Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit, joi, cu Secretarul de Stat pentru Aparare din Marea Britanie, Michael Fallon, care a felicitat Romania pentru eforturile intreprinse in cadrul NATO si pentru cresterea alocarilor bugetare pentru Aparare la 2%.
"In cadrul discutiilor au fost abordate subiecte de interes comun aflate pe agenda Aliantei Nord-Atlantice, precum si cooperarea bilaterala in domeniul securitatii si apararii. Cei doi interlocutori au afirmat determinarea de a consolida Parteneriatul Strategic dintre Romania si Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord in acest domeniu, subliniind faptul ca cele doua tari impartasesc viziuni comune referitoare la provocarile actuale de securitate", se arata intr-un comunicat al Presedintiei.
Iohannis a evidentiat angajamentul ferm al Romaniei fata de prioritatile NATO, in special fata de cele referitoare la consolidarea posturii de descurajare si aparare a Aliantei si partajarea echitabila a responsabilitatilor intre tarile membre.
"Secretarul de Stat pentru Aparare britanic a felicitat Romania pentru eforturile intreprinse in cadrul Aliantei, subliniind importanta alocarii a 2% din PIB cheltuielilor pentru aparare, ca exemplu ce ar trebui urmat si de catre alti aliati", se mai arata in comunicat.
In privinta Brexit, ministrul britanic a spus ca tara sa va ramane "ferm angajata in proiectele europene referitoare la securitatea continentului".
Presedintele Romaniei si Secretarul de Stat pentru... mai mult
Joi, 15 Iunie 2017, ora 21:36
Uniunea Europeana a criticat statele membre pentru ca nu au oferit fondurile necesare eforturilor atenuarii crizei refugiatilor, acesta fiind subiectul principal al summitului programat joi si vineri.
Potrivit Comisiei Europene, doar trei tari dintre cele 28 au promis fonduri de 12 milioane de euro pentru ajutarea statelor africane sa isi protejeze mai bine frontierele. Uniunea Europeana are nevoie de 1,8 miliarde de euro in urmatorii doi ani pentru a face fata crizei refugiatilor.
In plus, Agentia UE pentru protectia frontierelor (Frontex) a cerut aproximativ 1.000 de agenti suplimentari, dar tarile europene au oferit pana in prezent doar 130.
Criza imigrantilor - Juncker, statelor UE: Faptele conteaza, nu promisiunile!
"Cuvintele au nevoie sa fie urmate de fapte", a reprosat ...citeste mai departe despre "Tarile UE, criticate pentru pasivitatea in privinta eforturilor antiimigratie" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 21:57
Un om de afaceri american indragostit de Romania le raspunde criticilor luptei anti-coruptie din Romania.
Dan Lothrop, om de afaceri si fondator al ONG-ului Romania One, dedicat imbunatatirii participarii cetatenilor si guvernarii democratice in Romania, si consultant strategic la Center for European Policy Analysis (CEPA), le raspunde acestor critici intr-un amplu articol publicat pe site-ul CEPA.
Lothrop scrie ca doua publicatii prestigioase, The New York Times si Newsweek, au publicat recent articole ce sugereaza ca lupta anti-coruptie in Romania a mers prea departe.
AFP: Premierul Ponta, cel mai nou "trofeu" al luptei anticoruptie din Romania
Omul de afaceri pune sub semnul intrebarii motivul pentru care cele doua publicatii americane publica articole ce deplang faptul ca o democratie semi-consolidata face eforturi pentru a-si curata Guvernul corupt si precizeaza ca le raspunde din pozitia unei persoane care stie si intelege situatia din Romania.
Cei doi critici ...citeste mai departe despre "Raspunsul unui om de afaceri american pentru criticii luptei impotriva coruptiei in Romania" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 16:36
Ministrul suedez Birgitta Ohlsson sustine ca in Romania nu exista vointa politica pentru rezolvarea situatiei rromilor, subliniind, totodata, ca este nevoie de un sistem comun de monitorizare a situatiei drepturilor omului in tarile UE, care sa includa si sanctiuni.
"Suedia a negociat mai multe luni cu Romania in privinta folosirii fondurilor europene pentru rromi, astfel incat acestia sa nu mai emigreze. Sunt dezamagita de faptul ca guvernul roman nu a dorit sa coopereze la nivel european. Avem nevoie de alti actori pentru aceste negocieri", a precizat ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, intr-un interviu acordat cotidianului austriac Der Standard.
Intrebata de ce a blocat Romania crearea unui "taskforce" (un ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor europene destinate integrarii rromilor - n.red.), Birgitta Ohlsson a spus ca sunt mai multe motive, printre care si mandria.
"Cred ca exista mai multe motive. In Romania lipseste vointa politica. In ...citeste mai departe despre "Ministrul suedez readuce pe tapet problema rromilor din Romania: Trebuie monitorizare UE" pe Ziare.com mai mult
Marti, 22 Aprilie 2014, ora 15:17
China vrea sa detina o pondere mai mare din exporturile la nivel mondial si nu vrea sa isi relaxeze eforturile depuse in acest sens nici in 2010, spune vice-ministrul responsabil cu comertul din China, Zhong Shan, citat de Reuters si preluat de NewsIn.Dupa ce anul acesta China pare sa fi depasit Germania si sa fi devenit cel mai mare exportator din lume, vice-ministrul considera China "un mare exportator", dar inca nu unul puternic, scrie Reuters.
"Exporturile Chinei vor creste in 2010 si nu este nicio indoiala in acest sens", a spus Zhong, fara sa vrea sa faca alte estimari.
In primele 11 luni din acest an exporturile tarii au scazut cu 18,8% fata de perioada similara din 2008, ca urmare a crizei financiare internationale, insa China a castigat teren in fata altor tari ale caror exporturi au scazut si mai mult, sustine Zhong.
Unele state au acuzat China de o politica neoficiala de corelare a yuan-ului la dolar din vara lui 2008, pentru a creste in mod artificial competitivitatea produselor si a incuraja exporturile, insa vice-ministrul comertului sustine ca politica monetara a Chinei va resimti presiuni dar va mentine "stabilitatea de baza".
Cresterea exporturilor este vitala pentru cresterea economica a Chinei, dar si pentru crearea de noi locuri de munca, a mai mentionat Zhong.
In opinia sa, exportul a 30 milioane tricouri aduce mai multe beneficii Chinei decat exportul unui Boeing 747, pentru ca aduce locuri de munca pentru 10.000 persoane.
"Prin 10.000 de persoane... mai mult
Luni, 28 Decembrie 2009, ora 09:14
Propunerile de masuri anticriza convenite de coalitia aflata la guvernare sunt prea vagi, fara cuantificarea eforturilor bugetare si a efectelor fiecarei actiuni, iar impactul asupra economiei ar putea fi relativ redus, apreciaza analistii contactati de MEDIAFAX."Formularea masurilor este prea vaga pentru a permite o evaluare a acestora, insa, la prima vedere, este probabil sa aiba un impact relativ redus in economie pe termen mediu, fiindca, in general, nu sunt orientate catre problemele structurale ale economiei romanesti. De exemplu, nu putem evita la nesfarsit restructurarea aparatului bugetar prin reducere de personal si/sau reducerea salariilor", a declarat Nicolaie Chidesciuc, senior economist ING Bank Romania, precizeaza Mediafax.
La randul sau, economistul sef al BCR, Lucian Anghel, sustine ca este nevoie de o detaliere care sa arate submasurile specifice, in ce interval de timp vor fi implementate, ce efort bugetar implica si ce beneficii aduc, precum si responsabilii pentru implementarea fiecareia in parte."In al doilea rand, orice plan anticriza este extrem de important de implementat foarte repede. Trebuie sa vedem exemplul Germaniei, care, dupa anuntul planului anticriza, a trecut de a doua zi la implementare", a adaugat Anghel.Economistul ING a punctat ca problema principala a actualului Executiv este, avand in vedere deficitul bugetar foarte mare de la sfarsitul anului 2008, lipsa spatiului de manevra privind noi masuri de stimulare fiscala, care ar insemna... mai mult
Marti, 18 August 2009, ora 09:17
Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, la intalnirea cu romanii din Croatia, ca este o eroare sa se ceara mariri de salarii in Romania, care "nu a stat grozav in primele trei luni ale anului", si ca Finantele au imprumutat bani de pe piata sa plateasca la timp salariile si pensiile.
Presedintele Traian Basescu le-a facut romanilor din Croatia o scurta informare cu privire la situatia din tara, aratand ca Guvernul face tot ce este posibil in situatia de criza economica, dar ca este nevoie si ca romanii sa fie solidari cu aceste masuri.
"Nu sunt un pesimist, poate pentru ca sunt mai bine informat, dar in acelasi timp este clar ca in situatie de criza, dincolo de ceea ce poate face Guvernul, esentiala este solidaritatea romanilor cu realitatea. Ca daca nu vrei sa te asezi pe realitate si crezi ca astazi se mai pot cere mariri de salarii, sigur ca este o eroare careia Guvernul nu ii poate raspunde pozitiv. Dar asa e randuiala si trebuie sa le rezolvam pe toate intr-un fel sau altul", a sustinut seful statului.
Basescu s-a declarat optimist ca economia romaneasca isi va relua un curs ascendent inspre toamna. Totodata, Basescu a spus ca este un lucru bun faptul ca s-a micsorat masiv deficitul de cont curent, astfel ca el a ajuns de la peste 12% la 8%.
In continuare, Basescu a mai spus ca masurile de austeritate sunt obligatorii pentru a evita un eventual derapaj.
Seful statului le-a explicat romanilor din Croatia ca Romania a contractat un imprumut de la FMI, dar si de... mai mult
Miercuri, 29 Aprilie 2009, ora 15:34