Din 1 ianuarie 2021 consumatorii casnici și cei comerciali au șansa de a-și alege un furnizor energie electrică și gaze naturale pe care îl preferă, în funcție de consumul mediu și de ofertele jurnizorilor din piață. Transferul de la un furnizor la altul este posibil datorită liberalizării complete a pieșei de electricitate, ceea ce înseamnă că românii nu mai plătesc preţuri stabilitate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE). De aceea, este important ca fiecare persoană să compare ofertele mai multor companii și să o aleagă pe cea care răspunde cel mai bine nevoilor lor.
În ceea ce îi privește pe consumatorii care au rămas în piaţa reglementată, acesțtia trebuie să știe că au la dispoziție două variante: fie să rămână cu vechile contracte şi să plătească automat preţuri de serviciu universal, care vor fi mai mari cu un procent între 13 și 26%, fie să încheie alte contracte în piaţa liberă. Un aspect demn de menționat este acela că nu este vorba doar despre cel mai mic preț, ci despre alegerea prețului corect în funcție de tipul de consum care există și de profilul de consumator.
Există câteva aspecte foarte importante de urmărit atunci când se face evaluarea unui furnizor de energie electrică sau a unui furnizor gaze naturale.
Prețul stabil
Atât consumatorii casnici, cât și cei non-casnici trebuie să acorde o atenție sporită prevederilor contractuale care se... mai mult
Joi, 09 Septembrie 2021, ora 13:40
O verificare a Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Timis a dezvaluit luni, 30 august, mai multe practici incorecte folosite de catre un furnizor de energie electrica si gaz.
Concluziile comisarilor CJPC Timis au fost ca operatorul economic in cauza afisa, pe site-ul propriu, sintagma "BENEFICIAZA DE CEL MAI BUN PRET LA GAZ" care nu a putut fi probata de reprezentantii companiei, comparatorul de oferte demonstrand chiar contrariul, precum si modul in care a fost prezentata oferta consumatorilor la energie electrica si gaz.
Astfel, oferta comerciala preciza ca pretul energiei active este, in februarie 2021, de 239,95 lei/MWh, fara accize si TVA.
Dupa calcularea pretului complet, s-a ajuns la concluzia ca pretul real ajungea la valoarea de 634,03 lei/MWh (avand incluse toate taxele), ceea ce inseamna ca pretul final era de 2,64 ori mai mare decat cel afisat in oferta.
Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul ofertei de gaz, in februarie 2021, pretul prezentat fiind de 63 lei/MWh, fara taxe incluse. Pretul final care continea toate taxele ajungea la 123,88 lei/MWh, adica aproape dublu fata de cel prezentat.
Conform unui comunicat din partea CJPC Timis, operatorul economic avea obligatia, conform legii, sa prezinte in oferta pretul final al utilitatilor furnizate, modul in care a actionat contravenind prevederilor Legii nr. 363/2007.
"Manifestam toleranta zero fata de practicile comerciale incorecte folosite de unii operatori economici... mai mult
Luni, 30 August 2021, ora 11:46
Institutul Naţional de Statistică a informat joi, 12 august, că în primele șase luni ale acestui an consumul final de energie electrică a crescut
Creșterea ar fi de 7% în comparație cu perioada similară a anului trecut, pe fondul unei majorări cu 8,3% a consumului populaţiei.
"Consumul final de energie electrică în această perioadă a fost de 27594,3 milioane kWh, cu 7,0% mai mare faţă de perioada corespunzătoare a anului 2020; iluminatul public a înregistrat o scădere cu 4,3%, iar consumul populaţiei a crescut cu 8,3%. Exportul de energie electrică a fost de 3587,3 milioane kWh, în creştere cu 1037,1 milioane kWh. Consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii a fost de 3039,4 milioane kWh, în creştere cu 186,2 milioane kWh", se arată în comunicatul INS.
În perioada ianuarie - iunie 2021, resursele de energie primară au crescut cu 9,1%, iar cele de energie electrică s-au majorat cu 9,7%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Principalele resurse de energie primară au totalizat 16,65 milioane de tone echivalent petrol (tep), în creştere cu 1,39 milioane tep faţă de perioada 1.I-30.VI.2020.
Producţia internă a însumat 9,38 milioane tep, în creştere cu 299.400 tep faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar importul a fost de 7,27 milioane tep.
Resursele de energie electrică au fost de 34,22 miliarde kWh, în creştere cu 3,04 miliarde kWh, faţă de perioada corespunzătoare a anului 2020.... mai mult
Joi, 12 August 2021, ora 10:58
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat duminică, 8 august, că scumpirile recente de pe pieţele angro de energie electrică şi gaze naturale nu se vor regăsi în totalitate şi în facturile populaţiei.
De asemenea, Popescu a mai spus că aceste scumpiri ar trebui să fie un motiv pentru români să facă o alegere pe piaţa concurenţială, pentru că acolo preţul este mult mai mic.
"Nu se vor regăsi în totalitate pentru că sunt şi furnizori care şi-au încheiat anul trecut contractele şi pe piaţa contractelor la termen preţul a fost acelaşi. Evident că nu şi-au încheiat pe toată cantitatea şi evident neîncheind pe toată cantitatea diferenţa o cumpără de pe piaţa zilei următoare, unde se întâmplă aceste scumpiri. Şi mai este un lucru. Acum este caniculă afară şi nu bate vântul. Înseamnă că nu avem energie eoliană, care poate fi mai ieftină şi poate tempera piaţa. Eu mă uit în fiecare zi şi am informările de la Transelectrica.(...) E adevărat că avem energie fotovoltaică, dar nu avem mare energie eoliană care ar putea să facă presiune pe preţ", e explicat ministrul Energiei într-o emisiune la Prima TV.
Virgil Popescu a dat drept exemplu cazul primilor trei furnizori de pe comparatorul de preţuri al ANRE, dintre care unul este compania Hidroelectrica, deţinută de Ministerul Energiei, iar ceilalţi sunt furnizori privaţi. Aceştia "nu au scumpit preţul nici astăzi pentru contractele pe care oamenii... mai mult
Duminica, 08 August 2021, ora 14:10
Numărul consumatorilor finali casnici şi non-casnici de energie electrică şi gaze naturale care nu au achitat facturile de energie electrică şi/sau de gaze naturale a ajuns la 209.000, în ultimul an, cu restanțe de circa 249 milioane de lei, la sfârşitul lunii mai 2021, arată cifrele oficiale ale autorităților în domeniu.
Ordonanță de urgență, aprobată în luna mai 2020, permitea consumatorilor de gaze și energie electrică să-și amâne plata facturilor până la încetarea stării de alertă. În tot acest timp, furnizorii de gaze și energie nu au avut dreptul să debranșeze sau să deconecteze consumatorii restanți. Astfel, numărul clienţilor care nu şi-au achitat facturile de energie electrică şi nu au putut fi deconectaţi a ajuns la 173.000, la finalul lunii iunie 2021, arata cifrele prezentate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (A.N.R.E), Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din Romania (A.F.E.E.R) şi Federaţia Asociaţilor Companiilor de Utilităţi din România (A.C.U.E).
Acum, Executivul pregătește o nouă ordonanță de urgență prin care să elimine prevederile art. 72, alin (1) din Ordonanţei de Urgenţă nr. 70/2020, în care consumatorul avea posibilitatea de a nu plăti factura fără a fi debranșat, astfel, furnizorii putând să-și recupereze banii.
În nota de fundamentare se arată că datorită contextulului favorabil al revenirii economice din ultima perioadă și al... mai mult
Miercuri, 21 Iulie 2021, ora 23:30
Producatorul german de automobile Volkswagen a anuntat ca pana in 2030 jumatate din vanzarile sale vor fi de automobile electrice, iar pentru p urmatorii patru ani a alocat 73 de miliarde de euro pentru dezvoltarea tehnologiilor viitorului.
Compania a anuntat marti ca, pana in 2040, aproape toate vehiculele sale comercializate pe pietele majore vor avea emisii zero.
Aceste obiective fac parte din obiectivul mai larg al Volkswagen ca grupul sa fie neutru din punctul de vedere al emisiilor de carbon, pana in 2050.
Compania va lucra la dezvoltarea de software pentru a spori profiturile, deoarece s-a concentrat pe tranzitia vehiculelor sale de la motoarele cu ardere interna la functionarea pe baterii.
Volkswagen a alocat 73 de miliarde de euro (86,4 miliarde de dolari) pentru dezvoltarea viitoarelor tehnologii intre 2021 si 2025, ceea ce reprezinta 50% din investitiile totale ale companiei.
"Pana in 2030, lumea mobilitatii se va schimba foarte mult, considerabil, as spune mai mult decat oricand. Masinile se apropie de autonomie, multe masini vor circula autonom. Vom avea o cota mare de vehicule electrice. Mobilitatea ca serviciu va creste", a declarat marti CEO-ul Volkswagen, Herbert Diess, pentru CNBC".
Volkswagen a anuntat, de asemenea, ca lucreaza la trei platforme software, cu scopul de a dezvolta o platforma software care sa poata fi utilizata pe toate masinile grupului Volkswagen pana in 2025.
Dezvoltatorii tehnologiei au declarat marti ca... mai mult
Miercuri, 14 Iulie 2021, ora 09:23
Pretul energiei electrice va creste de joi, 1 iulie, cu procente cuprinse intre 3% si 13% pentru consumatorii casnici care nu au semnat inca un contract de furnizare pe piata libera.
De la 1 ianuarie 2021, piata de electricitate s-a liberalizat total, iar preturile nu mai sunt reglementate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Fiecare consumator este liber sa aleaga orice companie de pe lista cu cei peste 60 de furnizori licentiati. Pe site-ul ANRE exista un comparator de preturi unde se gasesc toate ofertele, pe judete, in ordinea crescatoare a preturilor.
Cei care nu semneaza noi contracte si pur si simplu nu fac nimic vor ramane in asa-numita piata de serviciu universal, adica vor primi in continuare energie de la vechiul lor furnizor, la un pret care este mai mare decat cel din piata libera.
Termenul de 1 iulie 2021 a aparut pentru ca, la 1 ianuarie, lumea nu era pregatita pentru liberalizare, cei mai multi nici nu auzisera de asta si nu stiau ce sa faca, asa ca autoritatile si furnizorii au venit cu ideea unui discount care s-a aplicat la factura in primele sase luni ale anului. In aceasta perioada, oamenii din serviciul universal au primit acelasi pret ca si cei din piata libera.
Peste jumatate din consumatori casnici sunt deja in piata libera, concurentiala, a anuntat vicepresedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, in urma cu doua zile. Pentru ceilalti pretul va creste cu 3% - 13%.
"La 1 ianuarie, dintre cei 8,9... mai mult
Miercuri, 30 Iunie 2021, ora 10:56
Transelectrica a transmis vineri, 21 mai, ca energia adusa din Bulgaria si Ucraina a aprins becurile romanilor in primul trimestru. Cantitatile totale importate de energie au fost insa in scadere, acestea reprezentand doar 2% din consumul intern net din primul trimestru al anului, arata o analiza a Ziarului Financiar.
Importurile de energie au reprezentat 2% din consumul intern net din primul trimestru al anului, arata datele Transelectrica, operatorul sistemului national de transport al energiei, potrivit sursei citate.
Bulgaria si Ucraina au fost cei mai "generosi" parteneri de achizitii de energie ai Romaniei.
Ungaria, Bulgaria, Serbia si Ucraina sunt statele vecine de la care Romania imprumuta energie sau trimite peste granite in cazul unui excedent. In ultimii ani insa, Romania a devenit importator net de electricitate, depinzand astfel de vecinii sai pentru acoperirea cererii interne.
Acelasi lucru a fost vizibil si in primul trimestru al anului, cand Romania a adus de peste granite 268 GWh de energie, circa 2% din consumul intern, Bulgaria si Ucraina fiind tarile de unde s-au facut cele mai mari achizitii. Cantitatea importata in primul trimestru este totusi cu 45% mai mica fata de cea din perioada similara a anului trecut in contextul in care cererea interna a crescut cu 4%, mai arata datele transmis de Transelectrica. ...citeste mai departe despre "Romania importa energie electrica din Bulgaria si Ucraina. Tara noastra a adus de peste granite 268 GWh... mai mult
Vineri, 21 Mai 2021, ora 10:34
Oamenii de stiinta de la Harvard, Statele Unite, au inventat "Sfantul Graal" al bateriilor folosite de masinile electrice, un model care va mari durata de viata a acestora, fiind la fel cu a celor folosite la automobilele pe benzina.
Bateria litiu-metal dezvoltata are o capacitate foarte mare, ea putand fi incarcata si descarcata de 10.000 de ori. Aceasta este mult mai performanta decat cea utilizata, in prezent, pe masinile electrice Tesla, tip litiu-ion, potrivit Daily Mail.
Noul model de baterie, dezvoltat de cercetatorii de la Harvard John Paulson School of Engineering and Applied Science din Boston, foloseste un design insiprat de la sandwich-ul BLT (Bacon, Lettuce, Tomato - bacon, salata, rosii - n.a.).
Datorita structurii lor complicate si a tehnologiei de fabricatie, durata de viata a acestor baterii destinate vehiculeleor electrice (EV) va creste de la 10 la 15 ani, similar cu al automobilelor pe benzina.
In prezent, bateriile EV se degradeaza in timp si pot dura pana la sapte-opt ani, in functie de modul cum sunt utilizate, practic sunt ca niste acumulatori de smartphone.
Bateriile EV actuale pot fi inlocuite, dar costul operatiunii poate ajunge la mii de euro, ceee ce ii face pe soferi sa cumpere, mai degraba o masina electrica noua.
"Bateria litiu-metal este considerata "Sfantul Graal" din domeniu, datorita capacitatii si densitatii sale ridicate de energie. Cercetarile noastre arata ca modelul in stare solida ar putea fi fundamental diferit... mai mult
Vineri, 14 Mai 2021, ora 05:00