Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat luni un decret privind prelungirea, pana la 31 decembrie 2020, a embargoului introdus pentru importurile de produse alimentare occidentale, transmite Reuters.
Kremlinul a introdus un embargou pentru alimentele produse in tarile care au introdus sanctiuni impotriva Rusiei dupa anexarea Peninsulei Crimeea in 2014. Embargoul rusesc a afectat o gama larga de produse alimentare de la branza frantuzeasca la fructele din Spania. Acest embargou a fost prelungit in trei reprize pana acum, ca raspuns la prelungirea sanctiunilor economice europene.
Decretul semnat luni de Vladimir Putin, prelungeste "pana la 31 decembrie 2020" interdictia de a importa in Rusia produse alimentare provenite in principal din Uniunea Europeana. De asemenea, presedintele Rusiei a cerut Guvernului sa adopte masurile necesare pentru implementarea decretului si, daca este necesar, sa trimita propuneri cu privire la modificarea duratei acestor sanctiuni.
Pe termen lung, autoritatile ruse spera ca acest embargou va stimula dezvoltarea unui sector agricol national, avand in vedere si faptul ca acest sector beneficiaza de importante subventii. mai mult
Luni, 24 Iunie 2019, ora 16:56
Presedintele francez Francois Hollande a cerut sambata 'ridicarea definitiva' a embargoului care 'penalizeaza' Cuba, reactia sa survenind dupa anuntul privind decesul fostului lider de la Havana, Fidel Castro, transmite AFP.
Fidel Castro a murit, cenusa sa va fi plimbata noua zile pe strazile Cubei.
Trebuie 'sa poata exista o deschidere, un schimb si ca statul cubanez sa poata fi privit pe deplin in comunitatea internationala drept un partener', a subliniat Hollande, intr-o declaratie de presa la Antananarivo, capitala Madagascarului, unde sambata s-a deschis cel de al XVI-lea Summit al Francofoniei.
'Franta priveste Cuba ca pe un ...citeste mai departe despre "Hollande cere ca embargoul impotriva Cubei sa fie 'ridicat definitiv'" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 26 Noiembrie 2016, ora 15:43
Embargoul pus de Rusia pe marfurile alimentare din Uniunea Europeana a produs pagube semnificative pentru producatorii din tarile nordice si din statele baltice, arata un raport realizat de patru institutii din Moscova.
Finlanda a suferit cel mai mult dupa pierderea pietei de desfacere din Rusia, exporturile de alimente din aceasta tara scazand cu 24,5% pe parcursul celor doi ani de blocada, arata agentia TASS.
Norvegia este un alt stat in care producatorii de marfuri agro-alimentare au inregistrat o scadere de 11,3% a exporturilor, 10,1% fiind cauzate de pierderea accesului pe piata din Rusia, arata raportul la care si-au adus contributia si membrii Academiei Nationale de Economiei de la Moscova.
Fostele tari sovietice din regiunea Marii Baltice - Lituania, Letonia si Estonia - au inregistrat pierderi la fel de serioase in exportul produselor alimentare: 20,7%, 21,5%, respectiv 22%, cel putin o jumatate din impact datorandu-se restrictiilor impuse de Moscova.
In vara anului 2014, Vladimir Putin a cerut impunerea embargoului pe produsele alimentare din Statele Unite, UE, Australia si Norvegia, ca o contra-masura la sanctiunile economice aplicate Rusiei de Occident in urma declansarii crizei din Ucraina.
Majoritatea statelor vizate de embargoul rusesc au reusit sa isi redistribuie marfurile agro-alimentare pe alte piete, dar acest lucru a accentuat pierderile resimtite de competitorii din regiunea non-europeana si din zona baltica, acestia nefiind in pozitia... mai mult
Vineri, 09 Septembrie 2016, ora 16:45
Producatorii de cartofi vor sa se reprofileze pe cultivarea de grau, porumb sau rapita, dupa ce preturile la cartofi au scazut anul trecut cu aproape 36%, ca urmare a supraproductiei la nivel european si a cantitatilor mari de marfa intrate in tara de pe piete care exportau in anii trecuti in Rusia.
"Anul trecut a fost o productie foarte mare de cartofi in toata Europa, nu doar in Romania, si acest lucru a pus presiune pe preturi. Un alt motiv al ieftinirii cartofilor este embargoul impus de Rusia producatorilor europeni, care au intrat cu marfa pe alte piete, inclusiv pe cea romaneasca", a declarat agentiei Mediafax Gheorghe Botoman, presedintele Federatiei Nationale a Cartofului.
El a mentionat ca anul trecut productia interna de cartofi a depasit 3,5 milioane de tone, in crestere de la 3,25 milioane de tone cu un an in urma.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica, pretul cartofilor a scazut anul trecut cu aproape 36%.
"Este cel mai mic pret din ultimii 20 de ani", a spus Botoman.
Reprezentantul producatorilor a adaugat ca fermierii sunt decapitalizati, ajungand in multe cazuri sa vanda sub costuri.
"Daca vom mai avea cativa ani ca acesta, vom ajunge sa mai vedem cartofi produsi in Romania doar la Gradina Botanica", crede oficialul federatiei.
Unul cultivator de cartofi din Romania, Romulus Oprea, cu peste 140 de hectare in Covasna, afirma ca pretul de cost al cartofilor este de 0,52-0,55 lei pe kilogram, iar pretul de vanzare ajunge... mai mult
Marti, 13 Ianuarie 2015, ora 15:03
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a cerut "solutii europene" si un nou ajutor pentru producatorii agro-alimentari din Romania, afectati de embargoul impus de Rusia.
"Romania se gaseste in pozitia de a nu exporta dierct in Rusia si de a risca un impact indirect, din cauza ca produsele exportate din alte tari, precum Lituania sau Polonia, intra pe piata romaneasca la preturi de dumping", a spus Constantin, dupa prima runda de dialog in cadrul Forumului Cooperarii Economice dintre China si tarile central si est-europene, scrie agentia Xinhuanet, citata de Shanghai Daily si alte publicatii din aceasta tara.
Fructe de afara. Bulgaria exporta piersici si prune in Romania, din cauza embargoului Rusiei
"Vointa politica este necesara", a daugat Constantin, subliniind ca fondurile europene sunt de asemenea necesare, pentru a-i ajuta pe fermieri sa treaca prin aceasta perioada extrem de ...citeste mai departe despre "Presa chineza: Romania cere solutii europene pentru fermierii afectati de embargoul Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 31 Octombrie 2014, ora 12:22
Kosta Petrov, producator de cirese si presedinte al Asociatiei bulgare a Piersicii, a explicat ce parte a productiei de fructe a reusit sa vanda in strainatate, vorbind in acest context si de Romania, unde sunt exportate piersici din cauza embarogului impus de Rusia.
"Circa 80 la suta din exporturile de piersici au fost indreptate in acest an catre Romania. Asa cum am zis deja, lipsa unei bune logistici impiedica producatorii din Sliven (regiune din centrul Bulgariei - n.red.) sa-si vanda productia pe pietele mari, unde sunt cerinte de mari cantitati", a spus Petrov, citat de agentia Focus.
Grau din Bulgaria, exportat prin Constanta ca fiind romanesc
"Am avut ocazia sa exportam o mare cantitate in Estonia, insa embargoul impus de Rusia a redirectionat productia catre restul tarilor si piata a fost plina de piersici la un pret foarte mic. O ...citeste mai departe despre "Fructe de afara. Bulgaria exporta piersici si prune in Romania, din cauza embargoului Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 12 Octombrie 2014, ora 14:24
Embargoul impus de Rusia tarilor occidentale, ca urmare a sanctiunilor economice indreptate impotriva sa, a inceput deja sa afecteze unele dintre cele mai mari economii in lume.
Recentele evenimente din Ucraina au determinat Uniunea Europeana si Statele Unite sa impuna sanctiuni economice Rusiei, insusi presedintele francez Francois Hollande fiind de parere ca aceste masuri sunt necesare si menite sa transmita un semnal puternic Kremlinului, scrie The Epoch Times.
Astfel, cu cat Rusia trimite mai multe convoaie militare in Ucraina, cu atat sanctiunile economice se vor amplifica.
Franta a impus deja conditii privind livrarea navei de lupta Mistral catre Rusia, iar esecul livrarii ar reprezenta o pierdere pentru economia franceza. Cu toate astea, aliatii Frantei spun ca aceasta masura ar fi necesara.
Rusia a raspuns cu un embargou asupra produselor europene, inclusiv asupra legumelor franceze, ceea ce a provocat ingrijorarea multor producatori. Federatia Sindicatelor ...citeste mai departe despre "Efectele embargoului spinos al Rusiei: Franta pierde miliarde de euro" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 August 2014, ora 13:26
Producatorii romani de legume si fructe cer Ministerului Agriculturii sa notifice Comisia Europeana cu privire la pierderile pe care acestia le inregistreaza in urma embargoului impus de Federatia Rusa tarilor membre Comunitatii Europene, a declarat, luni, Aurel Tanase, directorul general al Organizatiei Interprofesionale Nationale Prodcom Legume-Fructe din Romania, intr-o conferinta de presa.
Acesta a afirmat ca producatorii de legume si fructe se afla in imposibilitatea de a mai valorifica productia anului 2014 din cauza invaziei de legume-fructe destinate initial pietei rusesti si care, in urma embargoului impus de Federatia Rusa tarilor membre Comunitatii Europene, au luat calea pietei romanesti blocand astfel comertul intern si intracomunitar pentru operatorii romani.
Potrivit sursei citate, zeci de tiruri sunt intoarse din Federatia Rusa spre tarile UE, iar o parte vor lua calea pietei de desfacere din Romania.
Aurel Tanase a mai spus ca Ministerul Agriculturii ar trebui sa demareze urgent procesul de evaluare a pagubelor pe care le vor inregistra producatorii de legume si fructe, astfel incat pana vineri sa fie finalizat acest proces.
"Noi nu cerem de la minister (MADR n.r.) pentru ca suntem convinsi ca nu au, exista si alte probleme in Romania, nu numai ale noastre. Noi cerem ca masurile compensatorii care se vor aplica pentru tarile Comunitatii Europene, pentru Olanda, pentru Franta, Grecia si pentru Italia sa fie aplicate si in Romania. Noi nu suntem... mai mult
Luni, 11 August 2014, ora 15:59
Rusia ar putea impune marti un embargo asupra livrarilor de productie alcoolica din Republica Moldova, a declarat pentru Interfax medicul sanitar sef de la Moscova, Ghennadi Oniscenko.
"Avem motive serioase pentru a ne ingrijora de calitatea productiei vinicole moldovenesti. Marti, spre sfarsitul zilei vom lua o decizie definitiva. Eu nu exclud ca marti vom anunta sistarea livrarilor", a declarat Oniscenko.
Solicitat de Agerpres, ministrul agriculturii de la Chisinau, Vasile Bumacov, a refuzat sa comenteze aceste declaratii, dar anterior el declara ca vor fi depuse toate eforturile pentru a nu fi blocat exportul de vin in Rusia.
Serviciul rus pentru protectia consumatorilor Rospotrebnadzor a anuntat inca de saptamana trecuta ca are pretentii asupra calitatii vinurilor moldovenesti. Acest anunt a fost facut la scurt timp dupa ce vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat ca semnarea Acordului de Liber Schimb dintre Republica Moldova si UE va afecta relatiile comerciale existente intre Republica Moldova si Rusia.
Analistii de la Chisinau considera ca Rusia va intreprinde mai multe masuri pentru a incerca sa compromita parcursul european al Republicii Moldova si sa o mentina in sfera sa de influenta.
Rusia a interzis importul de vinuri moldovenesti in primavara anului 2006, iar livrarile au fost reluate partial in 2007 si in totalitate in 2009. Jurnalul rus Ogonek a inclus recent embargoul din 2006 in topul "razboaielor economice" purtate de Rusia in... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2013, ora 16:40