Presedintele Rusiei se vede nevoit sa ia masuri dure cu traficantii de delicatese alimentare de pe piata neagra. Prima a fost branza frantuzeasca descoperita la portile Moscovei.
Acum, toate alimentele supuse embargoului impus de Rusia vor fi distruse imediat dupa confiscare, a anuntat liderul de la Kremlin prin intermediul unui decret semnat saptamana aceasta, arata revista Business Insider.
Suparat pe poftele rusilor
Decretul lui Putin va intra in vigoare incepand cu 6 august si vizeaza marfurile agricole, materia prima si produsele alimentare care sunt incluse pe lista embargoului dictate ca raspuns la sanctiunile economice aplicate Moscovei de Occident.
Noul decret nu se refera si la cantitatile de alimente pe care rusii reveniti in tara de pe continentul american sau din Europa le pot introduce pentru consumul personal.
Problema "consumului personal" este o chestiune cu dus-intors insa, in conditiile in care s-au format adevarate filiere de traficanti de dulciuri, branzeturi fine si bauturi produse in statele occidentale.
La mijlocul acestei luni, un moscovit a fost prins incercand sa treaca prin vama cu 450 de kilograme de branza din Franta.
Marfa i-a fost confiscata si distrusa la ordinul lui Vladimir Putin, insa piata neagra abunda cu produse alimentare din Europa care au capatat brusc aspectul unor marfuri de lux.
Pe perioada primului an de embargou alimentar impus de Rusia, oficialii de la Moscova au raportat 45 de tone de alimente... mai mult
Vineri, 31 Iulie 2015, ora 11:44
6Produsele alimentare de import din Rusia vor trece printr-un filtru special pentru a elimina orice sansa de spargere a blocadei instituite de Kremlin pentru alimentele din UE, a anuntat Ministerul Agriculturii de la Moscova.
Masura evidentiaza si mai mult tensiunile dintre Moscova si Bruxelles, oficialii din ambele tabere recurgand la sanctiuni economice in urma conflictului generat de criza din Ucraina, arata agentia moscovita Sputnik.
Bariera stricta
Rusia va impune reguli stricte si la importul alimentelor din tarile neimplicate in conflictul derulat intre Occident si Moscova, eliminand astfel orice portita prin care alimentele produse in UE s-ar putea strecura in tara, a declarat ministrul Agriculturii, Alexander Tkacev.
"Lista produselor de import interzise este in discutie si, din punctul meu de vedere, nu cred ca va fi marita.
Vom face cateva corectii si specificatii pentru a preveni intrarea pe piata interna a unor alimente produse in tari care sustin sanctiunile economice indreptate impotriva noastra.
In acest fel, producatorii din Europa nu vor mai putea folosi rutele ocolitoare prin care incalcau embargoul impus de noi", a explicat oficialul rus.
Pierderi de 9 miliarde de euro
La inceputul acestei saptamani, tarile membre ale Uniunii Europene au aprobat extinderea sanctiunilor economice impuse Rusiei cu inca sase luni.
Restrictia de colaborare vizeaza persoane si companii din sectoare economice diferite: industria Apararii, bancara si... mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 15:09
Decizia liderilor politici din Europa de a prelungi sanctiunile economice aplicate Rusiei pana pe 31 ianuarie 2016 atrage si un raspuns imediat din partea Kremlinului.
Intr-o declaratie facuta de purtatorul de cuvant al presedintiei ruse, Dmitry Peskov, se arata ca puterea de la Moscova va raspunde cu prelungirea embargoului pentru marfurile alimentare din UE, in baza principiului reciprocitatii, arata agentia Tass.
"Repetam, principiul reciprocitatii sta la baza abordarii noastre in problema sanctiunilor economice", a afirmat Peskov.
Purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin a declarat ca Rusia nu face decat sa raspunda la o anumita atitudine a politicienilor de la Bruxelles, dar pretul final risca sa fie platit de contribuabilii din UE.
"Rusia considera acesta sanctiuni nejustificate si ilegale. Nu noi am initiat masurile de sanctionare si nici acum nu suntem cei care fac primul pas in aceasta directie.
Aceasta practica prejudiciaza atat interesul actorilor economici din tara noastra, dar si interesul celor din Uniunea Europeana si, in final, pe cel al contribuabililor europeni", a precizat Peskov.
Consiulul Europei, la nivel de ministri de Externe a anuntat astazi prelungirea sanctiunilor economice pentru Rusia cu inca sase luni, in speranta ca astfel se va ajunge la respectarea acordului de incetare a focului in estul Ucrainei. mai mult
Luni, 22 Iunie 2015, ora 14:33
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, este gata sa schimbe din temelii industria fast-food din tara sa. Liderul de la Kremlin va sprijini crearea unui lant de restaurante fast-food "patriotice", care sa rivalizeze cu cele americane.
Ideea le apartine celebrilor regizori Andrei Koncealovski si Nikita Mihalkov, iar presa rusa scrie ca Putin a fost de acord in cele din urma sa le acorde acestora un buget de 14 milioane de dolari, potrivit unor surse neoficiale din guvernul rus.
Cotidianul rusesc Kommersant a publicat la inceputul lunii informatia conform careia cei doi regizori i-au scris presedintelui Putin pentru a-i da asigurari ca pot dezvolta o afacere care sa rivalizeze cu gigantii americani din industria fast-food.
Proiectul comun al lui Koncealkovski si Mihalkov prevede ca lantul sa fie compus din 41 de cafenele si 91 de restaurante in regiunile Moscova si Kaluga, alimentele folosite urmand sa fie de productie interna.
Ideea sustine politica Moscovei de a incuraja consumul de produse alimentare rusesti, cele din Uniunea Europeana fiind oricum supuse unui embargou dictat in august 2014 de liderul de la Kremlin.
De la meniu pana la denumire, totul trebuie sa inspire caracterul pur-sange rusesc al noului lant fast-food, asa ca denumirea propusa pentru investitia ceruta de Putin este "Eedim Doma", care se traduce "Mananci ca acasa" - numele unui show culinar celebru din Rusia, arata CNBC.
McDonalds si-a deschis primul fast-food din Rusia in 1990, dar dupa... mai mult
Miercuri, 27 Mai 2015, ora 12:34
Cipru, Grecia si Ungaria ar putea sa isi reia exporturile de alimente catre Rusia.
Serghei Dankvert, seful Serviciului Federal Veterinar, sustine ca autoritatile sunt pregatite sa elimine restrictia impusa alimentelor din Uniunea Europeana pentru cativa agenti economici.
Aproximativ 15 firme din Ungaria si alte 5 din Grecia si Cipru ar putea reveni cu produse alimentare pe piata din Rusia, a declarat Dankvert, mentioneaza agentia Reuters.
"Deocamdata continuam inspectia si este posibil ca numarul firmelor care pot livra alimente pe piata din Rusia sa creasca", a mai spus seful agentiei veterinare.
Embargoul la alimentele europene a fost dictat de oficialii de la Moscova ca raspuns la sanctiunile economice impuse Rusiei de Statele Unite si UE, in urma crizei din Ucraina.
Interdictia pentru agentii economici preferati de autoritatile de la Moscova va putea fi ridicata incepand cu 7 august, data la care expira termenul de un an de la impunerea embargoului pentru alimentele din UE, Statele Unite si alte tari aliate ale acestora.
Inainte de august 2014, aproximativ 6000 de firme europene exportau marfuri alimentare pe piata ruseasca. Masura aplicata de Kremlin a generat pagube de aproximativ 9 miliarde de euro in economiile statelor membre UE.
Ungaria, Grecia si Cipru au fost printre putinele state membre ale Uniunii care au evitat sa critice Moscova pe tema anexarii Crimeei si a implicarii in conflictul din estul Ucrainei. mai mult
Miercuri, 20 Mai 2015, ora 17:44
Embargoul impus de Rusia tarilor occidentale, ca urmare a sanctiunilor economice indreptate impotriva sa, a inceput deja sa afecteze unele dintre cele mai mari economii in lume.
Recentele evenimente din Ucraina au determinat Uniunea Europeana si Statele Unite sa impuna sanctiuni economice Rusiei, insusi presedintele francez Francois Hollande fiind de parere ca aceste masuri sunt necesare si menite sa transmita un semnal puternic Kremlinului, scrie The Epoch Times.
Astfel, cu cat Rusia trimite mai multe convoaie militare in Ucraina, cu atat sanctiunile economice se vor amplifica.
Franta a impus deja conditii privind livrarea navei de lupta Mistral catre Rusia, iar esecul livrarii ar reprezenta o pierdere pentru economia franceza. Cu toate astea, aliatii Frantei spun ca aceasta masura ar fi necesara.
Rusia a raspuns cu un embargou asupra produselor europene, inclusiv asupra legumelor franceze, ceea ce a provocat ingrijorarea multor producatori. Federatia Sindicatelor ...citeste mai departe despre "Efectele embargoului spinos al Rusiei: Franta pierde miliarde de euro" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 August 2014, ora 13:26