sa platesti datoriile".
In ceea ce priveste tinta de deficit pentru anul viitor, Emil Boc a precizat ca tinta este de 3%, asa cum s-a stabilit cu "presedintele Traian Basescu si cu Fondul National de Garantare".
Cheia de bolta a bugetului pe 2012
Premierul a mai declarat ca, pentru anul viitor, cheia de bolta a bugetului nu consta in "masuri populiste sau in promisiuni electorale" ci in "stimularea investitiilor si in crearea de locuri de munca".
"Guvernul va continua sa acorde ajutoare de stat, va sprijini marile investitii care creaza si locuri de munca. Veniturile in PIB cresc de la 33,4 la 33,7 miliarde de euro", zis Boc.
Guvernul va acorda garantii de 3,3 miliarde in 2012, la care se adauga si garantiile... mai mult
Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 18:27
"Investitiile reprezinta de departe cel mai important si mai sanatos raspuns la criza, investiile aduc bani in economie, aduc locuri de munca si aduc mai multe resurse la bugetele locale si centrale", a declarat, sambata, premierul Emil Boc, la inaugurarea celei mai moderne fabrici de lactate din Romania.
Emil Boc a salutat decizia grupului elen Olympus de a investi peste 55 milioane de euro intr-o fabrica de lactate amplasata la Halchiu, in apropiere de Brasov, o investitie care va crea peste 100 de locuri de munca.
Premierul a subliniat ca aceasta investitie vine intr-un domeniu extrem de important pentru Romania, subliniind ca obiectivul guvernului este sa transforme Romania dintr-o tara importatoare de produse alimentare intr-o tara exportatoare de produse alimentare.
"Romania, chiar si in acesti doi ani de criza, a alocat mai multe resurse financiare ca niciodata pentru investitii, pentru ca acesta este singurul raspuns rational la criza. Nu populismul, ci doar masurile care aduc locuri de munca in economie.
Bugetul pe anul 2012 va avea trei mari prioritati: investitiile in locurile de munca, investitiile in locurile de munca, investitiile in locurile de munca. Este singura cale prin care sa se consolideze cresterea economica pe care o avem anul acesta, in jur de 1,5%", a declarat Emil Boc.
De asemenea, Emil Boc a subliniat ca Romania va avea crestere economica si in anul 2012, iar in acest sens guvernul va aborda bugetul intr-o maniera extrem de... mai mult
Duminica, 06 Noiembrie 2011, ora 12:15
Prim ministrul Emil Boc este multumit de situatia economoica actuala. El a afirmat ca ne aflam aici datorita canalizarii banilor catre investitii in detrimentul consumului si datorita reformelor pe care l-a facut guvernul: evitarea derapajului economic major, reorientarea cheltuielilor bugetare sau salvarea cotei unice, desi a avut ca inamici criza sau dezechilibrele macroeconomice.
Boc mai spune ca regreta majorarea TVA, masura pe care a fost obligat sa o ia: "Din cauza deciziei Curtii Constitutionale nu am putut salva TVA", a spus primul ministru in cadrul unei dezbateri cu tema "Romania 2012 - de la recesiune la relansare economica".
Masuri de relansare economica
Totodata, Emil Boc a vorbit si despre masurile pe care le are in vedere pentru relansarea economica: programele guvernamentale ca prima casa sau rabla, programe care sustin intreprinzatorii, garantiile de stat, si fondurile de garantare si contragarantare prin care au fost salvate 232.000 de locuri de munca.
Seful Guvernului este multumit si de faptul ca tara noastra se afla sub media Uniunii Europene la somaj si crede ca iesirea din recesiune este primul pas al iesirii din criza. Conform lui Boc, tara noastra se afla in graficul de 1,5% crestere economica pentru 2011 si in tinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB.
Totodata, conform primului ministru, Romania ar trebui sa atraga invesitori datorita lipsei unui scenariu de risc major pe care l-ar putea avea in randul tarilor din Uniunea Europeana.
Boc... mai mult
Marti, 18 Octombrie 2011, ora 09:54
Premierul Emil Boc a afirmat, vineri, ca desi Romania a reusit sa iasa din recesiune, problemele economice internationale ne pot afecta, vestile fiind "destul de proaste" in Europa si in lume, precizeaza NewsIn."Romania a iesit din recesiunea economica, a avut deja trei trimestre de crestere economica consecutiva, dar, asa cum am spus de fiecare data, iesirea din recesiune este doar prima etapa spre iesirea din criza economica, iesirea din criza economica e dependenta de de doi factori: unul intern si altul extern.
In plan intern avem de facut un singur lucru in continuare sa sprijinim locurile de munca si investitiile, singura cale sanatoasa pentru a iesi definitiv din criza economica si de a restructura cheltuielie statului in raport cu ceea ce Romania isi poate permite.
Al doilea factor este cel extern, si dupa cum puteti observa vestile nu sunt bune, nici in Europa, nici in lume, cu privire la iesirea din criza economica, ci dimpotriva se anunta vesti destul de proaste cu privire la continuarea acesteia si la diminuarea cresterii economice in foarte multe tari din UE si din lume", a afirmat premierul Emil Boc la lansarea Programului Mihail Kogalniceanu pentru IMM-uri.In acest context, el a atras atentia ca problemele economice internationale poate afecta si Romania.
"Indirect, acest lucru ne afecteaza, indirect afecteaza exporturile, afecteaza comenzile noi din industrie, indirect poate afecta cresterea economica a Romaniei.
Daca in acesti doi ani in plan... mai mult
Vineri, 09 Septembrie 2011, ora 15:34
Premierul Emil Boc a declarat ca pietele internationale nu sunt calme si a mentionat ca Romania are avantajul unei usoare stabilitati macroeconomice determinate de masurile luate anul trecut, anunta NewsIn.Cuvantul de ordine este acela de precautie si moderatie in tot ce inseamna politici fiscale si politici guvernamentale. Pietele internationale nu sunt calme, situatia nici din America nici din Europa nu este inca stabila din punct de vedere economic.
Noi avem avantajul unei usoare stabilitati macroeconomice determinate de masurile de anul trecut, dar nu avem voie sa facem niciun exces care sa compromita aceasta stabilitate, nici in politica fiscala, nici in politica monetara si evident trebuie sa fim atenti la ceea ce se intampla cu pietele internationale de care depindem in mod foarte clar", a precizat Emil Boc inainte de sedinta BPN, intrebat in legatura cu criza mondiala.El a spus ca tara noastra poate trece prin aceasta perioada dificila cu "echiliburu si prudenta".
Premierul a mentionat ca "lucrurile in tara sunt sub control" si ca nu trebuie facut niciun pas inapoi pe linia reformelor."Asta inseamna sa mergem in continuare pe un deficit de 3% pentru anul viitor, sa te incadrezi in tintele de personal, sa continui procesul de restructurare a aparatului bugetar si, nu in ultimul rand, sa mergi mai departe cu reforma companiilor de stat, reforma deja inceputa in cadrul acordului cu Comisia Europeana", a adaugat prim-ministrul.S&P a redus vineri seara pentru... mai mult
Luni, 08 August 2011, ora 12:29