Ziare.com, cu ajutorul calculatoarelor de pe site-ul ANRE, a analizat care sunt, odata cu liberalizarea pietei, cele mai mici preturi la gaz si electricitate, in functie de judetul in care va aflati.
Oferte electricitate
Am luat in calcul ofertele concurentiale pentru facturi cu un consum estimat de 100 kWh, care au un nivel de tensiune joasa si un pret nediferentiat. De asemenea, am tinut cont si de modul in care va fi transmisa factura (e-mail), dar nu am luat in considerare din ce sursa va veni energia.
De asemenea am mers pe un pret fix al energiei, iar facturarea sa se produca la 30 decembrie 2020.
"Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice," poate fi accesat pe site-ul ANRE.
Bucuresti
Astfel ca, cea mai mica factura, pe Bucuresti, vine de la S.P.E.E..H. Hidroelectrica, oferta numindu-se Viitor Verde. Energia folosita este 100% regenerabila, iar valoarea unei facturi in parametri alesi de noi este de 62,42 de lei. Oferta celor de la Hidroelectrica este valabila pana la 30 iunie 2021, daca vreti sa o contractati.
A doua oferta, EnergyGO online, este cu 10 bani mai scumpa, adica 62,52 de lei si vine de la Restart Energy One SA. Si aici energia este 100% regenerabila. Oferta aceasta o gasiti valabila pana la data de 10 ianuarie 2021.
Pe locul trei se afla Nova Power&Gas SRL, cu "oferta casnic pret garantat 12 luni", pretul pentru 100 de kWh este de 63,71 de lei, deci cu o diferenta destul de mica intre ea si primele doua oferte.... mai mult
Vineri, 01 Ianuarie 2021, ora 08:40
Perioada in care populatia poate alege un contract de energie electrica pe piata concurentiala s-ar putea prelungi daca Ministerul Energiei va interveni printr-un OUG in acest sens, a anuntat ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Anuntul vine in conditiile in care, de la 1 ianuarie piata se liberalizeaza, iar multa lume nu a fost informata din timp si prin urmare nu stie ce are de facut.
"Noi ca minister vom mai astepta pana in jurul datei de 15 ianuarie sa vedem exact cum functioneaza, dupa care, daca este cazul, chiar vom interveni legislativ, in asa fel incat sa ajutam oamenii sa gaseasca cele mai ieftine si cele mai bune solutii pentru pretul energiei electrice si nu sa fie trecuti automat intr-o piata scumpa a serviciului universal, lasati acolo pana vor alege, ci din contra, as prefera ca oamenii sa fie trecuti direct in piata concurentiala, care este mai ieftina si ulterior daca nu se inteleg cu furnizorii, daca nu se intampla anumite lucruri, sa fie in piata serviciului universal", a declarat ministrul Energiei la RFI.
Oficialul este de parere ca o eventuala amanare a liberalizarii pietei de energie nu este o solutie.
"Nu cred ca este o solutie amanarea cu sase luni a liberalizarii, pentru ca dupa sase luni va fi exact acelasi lucru. Mai degraba, putem eventual prelungi termenul de optare. Sa nu fie doar pana la 31 ianuarie, vorbesc de prelungirea acestei perioade, eventual, poate sa fie pana la 31 martie, de cautare a unui furnizor pe piata... mai mult
Joi, 31 Decembrie 2020, ora 11:11
Pretul energiei pentru populatie va creste cu valori cuprinse intre 13% si 26% de la 1 ianuarie 2021, cand piata va fi complet liberalizata, astfel ca Asociatia Energia Inteligenta (AEI) cere Parlamentului sa amane cu sase luni liberalizarea, potrivit unui comunicat remis, luni, 28 decembrie.
De la 1 ianuarie, ANRE nu va mai stabili preturile pentru consumatorii casnici, acestea fiind calculate de furnizorul traditional si se vor numi preturi de serviciu universal. Consumatorii fie raman cu actualele contracte, la preturi de serviciu universal, care cresc cu 13-26%, fie incheie alte contracte in piata libera.
Potrivit calculelor AEI, pe baza datelor din comparatorul de preturi de pe site-ul ANRE, cel mai mult se va scumpi electricitatea pentru clientii casnici ai Enel Distributie Banat, respectiv cu 26%. Urmeaza Enel Distributie Muntenia (inclusiv Capitala), unde electricitatea se va scumpi cu 23%, Enel Distributie Dobrogea, cu scumpiri de 18%, Electrica Transilvania Sud si CEZ Distributie, cu 17% fiecare.
La clientii Electrica Muntenia Nord, pretul creste cu 15%, la Electrica Transilvania Nord, cu 14%, iar la E.ON Distributie, cu 13%.
In opinia Asociatiei Energia Inteligenta, vinovata pentru situatia creata este Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) care nici nu a informat consumatorii ca piata urmeaza sa fie liberalizata, dar nici nu a pregatit optim procesul din punctul de vedere al legislatiei secundare.
"Astfel, observam ca prin... mai mult
Luni, 28 Decembrie 2020, ora 10:48
Frigul din ultimele doua luni i-a determinat pe multi romani sa isi cumpere aparatura pentru incalzirea locuintelor. Astfel, oamenii au cumparat calorifere electrice si aeroterme in lunile noiembrie si decembrie, iar o mare parte dintre comenzile inregistrate de unul dintre cei mai mari retaileri de pe piata din Romania au fost livrate in Bucuresti.
60% dintre aparatele electrice comercializate de eMAG in luna decembrie au fost vandute bucurestenilor.
Reprezentantii eMAG au declarat pentru Ziare.com ca vanzarile de calorifere electrice s-au dublat in luna decembrie si in primele doua saptamani din luna decembrie, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
In cazul aerotermelor, in noiembrie, vanzarile au fost cu aproape 60% mai mari, iar in primele doua saptamani din decembrie cu aproape 30% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Cele mai numeroase comenzi au fost efectuate in Bucuresti, mai exact peste un sfert dintre cele din noiembrie si de aproape 60% pentru luna decembrie.
Citeste si: Cand vor ajunge primele doze de vaccin anti-COVID in Romania ...citeste mai departe despre "Retailer: 60% dintre comenzile de calorifere electrice si aeroterme din luna decembrie au fost facute de bucuresteni" pe Ziare.com mai mult
Marti, 15 Decembrie 2020, ora 18:40
Fierastraiele electrice sunt concepute special pentru preluarea sarcinilor mai simple realizate de drujbe, oferind in plus un consum mai redus, un pret mai accesibil pentru fiecare buzunar in parte si un plus de manevrabilitate. Nu este deloc usor sa alegi un astfel de produs, mai ales daca nu ai facut asta pana acum, insa daca vei fi atent la anumite specificatii importante, cu siguranta vei reusi sa ai parte de rezultate pe masura asteptarilor tale.
In mediul online vei gasi o multime de produse interesante care fac diferenta si care te vor ajuta sa te descurci in propria gospodarie mult mai simplu decat crezi!
Orienteaza-te mereu asupra produselor care au un raport calitate-pret echilibrat, astfel incat sa fii multumit pe deplin!
Fierastraul electric este destul de diferit de o drujba normala deoarece are o marime mai mica a lamei, o greutate mai scazuta si o putere mai mica, insa este foarte usor de utilizat, ceea ce nu poate decat sa fie un real avantaj.
Puterea acestui tip de produs poate fi extinsa sau moderata. Puterea moderata poate atinge maxim 1800 W si este folosita doar pentru cateva sarcini din gospodarie, cum ar fi: toaletarea copacilor din curte, sarcina destul de dificila pentru o drujba obisnuita care are un motor combustibil iar cele care au o putere extinsa depasesc 2000W si sunt folosite in fiecare zi, in diverse profesii.
Lungimea lamei ferastraului electric este mult mai mica decat cea a unei drujbe si variaza intre 30-50 cm. Pentru a-ti... mai mult
Marti, 15 Decembrie 2020, ora 12:52
Consumul de energie electrica al Romaniei a atins marti, 8 decembrie, cel mai mare nivel inregistrat in cursul anului 2020.
Potrivit Transelectrica, consumul de energie electrica inregistrat marti a fost de 9.389 MW, reprezentand cel mai mare nivel din acest an. La nivelul municipiului Bucuresti, consumul a atins 1.400 MW.
De asemenea, valoarea inregistrata marti la nivel national depaseste consumul maxim instantaneu din decembrie 2019, respectiv 9.154 MW, se arata intr-un comunicat Transelectrica.
"Chiar daca in perioada pandemiei s-a remarcat o scadere generala a consumului de energie electrica la nivel national, incepand cu luna noiembrie 2020, s-a inregistrat o crestere de consum", arata reprezentantii Transelectrica.
In istoricul ultimilor cinci ani, cel mai mare consum instantaneu de energie electrica a fost consemnat in luna ianuarie 2017, avand o valoare de 9.930 MW.
Citeste si:
Se intrerupe alimentarea cu energie electrica in mai multe zone din Bucuresti, Ilfov si Giurgiu
PROIECT Ministerul Economiei: 60% din parcul auto al Romaniei ar urma sa aiba o forma de propulsie electrica in anul 2050 ...citeste mai departe despre "Consumul de electricitate in Romania a atins marti cel mai mare nivel din 2020" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Decembrie 2020, ora 17:26
Dupa ce ai sters praful, ai spalat vasele, ai dat cu aspiratorul si ai lustruit geamurile, tot ce mai ramane de facut este sa faci podelele sa straluceasca. Aceasta este ultima ta sarcina inainte de a spune "Gata! Am terminat de curatat toata casa!".
Daca te-ai saturat de povara spalatului cu un mop clasic, ceea ce implica umplerea galetilor cu apa, adaugarea de produse chimice, clatirea mopului, schimbarea apei si repetarea intregii povesti, atunci este momentul pentru o schimbare! Foloseste un mop electric si bucura-te de toate avantajele acestei inovatii!
Fara urme de apa
Unul dintre cele mai mari beneficii ale folosirii acestui tip de mop este faptul ca nu va mai fi nevoie sa utilizezi o cantitate mare de apa. Pe langa un consum redus de apa, podelele tale se vor usca aproape instantaneu. Prin urmare, nu vei mai avea de-a face cu urme de pasi sau cu "balti" de apa in mijlocul camerei.
Indepartarea rapida a petelor
Folosind tehnologie de ultima ora, un mop electric va reusi sa inlature urmele de murdarie cat ai clipi! Iar acest lucru se va intampla fara un efort fizic suplimentar din partea ta. Puterea de care dispune acest tip de mop nu necesita miscari apasate, in mod repetat, precum cele specifice metodelor clasice de curatenie.
Nu este necesar niciun alt produs de curatare
In cazul in care esti alergic la mirosurile puternice sau la substantele folosite in fabricarea solutiilor destinate curateniei caminului tau, atunci un mop electric este... mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 14:48
Reprezentantii UDMR au venit cu precizari, dupa ce in mass-media au aparut informatii eronate, si spun ca nu exista obligativitatea inregistrarii in Registrul Auto Roman a trotinetelor si bicicletelor electrice.
Liderul deputatilor UDMR Benedek Zakarias, initiatorul legii, a atras atentia asupra faptului ca in Romania legile nu permit inregistrarea microbuzelor electrice mai mici, turistice sau miniere - o practica obisnuita in alte tari ale Uniunii Europene - si de aceea Uniunea a elaborat o lege in acest sens, care a fost promulgata de seful statului.
"Inca de la initierea proiectului de lege, mass-media centrala a informat continuu ca UDMR doreste sa faca obligatorie inregistrarea si inspectia tehnica periodica a trotinetelor si a bicicletelor electrice, desi aceasta initiativa nu a vizat acest lucru. Utilizarea trotinetelor si a bicicletelor electrice este reglementata prin articolul 12 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 13/2020, in care se precizeaza, foarte clar faptul ca proprietarii trotinetelor si ai bicicletelor electrice nu trebuie sa inmatriculeze aceste vehicule si nu trebuie sa se prezinte la inspectia tehnica la RAR cu acestea", a subliniat Benedek Zakarias, printr-un comunicat de presa remis luni News.ro.
Deputatul a mentionat si faptul ca solutia impusa de UDMR prin aceasta lege functioneaza bine in tarile occidentale.
Legea 260/2020, elaborata de UDMR a fost promulgata, ulterior publicata in Monitorul Oficial si este in vigoare.... mai mult
Luni, 23 Noiembrie 2020, ora 18:20
Autoritatile romane vor sa treaca la electromobilitate. Potrivit unui proiect legislativ, lansat in dezbatere publica de Ministerul Economiei, aproape 60% din parcul auto ar urma sa aiba, in 2050, o forma de propulsie electrica. De asemenea, dintre autovehiculele pe motorina si benzina, o buna parte ar putea folosi produse energetice pe baza de biomasa.
Scenariile de dezvoltare analizate estimeaza tranzitia Romaniei catre electromobilitate in perioada 2030-2050. Aceasta va depinde de evolutia pietei la nivel national si european si sustinerea investitiilor necesare pentru dezvoltarea infrastructurii publice de reincarcare.
In perspectiva tranzitiei Romaniei catre electromobilitate si conditionat de contextul de piata, ar putea deveni oportuna sustinerea prin intermediul unor scheme de sprijin, coordonata cu dezvoltarea industriei autovehiculelor electrice in Romania, spun autorii proiectului.
"Se estimeaza ca aproape 60% din parcul auto ar urma sa aiba, in 2050, o forma de propulsie electrica. Dintre autovehiculele pe motorina si benzina, o buna parte ar putea folosi produse energetice pe baza de biomasa. Bineinteles, tranzitia catre electromobilitate poate avea loc mai rapid sau mai lent", arata documentul
Strategia vorbeste de rolul pe termen lung al autovehiculului electric in transporturi.
"Mobilitatea electrica reprezinta o alternativa sustenabila posibila, pe termen lung, la motorul cu ardere interna. Gazele naturale, GPL-ul si hidrogenul sunt... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 12:10