Dupa ce mii de romani s-au ars cu creditele in franci elvetieni, acum este timpul sa sufle si in iaurt cand vine vorba de aceasta moneda. Articolul acesta este despre depozitele in CHF si nu vorbeste despre deprecierea leului in fata francului, care, in cazul nostru, ar fi reprezentat un avantaj.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", la ce sa fii atent cand faci un depozit in franci elvetieni.
Depozitele in franci elvetieni sunt extrem de paguboase prin prisma comisioanelor pe care bancile le practica in acest caz. Astfel ca, daca alegi, din varii motive sa iti faci un astfel de depozit, trebuie sa stii ca vei iesi pe minus cu banii.
Iata mai jos un exemplu extrem de simplu:
In cazul in care ai depus 1.000 de franci elvetieni la banca, la scadenta vrei scoate doar 997 de franci elvetieni din cauza comisionului de administrare lunara de 0,5 franci.
Dobanzile la aceste depozite sunt foarte mici, sa zicem, ca in medie ajung la 0,3% pe an.
Asta va face ca, la final de an, tu sa scoti, neluand in calcul comisionul de administrare, aproape 1.003 franci. Din acestia scazi si comisionul de administrare, care mai inseamna 6 franci elvetieni (0,5 franci x 12 luni) si ajungi sa iei in mana 997 de franci elvetieni, doar pentru ca ti-ai tinut banii la banca un an.
Rubrica "Profu' de bani" este sustinuta de BCR
CITESTE SI:
Cati bani vei strange pentru facultatea copilului daca economisesti de cand se naste
De ce e bine sa-ti anunti... mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2020, ora 10:30
Exporturile de ceasuri elvetiene au crescut in 2019 comparativ cu 2018, insa ritmul de crestere a fost cel mai mic din ultimii trei ani, in conditiile in care piata pentru ceasurile mai ieftine s-a evaporat, iar epidemia de coronavirus ameninta sa afecteze industria de orologerie, transmite Bloomberg.
Datele statistice publicate marti de Federatia Industriei Elvetiene de Orologerie arata ca exporturile de ceasuri au crescut cu 2,4%, pana la 21,7 miliarde franci (22,4 miliarde dolari) in 2019. Cu toate acestea, exporturile spre Hong Kong, o piata de export importanta, au scazut cu 11% pe fondul protestelor violente din aceasta metropola care au dus la inchiderea magazinelor.
In pofida evolutiilor negative din Hong Kong, Asia este in continuare responsabila pentru mai mult de jumatate (53%) din cifra de afaceri generata de exporturile de ceasuri elvetiene in 2019 in timp ce Europa a fost responsabila pentru 30% iar America 15%.
Federatia Industriei Elvetiene de Orologerie a mai informat ca, in timp ce valoarea exporturilor de ceasuri a crescut in 2019, in termeni de volum, numarul de ceasuri exportate a scazut cu 13% pana la 20,5 milioane unitati, cel mai redus nivel de dupa 1984, in conditiile in care industria s-a concentrat pe limitarea productiei si tranzitia spre modele cu presuri mai mari.
Potrivit analistilor, ceasurile cu preturi mai mici au probleme in a face fata concurentei venite din partea caselor de moda si a ceasurilor inteligente. Aceasta este o... mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2020, ora 12:42
Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis joi in favoarea consumatorilor polonezi care au luat credite ipotecare in franci elvetieni, permitandu-le sa ceara tribunalelor din Polonia sa le converteasca imprumuturile in moneda locala.
"In contractele de creditare in valuta incheiate in Polonia, conditiile inechitabile legate de diferenta de curs valutar nu pot fi inlocuite de prevederile generale ale legislatiei civile poloneze. Daca, dupa retragerea conditiilor inechitabile, va fi modificata natura continutului de baza ale acestor contracte, prin faptul ca nu vor mai fi indexate la cursul unei valute desi raman supuse unei rate a dobanzii bazate de cursul valutar, legislatia UE nu exclude anularea acestor contracte", a stabilit CJUE.
Presedintele Asociatiei de lobby a sectorului bancar din Polonia, Zdzislaw Pietraszkiewicz, a avertizat insa ca decizia de joi a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) privind creditele ipotecare in franci elvetieni ar putea costa bancile poloneze cel putin 60 de miliarde de zloti (15 miliarde de dolari), transmit Bloomberg si Reuters.
"Nu avem motive in acest stadiu sa modificam evaluarile si calculele noastre, desi impartasim opinia ca aceste costuri se vor fi intinde pe o anumita perioada", le-a sus jurnalistilor Pietraszkiewicz cand a fost intrebat de costurile deciziei CJUE.
La Bursa de la Varsovia, cel mai semnificativ declin l-au inregistrat joi actiunile BNP Paribas Bank Polska (minus -7,7%) si Santander Bank... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2019, ora 17:32
Bursele din Elvetia si-au pierdut luni statutul preferential in Uniunea Europeana, in urma esecului negocierilor menite sa rezolve disputa dintre blocul comunitar si autoritatile de la Berna privind eforturile de a consolida relatia lor printr-un acord de parteneriat.
Comisia Europeana nu a facut o propunere de prelungire a regimului de echivalenta care permitea burselor din Elvetia sa aiba acces direct la investitorii din UE deoarece autoritatile de la Berna nu au semnat un tratat de parteneriat cu Uniunea Europeana, tratat care a fost negociat timp de mai multi ani, transmit DPA si Reuters.
Acordarea regimului de echivalenta pentru bursele elvetiene este una dintre parghiile pe care UE incearca sa le utilizeze pentru a determina Elvetia sa semneze un nou un tratat de parteneriat, insa ministrul elvetian de Externe a declarat in repetate randuri ca autoritatile de la Berna nu se vor grabi sa semneze un nou acord, chiar daca raman deschise la discutii.
Joi, autoritatile de la Berna a amenintat UE cu masuri represive in urma interzicerii accesului burselor elvetiene la piata din blocul comunitar.
Luni, actiunile a aproximativ 300 de companii elvetiene, inclusiv Nestle, Roche si Novartis, nu vor putea fi tranzactionate pe bursele europene, unde in mod normal 30% din volumele tranzactionate sunt titluri ale companiilor elvetiene. "Ar putea fi mai complicat si mai costisitor pentru investitorii care nu au acces direct la bursa elvetiana", a apreciat Edward Park,... mai mult
Luni, 01 Iulie 2019, ora 11:14
Companiile elvetiene solicita stabilitate si predictibilitate a legislatiei, imbunatatirea infrastructurii de transport si instruirea tinerilor conform cerintelor economiei reale, a aratat miercuri secretarul de stat pentru Afaceri Economice din Elvetia, Marie-Gabrielle Ineichen-Fleisch, in cadrul unei intalniri cu ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Stefan-Radu Oprea.
"In cadrul discutiilor oficiale, Marie-Gabrielle Ineichen-Fleisch a prezentat specificul investitiilor straine elvetiene, in mare parte derulate de IMM-uri, care reprezinta coloana vertebrala a economiei elvetiene si care au proiecte pe termen lung. Din punctul de vedere al companiilor elvetiene, exista solicitari pentru stabilitate si predictibilitate a legislatiei, pentru imbunatatirea infrastructurii de transport si pentru instruirea tinerilor conform cerintelor economiei reale", se arata intr-un comunicat al Ministerului pentru IMM-uri, Comert si Antreprenoriat remis miercuri AGERPRES.
Oficialul elvetian se afla in Romania in perioada 18 - 20 septembrie si este insotit de un grup de oameni de afaceri din Elvetia.
"Si in Elvetia este dificil sa gasesti forta de munca. Sistemul educational dual ar putea fi adaptat mai bine la ceea ce se cere pe piata muncii. Sunt multe companii care sunt implicate in astfel de programe in Elvetia si ne-am bucura sa se implice si in Romania", a spus Marie-Gabrielle Ineichen-Fleisch.
La randul sau, ministrul Stefan-Radu Oprea a prezentat... mai mult
Joi, 20 Septembrie 2018, ora 09:55
Banca Transilvania anunta ca a fost semnat primul contract de conversie din cadrul ofertei destinate clientilor Bancopost cu credite in franci elvetieni cu garantii imobiliare.
Potrivit institutiei bancare, in primele doua saptamani ale campaniei au avut loc 1.025 de intalniri intre echipele mixte Bancpost - BT si clientii Bancpost, ceea ce inseamna aproximativ 85 de intalniri/zi, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.
32% dintre clienti au acceptat oferta de conversie a creditelor din CHF in euro sau lei, urmatoarea etapa fiind semnarea documentelor. Campania continua pana in 31 august.
Banca Transilvania si Bancpost au lansat la inceputul lunii iulie o oferta dedicata clientilor Bancpost care au imprumuturi in franci elvetieni cu garantii imobiliare.
Intr-o prima etapa, cei circa 2.250 de clienti Bancpost eligibili pentru oferta au fost contactati telefonic si invitati la o intalnire, la una dintre unitatile Bancpost incluse in campanie, pentru a afla detaliile ofertei.
Dupa intalnirea cu echipa Bancpost - BT, clientii au la dispozitie 15 zile pentru a se hotari cu privire la acceptarea conversiei, dupa care este necesara o noua programare, tot la Bancpost, pentru semnarea documentatiei aferente.
Oferta inseamna pentru clientii Bancpost cu credite in franci elvetieni cu garantii imobiliare o reducere de 18%, aplicata soldului curent, din care sunt scazute eventuale obligatii de plata restante si sumele calculate datorate de client si neajunse la... mai mult
Joi, 19 Iulie 2018, ora 12:54
Grupul elvetian Swatch, cel mai mare producator mondial de ceasuri, a raportat miercuri o crestere de 66,5% a profitului net in primul semestru, pe fondul unei relansari puternice a vanzarilor de ceasuri pe toate segmentele de pret.
Producatorul ceasurilor Omega si Tissot a precizat ca in primele sase luni ale acestui an cifra sa de afaceri a crescut cu 14,7%, pana la 4,27 miliarde franci, un nivel fara precedent in istoria companiei, informeaza Reuters.
Profitul net a crescut mai puternic decat vanzarile, cu un avans de 66,5%, pana la 468 milioane franci, in tmip ce profitul operational a inregistrat un salt de 69,5%, pana la 629 milioane franci (628 milioane de dolari), peste estimarile analistilor
Swatch a subliniat ca vanzarile au crescut in toate regiunile, in frunte cu Asia si America de Nord. Pentru perioada urmatoare, grupul Swatch se asteapta la continuarea cresterii vanzarilor si a cotei de piata.
"Luna iulie continua un trend foarte pozitiv. Cea de-a doua jumatate a anului ofera excelente oportunitati pentru continuarea cresterii solide", a informat, intr-un comunicat, cel mai mare producator mondial de ceasuri, al carui portofoliu se intinde de la marca de lux Breguet pana la ceasurile de plastic marca Swatch.
Rezultatele comunicate de Swatch evidentiaza o relansare a industriei elvetiene de orologerie dupa mai multi ani de scadere. Swatch profita de revenirea apetitului pentru ceasuri de lux in China si Hong Kong.
In plus, in ultima vreme,... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 11:45
Spania l-a retinut pe fostul angajat bancii elvetiene HSBC care a facut publice datele a mii de conturi
Politia din Spania l-au arestat pe denuntatorul condamnat in Elvetia pentru ca a facut publice datele bancare a mii de clienti HSBC.
Politia spaniola a primit un mandat international de arestare elvetian pe 19 martie pe numele denuntatorului. Autoritatile elvetiene spun ca denuntatorul, Herve Falciani, a furat si a incercat sa vanda date confidentiale, incalcand astfel legile confidentialitatii bancare din Elvetia.
Arestarea lui Falciani vine chiar inainte ca el sa tina un discurs la o universitate din Madrid.
In 2015, un tribunal elvetian l-a condamnat pe Falciani, un cetatean francez, la cinci ani de inchisoare pentru spionaj. El a fugit in Franta din Geneva in 2009.
Scandalul banilor ascunsi in Elvetia
HSBC Private Bank, filiala elevetiana a bancii britanice HSBC, a obtinut profituri importante din administrarea unor conturi secrete de peste 100 miliarde de dolari ale unor organizatii criminale, traficanti de arme si diamante, lista deponentilor incluzand si familii regale si miliardari influenti.
Potrivit unui raport publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), banca elvetiana a ajutat peste 100.000 de indivizi si companii din 200 de tari sa eludeze fiscul, ascunzand identitatea deponentilor.
Raportul ICIJ are la baza o lista de clienti ai HSBC furnizata de un fost angajat al bancii, Herve Falciani, care a parasit... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2018, ora 17:46
Exporturile de ceasuri elvetiene au inceput anul 2018 cu cel mai puternic ritm de crestere din ultimii cinci ani, stimulate de cererea solida pentru ceasuri scumpe in Asia precum si de faptul ca in 2018 Anul Nou Chinezesc a fost sarbatorit mai tarziu decat in 2017, transmite Bloomberg.
Federatia Industriei de Orologerie din Elvetia (FHS) a informat marti ca luna trecuta livrarile de ceasuri (un sinonim pentru exporturi - n.r.) au crescut cu 13% pana la 1,6 miliarde franci (1,7 miliarde de dolari). Acesta este cel mai puternic salt inregistrat dupa luna octombrie 2012 si totodata cea de a noua luna consecutiva de crestere.
Cifrele foarte bune pentru luna ianuarie 2018 vin dupa ce in 2017 exporturile de ceasuri elvetiene au inregistrat prima lor crestere anuala de dupa 2014.
"Desi am remarcat ca datele pentru luna ianuarie au fost influentate de o serie de factori favorabili, daca aceasta accelerare a ritmului de crestere va continua ar putea confirma inceputul unui ciclu mult asteptat de refacere a stocurilor in randul distribuitorilor de ceasuri", a apreciat Zuzanna Pusz, analist la Berenberg.
Datele arata ca in luna ianuarie livrarile de ceasuri elvetiene spre China si Hong Kong au crescut cu 44% respectiv 21%. In cazul acestor doua piete exporturile de ceasuri elvetiene au fost influentate de comenzile facute inaintea Anului Nou Chinezesc, care in 2018 a fost sarbatorit cu o luna mai tarziu decat in 2017.
O alta evolutie importanta este acea ca exporturile... mai mult
Marti, 20 Februarie 2018, ora 16:50