Premierul italian Matteo Renzi va participa la lucrarile Forumului Economic International din Sankt Petersburg, unde a fost invitat chiar de presedintele rus Vladimir Putin.
Oficialul de la Roma a anuntat ca va onora invitatia, mizand chiar pe reluarea relatiilor economice cu Federatia Rusa, anunta agentia TASS.
"Sper si cred ca vom semna acorduri importante. Sper ca pozitiile noastre in sectorul agrar sa ne aduca la aceeasi masa", a punctat premierul italian in cadrul unei intalniri cu reprezentantii mediului de afaceri din tara sa.
Reluarea legaturilor comerciale in sectorul agroalimentar tine de o eventuala decizie a Moscovei in ceea ce priveste restrangerea embargoului impus pentru produsele din UE, italienii find printre tarile exportatoare care au pierdut sume importante in urma interzicerii accesului pe piata din Rusia.
Urme de revolta fata de politica impusa de Bruxelles au fost inregistrate deja in regiunea Veneto, unde consiliul regional a adoptat o rezolutie de recunoastere a peninsulei Crimeea ca parte integranta a Rusiei.
Documentul adoptat in Consiliul Regiunii Veneto arata ca Italia pierdut 3,6 miliarde de euro ca urmare a intreruperii relatiilor comerciale cu Rusia din anumite sectoare.
"Regiuni ca Lombardia, Emilia-Romagna si Veneto au inregistrat cele mai mari pierderi ca urmare a embargoului comercial cu Rusia, exportul de marfuri fiind afectat in procent de 72% la nivelul celor trei zone", se mentioneaza in rezolutie.
Luna viitoare,... mai mult
Luni, 13 Iunie 2016, ora 18:27
Mana forte cu care Vladimir Putin a inteles sa actioneze in privinta alimentelor de contrabanda strecurate pe sub bariera embargoului impus produselor occidentale poate destabiliza puternic puterea din Rusia.
500 de tone de alimente distruse din 7 august si pana in prezent au starnit deja indignare pe plan intern, in contextul in care rusii sunt supusi unei continue presiuni economice si financiare, arata analistii Stratfor.
Razboiul sanctiunilor
La inceputul acestei luni, Rusia a sporit sanctiunile pentru multe din produsele alimentare de pe piata occidentala, ca o contra-masura luata la prelungirea sanctiunilor dictate de Vest in urma amestecului Moscovei in criza din Ucraina.
Desi doar unele produse sunt supuse embargoului Moscovei, razboiul sanctiunilor si contra-sanctiunilor, ca si deprecierea rublei, au taiat accesul unei mari parti a populatiei la alimentele venite din Occident.
In ultimul an, pretul mediu al alimentelor de pe piata din Rusia a crescut cu 20 de procente. Banala varza, de exemplu, a ajuns sa inregistreze un salt de 60% al pretului in primele luni ale acestui an.
Initial, Kremlinul s-a angajat sa stopeze cresterea rapida a preturilor la alimente, sa creasca productia agricola interna si sa gaseasca alte surse de import.
Intr-adevar, printre beneficiarii din afara UE, Serbia si Macedonia au avut cresteri de 35 pana la 200 de procente in exportul de alimente catre Rusia din ultimul an.
In schimb, traficul de alimente dinspre... mai mult
Joi, 13 August 2015, ora 18:22
In Franta, fermierii au blocat granitele spre Spania si Germania. In Belgia, protestele au fost insotite de incendierea cauciucurilor de tractoare si masini. In Marea Britanie, cirezi intregi au fost scoase pe plajele insulei, in semn de protest.
Retragerea cotelor de lapte pentru fiecare tara a dus la o supraproductie nemaiintalnita, accentuate si de embargoul impus de Rusia pe produsele lactate din UE, relateaza Bloomberg.
Preturi ca in 2010
Laptele abundent de pe piata europeana a dus la o scadere a pretului pana la valoarea minima a ultimilor 5 ani.
Peste toate, o supraproductie globala face ca China sa isi fi redus deja cererea de lapte, in timp ce Rusia a decis sa mentina masura de embargo pentru alimentele din Europa.
"Ne indreptam spre un dezastru total. Pretul nu acopera costurile de productie", explica David Handley, presedintele unei asociatii de fermieri din Regatul Unit. Pana acum, acestia au organizat 100 de proteste in fata supermarketurilor.
Producatorii de lactate le cer marilor magazine sa plateasca un pret mai mare, in timp ce cumparatorii sunt indemnati sa cumpere marfa locala si nu produsele mai ieftine de import.
Piata libera
Cotele stabilite pentru fiecare stat in parte au reprezentat un sistem care a asigurat o oarecare liniste in Europa timp de 30 de ani. Anul acesta au fost inlaturate pentru a trece la o piata libera in interiorul UE.
Ca efect insa, nu au dus decat la o scadere cu 2,1% a pretului la lapte, branza si oua... mai mult
Vineri, 07 August 2015, ora 16:01
3Presedintele Rusiei se vede nevoit sa ia masuri dure cu traficantii de delicatese alimentare de pe piata neagra. Prima a fost branza frantuzeasca descoperita la portile Moscovei.
Acum, toate alimentele supuse embargoului impus de Rusia vor fi distruse imediat dupa confiscare, a anuntat liderul de la Kremlin prin intermediul unui decret semnat saptamana aceasta, arata revista Business Insider.
Suparat pe poftele rusilor
Decretul lui Putin va intra in vigoare incepand cu 6 august si vizeaza marfurile agricole, materia prima si produsele alimentare care sunt incluse pe lista embargoului dictate ca raspuns la sanctiunile economice aplicate Moscovei de Occident.
Noul decret nu se refera si la cantitatile de alimente pe care rusii reveniti in tara de pe continentul american sau din Europa le pot introduce pentru consumul personal.
Problema "consumului personal" este o chestiune cu dus-intors insa, in conditiile in care s-au format adevarate filiere de traficanti de dulciuri, branzeturi fine si bauturi produse in statele occidentale.
La mijlocul acestei luni, un moscovit a fost prins incercand sa treaca prin vama cu 450 de kilograme de branza din Franta.
Marfa i-a fost confiscata si distrusa la ordinul lui Vladimir Putin, insa piata neagra abunda cu produse alimentare din Europa care au capatat brusc aspectul unor marfuri de lux.
Pe perioada primului an de embargou alimentar impus de Rusia, oficialii de la Moscova au raportat 45 de tone de alimente... mai mult
Vineri, 31 Iulie 2015, ora 11:44
6Cipru, Grecia si Ungaria ar putea sa isi reia exporturile de alimente catre Rusia.
Serghei Dankvert, seful Serviciului Federal Veterinar, sustine ca autoritatile sunt pregatite sa elimine restrictia impusa alimentelor din Uniunea Europeana pentru cativa agenti economici.
Aproximativ 15 firme din Ungaria si alte 5 din Grecia si Cipru ar putea reveni cu produse alimentare pe piata din Rusia, a declarat Dankvert, mentioneaza agentia Reuters.
"Deocamdata continuam inspectia si este posibil ca numarul firmelor care pot livra alimente pe piata din Rusia sa creasca", a mai spus seful agentiei veterinare.
Embargoul la alimentele europene a fost dictat de oficialii de la Moscova ca raspuns la sanctiunile economice impuse Rusiei de Statele Unite si UE, in urma crizei din Ucraina.
Interdictia pentru agentii economici preferati de autoritatile de la Moscova va putea fi ridicata incepand cu 7 august, data la care expira termenul de un an de la impunerea embargoului pentru alimentele din UE, Statele Unite si alte tari aliate ale acestora.
Inainte de august 2014, aproximativ 6000 de firme europene exportau marfuri alimentare pe piata ruseasca. Masura aplicata de Kremlin a generat pagube de aproximativ 9 miliarde de euro in economiile statelor membre UE.
Ungaria, Grecia si Cipru au fost printre putinele state membre ale Uniunii care au evitat sa critice Moscova pe tema anexarii Crimeei si a implicarii in conflictul din estul Ucrainei. mai mult
Miercuri, 20 Mai 2015, ora 17:44
Rusia ar putea rasplati tarile UE care o sustin si au relatii mai apropiate cu Moscova. Ministrul rus al Agriculturii Nikolai Fiodorov a spus ca ia in calcul sa relaxeze embargoul pus pe importurile de alimente din trei state europene.
Oficialul de la Moscova a declarat ca primele tari vizate de aceasta masura sunt Grecia, Ungaria si Cipru, potrivit Moscow Times, care citeaza agentia Interfax.
"Investigam in mod activ sa vedem ca oportunitati exista pentru un raspuns la propunerile lor (tarilor care au cerut ridicarea embargoului - n.red.). Daca le ajutam, nu am vrea sa le cream probleme in ceea ce priveste relatiile cu Bruxelles-ul", le-a spus Fiodorov ...citeste mai departe despre "Rusia, rasplata pentru tarile UE care o sustin? Cum vrea sa le ajute" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Martie 2015, ora 20:28
Rusia ar putea renunta la embargoul impus produselor alimentare din UE, in schimbul unor avantaje economice din partea Bruxelles-ului.
Dmitry Peskov, unul dintre purtatorii de cuvant ai Kremlinului a anuntat ca reluarea importurilor de produse agroalimentare neprocesate poate fi acceptata doar daca statele occidentale sunt de acord sa investeasca in unitati de procesare a acestora pe teritoriul Rusiei, anunta agentia de presa moscovita Sputnik News.
"Sunt cateva reguli foarte clare trasate de organizatia Mondiala a Comertului. Nu putem sa mentinem embargoul pentru unele state din UE si sa il ridicam pentru altele.
In acest caz putem recurge la o schema de aprovizionare indirecta, importand produse neprocesate din tari UE pentru a le prelucra in fabricile deschise de firme europene in Rusia", a declarat Pekov, pentru cotidianul Izvestia.
Embargoul foamei
In august 2014, Kremlinul a luat decizia de a raspunde la sanctiunile economice dictate de Statele Unite si UE cu o serie de masuri restrictive privind importul de alimente din Uniunea Europeana, America, Australia si Norvegia.
Nu a fost o decizie prea bine primita de rusi, in conditiile in care alimentele au disparut subit de pe rafturile magazinelor.
In schimb, pentru alte tari, cum ar fi Insulele Feroe, masura a fost o mina de aur, exportul de somon al feroezilor catre Rusia crescand cu 765% fata de anii anteriori.
Presedintele Vladimir Putin spera ca prin schema importurilor indirecte sa-si... mai mult
Luni, 02 Martie 2015, ora 10:53