Noul director general al companiei CFR SA este, incepand de miercuri, Ioan Gavrila, care il inlocuieste pe Cristi Ungurean, au declarat, pentru AGERPRES, surse din sectorul feroviar.
Ioan Gavrila a fost director la societatea Electrificare CFR SA.
"Ioan Gavrila, director la Electrificare CFR SA, va prelua de astazi functia de director general la CNCF CFR SA", au spus sursele citate.
Cristi Ungurean a fost director general interimar la CFR SA din data de 8 noiembrie 2017. El a preluat functia de la Marius Chiper, care si-a dat demisia, dupa ce fostul ministru al Transporturilor Felix Stroe a anuntat la Deva, pe 24 octombrie, ca il va demite, pentru ca trenurile intarzie in mod constant din cauza lipsei de organizare din cadrul companiei.
Cristi Ungurean, potrivit unui comunicat al CFR SA din 8 noiembrie 2017, urma sa coordoneze activitatea companiei pana la finalizarea procedurii de selectie, conform prevederilor OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice.
Compania Nationala de Cai Ferate "CFR" SA administreaza infrastructura feroviara publica. mai mult
Miercuri, 07 Februarie 2018, ora 12:18
Electrificare CFR, filiala a CFR SA, asigura incepand de luni, 1 septembrie, furnizarea si gestionarea energiei electrice de tractiune pentru sectorul feroviar pe toate zonele geografice detinute de E.ON Energie Romania, Enel Energie, CEZ Vanzare si Electrica Furnizare.
Transferul acestor activitati de la CFR SA catre Electrificare CFR se realizeaza in conformitate cu prevederile Legii 211/2006 privind ratificarea acordului de imprumut dintre Romania si BERD pentru finantarea proiectului de modernizare a retelei energetice Feroviare (2005) si prin respectarea unui acordul de imprumut BERD din 2012 privind restructurarea financiara a CFR SA, conform caruia cumpararea intregii cantitati de energie electrica necesara sistemului feroviar va fi realizata prin intermediul Electrificare CFR, de pe piata OPCOM, se arata intr-un comunicat transmis de CFR SA.
"Aceasta masura operationala care are drept scop reducerea costurilor pentru energia de tractiune va contribui in mod direct la imbunatatirea activitatii de transport feroviar de marfa si de calatori, in contextul in care consumul de energie de tractiune depaseste 80% din consumul total inregistrat pe intreaga retea feroviara", a declarat directorul general al CFR SA, Macarie Moldovan.
Electrificare CFR este filiala specializata a CFR SA care desfasoara activitate de intretinere, respectiv exploatarea instalatiilor de electrificare si furnizare de energie electrica in sectorul feroviar.
CFR SA administreaza... mai mult
Luni, 01 Septembrie 2014, ora 16:57
Romania trebuie sa acorde stimulente CFR pentru reducerea costurilor si tarifelor practicate la solicitarea Comisiei Europene, care si-a exprimat, joi, "ingrijorarea cu privire la echilibrul financiar al principalului administrator al infrastructurii din Romania in anii urmatori".
Comisia Europeana a cerut Romaniei sa respecte legislatia UE, asigurand echilibrul financiar al administratorului infrastructurii feroviare si a atras atentia ca tarifele aplicate trenurilor de marfa sunt printre cele mai mari din Europa, informeaza Mediafax.
"Reteaua feroviara a fost afectata de deficite semnificative, tot mai mari de la un an la altul, in timp ce tronsoane mari ale retelei nu au fost mentinute in stare buna. In acelasi timp, administratorul infrastructurii nu este stimulat sa reduca costurile si tarifele", se arata intr-un comunicat al CE.
Comisia Europeana se refera la tariful de utilizare a infrastructuri
Executivul european aminteste ca Directiva privind spatiul feroviar unic european solicita statelor membre sa asigure echilibrul financiar al administratorului infrastructurii "prin intermediul unor stimulente eficiente, in vederea reducerii costurilor si a tarifelor".
Comisia Europeana se refera la tariful de utilizare a infrastructurii (TUI), taxa stabilita de CFR pentru operatorii de transport care acopera peste 90% din veniturile administratorului retelei.
Totodata, Comisia subliniaza ca, in timp ce toate coridoarele feroviare principale din Romania... mai mult
Joi, 20 Februarie 2014, ora 17:31
Compania Nationala de Cai Ferate 'CFR' SA va transfera, incepand din anul 2014, serviciul de furnizare si gestionare a energiei electrice pentru sectorul feroviar catre SC Electrificare CFR SA, pe zona geografica a EON Energie Romania SA, in vederea pentru reducerii costurilor cu energia electrica.
Potrivit unui comunicat al CFR SA, aceasta masura operationala are drept scop imbunatatirea relatiei de business cu clientii CFR SA, prin reducerea costurilor percepute tuturor operatorilor de transport feroviar pentru consumul de energie electrica.
Compania precizeaza ca transferul activitatii de furnizare si gestionare a energiei electrice in sistemul feroviar, de la CNCF CFR SA catre SC Electrificare CFR, se va realiza in conformitate cu prevederile Legii nr. 211 din 24 mai 2006, privind ratificarea Acordului de imprumut dintre Romania si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare pentru finantarea Proiectului de modernizare a retelei energetice Feroviare (2005) si prin respectarea Acordului de imprumut BERD din 2012, privind restructurarea financiara a CNCF CFR SA, conform caruia achizitionarea intregii cantitati de energie electrica necesara sistemului feroviar se va realiza prin intermediul SC Electrificare CFR SA, de pe piata OPCOM.
"Echipa manageriala a CFR SA va depune eforturi sustinute pentru stingerea obligatiilor financiare catre toti furnizorii de energie electrica, astfel incat in toate zonele geografice serviciul de furnizare si gestionare a... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 12:15
CFR SA, prin Electrificare CFR SA, are datorii la stat de peste 224 milioane lei, din care 152 de milioane lei reprezinta penalitati, a declarat miercuri presedintele sindicatului DEF Romania, Alexandru Rascol."La SC Electrificare CFR, in ultimii ani, prin masurile de restructurare si reorganizare s-a redus considerabil numarul de salariati, de la 3.537 in 2005 la 2.815 in prezent.
Cu toate ca in ultimul program de restructurare se arata ca numarul salariatilor necesari pentru desfasurarea activitatii la interventii este de 2.950, ceea ce au spus reprezentantii Ministerului Transporturilor nu s-a intamplat.
Sub 2.950 de salariati la interventii devine vulnerabila activitatea in acest domeniu", a spus seful Sindicatului Liber al Dispecerilor Energetic Feroviar din Romania (DEF).Acesta a precizat ca daca, inainte, erau 40 de salariati la un district, acum sunt 25, deci insuficienti.
"La SC Interventii Feroviare, din 341 de salariati in 2008, in prezent au ramas 310, din care urmeaza sa fie disponibilizati peste 30. Datoriile catre stat sunt de 224 milioane lei, din care 152 milioane lei reprezinta penalitati. Ramura Interventii are de incasat de la clientul principal, CFR SA, 89 de milioane de lei.
Totodata, au fost acumulate datorii de peste 52 milioane lei, bani pe care Electrificare SA ii are de platit catre terti. De aici se poate trage concluzia ca nu prin disponibilizare se redreseaza soicietatea, in prezent vorbindu-se de 250 de disponibilizati", a adaugat Alexandru... mai mult
Miercuri, 18 Mai 2011, ora 12:08
"Cartel Alfa" si Federatia Mecanicilor de Locomotiva solicita premierului o intalnire de urgenta privind problemele de la CFR Marfa, intalnire la care sa participe si ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, pentru a incerca evitarea unei noi reorganizari si restructurari, precizeaza Mediafax.Sindicalistii cer primului - ministru, printr-o scrisoare deschisa de luni, o discutie referitoare la procesul de privatizare de la CFR Marfa si la situatia companiei.
"Confederatia «Cartel Alfa» si Federatia Mecanicilor de Locomotiva constata din nou existenta a grave deficiente in managementul companiilor de stat. O ultima demonstratie o reprezinta situatia de la CFR Marfa, companie care se afla, incepand cu 15 mai, prin rotatie in somaj tehnic si urmeaza sa fie supusa unei noi reorganizari si restructurari, dupa ce, cu mai putin de sase luni in urma, in martie 2010, a fost afectata de o actiune similara", se arata intr-un comunicat de luni al "Cartel Alfa".
Sindicalistii considera ca aceasta dovedeste in primul rand gravele deficiente ale managementului de la CFR Marfa a carui reanalizare si restructurare se impune cu prioritate.
"Trebuie mentionat faptul ca intentia unei noi restructurari si reorganizari la CFR Marfa, lasa impresia ca privatizarea urmareste doar vanzarea activelor CFR Marfa ci nu privatizarea unei afaceri in sine. Un amanunt care sustine acest fapt este acela ca, la analiza activitatii au fost luate in calcul doar performantele din ultimii doi... mai mult
Luni, 16 August 2010, ora 15:42
Toti cei aproximativ 15.000 de angajati ai CFR Calatori vor intra in somaj tehnic incepand de luni, prin rotatie, pana la sfarsitul anului, astfel ca fiecare salariat nu va veni la munca timp de doua luni, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, directorul general al companiei, Liviu Pescarasu. In perioada somajului tehnic angajatii vor primi 75% din salariu de baza, iar compania nu va achita contributiile sociale. Masuri similare au fost luate anul trecut la CFR Marfa, care a trimis in somaj tehnic 40% din personal (7.000 de persoane) in perioada iulie-decembrie.
In paralel, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii pregateste un proiect care vizeaza disponibilizarea a inca 12.800 de angajati din sectorul feroviar pana la sfarsitul lunii septembrie, dupa ce la inceputul anului au fost concediate alte 10.361 de persoane, au declarat pentru MEDIAFAX surse din sectorul feroviar.
Cei mai multi disponibilizati vor fi la CFR Marfa (5.000 de angajati), urmata de CFR Calatori, cu 3.900 de salariati, CFR SA, cu 2.900 de persoane, si Electrificare CFR, cu 1.000 de concediati.
Contactat de MEDIAFAX, presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Iulian Mantescu, a declarat, ca sindicatele feorivare nu vor accepta niciun program de restructurare la CFR si ca angajatii din sector vor opri activitatea si vor da statul in judecata daca vor fi facute noi disponibilizari. mai mult
Miercuri, 11 August 2010, ora 23:53
Asociatia Industriei Feroviare din Romania (AIF) solicita Guvernului, printr-o scrisoare deschisa, sa reconsidere angajamentele luate fata de FMI privind cresterea tarifelor practicate de companiile CFR si Metrorex, apreciind ca majorarea acestora va duce la falimentul caii ferate, relateaza Mediafax."Consideram ca majorarea tarifelor in acest domeniu va contribui definitoriu la distrugerea iremediabila a infrastructurii publice de transport pe sina, la falimentul societatilor in cauza si la pierderea ultimilor clienti pe care sistemul de transport public pe sina ii detine", se arata in scrisoare.
Scrisoarea este adresata premierului Emil Boc si ministrilor Transporturilor (Radu Berceanu), Finantelor (Sebastian Vladescu) si Economiei (Adriean Videanu).
"Va solicitam sa reconsiderati imediat aceasta abordare financiara care, in contextul crizei economice, poate fi ultima piesa catre distrugerea totala a legaturilor feroviare catre zonele de productie sau distributie interne sau externe ale Romaniei, insemnand pierderea imediata a competitivitatii multor agenti economici romani sau straini, care activeaza pe teritoriul Romaniei", potrivit documentului.
Conform AIF, diminuarea activitatii companiilor afectate va duce la cresterea vulnerabilitatii economiei romanesti prin micsorarea produsului intern brut si sporirea artificiala a somajului.
Totodata, asociatia solicita celor trei ministri sa gaseasca resurse pentru finantarea activitatilor de transport pe sina, precum si... mai mult
Vineri, 06 August 2010, ora 15:33
Guvernul s-a angajat fata de FMI ca va creste tarifele practicate de zece companii publice care inregistreaza cele mai mari pierderi, inclusiv de CFR Calatori si CFR Marfa, Termoelectrica, Metrorex si Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale. "Guvernul ramane angajat in procesul de imbunatatire a performantei companiilor publice. Cele zece companii au indeplinit tinta indicativa privind pierderile operationale din trimestrul al doilea", se arata in scrisoare suplimentara de intentie la acordul stand-by semnat de Romania cu FMI, obtinuta de MEDIAFAX.
Totusi, autoritatile noteaza ca arieratele acestor companii au continuat sa creasca, ceea ce sugereaza ca va fi necesara adoptarea de noi masuri pentru indeplinirea conditionalitatilor impuse de UE pentru reducerea trimestriala a arieratelor.
"Guvernul intentioneaza sa implementeze masuri pentru imbunatatirea veniturilor acestor companii (prin tarife mai mari), precum si reduceri de costuri prin concedieri si restructurari", se mai spune in scrisoare.
Lista companiilor monitorizate in cadrul acordului stand-by semnat de Romania cuprinde:- Compania Nationala de Cai Ferate CFR
- Societatea Nationala de Transport CFR Calatori
- Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica
- Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale
- Metrorex
- CFR Marfa
- Electrocentrale Bucuresti
- Societatea Comerciala Electrificare CFR
- Administratia Nationala a Imbunatatirilor FunciarePe de alta parte, Guvernul a reiterat ca... mai mult
Miercuri, 04 August 2010, ora 23:12