Guvernul federal din Elvetia a dispus, miercuri, activarea unei clauze prevazute in Acordul cu Uniunea Europeana care prevede introducerea in mod temporar a unor restrictii pe piata muncii elvetiana pentru cetatenii romani si bulgari.
"In sedinta din 10 mai 2017, Consiliul Federal (Guvernul Elvetiei -n.red.) a decis activarea clauzei de siguranta prevazuta in Acordul privind libera circulatie a persoanelor, pentru cetatenii bulgari si romani.
Ca efect, in urmatoarele 12 luni, cetatenii bulgari si romani care intentioneaza sa efectueze activitati de lucru vor avea doar acces limitat pe piata muncii din Elvetia", se arata intr-un comunicat al Executivului federal de la Berna.
Elvetia a eliminat, de la 1 iunie 2016, toate restrictiile pe piata muncii impuse cetatenilor romani si bulgari, insa masurile de limitare a imigratiei pot fi reintroduse unilateral in cazul in care se constata un aflux de imigranti din cele doua tari. ...citeste mai departe despre "Elvetia reintroduce restrictii pe piata muncii pentru romani si bulgari" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 10 Mai 2017, ora 16:53
Elvetia a liberalizat, de la 1 iunie, piata muncii pentru romani si bulgari, iar interesul a fost urias daca ne uitam cat a crescut numarul muncitorilor din aceste tari.
Mai exact, cifra a crescut de 10 ori fata de iunie 2015 - de la 53 la 581 de persoane ce au primit permise de munca permanente.
Cum se vede interesul romanilor in Elvetia, cum sunt priviti conationalii nostri acolo si ce oportunitati si drepturi au ne-a explicat politicianul elvetian Michael Derrer, care lucreaza activ cu autoritatile romane pentru intarirea relatiilor bilaterale intre cele doua tari.
Pana la 1 iunie, cand s-a liberalizat piata muncii pentru romani si bulgari in Elvetia, care erau conditiile pe care acestia trebuiau sa le indeplineasca pentru a putea lucra acolo?
Angajatorul trebuia sa arate ca nu putea gasi o persoana rezidenta in Elvetia care ar fi putut indeplini functiile pentru care el vroia sa angajeze o persoana din Romania sau Bulgaria. Adica muncitorii autohtoni aveau ...citeste mai departe despre "Liber la munca in Elvetia pentru romani: Ce oportunitati exista si cum ne privesc elvetienii - Interviu" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 August 2016, ora 07:43
Londra este destinatia favorita pentru cei care vor sa gaseasca un loc de munca in strainatate, fiind orasul preferat al emigrantilor din Romania, Portugalia, Israel, Barbados si Jamaica.
Unul din sase emigranti intentioneaza sa lucreze in capitala Marii Britanii, in timp ce regatul englez este a doua mare destinatie la nivel mondial, dupa Statele Unite ale Americii, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanta The Boston Consulting Group, totaljobs.com si The Network, o alianta globala care include peste 50 de site-uri de recrutare, relateaza Daily Mail, Mediafax.
Studiul, realizat intre 29 aprilie si 10 iunie, analizeaza raspunsurile a peste 200.000 de participanti din 189 de tari.
Canada este cea de a treia mare piata de munca pentru straini la nivel mondial, urmata de Germania, Elvetia si Franta.
Peste 80% din romanii intervievati au declarat ca muncesc deja in strainatate sau doresc sa faca acest lucru, principalul motiv fiind nivelul scazut de trai.
Romanii concureaza cu grecii, ungurii sau italienii
Numarul celor care vor sa emigreze din Grecia, Ungaria, Italia, Slovacia, sau Ucraina este de 50%-70%, in timp ce mai mult de 90% dintre francezi, olandezi sau jamaicani au afirmat ca sunt gata sa se mute in alta tara daca gasesc un loc de munca mai bine platit si care sa le ofere mai multe satisfactii.
La polul opus, cetatenii din Danemarca, Germania, Irlanda, Letonia, Rusia, Marea Britanie si SUA sunt cel mai putin doritori sa emigreze.... mai mult
Luni, 06 Octombrie 2014, ora 14:50
Increderea romanilor a urcat in aprilie-iunie pentru al treilea trimestru consecutiv si se apropie de valoarea medie europeana, Romania ocupand locul 18 din 32 de tari dupa acest indicator, care masoara asteptarile despre piata muncii, situatia financiara si posibilitatea de a cheltui, arata Nielsen.
Astfel, fata de primele trei luni, in trimestrul al doilea increderea consumatorilor romani a urcat cu 6 puncte la 73 de puncte, situandu-se dupa tari precum Cehia, Letonia si Estonia si inaintea Slovaciei, Poloniei si Bulgariei, potrivit sondajului efectuat de The Nielsen Company, potrivit Mediafax
"In ceea ce priveste cea mai mare parte a banilor ramasi dupa acoperirea cheltuielilor de subzistenta, aceasta este folosita pentru plata imprumuturilor si a creditelor, in timp ce, la polul opus, inregistrand cele mai mici valori, se afla activitati precum investirea in fonduri mutuale sau pensii. Sanatatea si siguranta locului de munca sunt, in continuare, principalele ingrijorari ale consumatorilor romani din mediul urban, iar din strategia lor de economisire pentru viitor fac parte renuntarea la achizitia de haine noi si diminuarea iesirilor in oras", noteaza raportul.
Potrivit rezultatelor studiului, cei mai optimisti consumatori se regasesc in Danemarca, Elvetia, Germania, Norvegia, Marea Britanie si Israel.
Portughezii, marcati de lipsa banilor
Pe de alta parte, Portugalia are cei mai pesimisti consumatori, precedata de Slovenia, Croatia, Italia, Serbia,... mai mult
Miercuri, 20 August 2014, ora 12:10
Autoritatile elvetiene au decis mentinerea dupa 1 ianuarie 2014 a restrictiilor pe piata muncii impuse romanilor si bulgarilor.
Restrictiile privind accesul pe piata muncii din Elvetia, care nu este membra a UE, sunt posibile pana in 2016, iar clauza de salvgardare poate fi prelungita pana in 2019, relateaza site-ul Novinite.com, citand presa elvetiana. Aceste masuri au fost adoptate in 2009 prin vot popular.
Decizia Elvetiei de limitare a numarului cetatenilor UE care muncesc in aceasta tara, luata in iunie, a fost criticata de Comisia Europeana. mai mult
Luni, 30 Decembrie 2013, ora 09:10
Ministrul german al Muncii si Afacerilor Sociale a aratat, intr-o intalnire cu ministrul Mariana Campeanu, ca nu crede ca liberalizarea pietei muncii va produce schimbari semnificative in ceea ce priveste fluxurile de lucratori romani, bazandu-se pe studiile efectuate, dar si pe experienta cu UE8.
Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice arata vineri, intr-un comunicat de presa, ca in cadrul vizitei oficiale pe care ministrul Mariana Campeanu a efectuat-o in Germania, ministrul Ursula von der Leyen a aratat ca nu se asteapta la o crestere a fluxurilor de lucratori romani.
"Ministrul german al Muncii si Afacerilor Sociale a precizat faptul ca nu considera ca momentul liberalizarii pietei muncii va produce schimbari semnificative in ceea ce priveste fluxurile de lucratori romani, bazandu-se pe studiile efectuate, dar si pe experienta cu UE8. De asemenea, ministrul Von der Leyen a considerat ca liberalizarea completa a pietei muncii va aduce beneficii economice ambelor state", se precizeaza in comunicat.
Ministrul Mariana Campeanu a mai avut intalniri cu reprezentantii comunitatii romanesti din Germania si cu membrii Asociatiei Oraselor Germane, subliniind deschiderea pe care autoritatile romane o au pentru colaborare si pentru identificarea solutiilor optime care sa vina in sprijinul cetatenilor romani, oriunde s-ar afla acestia.
Noua state UE mai aplica restrictii cetatenilor romani
Discutiile celor doi ministri au vizat... mai mult
Vineri, 24 Mai 2013, ora 15:30
Autoritatile elvetiene au decis sa restrictioneze eliberarea de permise de munca pentru cetatenii Uniunii Europene, starnind astfel nemultumirea Bruxellesului, potrivit cotidianului rus Kommersant. Liderii UE sunt convinsi ca masura initiata de Berna contravine atat acordurilor in vigoare, cat si spiritului Europei unite, din care face parte si Elvetia, chiar daca nu este membra a UE.
Partidele de dreapta din Elvetia incearca demult sa obtina inasprirea politicii migrationiste a tarii. Pana de curand, ele puneau accentul pe controlul asupra fluxurilor de imigranti din Africa si Asia, insa criza economica le-a indemnat sa se gandeasca si la restrictionarea numarului de imigranti din Europa.
Fortele de dreapta au ajuns la concluzia ca si cei 1,2 milioane de cetateni ai UE care locuiesc in Elvetia, care numara 8 milioane de locuitori, ii lasa fara locuri de munca pe localnici si provoaca scumpiri in domeniul imobiliarelor.
In cele din urma, conducerea elvetiana a cazut de acord cu aceste argumente. Dupa cum au anuntat autoritati ale justitiei si politiei din Elvetia, incepand din vara pentru europenii care doresc sa munceasca in aceasta tara vor functiona restrictii drastice.
Cetatenii a opt tari (Polonia, Ungaria, Cehia, Slovenia, Slovacia, Estonia, Lituania si Letonia) vor putea primi cel mult 2.180 de permise de lucru pe an, iar celelalte tari din UE - 53.700. Aceste masuri vor fi valabile cel putin un an, cu posibilitatea prelungirii lor. Insa, in ceea ce-i... mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 10:28
Romanii ar putea avea acces liber pe piata muncii din Elvetia, din 2016, sustine Ambasadorul Elvetiei la Bucuresti, Livio Hürzeler, care a asigurat marti ca angajatii romani nu vor mai avea nicio restrictie pe piata elvetiana a muncii incepand din 2016, transmite NewsIn.La inceputul acestei luni, Consiliul Federal al Elvetiei a decis ca, pentru romani si bulgari, accesul pe piata muncii va continua sa fie restrans pana la 31 mai 2014, Berna folosindu-se astfel de dreptul ce i se acorda prin protocoll II al Acordului asupra liberei circulatii a persoanelor, incheiat cu UE. In schimb, muncitorii independenti vor beneficia de libera circulatie completa de la 1 iunie 2011, au anuntat autoritatile elvetiene.Romanilor si bulgarilor li se aplica, de la 1 mai 2009, acordul asupra liberei circulatii a persoanelor incheiat in 1999 de Elvetia cu UE.
Desi Romania si Bulgaria au intrat in UE in 2007, iar in celelalte state membre UE restrictiile pe piata muncii au fost impuse de la aceasta data, Elvetia nu face parte din UE, dar are relatii speciale cu blocul comunitar, consfintite printr-o serie de acorduri.
Astfel, Acordul privind libera circulatie a persoanelor dintre Berna si UE a fost reinnoit prin referendum in Elvetia in 2009 si a tinut cont si de faptul ca intre timp au aderat la Uniune Romania si Bulgaria.Conform documentului, partile au posibilitatea de a mentine cu titlu temporar restrictii nationale asupra accesului pe piata muncii pe o durata maxima de sapte... mai mult
Marti, 10 Mai 2011, ora 17:03