Mai multe ONG-uri din Romania au acuzat Guvernul Ponta, mai concret pe ministrul demisionar al Energiei Andrei Gerea, ca intervine in activitatea companiei Electrica pentru a pune "mana pe bani".
"Am asistat astazi la un abuz care arata ca politicienii nu au inteles nimic din evenimentele ultimelor zile", se arata intr-un comunicat al Freedom House, Expert Forum si Centrului Roman de Politici Europene, care fac parte din Initiativa pentru o Justitie Curata.
Reprezentantii ONG-urilor amintesc ca, "anul trecut, Romania a listat la bursa din Londra compania Electrica", fiind o listare de succes care a reusit sa stranga 496 de milioane de euro, "fonduri care ar fi trebuit investite pentru ca sistemul de furnizare a energiei electrice sa functioneze si pe viitor la standarde cel putin rezonabile si pentru a se dezvolta".
Listarea Electrica la bursa, un succes: Investitorii s-au batut pe actiuni
Cea mai mare listare din istoria Bursei: Cat este pretul unei actiuni ...citeste mai departe despre "ONG-urile acuza abuzuri la Electrica: Guvernul Ponta moare, dar nu se preda - Un ultim abuz?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2015, ora 20:33
La exact un an de la investirea in functie, guvernantii inca se "lupta" cu birocratia si cu "mostenirea" lasata de guvernul anterior, dar se declara multumiti de progresele facute, desi multe promisiuni nu au fost realizate.
Reintregirea salariilor bugetarilor, pana la nivelul din iunie 2010, cresterea incasarilor bugetare prin eficientizarea administrarii fiscale dar si regandirea sistemului de exploatare a resurselor au fost cateva dintre cele mai importante masuri economice promise de premierul Victor Ponta, in programul de guvernare.
In sedinta de Guvern de marti, premierul sustine ca anul care a trecut "a fost usor" si lasa de inteles ca de abia de acum incepe greul. "Sunt foarte hotarat sa atacam taote zonele in care trebuie facute schimbari si sa indeplinim ceea ce am propus in programul de guvernare, in asa fel incat Romania anului 2016 sa arate altfel decat pe 7 mai 2012". Mai mult, Ponta promite autostrazi si investitii in Energie.
Romania este una dintre putinele tari europene care au inregistrat o crestere economica in 2012, de doar 0,2%, iar statul roman a evitat reintrarea in recesiune.
O alta veste buna este ca limita de deficit de 3%, asumata la nivel european, a fost respectata. Deficitul bugetar inregistrat in primele trei luni ale lui 2013 a fost de 4,1 miliarde de lei, mai mic decat valoarea prognozata de 4,3 miliarde de lei.
De asemenea, intr-o analiza preluata de Agerpres se arata ca, "pentru prima data in istoria postdecembrista,... mai mult
Marti, 07 Mai 2013, ora 13:30
Premierul Victor Ponta a prezentat, miercuri, lista propunerilor de ministri cu care se va prezenta in fata Parlamentului, pentru a obtine votul de investitura. O lista lunga cu multe nume vechi, cu nume noi si cu nume controversate.
Guvernul este structurat in 20 de ministere, plus sase ministri delegati, in corespondenta cu structura Comisiei Europene, potrivit lui Ponta. Iata cine sunt oamenii in mainile carora sta economia Romaniei:
Ministerul de Finante - Daniel Chitoiu
Daniel Chitoiu, in varsta de 45 de ani, este actualul ministru al Economiei si Mediului de Afaceri. Chitoiu a condus Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in perioada Guvernului Tariceanu si a fost unul din coautorii Programului de Guvernare al Aliantei DA pentru alegerile prezidentiale din 2004, care a impus cota unica de impozitare de 16%.
Stafeta ministerului va fi predata de Florin Georgescu, mana dreapta a guvernatorului BNR, care timp de sase luni, cat a stat la conducerea ministerului, si-a demonstrat din plin competentele economice.
"Domnul Florin Georgescu nu e de inlocuit. Este un unicat, este o persoana extrem de bine pregatita, cu talent de fiscalist, iar plecarea lui nu poate fi inlocuita de nimeni. Mihai Tanasescu l-ar fi putut inlocui, dar si el e in alta parte. Cat a fost ministru de Finante, a realizat un lucru pe care putini l-ar fi putut realiza: a mentinut un echilibru bugetar aproape fara bani. A fost omul care a reusit sa il controleze pe domnul... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 14:45
Dupa ziua lunga de luni, in care Guvernul Ponta a trecut de votul din Parlament si de prima intalnire cu presedintele tarii, Executivul gaseste timpul necesar pentru semnarea scrisorii de intentie catre FMI, in pofida previziunilor analistilor, care dadeau ca sigura o amanare de cel putin o saptamana.
Premierul Victor Ponta a declarat marti ca scrisoarea de intentie catre FMI va fi dezbatuta in sedinta de marti a Guvernului si tot atunci va fi si aprobata.
Analistul economic Mircea Cosea considera ca amanarea trimiterii scrisorii, in cazul in care se va intampla, nu va reprezenta decat un tertip diplomatic prin care Guvernul sa castige timpul necesar pentru o mai buna evaluare a riscurilor masurilor pe care le va lua si daca acestea au sanse reale sa fie acceptate de catre FMI.
"Guvernnul Ponta nu are sanse sa obtina mai multe concesiuni fata de executivele anterioare, ci doar depasirea deficitului si derograri privind privatizarea companiilor de stat", considera Cosea.
Nici analistul financiar Dragos Cabat nu crede in alte noi concesii din partea FMI. "Majorarea deficitului bugetar (implicit daca bugetul va fi rectificat pentru a include platile de CASS si eventual revenirea salariilor bugetarilor si in conditiile in care veniturile bugetare au putine sanse de crestere spectaculoasa in lunile urmatoare) este o concesie pe care reprezentantii FMI o fac, in mod traditional, cu mare strangere de inima", considera Cabat.
Daca vorbim si despre speranta... mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 12:24