Epidemia de coronavirus a expus o problema latenta in Europa Centrala si de Est: din cauza exodului personalului medical in Occident, sistemul medical din regiune este in pragul unui colaps - este concluzia unei analize ample facute de ziarul olandez Trouw, axata pe sistemul medical din Europa.
"Libera circulatie a persoanelor este una dintre temeliile pe care se sprijina Uniunea Europeana. Asta inseamna ca fiecare cetatean UE are voie sa lucreze in orice tara vrea. Insa in contextul pandemiei fix aceasta libera circulatie atarna acum ca sabia lui Damocles asupra unor tari.
In conditiile in care toate cele 27 de state membre ale UE se bazeaza in situatia actuala pe personalul medical, cei mai noi membri ai familiei europene sunt cei care mor in lupta cu pandemia. Aceste tari se confrunta cu o lipsa masiva de personal medical.
Tarile din Europa Centrala si de Est se lupta de ani buni cu un exod de medici si asistente. De la aderarea lor la UE, statele membre din regiune s-au lovit de o emigrare in masa a lucratorilor din domeniul sanatatii catre Vest.
Nu este surprinzator faptul ca acest flux este unidirectional. Salariile mari si sistemele sanitare mai bine organizate din Occident sunt atractive pentru multe cadre medicale", scriu jurnalistii olandezi.
Acestia au avansat si cateva cifre, pentru a evidentia discrepantele cand vine vorba de bani cheltuiti in Sanatate.
"Cifrele vorbesc de la sine. Date din 2016 de la Eurostat arata ca exista un decalaj mare... mai mult
Joi, 14 Mai 2020, ora 14:12
Romania se mandreste cu una dintre economiile cu cea mai rapida crestere din Uniunea Europeana, dar combinatia problematica dintre populatia imbatranita si in scadere si plecarea peste hotare a lucratorilor tineri si bine calificati va pune o presiune semnificativa asupra sistemului de sanatate si de pensii.
Iar Romania are nevoie de o strategie pentru a-i determina pe tinerii cu inalte calificari profesionale sa revina in tara, se arata intr-o analiza a publicatiei Forbes, sub titlul "Romania 'isi pierde mintile' si incearca sa stopeze migrarea creierelor".
In articol se mentioneaza ca, de la aderarea la UE, peste un milion de romani au emigrat in cautarea unor oportunitati profesionale mai bune si a unui nivel de trai superior.
"Pe masura ce crestea numarul celor care cautau o viata mai buna in Occident, in special in Germania, Italia, Spania si Marea Britanie, Romania a inceput sa sufere de fenomenul numit adesea 'migrarea creierelor'", noteaza Forbes, subliniind ca efectul plecarii romanilor cu studii superioare si calificari profesionale de varf se resimte intens.
Un exemplu folosit in analiza este situatia din sistemul de sanatate.
"In ultimii ani, mii de angajati au emigrat in tari mai dezvoltate din UE, unde beneficiaza de salarii mai mari si de conditii de lucru mai bune. Faptul ca in strainatate pot castiga chiar si de 10 ori mai mult a dus la o criza grava a personalului din spitalele romanesti. Se estimeaza ca din 2007 au plecat din Romania in... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 12:57
Romania ocupa primul loc in clasamentul tarilor din care provin cei mai multi doctori emigranti care lucreaza in Germania, respectiv 3.215 doctori, urmata de Grecia, 2.500 doctori, si Austria, cu 2.189 doctori, potrivit unui articol publicat marti de Bloomberg care citeaza datele pentru 2013 furnizate de Asociatia medicala din Germania.
Numarul de doctori straini care practica meseria in Germania a crescut cu 120% in ultimul deceniu, la peste 31.000. Acesti doctori tineri acopera o nevoie vitala pentru Germania, unde scaderea natalitatii a creat o lipsa de doctori. Aproximativ 44% dintre doctorii germani au varste de peste 50 de ani si sunt tot mai putini doctori tineri germani care doresc sa le ia locul, in conditiile in care pot castiga salarii mai mari in Elvetia sau pot beneficia de un program mai redus de lucru in Scandinavia.
Acest lucru creeaza o oportunitate pentru doctorii straini, atrasi de salariile mai mari si oportunitatile de cariera.
Franta si Marea Britanie, alte "centre" de medici straini
Situatia este similara pe intreg continentul european. In Franta, numarul doctorilor care si-au obtinut diploma in afara tarii a crescut cu 43% intre 2008 si 2013, pana la 17.835 de doctori, iar in Marea Britanie 37% din doctori si-au obtinut diploma peste hotare.
In cazul Germaniei, doctorii straini sunt predominanti, in special, in spitalele de la marginea marilor orase. 'Cu cat te indrepti mai mult spre periferie cu atat vei gasi mai multi doctori... mai mult
Marti, 24 Iunie 2014, ora 11:15
Medicii si asistentele din Romania au parasit masiv tara, in ultimii ani, pentru a se indrepta sa profeseze in tari occidentale, unde pot castiga salarii de cel putin 10 ori mai mari.
In ultimii sapte ani, 10.000 de doctori si asistente au plecat din Romania, potrivit organizatiilor medicilor, transmite BBC.
Multi dintre cei care pleaca din tara sunt tineri, la inceputul carierei medicale. Ei spun ca nu pot trai cu un salariu de inceput de circa 250 de euro pe luna, adica aproximativ 1.000 de lei. In plus, spre deosebire de medicii mai varstnici, nu au suficienta experienta pentru a practica in domeniul privat, paralel cu munca pe care o fac in spitale.
The Guardian, despre miile de medici care au spus "Adio" Romaniei: Sistemul sanitar este in criza
Studenta Andreea Rosca sustine ca sunt mai multe motive pentru care ar putea ramane in Romania: "Iti iubesti tara, iti iubesti familia, prietenii. Poate visezi sa schimbi sistemul. Eu personal nu cred ca se va intampla".
Ea ...citeste mai departe despre "BBC: Medicii romani sunt tentati de o viata mai buna in strainatate" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 21 Februarie 2014, ora 12:26
O agentie regionala de sanatate din Franta a decis sa reexamineze dosarul unui medic roman care initial fusese respins, dupa ce primarul localitatii in care acesta ar urma sa isi exercite profesia a facut greva foamei in semn de protest fata de respingerea doctorului.
In urma cu o luna, cei 2.000 de locuitori ai comunei La Motte, situata in departamentul Cotes-d'Armor (vestul Frantei), au ramas fara medic generalist dupa ce singurul doctor din localitate a iesit la pensie. Jean-Pierre Guilleret, primarul localitatii, s-a adresat unei agentii de recrutare care a recomandat un medic roman, Gino P.
Venit inca de saptamana trecuta in localitate, medicul roman nu a putut sa inceapa activitatea intrucat nu a primit avizul Agentiei Regionale de Sanatate. Colegiul regional al medicilor a argumentat ca diploma medicului nu ar fi conforma cu standardele solicitate in Franta, iar doctorul roman nu ar cunoaste limba franceza la un nivel suficient.
In acest context, primarul Jean-Pierre Guilleret a intrat in greva foamei, luni dimineata, denuntand decizia de respingere a dosarului medicului roman.
Confruntata cu aceasta situatie, Agentia Regionala de Sanatate a comunicat luni dupa-amiaza, potrivit publicatiei Ouest France, ca dosarul medicului roman va fi reexaminat in cursul zilei de marti. mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 08:46
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, vrea sa finalizeze, pana in iunie, un proiect de lege privind salarizarea in sistemul sanitar prin care cei mai multi medici sa fie scosi din categoria bugetarilor si platiti dupa performanta, insa ministrul Muncii, Mariana Campeanu, cere prudenta.
"Putem sa gandim un alt sistem de plata a medicilor, sa schimbam salarizarea, sa nu-i mai lasam pe medici si asistenti sa fie bugetari, sa nu mai fie in grila de salarizare bugetara. Eu nu cred ca locul lor este acolo. Sa facem un sistem prin care competenta si profesionalismul medicilor sa fie citeriile fundamentale prin care ei sa fie platiti. Avem deja un draft la acest proiect de lege, pe care il vom transmite spre consultare Colegiului Medicilor", a declarat marti ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Un nou proiect de lege
El a precizat ca, probabil, la sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie ar putea avea forma finala a proiectului de lege, pe care sa o supuna dezbaterii publice.
"Speram sa avem forma finala a legii pana la sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie, pe care sa o supunem dezbaterii publice si mai departe sa trecem la judecata in societatea romaneasca a unui asemenea proiect de lege. Acea lege reprezinta modalitatea prin care sistemul se perfectioneaza, se schimba, se modifica, se radicalizeaza din punct de vedere al eliminarii neajunsurilor si al promovarii valorilor, as spune al imbunatatirii modalitatilor prin care se realizeaza zilnic in raport... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 08:31