Uniunea Europeană a început, din 5 decembrie, să aplice embargoul asupra petrolului rusesc venit pe cale maritimă și plafonul de preț de 60 de dolari pe baril. Aceste măsuri produc o serie de schimbări pe piața energiei, la nivel mondial.
”Chiar dacă aparent producția de țiței rusesc exportată este de doar 8% din producția mondială totală, aceasta va afecta cererea și implicit va genera efecte economice și sociale”, a precizat specialistul în energie Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă.
Cum diferă acest șoc de alimentare cu țiței de precedentele crize ale petrolului
Șocurile aprovizionării cu petrol au apărut în trecut din cauza Războiului de Iom Kipur dintre țările Arabe și Israel (1973, 1979) sau din cauza conflictului militar din 1990 care a dus la distrugerea instalațiilor de producție a petrolului la invazia Kuweitului de către Irak.
În prezent, principalul motiv pentru care exporturile rusești de țiței și produse rafinate vor fi supuse embargoului ține de invaziei Rusiei în Ucraina.
În plus, tarifele de transport al țițeiului rusesc pentru diferite destinații au crescut la niveluri record, reflectând presiunea publică asupra companiilor petroliere pentru a evita achiziționarea de petrol rusesc, teama de sancțiuni oficiale asupra exporturilor rusești de energie, dar și atacurile asupra navelor din Marea Neagră.
O altă dimensiune în care evenimentul actual... mai mult
Marti, 06 Decembrie 2022, ora 12:06
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut marți, 6 decembrie, prețurile la pompă cu 15 bani pe litru, și la benzină și la motorină, după ce, la jumătatea săptămânii trecute, a făcut același lucru.
Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată în acest an, afișa pe 29 noiembrie 2022, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 7,11 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,28 lei/litrul.
Prețurile reale pe care le plătiți la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 6,61 lei pe litru la benzină și 7,78 lei pe litru la motorină.
Așadar, comparativ cu prețurile de ieri, Petrom a ieftinit benzina și motorina cu 15 bani pe litru, în condițiile în care a operat o reducere de preț tot de 15 bani pe litru miercurea trecută, pe 30 noiembrie. Aceste modificări de o asemenea amplitudine ale prețului nu erau uzuale pentru compania petrolieră, care în general mișca prețurile cu patru-opt bani pe litru.
După ieftinirea de săptămâna trecută prețul motorinei scăzuse sub pragul de opt lei pe litru, iar după ce de azi iată că și benzina se apropie de pragul de 6,5 lei pe litru.
În condițiile în care ieri a intrat în vigoare embargoul impus de Comisia Europeană asupra importurilor de petrol ruesc pe cale maritimă dar și plafonarea de preț de 60 de dolari pe baril putem considera ieftinirea masivă de azi drept o surpriză.
Ministrul... mai mult
Marti, 06 Decembrie 2022, ora 11:08
Cotatia petrolului si-a continuat luni, 21 noiembrie, tendinta de scadere pe fondul speculatiilor ca Arabia Saudita si alte state membre OPEC discuta o majorare a productiei, acest lucru adaugandu-se informatiilor potrivit carora China si-a inasprit restrictiile sanitare, ceea ce afecteaza perspectivele privind cererea mondiala de titei, transmite Bloomberg.
In jurul orei 15:45 GMT, cotatia barilului de titei Brent cu livrare in luna ianuarie era in scadere cu 5,48%, pana la 82,84 dolari, cel mai redus nivel inregistrat dupa luna ianuarie, in timp ce referinta americana, WTI, cu livrare in luna decembrie, a pierdut 5,66%, pana la 75,55 dolari.
Tendinta de scadere s-a accelerat dupa ce Wall Street Journal a dezvaluit ca statele membre OPEC+ analizeaza o majorare a productiei cu 500.000 de barili pe zi, inainte de intrarea in vigoare a embargoului UE care vizeaza importurile de petrol rusesc. Daca se va confirma, aceasta majorare a productiei vine intr-un moment in care sentimentul pe piata s-a schimbat.
China a anuntat duminica primul deces din cauza Covid-19 incepand din luna mai, ceea ce a generat ingrijorari cu privire la un nou val de restrictii in cel mai mare importator mondial de petrol.
In prezent, cotatia barilul de petrol a pierdut toate castigurile pe care le-a inregistrat la inceputul acestui trimestru, cand Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol si aliatii, printre care si Rusia, au cazut de acord sa isi reduca productia cu doua milioane de... mai mult
Luni, 21 Noiembrie 2022, ora 20:25