Elvetia a donat Romaniei 20 de milioane de franci, in urma unui acord, iar IMM-urile vor putea accesa cate 100.000 de franci din acest fond, pe care sa ii returneze apoi statului "cu o dobanda buna", a declarat, joi, ministrul delegat pentru IMM-uri si Mediu de afaceri, Maria Grapini.
Ministrul Maria Grapini a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca IMM-urile pot accesa fonduri dintr-o donatie a Elvetiei catre Romania in valoare totala de 20 milioane de franci elvetieni, transmite corespondentul Mediafax.
"Nu trebuie sa mai stam pe banii de la statul roman. Am facut un acord cu Elvetia care ne-a dat 20 de milioane de franci elvetieni. Fiecare IMM va putea sa ia cate 100.000 de franci si sa ii returneze apoi statului cu o dobanda buna. Este un acord cu statul elvetian, banii sunt donati. Speram ca din 2014 sa putem lucra cu alte regului de piata pentru IMM-uri", a declarat Grapini.
Ministrul a mai spus ca in prezent se lucreaza la o lege a IMM-urilor.
"Avem pregatita o lege a IMM-urilor. Vrem ca in 2014-2020 sa dirijam catre acest sector mai multe fonduri, sa incurajam cat mai mult IMM-urile", a spus Grapini.
Ministrul Maria Grapini a participat, la Timisoara, alaturi de ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, si ministrul Muncii, Mariana Campeanu, si la o intalnire cu oamenii de afaceri din Timisoara si Arad. mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 15:30
Camera superioara a parlamentului german (Bundestrat) a respins vineri acordul fiscal dintre Elvetia si Germania, opozitia de stanga, care detine majoritatea in aceasta camera, considerand ca textul este prea bland cu evazionistii, transmite AFP.
Intelegerea cu Elvetia stabilea o cota de impunere cuprinsa intre 21% si 41% pentru depozitele constituite de cetatenii germani in Elvetia. Acordul mai prevedea ca autoritatile de la Berlin sa renunte la achizitia datelor furate referitoare la germanii suspectati de evaziune fiscala.
Dar opozitia de stanga din Bundesrat, constituita din social-democrati si verzi, si-a anuntat de mult timp intentia de a vota impotriva acordului, pe care il apreciaza ca fiind prea ingaduitor cu cei care se sustrag de la plata impozitelor catre fiscul german.
Pentru a gasi o solutie care sa salveze acordul, ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, a afirmat ca va propune guvernului convocarea "comisiei de conciliere", alcatuita din 16 membri ai Bundestagului (camera inferioara a parlamentului), dominat de conservatori si liberali, si din 16 membri ai Bundesratului.
Bancherii elvetieni si autoritatile de la Berna si-au exprimat dezamagirea fata de decizia parlamentului german, guvernul elvetian considerand ca acordul "garanteaza pretentiile fiscale justificate ale Germaniei, mentinand in acelasi timp sfera privata a clientilor bancilor. mai mult
Sambata, 24 Noiembrie 2012, ora 14:01
Romanii ar putea avea acces liber pe piata muncii din Elvetia, din 2016, sustine Ambasadorul Elvetiei la Bucuresti, Livio Hürzeler, care a asigurat marti ca angajatii romani nu vor mai avea nicio restrictie pe piata elvetiana a muncii incepand din 2016, transmite NewsIn.La inceputul acestei luni, Consiliul Federal al Elvetiei a decis ca, pentru romani si bulgari, accesul pe piata muncii va continua sa fie restrans pana la 31 mai 2014, Berna folosindu-se astfel de dreptul ce i se acorda prin protocoll II al Acordului asupra liberei circulatii a persoanelor, incheiat cu UE. In schimb, muncitorii independenti vor beneficia de libera circulatie completa de la 1 iunie 2011, au anuntat autoritatile elvetiene.Romanilor si bulgarilor li se aplica, de la 1 mai 2009, acordul asupra liberei circulatii a persoanelor incheiat in 1999 de Elvetia cu UE.
Desi Romania si Bulgaria au intrat in UE in 2007, iar in celelalte state membre UE restrictiile pe piata muncii au fost impuse de la aceasta data, Elvetia nu face parte din UE, dar are relatii speciale cu blocul comunitar, consfintite printr-o serie de acorduri.
Astfel, Acordul privind libera circulatie a persoanelor dintre Berna si UE a fost reinnoit prin referendum in Elvetia in 2009 si a tinut cont si de faptul ca intre timp au aderat la Uniune Romania si Bulgaria.Conform documentului, partile au posibilitatea de a mentine cu titlu temporar restrictii nationale asupra accesului pe piata muncii pe o durata maxima de sapte... mai mult
Marti, 10 Mai 2011, ora 17:03
Divizia de private banking din Elvetia a grupului bancar britanic HSBC a anuntat ca a fost victima "unui furt major de date" referitoare la 15.000 de conturi din Elvetia, relateaza Bloomberg, care citeaza NewsIn.Datele au fost furate de un fost angajat al diviziei IT in urma cu trei ani, a precizat HSBC. Autoritatile franceze, care au obtinut datele, au anuntat partea elvetiana ca nu vor utiliza "inadecvat" informatiile."Banca nu crede ca datele furate au permis sau vor permite partilor terte sa acceseze contul vreunui client", a precizat HSBC. Conturile au fost deschise inainte de octombrie 2006, potrivit bancii.Disponibilitatea unor guverne de a oferi bani in schimbul informatiilor bancare furate a dus la o serie de tensiuni cu Franta si Germania, in contextul in care Elvetia incearca sa negocieze o serie de acorduri cooperare cu autoritatile fiscale din alte state.Guvernul elvetian a declarat in ianuarie ca va inainta un proiect de lege care sa interzica oficialitatilor sa asiste alte tari in caz de furt al unor date bancare.Ministerul francez de finante a anuntat in decembrie ca detine date legate de conturile detinute in Elvetia de cetateni francezi, inclusiv unele informatii oferite de un fost angajat HSBC. mai mult
Joi, 11 Martie 2010, ora 15:57