Presedintele Vladimir Putin si-a propus sa reduca dependenta Rusiei de importurile de alimente si sa modernizeze industria de lactate ruseasca, iar in acest sens se bucura de ajutorul Europei, transmite Bloomberg.
La cinci ani dupa introducerea unui embargou care viza printre altele branza gouda din Olanda si parmezanul italian, companiile rusesti au inceput sa aduca de peste granita mii de vaci de lapte rasa Holstein care ajung in ferme moderne construite de firme din Germania si Suedia.
In prezent, Rusia este cel mai mare importator de vaci de lapte din Uniunea Europeana, iar cea mai mare companie producatoare de lactate din Rusia este detinuta de o firma germana.
Toate aceste masuri fac parte din planul Guvernului de la Moscova de a transforma Rusia dintr-un mare importator de lapte intr-o tara care sa isi asigure singura necesarul de consum in decurs de opt ani.
Daca acest obiectiv va fi atins ramane de vazut dar Rusia are experienta in injectarea de fonduri in industria agricola prin subventii de stat, credite cu dobanzi reduse si reduceri de taxe.
In prezent, Rusia isi asigura singura necesarul de carne de pasare si porc, dupa ce guvernul a finantat noi investitii, si in paralel domina industria mondiala a graului.
"Conditiile din Rusia pentru crescatorii de vaci sunt foarte bune. Aceasta inseamna teren accesibil de buna calitate, o clima buna si subventii guvernamentale", spune Stefan Duerr, fondatorul firmei Ekosem-Agrar AG, cel mai mare... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2019, ora 13:08
Oficialii rusi si cei din Turcia nu gasesc cai usoare de a trece peste disensiunile politice asupra problemei siriene, iar reluarea discutiilor dintre presedintii Putin si Erdogan nu a reusit sa dezghete prea mult relatiile economice dintre cele doua tari.
O noua blocada comerciala se intrevede intre cel doua tari, dupa ce companiile din Turcia au refuzat sa achizitioneze produse agroalimentare din Rusia, iar guvernul de la Moscova ameninta cu blocarea curselor charter catre statiunile turcesti sub pretextul problemelor de securitate. Toate aceste tensiuni ii formeaza pe ministrii Economiei din cele doua tari sa se aseze sapatamana viitoare la masa negocierilor, informeaza Hurriyet Daily News.
"Nicio tara nu are de castigat prin impunerea embargoului. Din contra, toata lumea pierde. Intr-un mediu fara restrictii toata lumea are de castigat. Pana acum nu am ajuns la rezultatele dorite", a descris ministrul turc al Economiei, Nihat Zeybekci, relatia din acest moment cu Rusia.
Oficialul a anuntat ca va purta, saptamana viitoare, un dialog amplu pe tema relatiilor economice dintre cele doua tari cu omologul sau rus, desi agenda intalnirii nu contine inca nici o data certa a intalnirii si nici subiectele punctuale care ar urma sa fie abordate la masa negocierilor.
Zeybekci a amintit ca fructe si legume din Turcia in valoare de 500 milioane de dolari continua sa fie respinse la import in Rusia, in vreme ce companiile din tara sa continua sa achizitioneze produse... mai mult
Vineri, 14 Aprilie 2017, ora 11:51
Produsele Microsoft au intrat sub embargo la Moscova, dupa ce presedintele Vladimir Putin a facut apel la autoritati si companiile locale sa renunte la tehnologia IT de import.
6.000 de computere vor inlocui programele Microsoft Exchange si Outlook cu sistemele de e-mail dezvoltate de compania de stat Rostelecom PJSC. Alte 600.000 de calculatoare ar putea opta pentru programe dezvoltate de firma rusa New Cloud Technologies, care sa inlocuiasca celebrele Microsoft Windows si Office, relateaza Quartz.
Rusia a pus un accent deosebit pe dezvoltarea solutiilor IT locale, dupa ce SUA si UE au impus sanctiuni economice odata cu anexarea Crimeii in martie 2014 si declansarea crizei din estul Ucrainei.
Sanctiunile au pus obstacole in colaborarea firmelor occidentale cu partenerii din Rusia, iar efectul se vede in diminuarea expunerii unor corporatii precum Microsoft si Oracle pe aceasta piata, a carei valoare era estimata inca la 3 miliarde de dolari in urma cu un an.
Mai nou, seful Autoritatii de Reglementare in Comunicatii din Rusia, German Klimenko, a decis sa impuna impozite de 18% pentru aplicatiile vandute de companii precum Apple si Google pe piata interna.
Decizia luata de rusi nu este singulara; din 2014, Beijingul a interzis de asemenea importul de tehnologie IT pentru institutiile publice din China.
Bancile, armata, companiile de stat si agentiile guvernamentale au fost institutiile vizate de hotararea guvernului chinez.
Decizia a venit pe fondul... mai mult
Miercuri, 28 Septembrie 2016, ora 18:03
1Rusia primeste un avertisment serios de la unul din oficialii de la Ankara. Potrivit ministrului turc al Agriculturii, Faruk Celik, Turcia poate sa loveasca puternic economia rusa impunand restrictii chiar si numai pe un singur produs.
Ministrul Celik sustine ca doar prin interzicerea importurilor de grau din Rusia, economia tarii conduse de Vladimir Putin ar inregistra un soc de peste 1,1 miliarde de dolari, noteaza ziarul Hurriyet Daily News.
Tensiunile inregistrate intre Moscova si Ankara dupa doborarea unui bombardier rusesc de catre aviatia turca au dus la restrictionarea importurilor de fructe si legume din Turcia pe piata din Rusia.
In replica, ministrul Agriculturii din Turcia a iesit pe un post TV local pentru a demonstra ca Ankara putea sa afecteze intr-un mod mult mai dureros economia din Rusia, dar a refuzat sa recurga la acest lucru.
"Rusia a interzis importurile de fructe si legume proaspete din Turcia incepand cu 1 ianuarie. Ei cumparau anual fructe si legume de 750 de milioane de dolari de pe piata noastra. Pe de alta parte, importurile noastre din Rusia numai pe un anumit produs, respectiva grau, se cifreaza la 1,1 miliarde dolari. Daca blocam aceste tranzactii am putea lovi agricultura din Rusia mai rau decat au lovit ei. Oricum, am decis sa nu o facem", a explicat oficialul turc, motivand ca fermierii nu au de ce sa sufere din cauza tensiunilor politice existente intre cele doua state.
Inainte de incidentul militar inregistrat la sfarsitul... mai mult
Luni, 01 Februarie 2016, ora 16:25
Guvernantii turci cred ca tensiunile dintre Moscova si Ankara vor lua sfarsit pana la inceputul primaverii. Ministrul Comertului si Vamilor de la Ankara a anuntat ca se asteapta la o rezolvare o crizei in urmatoarele 3 luni.
"Facem tot ce putem ca sa prevenim pierderile suportate de populatia rusa si turca deopotriva. Presupunem ca aceasta criza nu se va prelungi mai departe de luna februarie sau martie a anului viitor", a declarat ministrul Bulent Tufenkci, citat de agentia Tass.
Conform acestuia, volumul marfurilor intoarse de la vamile Rusiei a inceput sa descreasca in ultimele zile.
"De astazi, autoritatile de la Moscova au returnat si o aeronava si 27 de vase care erau blocate in Rusia. Situatia pare ca se imbunatateste treptat", a comentat oficialul turc.
Relatiile dintre cele doua state au cunoscut o inrautatire rapida dupa ce, pe 24 noiembrie, aviatia militara din Turcia a doborat un bombardier rusesc care actiona pe frontul din Siria.
Ankara a precizat ca aeronava militara a incalcat spatiul aerian al Turciei, dar afirmatia oficialilor turci a fost contrazisa de Moscova.
In urma unui decret prezidential, Rusia a impus embargoul pentru mai multe produse importate din Turcia si a intensificat actiunile de control ale firmelor de expeditie turcesti.
Totodata, decretul lui Vladimir Putin prevede anularea contractelor cu Turcia pentru tour operatorii din Rusia si a zborurilor charter catre aceasta destinatie.
De la 1 ianuarie 2016, accesul... mai mult
Luni, 21 Decembrie 2015, ora 14:35
4Cand vine vorba de razboiul economic derulat intre Occident si Rusia, toti oamenii de afaceri iau o mina trista, in special cei din industria bancara.
In realitate insa, la aproape un an de la impunerea sanctiunilor economice de catre Washington si Bruxelles si contramasura emborgoului aplicata de Moscova, afacerile din sectoare importante se deruleaza nestingherite, relateaza agentia Sputnik International.
Legal, semi-legal si ilegal
O investigatie efectuata de ziarul britanic Financial Times dezvaluie ca impunerea unor sanctiuni pentru bunuri si servicii s-a dovedit a nu avea niciun efect real, companiile gasind cai noi de a-si continua cooperarea.
"Sunt cai legale, cai semi-legale si cai ilegale de a continua afacerile si toate sunt folosite din plin", sustine un om de afaceri strain din Moscova.
Una dintre metodele favorite pentru evitarea importurilor sau a exporturilor directe o reprezinta devierea marfii prin intermediul unor companii paravan din tari neutre. Brazilia si Turcia sunt favorite din acest punct de vedere.
Sectorul industrial din Europa care se alimenta cu piese componente din Rusia foloseste acum fabrici din tari neutre pentru a-si plasa comenzile catre partneerii traditionali, dupa cum admit chiar reprezentantii unor asemenea companii.
"Sunt exemple nenumarate de companii infiintate in China si India care intermediaza livrarea componentelor de utilaje industriale din Rusia catre partenerii europeni", admite un om de afaceri din UE.... mai mult
Luni, 15 Iunie 2015, ora 17:31
Cipru, Grecia si Ungaria ar putea sa isi reia exporturile de alimente catre Rusia.
Serghei Dankvert, seful Serviciului Federal Veterinar, sustine ca autoritatile sunt pregatite sa elimine restrictia impusa alimentelor din Uniunea Europeana pentru cativa agenti economici.
Aproximativ 15 firme din Ungaria si alte 5 din Grecia si Cipru ar putea reveni cu produse alimentare pe piata din Rusia, a declarat Dankvert, mentioneaza agentia Reuters.
"Deocamdata continuam inspectia si este posibil ca numarul firmelor care pot livra alimente pe piata din Rusia sa creasca", a mai spus seful agentiei veterinare.
Embargoul la alimentele europene a fost dictat de oficialii de la Moscova ca raspuns la sanctiunile economice impuse Rusiei de Statele Unite si UE, in urma crizei din Ucraina.
Interdictia pentru agentii economici preferati de autoritatile de la Moscova va putea fi ridicata incepand cu 7 august, data la care expira termenul de un an de la impunerea embargoului pentru alimentele din UE, Statele Unite si alte tari aliate ale acestora.
Inainte de august 2014, aproximativ 6000 de firme europene exportau marfuri alimentare pe piata ruseasca. Masura aplicata de Kremlin a generat pagube de aproximativ 9 miliarde de euro in economiile statelor membre UE.
Ungaria, Grecia si Cipru au fost printre putinele state membre ale Uniunii care au evitat sa critice Moscova pe tema anexarii Crimeei si a implicarii in conflictul din estul Ucrainei. mai mult
Miercuri, 20 Mai 2015, ora 17:44
Embargoul impus de Rusia asupra importurilor de alimente din Europa, ca parte a raspunsului sau la sanctiunile economice aplicate de UE in legatura cu situatia din Ucraina, ar putea costa Uniunea Europeana 5 miliarde de euro pe an, conform unui document prezentat miercuri, la Bruxelles, comisarilor europeni, informeaza Reuters.
Pe data de 6 august, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole si alimentare provenite din tarile care au impus sanctiuni Rusiei in contextul crizei din Ucraina. Lista include produse din carne si lapte precum si fructe si legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia si Norvegia. In schimb, Elvetia este scutita de masurile introduse de Moscova pentru ca nu a participat la sanctiunile impuse de occidentali Rusiei dupa anexarea Crimeei.
Marii exportatori de fructe si legume, precum Polonia si Olanda, resimt deja impactul embargoului, si Comisia Europeana cauta modalitati de a-i despagubi pe fermieri sau de a gasi noi piete de desfacere a produselor alimentare.
Totalul exporturilor de produse alimentare din UE catre Rusia s-a ridicat anul trecut la 11,8 miliarde de euro, iar produsele care fac obiectul embargoului rus au reprezentat 5,1 miliarde de euro in exporturi in 2013, mentioneaza documentul. mai mult
Joi, 04 Septembrie 2014, ora 08:34
Rusia si Belarusul sunt implicate de marti intr-un nou conflict comercial, dupa ce Minskul a inchis o importanta conducta care transporta combustibil rusesc, iar Moscova a pus embargou asupra unor produse din carne din tara vecina, relateaza Reuters, citat de NewsIn. Ministerul belarus pentru Situatii de Urgenta a anuntat ca a ordonat inchiderea unei conducte care transporta combustibil rusesc spre orasul leton Ventspils, acuzand operatorul rus al acesteia ca nu a remediat numeroasele defectiuni care ar putea duce la scurgeri de combustibil.
Inchiderea acestei conducte se adauga unei lungi liste de conflictele comerciale intre Moscova si Minsk din ultimele luni, dispute privind datoriile pentru gaze si embargoul asupra produselor lactate belaruse, in contextul in care Minskul se apropie de Occident si se indeparteaza de fostul sau aliat traditional, Moscova.
Rusia, care furnizeaza anual aproximativ zece milioane de tone de combustibil orasului leton Ventspils prin Belarus, a anuntat ca este surprinsa de decizia Minskului, pentru ca cele doua parti ar fi ajuns la o intelegere asupra unui calendar de reparare a conductei.
"A fost neasteptat", a declarat Vladimir Nazarov, prim vicepresedintele companiei Transneftproduct (TNP) care opereaza conducta.
Potrivit acestuia, firma incepuse la 16 iunie activitati de rutina de intretinere a conductei care urmau sa dureze patru zile, cand compania sa a primit la 17 iunie ordinul de a amana pe termen nelimitat reluarea transportului de... mai mult
Miercuri, 22 Iulie 2009, ora 09:45