Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informeaza ca autoritatile austriece au adoptat noi masuri privind conditiile de intrare pe teritoriul Republicii Austria in contextul pandemiei de COVID-19, printre care si obligatia inregistrarii online prin completarea unui document denumit "Pre-Travel-Clearance - PTC".
Noile masuri vor intra in vigoare la data de 15 ianuarie, ora 0.00, precizeaza MAE intr-un comunicat remis miercuri seara.
Astfel, de la data mentionata, persoanele care calatoresc in Republica Austria au obligatia de a se inregistra online, anterior intrarii pe teritoriul austriac, prin completarea unui document denumit "Pre-Travel-Clearance - PTC", disponibil la https://www.oesterreich.gv.at/themen/coronavirus_in_oesterreich/pre-travel-clearance.html.
Formularele sunt disponibile in limbile germana si engleza: https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/BgblAuth/BGBLA_2021_II_15/COO_2026_100_2_1827093.pdfsig, https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/BgblAuth/BGBLA_2021_II_15/COO_2026_100_2_1827094.pdfsig.
Totodata, la momentul intrarii pe teritoriul austriac, calatorii sunt obligati sa prezinte confirmarea completarii formularului mentionat, in format electronic sau tiparit. In situatia in care nu este posibila inregistrarea online, in mod exceptional, se poate opta pentru completarea formularului tipizat si semnat olograf.
Potrivit MAE, sunt exceptate de la masura inregistrarii electronice prin completarea formularului PTC urmatoarele categorii de persoane:... mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2021, ora 22:35
ANAF are operational de luni, 11 ianuarie, un registru electronic pentru conturi bancare si conturi de plati identificate prin IBAN, iar alte institutii, precum Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, vor putea avea acces la acesta.
Institutiile de plata, precum bancile, si institutiile emitente de moneda electronica au obligatia de a transmite organului fiscal central lista titularilor persoane fizice, juridice sau a altor entitati fara personalitate juridica care au deschise conturi, noteaza HotNews.ro.
In registru se vor gasi mai multe informatii, precum:
* pentru titularul de cont-client, persoanele care detin dreptul de semnatura pentru conturile deschise si orice persoana care pretinde ca actioneaza in numele clientului, insotit de celelalte date de identificare sau de numarul unic de inregistrare in cazul nerezidentilor;
* pentru beneficiarul real al titularului de cont-client: numele, date de identificare sau numarul unic de inregistrare in cazul nerezidentilor;
* pentru contul bancar sau de plati: numarul IBAN si data deschiderii si inchiderii contului;
* pentru casetele de valori: numele concesionarului, insotit de datele de identificare sau de numarul unic de identificare in cazul nerezidentilor, si durata perioadei de concesionare.
Citeste si:
ANAF va avea acces la toate conturile romanilor, incepand de luni. Ce informatii va putea verifica ...citeste mai departe despre "ANAF are acces la toate conturile romanilor.... mai mult
Luni, 11 Ianuarie 2021, ora 09:50
Fumatul este unul dintre cele mai intalnite vicii, dar si un factor care declanseaza o multime de boli in randul fumatorilor. Pentru ca este considerat ca fiind o actiune care distruge sanatatea in mod direct, companiile importante din lume au incercat sa lanseze produse care sa alimenteze viciul, dar care sa nu aiba atat de multe efecte negative.
Tigara electronica a reusit acest lucru, iar de peste 16 ani de cand aceasta s-a lansat a devenit pentru milioane de persoane alternativa mult mai prietenoasa a tigarilor clasice.
Inca de la prima utilizarea a vaporizatoarelor iti poti da seama ca sunt mult mai prietenoase cu organismul. In primul rand, fumul inhalat nu mai este produs prin ardere, ba chiar s-a renuntat de tot la fum si a fost inlocuit cu aburi. In cel de-al doilea rand, fiecare persoana isi poate alege concentratia de nicotina pe care o inhaleaza sau poate alege un lichid care sa nu contina deloc aceasta substanta.
S-au realizat nenumarate studii pe baza tigarilor electronice, toate acestea demonstrand ca e-tigarile sunt cu peste 95% mai putin daunatoare decat tigarile obisnuite. De altfel, fiecare alternativa a fumatului traditional este mult mai prietenoasa cu organismul. Daca nu poti renunta complet la fumat si ai nevoie de o alternativa, primul lucru pe care il poti face este sa accesezi un magazin online cu tigari electronice si sa te documentezi mai mult despre aceste produse.
Poti renunta complet la fumat cu ajutorul tigarilor electronice?... mai mult
Miercuri, 16 Septembrie 2020, ora 17:21
Proiectul de lege care prevede eliberarea cartilor de identitate electronice cu cip a fost adoptat marti, 14 iulie, de Camera Deputatilor. In premiera, copiii sub 14 ani vor putea avea buletin.
De asemenea, se mentine posibilitatea eliberarii unui act de identitate fara cip.
Buletinul electronic va putea fi folosit la autentificarea in sistemele informatice ale institutiilor statului si va tine loc cardului de sanatate, potrivit Digi24.
Copiii sub 14 ani vor putea detine un act de identitate electronic sau simplu numai la solicitarea parintilor/reprezentantilor legali.
Proiectul legislativ mai prevede eliminarea din cip a informatiilor referitoare la calitatea de asigurat in sistemul public al asigurarilor sociale de sanatate, astfel incat in viitorul document electronic de identitate sa fie inscrise numai datele de identificare ale titularului.
Actul normativ prevede si posibilitatea de a opta pentru eliberarea unei carti electronice de identitate sau a unei carti de identitate simple, care nu va contine niciun CIP.
Cartea de identitate simpla si cartea electronica de identitate va avea urmatoarele termene de valabilitate:
a) 2 ani pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 0 si 14 ani;
b) 4 ani pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani;
c) 10 ani dupa implinirea varstei de 18 ani;
d) nelimitata, dupa implinirea varstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simpla.
Titularul cartii de identitate electronice se va putea... mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2020, ora 11:52
Pe 7 aprilie 2020 a fost publicata in Monitorul Oficial Ordonanta de urgenta nr. 38/2020 privind utilizarea inscrisurilor in forma electronica la nivelul autoritatilor si institutiilor publice ("OUG 38/2020" sau "Ordonanta") care reglementeaza reglementeaza cadrul general pentru utilizarea la nivelul autoritatilor si institutiilor publice a semnaturii electronice si a documentelor electronice.
Tipuri de semnaturi electronice potrivit legislatiei europene
Regulamentul (UE) nr. 910/2014 privind identificarea electronica si serviciile de incredere pentru tranzactiile electronice pe piata interna (Regulamentul eIDAS) stabileste trei categorii de semnaturi electronice, in functie de gradul de incredere al identitatii semnatarului, respectiv semnaturi electronice (i) simple, (ii) avansate si (iii) calificate.
Semnatura electronica inseamna date in format electronic, atasate la sau asociate logic cu alte date in format electronic si care sunt utilizate de semnatar pentru a semna.
Semnatura electronica avansata este acea semnatura electronica care (a) face trimitere exclusiv la semnatar; (b) permite identificarea semnatarului; (c) este creata utilizand date de creare a semnaturilor electronice pe care semnatarul le poate utiliza, cu un nivel ridicat de incredere, exclusiv sub controlul sau; si (d) este legata de datele utilizate la semnare astfel incat orice modificare ulterioara a datelor poate fi detectata.
Semnatura electronica calificata corespunde semnaturilor... mai mult
Vineri, 10 Aprilie 2020, ora 16:13
In contextul in care prin OUG 38/2020, toate autoritatile si institutiile publice trebuie sa puna la dispozitia cetatenilor portaluri online in vederea primirii documentelor electronice, Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing din Romania, anunta lansarea modulului Formulare electronice in cadrul aplicatiei Regista.
Noul modul permite completarea si trimiterea online a cererilor necesare pentru eliberarea de certificate, autorizatii si alte documente emise de institutiile publice.
Modulul Formulare electronice este necesar si eficient mai ales in aceasta perioada in care statul solicita institutiilor publice o rezolvare electronica a solicitarilor din partea cetatenilor. Conform articolului 6 din Ordonanta de Urgenta 38/2020, intrata in vigoare incepand cu data de 7 aprilie 2020, autoritatile si institutiile publice sunt obligate sa puna la dispozitia cetatenilor portaluri online pentru primirea documentelor electronice.
Pentru a sprijini procesul de digitalizare, Zitec a anuntat de curand ca ofera institutiilor publice trei luni de licenta gratuita pentru aplicatiile de Managementul documentelor si e-Guvernare Regista. Sute de primarii care folosesc deja portalul e-Guvernare vor avea acces implicit la modulul Formulare electronice si devin automat conforme cu noua legislatie.
Astfel, cetatenii care doresc eliberarea unor documente de interes precum certificatul de atestare fiscala, adeverinta de rol agricol sau certificatul de evaluare pentru obtinerea... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 18:23
De acum inainte, clientii persoane juridice ai LIBRA INTERNET BANK pot semna online documentele solicitate de catre banca, prin semnatura electronica pusa la dispozitie gratuit in internet banking.
"Intr-o perioada a digitalizarii accelerate si a rapiditatii, simplificarea modului de lucru cu clientii ramane una dintre preocuparile noastre fundamentale. Odata cu aceasta facilitate, aducem o noua imbunatatire experientei bancare a clientilor nostri.
Clientii nu mai trebuie sa se mai deplaseze la banca pentru semnarea documentelor si castiga, astfel, foarte mult timp pe care il pot dedica altor scopuri", a declarat Emil Bituleanu, Director General al LIBRA INTERNET BANK.
Primul client al bancii care a folosit acest serviciu a fost un medic din judetul Sibiu, care a utilizat sectiunea dedicata din internet banking pentru semnarea unui contract de credit destinat finantarii activitatii curente a cabinetului sau medical. Serviciul va fi pus la dispozitia clientilor, in mod gradual.
LIBRA INTERNET BANK, membra a grupului american de investitii New Century Holdings (din 2003), este una dintre cele mai dinamice banci din Romania. Cu o retea de 54 de sucursale, banca este specializata in domenii precum profesiile liberale, dezvoltatorii imobiliari, agribusiness-ul sau segmentul IMM-urilor si acorda o atentie deosebita tehnologiei moderne si inovatiei in banking. mai mult
Vineri, 10 Ianuarie 2020, ora 10:56
Cel mai mare salon anual din sectorul electronicii, Consumer Electronics Show (CES), se va desfasura in perioada 7-10 ianuarie la Las Vegas, unde aproximativ 4.500 de expozanti si 175.000 de vizitatori vor putea descoperi ultimele noutati in materie de ecrane inteligente, roboti inventivi si obiecte din ce in ce mai conectate cu corpul uman, transmite AFP.
Firma de cercetare de piata IDC estimeaza ca in 2019 la nivel mondial au fost vandute peste 800 milioane de echipamente domestice conectate, cu 23% mai multe decat in 2018, iar in 2013 ar urma sa se ajunga la o cifra de 1,39 miliarde. Toate aceste obiecte sunt acuzate in mod frecvent ca isi spioneaza proprietarul insa chiar si asa spatiul alocat lor la CES va fi mai mare in acest an gratie conexiunilor in crestere dintre ele si inteligenta artificiala.
Provocarea pentru aceste obiecte nu este acea de a surprinde, ci de a-si dovedi valoarea si utilitatea pentru un consumator care este deja conectat. Accesoriile si hainele conectate nu se mai pot multumi doar sa masoare ritmul cardiac sau distantele parcurse, ele trebuie sa puna inteligenta artificiala in serviciul utilizatorilor in mod concret de exemplu alertandu-i cu privire la eventualele anomalii si indicandu-le directia pe care trebuie sa o urmeze.
In ultimii ani mai multe asociatii au tras un semnal de alarma cu privire la folosirea datelor utilizatori de catre retelele sociale, marci, guverne si hackeri. Organismele de reglementare din SUA si Europa au dat... mai mult
Duminica, 05 Ianuarie 2020, ora 18:18
Atunci cand vine vorba despre documente contabile, factura este cel mai folosit document de acest fel. Atat firmele mici si PFA-urile, cat si firmele mari, folosesc un software contabil pentru a emite facturi sau, in cel mai rau caz, folosesc inca tipizate.
In ultimii ani tipizatele se intalnesc din ce in ce mai rar insa, in conditiile in care chiar si un program de contabilitate gratuit (Regnskabsprogram) poate sa genereze rapid facturi electronice si sa ajute la economii de timp, de stres si de hartie.
Ce este o factura electronica?
Este un document in format electronic ce indeplineste toate conditiile legale pentru a putea fi considerat factura. O factura electronica poate sa fie emisa si de cel mai bun program de contabilitate si de un simplu Word, insa trebuie sa contina o serie de elemente specifice pentru a fi autentica:
Identitatea furnizorului sau a celui care o emite;Informatii lizibile. Factura trebuie sa fie cat se poate de usor de citit de catre orice om;Continut corect.
O factura electronica este autentica in momentul in care este trimisa printr-un schimb electronic de date sau in momentul in care este semnata printr-o semnatura electronica.
Nu sunt considerate facturi electronice acele documente emise cu un program de contabilitate sau cu Word si Excel, insa printate si trimise sub forma fizica.
De ce merita sa fie folosita factura electronica in detrimentul facturilor fizice?
Conform Regnskabsprogrammerne.dk, avantajele acestui tip de... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 10:58