Migratia da nastere unor preocupari legate de "exodul creierelor", al mainii de lucru calificate din tarile de origine, deoarece persoanele cu un nivel superior de educatie tind sa emigreze mai des in cadrul regiunii. Persoanele absolvente de invatamant superior reprezinta aproape 40% din populatiile de emigranti din Romania, Republica Moldova, Albania, Macedonia de Nord, Republica Kargazstan, Kazahstan si Tadjikistan, se arata intr-un raport publicat miercuri de Banca Mondiala (BM).
Mai mult, persoanele absolvente de invatamant superior reprezinta 55% din populatia totala a emigrantilor din Bosnia si Hertegovina si peste 40% din emigrantii din Armenia si Letonia. Astfel de tipare permanente reprezinta mai degraba un simptom si nu o cauza a problemei de baza, apreciaza Banca Mondiala.
"Migratia poate sa contribuie la prosperitatea din regiune. Migrantii tind, in mod disproportionat, sa provina din cadrul populatiei active si, de aceea, pot sa reduca presiunile demografice prin marirea dimensiunii fortei de munca, cresterea productivitatii si accelerarea cresterii economice", a declarat Asli Demirguc-Kunt, economistul sef al Bancii Mondiale pentru regiunea Europa si Asia Centrala.
Ponderea imigrantilor din Europa a crescut rapid in ultimele patru decenii, unul din trei imigranti din intreaga lume indreptandu-se spre acest continent. Migratia intra-regionala este, de asemenea, ridicata in Europa si Asia Centrala, 80% dintre emigranti alegand sa se mute in alte tari... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2019, ora 10:30
Senatorul PNL Forin Citu afirma ca dupa ordonanta de urgenta anuntata de ministrul de Finante, care va cuprinde zeci de masuri fiscal-bugetare si in domeniul investitiilor publice pentru anul 2019, Liviu Dragnea pregateste o noua taxa pentru romani.
Potrivit acestuia, se doreste taxarea romanilor care au studiat gratuit in tara si apoi au emigrat.
"Dragnea mai are o taxa pentru romani! Exact cum am spus: ARMAGHEDON! Ordonanta care a aruncat economia in haos este doar inceputul.
Dragnea pregateste inca o taxa pentru romaniii care castiga ventiuri in alta tara. O taxa de "patriotism" sau "solidaritate". Inca nu s-au hotarat pe titlu. Dragnea si Valcov doresc sa-i taxeze pe romanii care au "benficiat" de educatie gratuita in Romania si au emigrat", scrie Florin Citu pe Facebook.
Senatorul PNL precizeaza ca noile masuri vor fi prezentate cu cateva zile inainte de votul pe buget.
"In acelasti timp Teodorovici vine cu o propunere concreta de limitare a dreptului la circulatie a Romanilor. Aceste masuri vor fi prezentate cu cateva zile inainte de votul pe buget. Revin cu detalii.
Cine nu voteaza aceasta motiune, voteaza pentru Dragnea, Valcov, Dancila si pentru instauraea unui regim socialist totalitar in Romania!", completeaza Citu.
Amintim ca, Florin Citu avertizase inca de ieri dimineata ca guvernul pregateste o ordonanta de urgenta "care va dinamita tot sectorul privat".
"ARMAGEDON pentru sectorul privat! In sedinta de guvern de maine Dragnea si... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 17:43
Germania ar trebui sa isi accelereze eforturile destinate atragerii unui numar mai mare de cetateni din alte state membre ale Uniunii Europene, in conditiile in care, in perioada 2011-2016, cei cinci milioane de emigranti din UE au stimulat cresterea inregistrata de prima economie europeana cu 0,2% pe an, arata un studiu publicat miercuri de SIW, unul din principalele institute de studii economice din Germania.
Potrivit acestui studiu, majoritatea emigrantilor din UE care au ajuns in Germania sunt tineri, bine calificati si activi pe piata muncii, unde au ocupat multe pozitii vacante si in plus au stimulat consumul, transmite Reuters.
Migratia cetatenilor din alte state membre UE in Germania a atins nivelul de varf in 2015, cand au impulsionat PIB-ul Germaniei cu 0,3%. "Fara ei, PIB-ul Germaniei ar fi inregistrat o crestere de doar 1,2%", sustine Marius Clemens, unul dintre autorii studiului.
Potrivit DIW, avand in vedere imbatranirea populatiei si deficitul de mana de lucru calificata, Germania ar trebui sa faca eforturi pentru a atrage si mai multi emigranti din UE, in special avand in vedere ca acestia ar putea sa se indrepte alte tari, in special din zona euro.
Mai multi cetateni din UE s-au mutat in Germania intre 2011 si 2016 decat emigranti si refugiati din afara blocului comunitar a caror venire a generat dispute in randul politicienilor. Gruparile de extrema dreapta din Germania sustin ca emigrantii profita de sistemul de asigurari sociale fara a... mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2018, ora 17:10
Sute de vieti este posibil sa fi fost salvate de un sofer al unei dube de securitate, care si-a pus vehiculul in fata camionului cu care a fost comis atacul de vineri de la Stockholm, ceea ce l-a facut pe terorist sa piarda controlul asupra volanului si sa intre in fatada unui magazin, relateaza MailOnline.
Santiago Cueva, in varsta de 27 de ani, se afla vineri in duba sa, in fata magazinului Ahlens din Stockholm, cand a vazut camionul furat gonind pe strada si punand la pamant totul in cale.
Tanarul a declarat pentru MailOnline ca primul lucru la care s-a gandit a fost sa protejeze Parlamentul suedez, aflat la aproximativ 500 de metri departare de magazin.
"Mai intai am vazut camionul lovind lampadare, banci si ghivece de flori. Apoi am vazut oameni zburand prin aer", a declarat el.
"Eram sigur ca avea sa continue, pe Drottninggatan, direct catre Parlament. Scopul soferului (camionului) era in mod clar sa-si continue (cursa) pe intreaga strada si sa loveasca Parlamentul", apreciaza el
"Ceea ce imi amintesc cel mai clar era zgomotul. Se auzea un zgomot puternic din camion, bufniturile pe care le facea lovind oameni, care continuau sa creasca. Era neplacut sa le auzi si neplacut sa le vezi", spune tanarul.
Intr-un act de curaj, Cueva si-a accelerat duba direct in calea camionului care gonea.
"Nu mi-era frica", spune el. "De fapt m-am simtit ciudat cand s-a intamplat. Camionul venea catre mine, iar eu ma concentram doar sa protejez oamenii cumva. Asa ca... mai mult
Duminica, 09 Aprilie 2017, ora 19:21
Guvernul din Ungaria a pus la cale un sistem prin care doreste incurajarea tinerilor emigranti sa se intoarca in tara. Astfel, statul ofera 100.000 de forinti, adica 318 euro, pe luna, timp de un an, in cazul in care revin in tara.
Prin programul denumit "Come home, young person" se ofera, de asemenea, bilete gratuite de avion tinerilor care traiesc in strainatate si vor sa revina in Ungaria, arata The Independent.
Sistemul a fost pus in practica din luna aprilie si autoritatile au anuntat ca 800 de persoane au aplicat deja pentru ofera Guvernului.
Desi suma este cam mica pentru a incuraja tinerii sa se intoarca in tara, banii sunt suficienti pentru conditiile de viata din Ungaria. Potrivit site-ului Numbeo,... citeste mai departe despre "Ungaria ii plateste pe tinerii care au emigrat sa se intoarca acasa - cat primesc pe luna" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Iulie 2015, ora 09:33
Criza financiara ii pune pe fuga pe greci. Cel mai recent sondaj pe tema emigrarii arata ca peste o jumatate din populatia elena ar parasi si maine tara daca ar gasi o oferta de munca convenabila peste hotare.
Aproximativ 55% dintre greci sunt gata sa emigreze, pe masura ce somajul in crestere si criza financiara in care se zbate tara pune sub semnul intrebarii siguranta zilei de maine, arata agentia bulgara Novinite.
Exodul grecilor tineri
Peste 340 de mii de greci si-au alcatuit anul trecut CV-uri europene ca sa aplice pentru un loc de munca din UE. Sondajul arata ca majoritatea celor decisi sa paraseasca tara au varste cuprinse intre 21 si 35 de ani.
Numarul celor care accepta varianta exodului este mai mare decat cel al tinerilor din state precum Germania, Italia, Spania sau Marea Britanie.
In total, 55% din populatia statului elen este gata sa emigreze in cautarea unor joburi mai bine platite si a conditiilor de dezvoltare profesionala.
Destinatii favorite
Fenomenul "Vin grecii" ar putea fi resimtit in urmatoarele luni de piata muncii din Elvetia, Marea Britanie si Statele Unite, acestea fiind destinatiile preferate de cei intervievati.
18% dintre grecii cu dor de duca sunt convinsi ca au o sansa mai mare sa razbata in viata daca se vor instala in Marea Britanie, in timp ce Tara Cantoanelor este preferata a doar 13 procente dintre subiectii studiului.
Pentru visul american au optat 12% dintre grecii decisi sa emigreze. In special tinerii... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2015, ora 14:15
2Presedintele Klaus Iohannis a acordat un interviu emisiunii in limba germana Akzente de la TVR, in care a vorbit despre cum a trait Revolutia, de ce nu a plecat impreuna cu familia sa in Germania si cum s-a decis sa intre in politica.
Interviul a fost acordat cu ocazia implinirii a 25 de ani de la infiintarea Forumului Democrat al Germanilor din Romania, formatiune la conducerea careia s-a aflat timp de 11 ani, pana cand a intrat in "marea politica" si a candidat din partea PNL la prezidentiale, scrutin pe care l-a si castigat.
Seful statului a avut parte de o prezentare inedita.
Iohannis: In Romania minoritatile sunt discriminate pozitiv. Ce va face presedintele pentru etnicii germani
"Si Tarzan a fost german din Romania, din randurile minoritatilor germane provin staruri de la Hollywood, cantareti de rock si laureati ai premiului Nobel, iar acum si un presedinte. In ciuda opiniilor contrare, a reusit. Un reprezentant al minoritatilor, mai mult de atat, un german din ...citeste mai departe despre "Iohannis, interviu in germana la TVR: De ce n-a emigrat din Romania si cum a intrat in politica" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 06 Martie 2015, ora 06:44
Emigrarea cetatenilor romani in Marea Britanie este benefica pentru Romania, deoarece mentine un nivel scazut al somajului din tara, a afirmat presedintele Traian Basescu, intr-un interviu pentru postul BBC Radio 4, relateaza cotidianul Daily Telegraph, in editia online.
Traian Basescu a afirmat ca exodul cetatenilor romani in Marea Britanie a imbunatatit economia tarii, in conditiile in care muncitorii aflati in strainatate trimit bani acasa. "Faptul ca o parte dintre cetatenii romani decid sa-si gaseasca un loc de munca in afara tarii ne ajuta foarte mult - mentinerea ratei somajului la un nivel multumitor", a declarat presedintele Traian Basescu, precizeaza Mediafax.
El a adaugat ca banii trimisi in tara de muncitorii romani au sustinut economia tarii. "Intr-o perioada de criza, remitentele au mentinut practic echilibrata balanta comerciala a Romaniei", potrivit sefului statului.
Presedintele roman a adaugat ca imigrantii romani nu depind de ajutoarele sociale si sunt decisi sa-si construiasca propriul drum, insa este putin probabil sa revina in Romania pana cand salariile nu ajung la nivelul celorlalte state din Europa. "De indata ce conditiile economice din Romania vor permite, ii vom chema inapoi. Romania are nevoie de acesti oameni", a declarat presedintele Traian Basescu, in interviul pentru BBC Radio 4.
"Acesti oameni inteleg ca statul nu este singurul care este obligat - ca in perioada regimului comunist - sa asigure viata cetatenilor. Am fi fericiti... mai mult
Vineri, 05 Septembrie 2014, ora 15:45
Problemele de la periferia zonei euro inverseaza fluxul imigrantilor din Europa. Daca Polonia a fost cunoscuta in urma cu doar cativa ani pentru fluxuri masive de lucratori care au emigrat din tara, acum spaniolii, portughezii si italienii sunt tentati de Europa de Est, relateaza Financial Times (FT).
"Casa mea este acum aici. Ma gandesc la Portugalia in principal legat de eventualitatea retragerii la pensie langa mare", spune Hugo Varzielas, 33 de ani, originar din Portugalia si in prezent lucrand ca analist de afaceri pentru centrul de externalizare a proceselor de afaceri Global Business al HP, in orasul Wroclaw, din vestul Poloniei.
"Daca privesti situatia pe termen lung, in Polonia lucrurile merg tot mai ascendent, in timp ce in alte tari din Europa de Vest nu atat de mult", adauga el.
Varzielas nu este singurul care procedeaza asa. Zece la suta din cele 100.000 de persoane care lucreaza acum in sectorul de externalizare a proceselor de afaceri sunt cetateni straini, potrivit lui Jacek Levernes, seful Asociatiei Liderilor de afaceri din Polonia, un grup de lobby care reprezinta sectorul cu crestere rapida. Industria de externalizare a Poloniei este de asteptat sa se extinda cu aproximativ 20% in acest an.
Statisticile oficiale arata ca aproximativ 7.000 de cetateni ai UE s-au deplasat in Polonia intr-un anumit an, dar datele nu sunt foarte solide, deoarece imigrantilor nu li se cere sa se inregistreze la autoritatile poloneze, a declarat Krystyna Iglicka,... mai mult
Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 11:09