Datele publicate de INS arata o scadere cu 0,2% in trimestrul al IV-lea pe 2011, iar trendul scaderii economice pare ca se va mentine si in primul trimestru din 2012, cand Romania nu dispune de motoare de crestere economica, cred specialistii contactati de Business24.
Cu toate ca analistii romani prevad o incetinire a economiei in 2012 pe fondul scaderii exporturilor, consiliera fostului premier Emil Boc, Andreea Paul Vass, spune ca Romania isi poate orienta exporturile spre pietele emergente, care inregistreaza cresteri semnificative ale consumului intern: Africa de Nord, Rusia, China, India, Orientul Mijlociu.
Cu toate ca indicatorii arata ca economia Romaniei a intrat din nou pe scadere in ultimul trimestru al anului 2011, PIB-ul inregistrand un declin de 0,2% in termeni reali fata de trimestrul anterior, scaderea nu este una semnificativa, avand in vedere faptul ca procentul se afla intr-o marja de eroare statistica, spune analistul Dan Petre, contactat de Business24.
"Trimestrul IV e un trimestru de incheiere. Se pierd 15 zile din decembrie cu sarbatorile, nimeni nu-ti mai face livrari si plati dupa 10 decembrie. Trimestrul III, in schimb, a fost benefic pe agricultura. Eu nu cred ca INS poate sa masoare la 0,2%. Daca era o scadere dramatica, ne puteam face probleme.
Nu as da semnal de alarma mai ales ca e un trimestru greu. Trebuie sa vedem ce se intampla pe trimestru I din 2012, iar daca trendul de scadere continua, putem sa ne speriem. Eu sper sa nu... mai mult
Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 13:35
Premierul Emil Boc a precizat sambata, dupa intalnirea cu europarlamentarii PDL, ca stabilitatea economica ramane un obiectiv si in 2012.
Potrivit acestuia, va mai trece o perioada de timp pana in momentul in care romanii vor resimti cresterea economica in buzunare.
"Inteleg suferintele romanilor, insa nu exista alternativa nationala. Mai dureaza pana cand aceasta crestere economica se va resimti in buzunarele oamenilor", a subliniat premierul.
Cu toate acestea, Emil Boc a precizat in 2012 nu promite majorarea salariilor si a pensiilor.
"Nu exista risc de neplata a obligatii sociale, insa daca mentinem acest drum serios al reformelor putem spera la mai bine in anii viitori", a mai adaugat premierul. mai mult
Sambata, 21 Ianuarie 2012, ora 17:30
Pana acum, exista foarte multe estimari de crestere economica a Romaniei. Seful misiunii FMI in tara, Jeffrey Franks, sustine ca Fondul va revizui in mod cert prognoza pentru anul viitor, iar guvernul recunoaste ca estimarea initiala de 3,5-4% va fi rezuita in scadere. La ce ar trebui sa ne asteptam anul viitor?
Previziunile initiale, prea ambitioase
"Prognozele de crestere economica in Uniunea Europeana sunt in scadere, prognoza a fost scazuta de la 2,1% la 1,4% anul viitor. Renii lui Mos Craciun nu aduc vesti bune pentru toata Europa. Nu e o veste buna nici pentru romani, Romania va fi obligata sa revizuiasca prognoza de crestere economica", a declarat, recent, Emil Boc.
Premierul a adaugat ca Romania are o prognoza de crestere economica de 3,5-4% pentru 2012, in baza careia a fost conceput bugetul, dar ca actualul context economic de la nivel global trebuie "sa ne aduca cu picioarele pe pamant".
"In mod cert va fi redusa (prognoza PIB pentru 2012 - n.r.). Va fi cu siguranta mai mica decat 3,5%, cat estimam in prezent. Cred ca va ramane undeva la 2%", a spus Franks pentru Mediafax.
Cresterea economica din 2012 va depinde de modul in care vor fi absorbite fondurile europene, a declarat luni ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, la finalul intalnirii cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI).
"Concluzia desprinsa este ca absorbtia fondurilor comunitare este extrem de importanta pentru anul 2012, in ideea de a asigura o crestere... mai mult
Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 08:30
Bugetul pentru anul 2012 va fi unul care sa evite masurile populiste, intrucat daca apar "derapaje", Romania risca sa ajunga in situatia Greciei, a declarat, vineri, premierul Emil Boc.
"Bugetul pentru 2012 se va intinde atat cat ne va permite plapuma. Romania nu isi poate permite niciun fel de derapaj economic sau populist in afara indicatorilor economici pe care ii avem in fata, realisti si fara cosmentizare (...) Prin faptul ca intreaga lume intra intr-o perioada in care cresterea economica este pe o linie descendenta si tinand cont ca se gasesc tot mai greu bani prin care sa-ti finantezi deficitele, Romania nu are voie sa riste nimic. Daca Romania scapa in derapaje populiste, ajunge ca si Grecia", a afirmat Boc, la postul public de televiziune.
Premierul a mai spus si ca sunt "foarte putine sanse" ca bugetul pentru 2011 sa mentioneze o reducere a contributiilor sociale.
"Vedem cum arata economia in 2012 si pe parcursul anului vom putea discuta, eventual. Acum, in constructia bugetului, sunt foarte putine sanse sa pornim la inceputul anului cu o reducere a contributiilor de asigurari sociale. Preferam o stabilitate fiscala", a afirmat Boc.
El a adaugat si ca o majorare a salariilor in sectorul bugetar va depinde de cum vor arata indicatorii macroeconomici. mai mult
Sambata, 22 Octombrie 2011, ora 11:24
Prim ministrul Emil Boc este multumit de situatia economoica actuala. El a afirmat ca ne aflam aici datorita canalizarii banilor catre investitii in detrimentul consumului si datorita reformelor pe care l-a facut guvernul: evitarea derapajului economic major, reorientarea cheltuielilor bugetare sau salvarea cotei unice, desi a avut ca inamici criza sau dezechilibrele macroeconomice.
Boc mai spune ca regreta majorarea TVA, masura pe care a fost obligat sa o ia: "Din cauza deciziei Curtii Constitutionale nu am putut salva TVA", a spus primul ministru in cadrul unei dezbateri cu tema "Romania 2012 - de la recesiune la relansare economica".
Masuri de relansare economica
Totodata, Emil Boc a vorbit si despre masurile pe care le are in vedere pentru relansarea economica: programele guvernamentale ca prima casa sau rabla, programe care sustin intreprinzatorii, garantiile de stat, si fondurile de garantare si contragarantare prin care au fost salvate 232.000 de locuri de munca.
Seful Guvernului este multumit si de faptul ca tara noastra se afla sub media Uniunii Europene la somaj si crede ca iesirea din recesiune este primul pas al iesirii din criza. Conform lui Boc, tara noastra se afla in graficul de 1,5% crestere economica pentru 2011 si in tinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB.
Totodata, conform primului ministru, Romania ar trebui sa atraga invesitori datorita lipsei unui scenariu de risc major pe care l-ar putea avea in randul tarilor din Uniunea Europeana.
Boc... mai mult
Marti, 18 Octombrie 2011, ora 09:54
Prognoza de crestere economica pe anul viitor va fi stabilita de Guvern la finele lunii octombrie, dupa consultarile cu FMI , CE si Banca Mondiala, dupa cum a declarat, marti, premierul Emil Boc, citat de Mediafax."Vom avea, la sfarsitul lunii octombrie, impreuna cu Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala, evaluarea prognozei de crestere economica pentru anul 2012, in raport cu care vom veni in Parlament cu proiectul de buget" , a spus Boc, intr-un discurs sustinut in Parlament.
El a aratat ca pentru acest an este mentinuta tinta unei cresteri economice de 1,5%.
Pana la acest moment, oficialii au avansat pentru anul viitor o crestere economica de 3,5-4 %.
In ultimele zile insa, premierul Emil Boc a declarat de mai multe ori ca datele privind evolutia economiei in foarte multe tari din Uniunea Europeana si alte zone sunt destul de proaste si releva continuarea crizei economice si diminuarea nivelului de crestere economica, ceea ce indirect poate afecta si cresterea economica a Romaniei.
El a aratat totodata ca majorarea salariilor pentru bugetari anul viitor va depinde strict de resursele bugetare si nu vor fi lansate promisiuni in acest sens daca nu exista perspectiva unei cresteri economice de 3,5%.
Luni, presedintele Traian Basescu le-a solicitat ministrilor, la Cotroceni, sa pregateasca pentru anul viitor un buget "care sa n-aiba nicio legatura cu alegerile", respectiv care "sa ia in consideratie o crestere de 2 - 2,5%, dar bazata pe... mai mult
Marti, 20 Septembrie 2011, ora 17:05
Exista premize pentru o crestere economica in jur de 3,5% in 2012, dar prognozele depind foarte mult de ceea ce se intampla in zona euro, Europa, America si alte parti ale lumii, a declarat miercuri premierul Emil Boc, care a precizat ca din cauza "turbulentelor" externe pot aparea "incetiniri". "Exista in acest moment premizele ca mentinand ritumul reformelor, atragand investitii in Romania, imbunatatind absortia fondurilor sa asiguram, si in 2012, o crestere economica in jur de 3,5%.
Evident ca depinde foarte mult de ce se intampla in zona euro, in Europa, in America si in alte parti ale lumii pentru ca aceste prognoze ale noastre sa devina certe.
Spun asta pentru ca in contextul unor turbulente existente pe pietele internationale, in iunie, am avut o usoara incetinire a exporturilor si productiei industriale", a spus Emil Boc.
Seful Guvernului a precizat ca Romania a luat masurile de austeritate necesare traversarii unei perioade de criza si de aceea se prognozeaza un ritm de crestere a PIB comparabil cu cel al tarilor UE, potrivit Mediafax.
"Guvernul, dar si institutiile externe, mizeaza pe un nivel de crestere a PIB de 1,5% in 2011 si de 3,5% in 2012, un ritm apropiat de ritmurile de crestere ale tarilor UE in contextul actual.
Indeplinirea acestor prognoze depinde si de conjunctura de ansamblu din economia europeana si mondiala", a aratat premierul. mai mult
Miercuri, 31 August 2011, ora 14:08
Romania se indreapta spre al treilea trimestru consecutiv de crestere economica, iar acest lucru se va resimti si in buzunarele romanilor in 2012, a declarat, vineri Emil Boc. "Romania are toate sansele sa aiba trei trimestre consecutive de crestere economica daca statistica va confirma datele pe care noi le avem la Ministerul Finantelor.
Adica au fost trimestrul IV 2010, trimestrul I si trimestrul II 2011; datele le vom avea la finalul lunii august.
Acum, suntem in trimestrul III al anului 2011, care este trimestrul de varf al investitiilor din orice an", a spus premierul, in cadrul unor declaratii de presa ocazionate de inaugurarea portiunii de autostrada Constanta - Murfatlar, de 14 km, parte a tronsonului Medgidia-Constanta din Autostrada Soarelui.
"Faptul ca ne indreptam spre al treilea trimestru consecutiv de crestere economica reprezinta niste semne pozitive, care in cele din urma ne vor ajuta sa ne atingem obiectivul pe care il avem: ca toata aceasta crestere economica sa se resimta in buzunarele romanilor.
Iar acest lucru se va putea resimti mai ales in 2012, pentru ca acum adunam aceste puncte pozitive care dupa aceea se vor transforma in beneficii si pentru oamenii obisnuiti, care au suportat cu greu acesti doi ani de criza si carora in primul rand, le multumim pentru faptul ca Romania a reusit sa evite colapsul economic.
Am reusit pentru ca romanii au fost aceia care au inteles vremurile crizei, iar acum putem sa ne uitam cu mai mult optimism spre anul... mai mult
Vineri, 29 Iulie 2011, ora 14:52
Premierul Emil Boc a spus luni, intr-o declaratie de presa, ca obiectivul noului acord cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala este cresterea economica, potrivit Mediafax. Vezi declaratiile primului ministru:
- Acordul cu FMI si BM este finalizat. Concluziile se vor afla maine.
- Pana in septembrie se va stabili calendarul care vizeaza eliminarea preturilor reglementate la energie. Ministerul Finantelor si Muncii trebuie sa stabileasca masurile de protectie sociala pentru consumatorii vulnerabili.
- Actualul acord nu vizeaza un numar fix de bugetari care sa fie restructurati.
- Le multumesc romanilor ca au inteles nevoia acestui efort din 2009 si 2010, dar partea grea a lucrurilor a trecut. Acum vom culege roadele acestor eforturi.
- Noul acord cu FMI, CE si BM va fi in interesul Romaniei si al romanilor.
Daca nu luam masurile dure din primul acord, Romania ar fi intrat in colaps economic. Acele masuri nu au fost impuse, dar au fost necesare Romaniei pentru a crea premisele unei cresteri economice in 2011 si 2012.
Miza viitorului acord este cresterea economica si consolidarea viitorului economic al acestei tari, pentru a fi ferita de derapaje.
- In domeniul transporturilor va continua procesul de restructurare de la CFR Marfa, CFR Calatori, CFR Infrastructura.
- Restructurarea sectorului minier se va produce pana in 2018, conform normelor europene. Pana in 2018 nicio mina nu se va inchide.
-... mai mult
Luni, 07 Februarie 2011, ora 23:41