In noiembrie va fi primul mare test electoral pentru actualul presedinte al SUA, dar si pentru Partidul Republican, e vorba de alegerile partiale din Senat si din Camera Reprezentantilor.
O data la doi ani, in sistemul electoral din SUA, aproximativ jumatate din locurile Congresului trec prin filtrul alegerilor.
Mandatul unui reprezentant este de patru ani, iar din doi in doi ani expira mandatele in jumatate dintre circumscriptiile electorale federale.
Democratii sunt favoriti in aceasta cursa si au sanse sa obtina majoritatea atat in Senat, camera superioara a Congresului, cat si in Camera Reprezentantilor.
O victorie a Partidului Democrat ar insemna, in primul rand, un vot impotriva actualului presedinte Donald Trump cu rezultatul imediat de limitare a influentei acestuia in politica locala, dar si in cea internationala, iar in al doilea rand ar crea un obstacol greu de trecut pentru Trump in perspectiva castigarii celui de al doilea mandat de presedinte al SUA.
Demiterea lui Donald Trump, tema principala de dezbatere electorala
Dar victoria democratilor nu va fi o treaba usoara. Pentru a putea stopa crearea unui posibil val democrat in luna noiembrie care sa spulbere majoritatea republicana din Congres, strategii politici ai Casei Albe au reusit sa impuna pe agenda publica ideea ca, odata cu venirea la putere a democratilor, acestia vor declansa procedurile de "impeachment" impotriva presedintelui, adica declansarea procedurilor de demitere a acestuia.... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2018, ora 00:00
Democratii nu renunta la lupta pentru Casa Alba nici macar la o saptamana de la alegerile prezidentiale, sperand ca il mai pot impiedica pe Donald Trump sa devina oficial al 45-lea presedinte al Statelor Unite.
Pentru ca un candidat sa devina presedinte, are nevoie de votul majoritatii electorilor, pe 19 decembrie, iar in acest moment Trump ar avea asigurata sustinerea a cel putin 290 de electori republicani, cu mult peste pragul necesar de 270.
Ce se mai poate intampla sa rastoarne aceasta situatie?
Doi membri democrati ai Colegiului Electoral au lansat un apel radical intr-un ultim efort de a-l opri pe Donald Trump. Acestia isi incurajeaza colegii sa nu il voteze pe republican, relateaza Politico.
Cei doi sunt Bret Chiafalo, un elector din statul Washington, care insa si-a declarat deja opozitia si fata de Hillary Clinton, si Michael Baca din Colorado. Acestia incearca sa convinga 37 de electori republicani sa nu il voteze pe Trump, numarul fiind suficient pentru ca ...citeste mai departe despre "Democratii incearca sa blocheze drumul lui Trump catre Casa Alba. Vor reusi sa schimbe votul Colegiului Electoral?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2016, ora 13:03