Spectatorii meciului Franta - Elvetia, care s-a prelungit pana dupa miezul noptii, au fost nevoiti sa plece spre case cu mijloacele de transport in comun, cu taxi-urile sau chiar cu trotinetele electrice puse la dispozitie de firmele care inchiriaza trotinete.
Potrivit digisport.ro, preturile practicate de masinile care ofera servicii de ridesharing (Uber, Bolt, Clever) au explodat dupa meci. Astfel, o cursa care costa 15 lei cu doua ore inainte de meci, putin dupa ora 01:00, urcase la cel putin 63 de lei.
Sursa citata mai arata ca mai multe firme care administreaza trotinetele electrice din Bucuresti au adus un numar important in preajma stadionului si au fost foarte multi oameni care au decis sa le foloseasca. Deblocarea este 2-3 lei, iar apoi se plateste intre 40 si 50 de bani pe minut, in functie de firma.
Potrivit digisport.ro, programul metroului a fost prelungit, dar trenul care a luat primii spectatori care au ajuns pe peron la Piata Muncii a intarziat mult. ...citeste mai departe despre "Preturile la serviciile de ridesharing au explodat dupa meciul Franta - Elvetia. O cursa de 15 lei a ajuns sa coste peste 60 de lei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 29 Iunie 2021, ora 09:31
Banca spaniola BBVA lanseaza un serviciu de tranzctionare a bitcoin pentru clientii din Elvetia interesati de investitii in active digitale, transmite Reuters.
Banca a anuntat ca noul serviciu, care va fi inaugurat oficial pe 21 iunie, va inclue tranzactii cu bitcoin si servicii de custodie, obiectivul fiind extinderea si la alte. BBVA nu va oferi consultanta pentru aceste tipuri de investitii.
BBVA a explicat ca pe parcursul unei lansari graduale a observat "o dorinta semnificativa" a investitorilor pentru criptoactive sau active digitale, pentru a-si diversifica portofoliile, in pofida volatilitatii si riscului ridicat", a afirmat directorul general al BBVA Elvetia, Alfonso Gomez.
Initiativa vine pe fondul unui interes institutional tot mai mare pentru bitcoin. Cea mai valoroasa criptomoneda din lume este considerata de catre investitori si de catre unele companii drept o protectie fata de inflatie, in conditiile in care guvernele si bancile centrale au recurs la masuri de stimulare a redresarii economice.
El Salvador a devenit prima tara din lume care a adoptat bitcoin ca mijloc legal de plata, chiar daca bancile centrale din intreaga lume au avertizat in repetate randuri ca investitorii in criptomonede trebuie sa fie gata sa-si piarda toti banii.
Economiile majore, inclusiv China si Statele Unite, au semnalat in ultimele saptamani o abordare mai dura, creand in acelasi timp planuri de dezvoltare a propriilor monede digitale ale bancilor centrale.
In... mai mult
Duminica, 20 Iunie 2021, ora 09:33
Incepand cu data de 22 aprilie 2021, Romania va fi eliminata din lista statelor/regiunilor cu grad ridicat de risc epidemiologic intocmita de autoritatile elvetiene.
Astfel, persoanele care sosesc din Romania (si care nu s-au aflat pe parcursul ultimelor 10 zile, pentru mai mult de 24 de ore, pe teritoriul unui stat/regiune cu grad ridicat de risc epidemiologic) nu vor mai trebui sa intre in carantina dupa sosirea pe teritoriul elvetian.
Sunt in vigoare, insa, o serie de reglementari care se aplica tuturor persoanelor care doresc sa calatoreasca in Elvetia, indiferent de tara/regiunea din care sosesc, prezentate intr-un comunicat al Ambasadei Romaniei la Berna.
...citeste mai departe despre "Anunt important pentru romanii care calatoresc in Elvetia" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 21 Aprilie 2021, ora 15:01
Acordul comercial post-Brexit dintre Uniunea Europeana si Regatul Unit este "o veste buna pentru intreaga lume", a declarat duminica viitorul presedinte elvetian si ministrul Economiei Guy Parmelin pentru ziarul Sonntags Zeitung, relateaza AFP.
Si aceasta este o veste buna "si pentru Elvetia", a adaugat Guy Parmelin care va prelua presedintia rotativa a tarii la 1 ianuarie, fiind o prima reactie a Elvetiei la acordul semnat in extremis saptamana aceasta.
Cu toate acestea, Guy Parmelin nu a comentat ce ar putea insemna acordul pentru negocierile in curs intre Elvetia si Uniunea Europeana. "Acum asteptam textul si vom analiza intreaga situatie", a adaugat el.
Potrivit expertilor, guvernul elvetian este presat sa negocieze un acord mai bun cu UE pentru a amortiza socul economic al Brexitului, comenteaza ziarul citat.
Londra si Bruxelles au semnat joi un acord post-Brexit, dupa 10 luni de negocieri intense si in contextul in care Marea Britanie, care a iesit oficial din Uniune la 1 ianuarie 2020, urmeaza sa paraseasca piata comuna la 1 ianuarie 2021.
Dupa ce a refuzat din nou sa adere la Uniunea Europeana in 1992, Elvetia a votat in 2000 in favoarea unor acorduri bilaterale cu blocul comunitar.
CITESTE SI:
Moment istoric: Brexit a fost finalizat. Marea Britanie si Uniunea Europeana au ajuns la un acord ...citeste mai departe despre "Elvetia: Acordul post-Brexit, ''o veste buna pentru intreaga lume''" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 27 Decembrie 2020, ora 20:01
Economia Elvetiei si-a revenit spectaculos dupa colapsul cauzat de masurile de lockdown si a inregistrat cea mai mare crestere din ultimii 40 de ani.
Economia elvetiana a inregistrat in trimestrul trei cel mai rapid ritm de crestere din ultimele patru decenii in conditiile in care activitatea comerciala si-a revenit din colapsul cauzat de masurile de lockdown, scrie Bloomberg, citat de Mediafax.
Cresterea consumului si a investitiilor in echipamente si constructii a determinat o crestere cu 7,2% a Produsului Intern Brut.
Cresterea este cu atat mai spectaculoasa cu cat, in trimestrul anterior, economia s-a prabusit cu 7%. In pofida recuperarii record, economia este cu aproximativ 2% mai mica decat era inainte de pandemie.
Diferenta este mult mai mica decat decalajele observate la marile economii din zona euro.
"In comparatie cu tarile vecine, economia elvetiana a reusit sa faca fata pana acum crizei coronavirusului relativ nevatamata", arata secretariatul de stat pentru afaceri economice. ...citeste mai departe despre "In ciuda pandemiei, economia Elvetiei a inregistrat cea mai mare crestere din ultimii 40 de ani" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 09:31
Guvernul elvetian a anuntat joi ca va analiza posibilitatea de a modifica, temporar, legislatia cu privire la insolvente, pentru a proteja firmele care se confrunta cu probleme de lichiditati si crestere a datoriilor in timpul crizei coronavirusului, transmite Reuters.
Ministerul Justitiei a precizat ca analizeaza o propunere conform careia companiile vor putea sa astepte inainte de a depune cererea de intrare in insolventa daca sunt amenintate de probleme care au legatura cu pandemia de coronavirus, cu conditia sa existe sanse ca problemele cu datoriile sa poata fi rezolvate dupa criza.
In pofida faptului ca a lansat un pachet de sprijinire a economiei in valoare de 62 de miliarde de franci (63,85 miliarde de dolari), "pandemia de coronavirus ameninta multe companii cu supra-indatorare si in consecinta faliment", a apreciat Executivul elvetian.
"Un val de falimente ar avea consecinte serioase pentru economie, in special asupra locurilor de munca", a subliniat Guvernul elvetian. Acesta a avertizat zilele trecute ca economia Elvetiei ar putea sa se contracte cu 10,4% in acest an din cauza pandemiei.
De asemenea, Guvernul elvetian a anuntat ca oprirea colectarii datoriilor si asa-numita vacanta judecatoreasca vor inceta la data de 19 aprilie. "Termenul limita pentru inghetarea colectarii datoriilor nu este un instrument adecvat pentru a contracara actualele dificultati economice. In schimb, guvernul analizeaza masuri tintite prin care sa opreasca falimentele care... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 15:35
Cetatenii romani cu drept de vot din strainatate, care vor sa voteze prin corespondenta la alegerile parlamentare de anul acesta sau la o sectie de votare mai aproape de casa, au inceput deja se inscrie online pe portalul www.votstrainatate.ro.
Inscrierile au inceput pe 1 aprilie, iar pana acum cei mai multi romani care s-au inregistrat sunt din Elvetia (48), Germania (14), Marea Britanie (11), Italia (9) si Franta (5), arata Autoritatea Electorala Permanenta.
"Credem cu tarie ca de data aceasta lucrurile vor functiona chiar mai bine, apreciem ca AEP a tinut cont de unele dintre observatiile si recomandarile noastre si ii incurajam pe toti compatriotii nostri sa foloseasca aceasta metoda a votului prin corespondenta cu toata increderea, pentru ca nu este doar sigura si eficienta, dar este si foarte moderna si civilizata.
Iar noi, romanii din Elvetia, dovedim ca am inteles acest lucru, dovada stand ca peste 50% din cererile de inscriere la votul prin corespondenta vin de la romanii din Elvetia", au declarat pentru Ziare.com reprezentantii asociatiei Romani in Basel.
Inregistrarea se realizeaza printr-un formular online, aflat pe site-ul gestionat de Autoritatea Electorala Permanenta, in care se introduc datele personale si optiunea de transmitere in tara sau la reprezentanta diplomatica a votului exprimat prin corespondenta.
Trebuie anexata si copia scanata sau fotografia actului de identitate si a documentului care dovedeste dreptul de sedere, eliberat de... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2020, ora 17:01
Pandemia care bantuie planeta creeaza probleme si in Elvetia, unde pana acum au fost infectati peste 3.000 de oameni, iar 33 de bolnavi au si decedat. Restrictii dure au fost impuse si in Tara Cantoanelor, insa localnicii par sa se descurce destul de bine cu aprovizionarea, multumita disciplinei caracteristice, dar si unui simt practic dezvoltat.
"Sunt zeci de ferme pe o raza de 10km de locuinta noastra de la care ne putem aproviziona zilnic, de la unele chiar pana la ora 21:00, cu lapte, oua, paine, legume, fructe, vin, miere, carne etc.
In afara de calitatea si gustul deosebite, de apropierea de natura, de reamintirea ca aceastea toata sunt produse sau cultivate de cineva si nu doar apar in supermarket din neant, altceva este frapant. Si anume ca toate aceste produse sunt alese, cantarite si achitate doar de catre cumparator, fara prezenta vanzatorului", povesteste pentru Ziare.com un roman stabilit in Elvetia, care ne-a trimis si imaginile prezentate in articol.
"Cu alte cuvinte, dupa ce iti calculezi cat ai de plata, pui banii in cutiuta de metal, pui produsele in sacosa si pleci. Multi se intreaba 'cum de nu se fura?', 'cum de nu dispar si produsele si cutiuta?'
Sigur ca unele ferme (cele mari) au camere de luat vederi si eventualele furturi ar fi raportate la politie. Dar fermele mici, nu au asa ceva si cu toate aceasta, marfa este achitata cu mare atentie", povesteste sursa noastra din Elvetia.
Pe langa disciplina si corectitudinea pentru care... mai mult
Joi, 19 Martie 2020, ora 00:00
Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a inregistrat anul trecut un profit anual de 48,9 miliarde de franci elvetieni (50,71 miliarde dolari), gratie castigurilor realizate de pe urma obligatiunilor si actiunilor straine pe care le-a cumparat, pentru a limita tendinta de apreciere a francului elvetian, transmite Reuters.
Este al doilea cel mai ridicat profit din istoria de 113 ani a SNB si va permite institutiei sa dubleze, la patru miliarde de franci elvetieni, valoarea dividendelor catre guvernele si cantoanele elvetiene.
SNB a mai informat luni ca in 2019 a obtinut un castig de 6,9 miliarde de franci elvetieni de pe urma detinerilor de aur si de 2,1 de miliarde de franci elvetieni de pe urma pozitiilor valutare.
Banca Nationala a Elvetiei mentine rata dobanzii pentru depozitele constituite la SNB la minus 0,75%, cel mai redus nivel pe plan mondial. In 2019, SNB a facut un profit de 1,94 miliarde de franci elvetieni de pe urma ratelor negative ale dobanzilor.
Realizarea de profit nu face parte din mandatul Bancii Nationale a Elvetiei, care se concentreaza pe stabilitatea preturilor si sustinerea economiei elvetiene.
Pentru a-si atinge obiectivele, institutia a derulat o campanie indelungata destinata reducerii valorii francului, o moneda cautata de investitori in perioade de incertitudine geopolitica, dar a carei apreciere afecteaza economia elvetiana dependenta de exporturi. mai mult
Luni, 02 Martie 2020, ora 15:48