Asociatii ale elevilor din Constanta, Bucuresti - Ilfov, Maramures si Valcea, precum si Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar solicita Ministerului Educatiei si Cercetarii eliminarea noilor declaratii-angajament pentru scoala online, ce ar trebui semnate de elevi si parintii acestora, fiind considerate "fara rost".
"Declaratii fara rost solicitate parintilor si elevilor! Asociatia Elevilor din Constanta (AEC), Asociatia Elevilor din Bucuresti si Ilfov (AEBI), Asociatia Elevilor din Maramures (AEM), Asociatia Valceana a Elevilor (AVE), alaturi de Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar solicita ferm eliminarea noilor declaratii-angajament pentru elevi si parinti. Luni, 25 octombrie a.c., Ministerul Educatiei si Cercetarii a anuntat ca au fost luate decizii privind desfasurarea activitatii in unitatile de invatamant, in sistem online. Una dintre aceste decizii a reprezentat introducerea unor declaratii-angajament, documente ce ar trebui semnate de elevi si de parintii acestora", reiese dintr-un comunicat de presa transmis, miercuri, de Asociatia Elevilor din Constanta.
Conform sursei citate, declaratiile privesc desfasurarea activitatii didactice prin intermediul tehnologiei, precum si prelucrarea datelor cu caracter personal, dar si o sectiune prin care elevii si parintii se obliga sa nu inregistreze sau distribuie orele online si sa ia toate masurile pentru a preveni astfel de actiuni.... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 19:33
Bucuresti, 10 septembrie 2020 - P&G, compania care are in portofoliu marci precum Ariel, Pampers, Gillette si Fairy, a transformat a treia sala de clasa intr-un loc "ca acasa".
Cu ajutorul designerului de interior Adela Parvu, spatiul a fost reamenajat pentru a oferi copiilor o atmosfera prietenoasa, care sa stimuleze invatarea, tinand cont, in acelasi timp, de masurile de distantare impuse de noul context.
Pentru elevii clasei pregatitoare din cadrul Scolii Gimnaziale numarul 10 "Radu cel Mare", Targoviste, primul an de scoala va incepe cu o surpriza. P&G a renovat sala de clasa in care acestia vor invata, pentru a le oferi un proces de acomodare cat mai usor, odata cu prima lor experienta pe bancile scolii. Complet reabilitat si redecorat - de la pardoseala si pereti, pana la mobilier si elemente decorative, spatiul este definit de o atmosfera creativa si prietenoasa, in care cei mici se pot simti ca acasa.
(Sala de clasa inainte de renovare)
Designerul de interior Adela Parvu si echipa sa si-au propus sa creioneze un loc inspirat de povestile copilariei: formele rotunjite si culorile delicate se completeaza si formeaza un spatiu primitor si calduros, in timp ce mobilierul modular ofera flexibilitate si permite reasezarea bancilor, pentru a asigura distantarea sociala pentru siguranta elevilor.
(Sala de clasa dupa renovare)
"P&G si brandurile sale isi continua misiunea de a fi o forta a binelui si a cresterii, intr-o perioada in care... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2020, ora 17:03
In cele 27 de state membre ale Uniunii Europene erau in 2018 in invatamantul primar 24,5 milioane de elevi si 1,8 milioane de invatatori, o medie de 13,6 elevi la un cadru didactic, Romania avand cel mai mare numar de elevi - 19,5 - care ii revin unui invatator, arata datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
In general, elevii intra in programele pentru invatamantul primar (clasificate ca ISCED treapta 1) cand au intre cinci si sapte ani. Aceste programe sunt menite sa ofere elevilor deprinderi de baza de scris, citit si matematica, alaturi de cunostinte elementare in alte discipline, cum ar fi istoria, geografia, stiintele naturii si stiintele sociale, arta si muzica.
La nivelul UE, in invatamantul primar numarul mediu de elevi la un invatator a scazut de la 14,3 in 2017 la 13,6 in 2018, desi datele difera in randul stator membre ale Uniunii Europene.
In 2018, cel mai mare numar de elevi care ii revin unui invatator s-a inregistrat in Romania (19,5), Cehia si Franta (ambele cu 19,2), iar cel mai redus in Luxemburg (9), Grecia (9,2) si Polonia (9,6). ...citeste mai departe despre "Eurostat: Romania, pe primul loc in UE la numarul mare de elevi care ii revin unui invatator" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Septembrie 2020, ora 11:54
Elevii care au obtinut media 10 la examenele nationale, in sesiunea iunie - iulie 2020, vor primi stimulente financiare cuprinse intre 1.000 si 3.000 de lei, potrivit unei Hotarari de Guvern.
"Executivul a aprobat astazi, 27 august, Hotararea de Guvern prin care se acorda stimulente financiare elevilor care au obtinut media 10 la examenele nationale. Astfel, 892 de absolventi de gimnaziu care au obtinut media 10 la examenul de evaluare nationala a elevilor de clasa a VIII-a (EN VIII) si 315 liceeni cu media generala 10 la examenul national de bacalaureat 2020 vor beneficia de stimulente financiare, in semn de apreciere a muncii depuse. Dintre cei 315 candidati cu media generala 10 la examenul national de bacalaureat, opt candidati au sustinut testul de maturitate in sistem german", potrivit comunicatului de presa transmis de Ministerul Educatiei si Cercetarii. ...citeste mai departe despre "Guvernul a aprobat premii in bani pentru elevii care au luat 10 la examenele nationale din sesiunea iunie-iulie 2020" pe Ziare.com mai mult
Joi, 27 August 2020, ora 21:37
Cele 250.000 de tablete necesare trecerii la sistemul online de educatie nu vor ajunge in scoli pana la data de 10 septembrie, asa cum si-a propus Guvernul, intrucat procedura de licitatie nu a fost gestionata eficient, a declarat, joi, Marian Murgulet, Secretar de stat in cadrul Secretariatului General al Guvernului, Tehnologia Informatiei la nivelul intregii Administratii Publice Centrale, CIO Guvernamental.
Prezent la conferinta online "Romania digitala - evolutia comunicatiilor in mediul rural in ultimii 20 de ani", organizata de publicatia Financial Intelligence, Marian Murgulet a spus ca "adaptarea la conditiile din noua normalitate impune schimbarea paradigmei educationale, prin tehnologie".
"Desi au fost facute peste 100 de modificari la Legea educatiei din anul 1990 pana in prezent, cu scopul evident de a imbunatati calitatea educatiei, rezultatele au continuat sa scada. Exista o lipsa a competentelor de baza in randul absolventilor. Aproximativ 40% dintre elevii cu varsta de 15 ani au rezultate sub nivelul doi la PISA, ceea ce corespunde analfabetismului functional. Si vorbim de elevi de 15 ani, fara a-i lua in calcul pe cei care au abandonat scoala inainte de aceasta varsta. Adaptarea la conditiile din noua normalitate impune schimbarea paradigmei educationale prin tehnologie", a spus Murgulet.
El a identificat trei paliere necesare in sistemul educational de acum inainte: pilonul tehnologiei, pentru sustinerea cursurilor online; trainingul pentru... mai mult
Joi, 27 August 2020, ora 16:29
Presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor Parintilor, Iulian Cristache, sustine intr-o postare pe Facebook, referitor la documentul transmis de Ministerul Sanatatii privind masurile pentru revenirea elevilor la scoala, faptul ca singura noutate este ca daca nu pastram distantarea fizica se vor pune pereti din material acrilic. "In rest, toate-s vechi".
"In sfarsit, pe hornul Ministerului Sanatatii a iesit "fumul" informarii! Pentru ce ne-a tinut atata timp... habar n-am. Care e noutatea? Doar una: daca nu pastram distantarea fizica, punem pereti din material acrilic. In rest, toate-s vechi.
Referitor la cei care nu vor sa-si trimita copilul la scoala; inteleg ca doctorul curant este cel care decide, dar... pe o perioada determinata de timp. Este clar ca vor fi conflicte la nivel de parinti - elevi - doctori - conducerea U.I. Eu asta am inteles din acest document. Daca gresesc... sa-mi ziceti", scrie presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor Parintilor, Iulian Cristache intr-o postare pe Facebook.
Citeste si: Obligatiile pe care le-ar putea avea elevii in noul an scolar: nu se vor imbratisa, nu isi vor atinge reciproc mainile, nu vor fi practicate jocuri de contact sau cu mingea
Citeste si: DOCUMENT Noul an scolar. Parintii, obligati sa semneze o declaratie pe proprie raspundere pentru primirea copilului la scoala ...citeste mai departe despre "Reactie critica a parintilor dupa publicarea de catre Ministerul Sanatatii a regulilor privind... mai mult
Miercuri, 19 August 2020, ora 11:12
Un studiu lansat de organizatia "Salvati Copiii Romania" arata consecintele negative ale pandemiei. In Romania, 47% dintre copii au folosit doar telefonul mobil pentru participarea la cursurile online, mult peste media altor state UE.
Organizatia a lansat studiul "Impactul Crizei COVID-19 si al perioadei de izolare asupra copiilor din Romania" prin intermediul unui sondaj online, la care au participat 5.000 de copii din ciclul de invatamant primar, gimnazial si liceal.
Rezultatele studiului constituie momentul de lansare a campaniei nationale "Vreau la scoala!", care se adreseaza in special autoritatilor locale in scopul asigurarii accesului la educatie pentru copiii care traiesc in conditii de saracie si izolare sociala.
Foto: Infografic/ Salvati Copiii
Datele sondajului Salvati Copiii arata ca, aproape jumatate dintre copii nu au acces la o tableta sau la un computer, singurele dispozitive care pot permite o participare reala la lectiile online, iar peste 50% spun ca unul dintre riscurile majore ale acestei perioade a fost dependenta de internet si, ca atare, expunere la continut agresiv si la fake news.
"Copiii vor la scoala, asta e concluzia cea mai directa a sondajului realizat in randul copiilor. Cei mai multi dintre ei s-au confruntat deja cu diverse probleme emotionale, cu sentimente de izolare, panica si furie, iar in cazul celor care nu au avut acces la educatia online sau au avut acces limitat, prin intermediul unui telefon, aceste stari sunt... mai mult
Marti, 21 Iulie 2020, ora 14:12
Licitatia pentru tabletele elevilor a fost lansata de Oficiul National pentru Achizitii Centralizate (ONAC). Valoarea a 250.000 de tablete cu conexiune la internet este estimata la 126,1 milioane de lei, fara TVA.
11 companii au participat la consultarea de piata organizata de ONAC privind achizitia de tablete cu conexiune la internet, potrivit Profit.ro, citat de Adevarul.
Operatorii economici participanti la consultare au fost Vodafone Romania, Orange Romania, RCS&RDS, Telekom Romania, Dante International, administratorul eMAG, cel mai mare retailer online, Altex, cel mai mare retailer offline, Lenovo Romania, Huawei, Samsung, Advanced Technologies (Vonino) si Maguay Computers.
Tablete vor functia pe un sistem de operare Android 10, cu un certificat GMS (Google Mobile Services) cu acces la magazinul de aplicatii Google Play Store si cu suita de aplicatii Office instalata (Word, Excel, PowerPoint - citire si scriere, PDF - citire). Dispozitivele vor fi prevazute si cu tastatura.
De asemenea, prin intermediul unei interfete unice de administrare tabletele vor avea un sistem de management la distanta centralizat care sa permita instalarea/dezinstalarea aplicatiilor, restrictionarea accesului la anumite aplicatii, configurarea aplicatiilor instalate, localizarea dispozitivelor, blocarea acestora in cazul unor evenimente neprevazute ...citeste mai departe despre "Licitatia pentru tabletele elevilor a fost lansata. Valoarea estimata a achizitiei depaseste 100 de... mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2020, ora 10:56
Colegiul National "Andrei Saguna" din Brasov este pe primul loc in topul celor mai bune rezultate inregistrate la Evaluarea Nationala 2020. Scoala ocupa pozitia fruntasa a clasamentului pentru al treilea an consecutiv. Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu" din Bucuresti se afla pe pozitia secunda in 2020, iar Colegiul National "Unirea" din Focsani se situeaza pe ultima pozitie a podiumului, potrivit admitereliceu.ro.
La sesiunea din vara a Evaluarii Nationale 2020 s-au inscris 33 de elevi la Colegiul "Andrei Saguna", iar media generala la nivelul institutiei a fost 9,72. La "Tudor Vianu", cei 63 de elevi de clasa a VIII-a care au dat examenul au obtinut o medie de 9,71. La "Unirea" din Focsani, au participat la examen 32 de elevi, care au adunat o medie generala de 9,68.
La Evaluarea Nationala din 2020 s-au inscris 172.531 de candidati, dintre care doar 160.468 s-au prezentat, adica 93%. Din numarul candidatilor prezenti, 135.101 au obtinut medii mai mari sau egale cu cinci (76,1%), 38.310 de candidati (23,9%) au obtinut medii mai mici de cinci, iar 839 au obtinut media 10, datele fiind publicate de Ministerul Educatiei inainte de contestatii.
La proba de Limba si literatura romana, 135.101 de candidati (83,9%) au obtinut note peste cinci, iar 4.587 au obtinut nota 10. La proba de matematica 112.651 de candidati au luat note peste cinci (70,2%), iar 3.251 au luat nota 10.
Elevii au obtinut cele mai multe note de 20 din ultimii 7 ani, la Evaluarea... mai mult
Vineri, 26 Iunie 2020, ora 00:07