Ordonanta de urgenta care introduce schema fiscala pentru restructurarea creditelor va fi aprobata in sedinta de joi a Guvernului, a anuntat premierul Victor Ponta.
Schema fiscala pentru restructurarea creditelor, denumita de presa "Electorata", va fi aplicata doar pentru persoanele cu venituri din activitati dependente sub 2.000 de lei pe luna, iar deducerea din venitul lunar impozabil va fi de 900 de lei, restructurarile fiind permise pana la finele lui 2015, conform ultimului proiect initiat de Ministerul Finantelor.
"Se propune revizuirea sistemului de acordare a deducerilor pentru persoanele fizice care desfasoara o activitate dependenta si care realizeaza venituri din salarii, la functia de baza, in sensul acordarii unei deduceri speciale lunare pentru credite restructurate ce va fi luata in calcul la stabilirea bazei impozabile. Pentru a beneficia de deducerea speciala lunara pentru credite restructurate, contribuabilii respectivi trebuie sa realizeze venituri brute din salarii prevazute la art. 55 altele decat alin. (2)-(4), la functia de baza sau venituri brute din pensii de pana la 2.000 lei, inclusiv, in fiecare luna a perioadei impozabile in care se acorda deducerea", se explica in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta.
Astfel, deducerile nu vor fi aplicate si pentru alte forme de venituri, altele decat cele obtinute din activitati dependente, din functia de baza.
Electorata, optionala atat pentru debitor, cat si creditor... mai mult
Joi, 26 Iunie 2014, ora 15:46
Schema de restructurare a creditelor populatiei ar putea intra in vigoare de la 1 iulie, ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, lucrand la forma finala a proiectului de ordonanta, a declarat miercuri, la Realitatea TV, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
"Probabil va intra in vigoare de la 1 iulie. Din cate stiu eu, colega mea, doamna Petrescu, lucreaza la forma finala a acestei Ordonante care va fi, la un moment dat, in perioada urmatoare, pe masa Guvernului si in dezbatere publica inainte de a ajunge pe masa Guvernului. (...) masura ajuta cel putin un milion de oameni care au credite la banca si sunt sub salariul mediu pe economie...", a spus Voinea.
Acesta a precizat ca nu este de acord cu denumirea de "Electorata", sub care este cunoscuta aceasta masura, deoarece motivul elaborarii ei nu este unul electoral, ci este dat de deficitul de cerere.
"Aceasta masura este numita gresit, dupa parerea mea, 'Electorata'. (...) Este o masura buna pe ansamblul economiei, ajuta populatia si bancile. Este o schema de restructurare a datoriilor populatiei. Motivul nu este electoral, motivul este deficitul de cerere. Solutia poate nu este cea mai buna, poate fi imbunatatita aceasta solutie, nu este nimeni detinatorul adevarului absolut, dar trebuie gasita o masura de stimulare a venitului disponibil", a subliniat ministrul delegat pentru Buget.
Liviu Voinea a atras atentia ca in Romania exista un deficit de cerere, care poate fi rezolvat fie prin cresterea... mai mult
Joi, 08 Mai 2014, ora 08:33
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a declarat marti ca aplicarea ordonantei de urgenta privind schema fiscala pentru restructurarea creditelor populatiei, denumita de presa "Electorata", nu se regaseste printre atributiile sale, fiind o problema de politica fiscala.
"Nu e la mine, e pe politica fiscala", a raspuns Voinea intrebat daca poate da detalii privind stadiul proiectului de act normativ si cand va intra in vigoare masura de spijinire a persoanelor cu credite, anuntata de premierul Victor Ponta.
Presedintele Traian Basescu declara in urma cu o luna ca prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a fost unul dintre artizanii "electoratei", seful statului mentionand ca doreste ca Banca Natonala sa nu ajunga in situatia de a executa dispozitiile Guvernului.
Ulterior, BNR a raspuns printr-un comunicat in care sustinea ca schema fiscala pentru restructurarea creditelor populatiei a fost conceputa, initiata si dezvoltata de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, invocand ca semnificativ in acest sens un articol publicat de Voinea pe site-ul Financial Times.
De altfel, chiar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a spus public, in repetate randuri, ca singurul merit pentru acest act normativ il are ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
"Domnul ministru (Liviu Voinea) este modest. Si-a creat o schema care ii apartine, eu nu vreau sa imi asum meritele (...) Sa stiti ca a discutat si cu Fondul si pe la Ecofin. In toate tarile se cauta aceste... mai mult
Marti, 18 Martie 2014, ora 15:37
Persoanele care vor sa isi restructureze prin credit fiscal datoria la banca, masura anuntata de Guvern la inceputul acestui an pentru a-i ajuta pe cei care nu mai fac fata creditelor, vor ajunge sa plateasca chiar mai mult, in final.
Acesta a fost anuntul facut, sambata, de Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din BNR, informeaza Romania Libera. Oficialul BNR si-a sustinut declaratia invocand cateva simulari facute pe credite de catre institutia bancara si a cerut efectuarea unui studiu de impact in acest sens, insa acesta nu a fost finalizat.
"Am cerut directiei de stabilitate sa faca un studiu de impact care inca nu a fost finalizat. A doua problema pe care am sesizat-o ca supraveghetor a fost hazardul moral, iar cel de-al treilea lucru a fost sa cer transparenta in privinta sumelor de platit.
De aceea in proiect a fost introdus alineatul prin care debitorul sa ia la cunostinta de noul grafic de rambursare. Din simularile facute de noi pe cateva credite, ...citeste mai departe despre "BNR: Reesalonarea ratelor nu e avantajoasa. Oamenii vor plati in final mai mult" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 22 Februarie 2014, ora 17:16
Oamenii care iau decizii nu inteleg efectul deciziilor lor, sunt rupti de realitate, cred ca in pixul lor sta economia, iar antreprenorul e supus unei constante agresiuni, afirma Gabriel Biris, avocat specializat in legislatie fiscala.
Intr-un interviu acordar Ziare.com, Gabriel Biris a explicat ca niciun guvern nu a avut pana acum o strategie de stimulare a economiei si de combatere a evaziunii: "In loc sa ataci cauza problemelor, tu incerci sa mai ciupesti putin". Iar situatia se agraveaza: "Au inceput sa atace afaceri corecte pentru simpul motiv ca au cumparat de la (...) fantome protejate de multe ori chiar de oameni din ANAF, de politicieni"
Cresterea economica mare de anul trecut a fost exclusiv voia Domnului, datorita unor motoare pe care guvernul nu le stimuleaza, ci le incurca.
Unul dintre subiectele fierbinti ale momentului este ASF, mai ales din perspectiva salariilor uriase de acolo. Care este problema cu aceasta institutie?
ASF s-a format prin comasarea sub o ...citeste mai departe despre "Gabriel Biris: Cresterea economica a fost numai voia Domnului Interviu" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 21 Februarie 2014, ora 13:42
Banca Nationala (BNR) a reusit, impreuna cu Guvernul, sa mentina sub control evolutia cursului de schimb valutar, ceea ce "nu a fost usor", in contextul presiunilor din regiune inaintea alegerilor din Grecia, a declarat la Viena premierul Victor Ponta.
Leul romanesc a fost afectat in ultimele saptamani de incertitudinile privind posibila iesire a Greciei din zona euro, dupa rezultatul neconcludent al alegerilor din 6 mai si reconvocarea electoratului la vot pe 17 iunie, a spus Ponta, notand ca Romania ar trebui sa fie interesata in mod special de scruitinul din Grecia, din moment o buna parte din activele sectorului bancar sunt controlate de institutii de credit elene.
"Am fost deja afectati in ultimele saptamani, la fel ca toate statele din zona, cursul de schimb fiind sub presiune din cauza speculei financiare. Din fericire, banca centrala romana, impreuna cu Guvernul, a reusit sa mentina cursul de schimb sub control. Dar nu a fost usor", a declarat Victor Ponta, pentru Bloomberg.
Leul a atins saptamana trecuta un nou minim record pe piata interbancara, de 4,5156 lei/euro, si este moneda est-europeana cu cea mai slaba performanta fata de euro de la inceputul acestui an, in scadere cu 3,25%, noteaza Bloomberg.
In 2012, zlotul polonez a urcat cu 4%, iar forintul cu 7%.
Partidele elene Noua Democratie si PASOK au castigat in scrutinul de duminica suficiente voturi pentru a forma o majoritate parlamentara fidela conditiilor convenite in acordul de finantare... mai mult
Luni, 18 Iunie 2012, ora 19:45