Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a facut o declaratie despre Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), producatorul de caldura si apa calda pentru consumatorii racordati la sistemul centralizat din Bucuresti, care nu e sustinuta de cifre.
Edilul a spus de curand ca institutia pe care o conduce ar putea decide sa nu mai achizitioneze societatea, in cazul in care valoarea stabilita de evaluator pentru tranzactie va fi prea mare. Ba mai mult, a numit ELCEN "o entitate economica muribunda" si a spus ca "noi fara ei ne descurcam, ei fara noi intra in faliment".
Iata declaratia completa a Gabrielei Firea, din cadrul sedintei Consiliului General, de pe 1 martie:
"Sunt usor nedumerita si surprinsa de faptul ca dureaza atat de mult evaluarea pachetului de actiuni al ELCEN. Am inteles ca domnul ministru este acum extrem de energic in a finaliza procedurile de achizitie pentru evaluator - pentru ca nici macar nu era stabilit un evaluator - astfel incat intr-o perioada decenta de timp sa putem sa avem si suma evaluata de catre ELCEN, sa putem sa luam o decizie - achizitionam sau nu - deoarece nu s-a acceptat ca aceasta achizitie sa se realizeze la valoarea nominala, cum ar fi fost normal. In tara s-au dat CET-urile catre primarii cu titlu gratuit, doar noua, celor de la Bucuresti, ni s-a impus valoarea de evaluare.
Chiar si asa, la valoarea de evaluare, pentru noi este imperios necesar sa stim care este aceasta suma, pentru ca, poate, dupa ce o analizam in Consiliul... mai mult
Duminica, 11 Martie 2018, ora 16:21
Primaria Capitalei cumpara pachetul de actiuni al producatorului de energie termica ELCEN, detinut in prezent de catre Ministerul Energiei.
Consiliul General al Municipiului Bucuresti si-a dat, vineri dimineata, acordul de principiu in cadrul unei sedinte extraordinare. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat ca municipalitatea ar urma sa plateasca aproximativ 155 de milioane de euro.
Potrivit edilului, in urmatoarea sedinta de Guvern va fi adoptata hotararea privind trecerea actiunilor ELCEN de la minister la municipalitate, acest lucru neputand fi posibil fara votul de principiu al consilierilor.
"Avem un proiect asteptat de ani de zile pentru bucuresteni si care va asigura continuitatea serviciului de termoficare in Capitala in scoli, institutii publice si apartamente. Este vorba despre primul pas catre fuziunea dintre ELCEN si RADET. Noul Guvern sa emita o hotarare prin care Primaria Bucuresti sa achizitioneze pachetul integral de actiuni de la ELCEN.
Este vorba, ca si valoare financiara, de circa 155 de milioane de euro, dar suma nu va fi platita pe loc, ci in cinci ani. Este un pret bun, suportabil pentru municipalitate. Prin aceasta fuziune si prin preluarea pachetului se va crea o entitate noua, puternica, care va pune capat unui serviciu de proasta calitate", declara Gabriela Firea la inceputul sedintei.
La randul sau, ministrul Energiei, Toma Petcu, prezent la sedinta CGMB, a sustinut ca proiectul este de "importanta majora pentru... mai mult
Vineri, 30 Iunie 2017, ora 10:32
Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) si Societatea Comerciala Electrocentrale (ELCEN) ar putea fuziona, pana la inceputul iernii viitoare, urmand a fi administrate de Primaria Capitalei prin Consiliul General al Municipiului Bucuresti, a anuntat, joi, ministrul Energiei, Toma Petcu.
"Ministerul Energiei a plecat inca de la inceput de la aceasta strategie de a fi sub aceeasi autoritate, atat partea de productie, cat si partea de distributie a energiei termice a Municipiului Bucuresti, pentru ca am observat in anii anteriori ca au fost sincope foarte mari in aceasta colaborare.
De fiecare data, primaria a aprobat subventii, nu le platea catre RADET si RADET-ul nu le platea catre ELCEN. Erau doua societati diferite, una in subordinea Guvernului, cealalta in subordinea primariei.
Trebuie sa cream o singura entitate care sa administreze ambele societati, este clar ca cea mai buna solutie este o fuziune. Ca sa nu mai fie aceasta posibilitate sa se arunce vina dintr-o parte-n alta, cred ca cel mai corect este sa fie sub o singura autoritate", a declarat ministrul Energiei.
Toma Petcu a subliniat ca fuziunea dintre cele doua societati trebuie realizata inainte de inceperea urmatoarei ierni.
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a precizat ca dupa ce ministerele Justitiei si Finantelor Publice isi vor da avizele, se asteapta o hotarare de guvern prin care ELCEN sa fie dat in administrare municipalitatii.
"Vrem sa pregatim inca de pe-acum... mai mult
Joi, 30 Martie 2017, ora 17:30
Producatorul de energie termica Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) vrea sa achizitioneze servicii juridice privind actionarea Primaria Bucuresti in instanta, pentru neachitarea subventiei pe gigacalorie pentru populatie, si cauta alternative la fuziunea cu RADET.
ELCEN este producatorul si furnizorul de agent termic pentru RADET, companie responsabila de distributie la nivelul Capitalei. ELCEN are de recuperat de la RADET aproape un miliard de euro, din care 650 milioane euro reprezinta debitul principal (pentru marfa livrata), iar restul sunt penalitati.
Convocatorul unei adunari a actionarilor ELCEN, programata la 25 ianuarie, arata ca pe ordinea de zi se va afla si "aprobarea achizitiei serviciilor juridice de asistenta si reprezentare pentru formulare actiuni in instanta de judecata de catre Societatea Electrocentrale Bucuresti SA impotriva Municipiului Bucuresti, precum si sustinerea in toate fazele procesuale, avand ca obiect solutionarea diferendului dintre parti rezultat ...citeste mai departe despre "ELCEN da in judecata Primaria Capitalei. Nu mai vrea sa fuzioneze cu RADET" pe Ziare.com mai mult
Luni, 21 Decembrie 2015, ora 17:48
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, joi, ca Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) nu doreste si nu a dorit niciodata sa fuzioneze cu RADET, desi exista un memorandum care a fost aprobat de catre Guvern, in acest sens.
"ELCEN forteaza nota pentru ca nu doreste si nu a dorit niciodata sa se intample asa, chiar daca este vorba de un memorandum care a fost aprobat de catre Guvern, dar noi o sa mergem in continuare, pentru ca nu poti sa lasi locuitorii Bucurestiului fara caldura si in acelasi timp nici nu o sa pot sa platesc din banii lor aberatiile de penalitati pe care ei (ELCEN - n.r.) le doresc", a declarat, joi, Sorin Oprescu, informeaza Mediafax.
El a mai spus ca ELCEN trebuie sa intre in subordinea Primariei Municipiului Bucuresti, pentru ca producatorul si transportatorul de agent termic sa fie "intr-o singura mana" si sa poata fi acordata in continuare subventia pentru caldura.
Sorin Oprescu spunea in 2 februarie, la sedinta anterioara a CGMB, ca, cu cat intarzie mai mult fuziunea RADET-ELCEN, cu atat sunt cheltuiti "bani aiurea"
Tot atunci, consilierul general Marcel Nicolaescu spunea ca ELCEN se opune fuziunii cu RADET din cauza unor "nelegalitati" si "pierderi foarte mari" care ar urma sa fie demascate in urma transferului la Electrocentrale Bucuresti.
"La acest moment perla coroanei in sistemul energetic national, ciclu combinat de la Cet Vest, nu functioneaza din mai. De cinci ani trebuie sa intre in reparatii capitale, respectiv schimbarea... mai mult
Vineri, 13 Februarie 2015, ora 10:00
Viceprimarul Capitalei, Marcel Nicolaescu, sustine ca bucurestenii ar putea plati o factura mai mica la apa calda si caldura, in contextul in care ELCEN va fuziona cu RADET pana in septembrie.
"La ELCEN merg lucrurile mai repede. In ceea ce priveste RADET, pana la sfarsitul lunii iulie se va transforma in societate comerciala, iar pana in septembrie se vor uni cele doua institutii", a declarat Nicolaescu, citat de Evenimentul Zilei.
Fuziunea dintre RADET si ELCEN, aprobata in CGMB, datoriile vor fi stinse
In cazul in care Regia va scapa de datoriile in valoare de 1,3 miliarde de lei, ...citeste mai departe despre "Bucurestenii ar putea plati facturi mai mici la intretinere" pe Ziare.com mai mult
Luni, 26 Mai 2014, ora 10:45
Consiliul General al Municipiului Bucuresti a adoptat, in sedinta de sambata, trei proiecte de hotarare ce vizeaza demararea procedurilor de reorganizare a RADET, transformarea acesteia in societate comerciala si fuzionarea cu o parte din ELCEN in vederea crearii unei societati care sa asigure productia, transportul si distributia energiei termice.
Conform unui amendament propus de liderul grupului USL, Bogdan Georgescu, si votat de catre Consiliu, documentele care vor fi elaborate de catre consultantul ce va alege solutiile privind reorganizarea RADET nu vor mai fi supuse aprobarii CGMB.
Aceste solutii pot consta fie in delegarea serviciului public de productie, transport si distributie a energiei termice, fie pastrarea lui la municipalitate sau privatizarea.
Dupa votarea acestor proiecte, Autoritatea Municipala de Reglementare a Serviciilor Publice este cea care va decide cu privire la solutiile propuse de consultant.
Primarul general Sorin Oprescu mentiona zilele trecute ca cele trei proiecte sunt necesare pentru ca sunt prevazute in calendarul pentru fuzionarea celor doua institutii.
"O societate comerciala, ELCEN-ul, care a inceput sa-si parcurga drumul ei, depinde de Ministerul Economiei, care a dispus sa se intruneasca AGA, iar noi in acest timp pregatim pasii pentru a avea la dispozitie consultanta necesara atat tehnica, juridica, legala, cat si cea legata de protectia populatiei, pentru transformarea RADET-ului in societate comerciala', a spus... mai mult
Sambata, 27 Aprilie 2013, ora 12:31