Rata de renovare a clădirilor din România rămâne foarte redusă, în ciuda necesarului uriaș de creștere a performanței energetice a acestora. În România, 8 din 10 clădiri (77%) au nevoie de renovare energetică, fiind construite înainte de 1980, în absența standardelor de eficiență energetică pentru anveloparea clădirii.
Printre barierele în calea renovării aprofundate se numără informațiile limitate despre stocul de clădiri, lipsa de înțelegere privind consumul de energie și potențialele economii, dar și deficitul de pe piața muncii. Totodată, provocările țin de lipsa stimulentelor pentru renovarea energetică, accesul dificil la produse de finanțare, precum și de mobilizarea redusă a finanțării private.
„Trebuie neapărat ca pe termen lung să intrăm în acea zonă de participare a pieței și a zonei private în investițiile de renovare a clădirilor, altminteri nu avem nicio șansă să ne realizăm țintele de renovare. Aceasta este adevărata provocare pe termen lung și mai avem mult de lucru”, a declarat Radu Dudău, director Energy Policy Group (EPG) și coordonator al proiectului România Eficientă.
„Angajamentul nostru față de eficiența energetică este esențial, pentru că vedem un potențial enorm în ceea ce privește eficiența energetică în clădirile din România. Accentul pe care îl punem este pe școli”, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, sponsorul oficial al proiectului... mai mult
Joi, 16 Decembrie 2021, ora 14:55
Conceptul de eficienta energetica este legat de utilizarea rationala a resurselor de energie, care consta in obtinerea unui produs sau realizarea unui proces, consumand mai putina energie. Practic, vorbim de un consum mai mic de resurse, avand aceleasi beneficii.
Diverse actiuni de eficienta energetica contribuie la utilizarea rationala a energiei, cum ar fi eficienta echipamentelor si a proceselor de reducere a consumului, a programelor educationale care vizeaza incurajarea utilizarii sigure si eficiente a energiei electrice si a proceselor de reutilizare si reciclare.
Printre beneficiile eficientei energetice se numara si cele economice. Intr-adevar, eficienta energetica se traduce prin economii la factura de energie si prin valorificarea la maximum a resurselor de energie pe care le avem la dispozitie.
Pe de alta parte, eficienta energetica aduce si beneficii pentru intreg mediul inconjurator. Prin nevoia de a genera mai putine resurse energetice ca urmare a utilizarii lor mai eficiente, contribuim, de asemenea, la reducerea exploatarii suferite de natura.
Prin urmare, pe scurt, putem spune ca eficienta energetica este sinonima cu o utilizare responsabila si inteligenta a resurselor, bazata pe posibilitatile pe care ni le ofera tehnologia.
Cum se imbunatateste eficienta energetica?
Serviciile de audit energetic sunt un punct cheie in imbunatatirea eficientei energetice si reprezinta primul pas catre strategia globala de gestionare a energiei pentru... mai mult
Vineri, 04 Decembrie 2020, ora 20:26
Peste 6.650 de romani s-au inscris pana in acest moment in cadrul programului "Casa Eficienta Energetic" pentru a intra in posesia primei de de 15.000 de euro in vederea izolarii locuintelor, arata Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor intr-un comunicat dat publicitatii.
In primele patru minute de la startul programului - in data de 15 septembrie - in aplicatia online au fost inscrise 340 de dosare. Pana la ora actuala, 6.657 de romani s-au inscris in prima sesiune a acestui program, iar inscrierile continua pana la atingerea a 150% din bugetul alocat, respectiv 430 de milioane de lei, potrivit site-ului StirileProtv.ro.
"Ne bucuram ca Romania incepe sa-si gandeasca locuintele in cheia eficientei energetice. Vrem ca prin acest program sa reducem consumul de energie din casele romanilor si emisiile de gaze cu efect de sera", mentioneaza ministerul de resort.
Proprietarii de case din intreaga tara pot beneficia de o prima energetica in valoare de maximum 15.000 de euro (aproximativ 70.000 de lei), pentru cresterea cu o clasa energetica a propriilor locuinte.
Prima energetica acopera 60% din valoarea fiecarei investitii si poate fi folosita pentru instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperisului, a peretilor exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilatie, corpuri de iluminat cu LED, senzori de miscare, robineti si conducte noi etc.
Ce trebuie sa contina dosarul
...citeste mai departe despre "Programul... mai mult
Sambata, 19 Septembrie 2020, ora 21:34
Programul "Casa Eficienta Energetic" va deputa astazi, astfel ca, aproape 9.000 de romani pot beneficia de o finantare a cate 15.000 de euro pentru a-si optimiza locuintele din punct de vedere al energiei.
Programul are un buget de 430 de milioane de lei, si a fost creat cu scopul de a reduce consumul de energie din casele romanilor si a emisiilor de gaze cu efect de sera.
Cu alte cuvinte: cresterea eficientei energetice si/sau utilizarea energiei din surse regenerabile in locuintele unifamiliale existente, situate intr-un imbobil-constructie avand regim de inaltime de cel mult trei nivele.
Romanii pot beneficia de o prima energetica in valoare de maximum 15.000 de euro (aproximativ 75.000 de lei), suma pe care Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor o finanteaza prin AFM. Finantarea nerambursabila deconteaza 60% din costul unor astfel de lucrari, dar nu mai mult de suma mentionata, respectiv 15.000 de euro.
"Casa Eficienta Energetic este unul din programele la care tin foarte mult si care va ajuta foarte mult si populatia, si economia, si mediul. Cele mai multe case nu sunt bine izolate. De aceea, pierderile de energie ajung pana la 30% prin peretii exteriori, 25% prin geamuri sau acoperis. Se stie ca, astazi, sectorul cladirilor este unul din cei mai mari consumatori de energie si cea mai mare sursa de gaze cu efect de sera. Programul nostru are o mare componenta de mediu, dar si una economica si sociala: o astfel de investitie duce la reducerea la jumatate a... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2020, ora 11:54
Cladirile inteligente si automatizarea lor au devenit cuvinte din ce in ce mai auzite in domeniul constructiilor. Lumea cauta cele mai noi gadgeturi cool cu care sa-si "activeze inteligent" casele.
Constructorii de case si dezvoltatorii imobiliari incep sa ia in considerare in mod serios adaugarea de functii inteligente pentru locuinte si constructii inteligente la noile lor dezvoltari rezidentiale si comerciale.
Gigantii Amazon, Google si chiar Apple investesc in aceasta industrie de mai multe miliarde de dolari pentru a ne face casele inteligente.
Pe langa factorul WOW, care sunt beneficiile si aplicatiile practice ale tehnologiilor la realizarea caselor inteligente?
Internetul Lucrurilor (Internet of Things - IoT) adus la nivelul gospodariilor populatiei trebuie sa fie viabil din punct de vedere economic. Aceasta inseamna ca aceasta cheltuiala trebuie sa contribuie la economia generala a gospodariei.
Cu alte cuvinte tehnologia IoT trebuie sa devina un centru de profit si nu un centru de costuri pentru bugetul nostru. De exemplu, atunci cand becul fluorescent a fost introdus pe piata pentru prima data, multi oameni au fost socati de costul acestuia.
Abia cand noile becuri fluorescente au ajuns sa consume doar o parte din energia becurilor cu incandescenta conventionale, dar dureaza de cateva ori mai mult, economia acestei noi tehnologii a avut un sens din punct de vedere economic. Aceasta noua tehnologie a contribuit la "centrul de profit" al bugetului... mai mult
Joi, 20 Februarie 2020, ora 10:56
Romania are peste 20% pierderi de energie sau aproximativ 4 miliarde de euro anual, valoare dubla fata de media Uniunii Europene (UE), a declarat, luni, intr-o conferinta de specialitate, Dan Nica, membru al Parlamentului European.
"Mix-ul energetic al Romaniei este un lucru extrem de putin cunoscut la nivelul Uniunii Europene, Parlamentului European, chiar si la nivelul Comisiei Europene. Romania are un mix care este cu totul si cu totul special. Noi avem 42,3% regenerabile, dintre care 28% hidro, 10% eolian si solar, dar avem 24% carbune, 17% nuclear, 14% pe gaz (...) Din pacate, Romania are peste 20% pierderi de energie sau aproximativ 4 miliarde de euro, anual, valoare dubla fata de media Uniunii Europene si cu 50% mai mari decat in 1990. Grija pentru regiunile care produc carbune este un element vital pentru noi. Avem nevoie de expertiza si experienta Comisiei in a gasi surse de finantare pentru a sprijini aceste regiuni", a spus Nica.
Potrivit europarlamentarului, tinta de eficienta energetica stabilita la nivelul Uniunii Europene prin intermediul noului pachet "Energie curata pentru toti" este de 32,5%.
"Despre Pachetul 'Energie curata pentru toti' pot sa va spun ca s-au incheiat negocierile si pot sa va spun, in premiera, cateva dintre deciziile care au fost luate, decizii care prezinta o mare provocare si pentru Guvernul Romaniei, si pentru colegii mei din Parlamentul national. Astfel, 32,5% este tinta de eficienta energetica a gazelor stabilita impreuna... mai mult
Luni, 02 Iulie 2018, ora 16:55
Pierderile din sistemul energetic national au ajuns la 40% si sunt pe consumatorul final, in timp ce Sistemul de Alimentare Centralizata cu Energie Termica (SACET) are nevoie de investitii de aproximativ un miliard de euro pentru a fi competitiv, conform datelor prezentate, joi, in cadrul dezbaterilor din Comisia pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, de catre Emil Calota, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).
"Potrivit ultimei evaluari nationale facuta pe eficienta energetica, 40% din consumul final de energie din Romania apartine consumului rezidential. Pierderile sunt in aceeasi proportie, de 40%, si sunt pe consumatorul final. Pe zona de SACET-uri, pierderile inseamna 70% din acest 40%, iar evaluarea care a fost facuta la acel moment arata ca necesitatea de investitii in SACET-urile din Romania, pentru cele 33 de orase aflate inca in sistemul centralizat, insemnau 4,25 de miliarde de lei, ceea ce reprezinta aproximativ un miliard de euro", a afirmat Calota.
Acesta a adaugat ca, in exercitiul financiar 2014-2020, fondul alocat pentru domeniul eficientei energetice se ridica la 238 milioane de euro.
"Datele pe care le-am primit de la Organismul Intermediar de Energie (OIE) ne spun ca, pentru exercitiul financiar 2014-2020, fondul pentru eficienta energetica inseamna 238 de milioane de euro. Vom vedea ce putem face, iar in acest sens Ministerul de Finante joaca si va juca un rol-cheie in gasirea modalitatilor de... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2013, ora 15:44
Romania este in urma altor state europene la aplicarea masurilor de eficienta energetica, situandu-se pe locul 3 in randul statelor europene care folosesc mai multe resurse energetice, apreciaza Consiliului Investitorilor Straini (FIC).
"Conform unui studiu elaborat de grupul de lucru pe energie al Consiliului Investitorilor Straini (FIC), Romania ocupa locul 3 in randul celor mai intensive state din punct de vedere energetic din Uniunea Europeana. Cu alte cuvinte, aici se folosesc mai multe resurse energetice pentru generarea PIB decat in majoritatea celorlalte tari", se arata intr-un comunicat al FIC, citat de Mediafax.
Sfaturile date de reprezentantii Investitorilor straini vizeaza modul de alocare a fondurilor europene si continuarea investitiilor in eficienta energetica.
"Romania trebuie sa-si stabileasca o serie de obiective realiste pentru eficienta energetica si sa aplice politici echilibrate si eficiente de cost pentru a evita distorsionarea pietei. Trebuie sa stimuleze in continuare investitiile in eficienta energetica si in tehnologiile nepoluante pentru a-si reduce dependenta de combustibilii fosili cu atat mai mult cu cat este posibil ca in viitor preturile acestora sa creasca. Fondurile europene pot fi mai bine utilizate pentru a incuraja investitiile in acest domeniu mai ales ca aceste fonduri sunt cea mai consistenta si mai putin costisitoare sursa de finantare disponibila in momentul de fata pentru Romania", mentioneaza sursa citata.
Pentru a... mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 17:18
Romania isi poate reduce cu pana la 11,7 milioane tone echivalent petrol (tep) consumul energetic pana in 2025, daca va introduce masuri vizand eficienta energetica, a declarat joi, in cadrul conferintei de lansare a Asociatiei Romane pentru Promovarea Eficientei Energetice (ARPEE), Gilles Humbert, presedintele noii entitati din domeniul energetic, citand un studiu realizat recent de asociatie.
"Eficienta energetica in toate sectoarele economiei Romaniei este departe de standardele europene. Consumam de 2,5 ori mai multa energie pe unitatea de Produs Intern Brut (PIB) decat media Uniunii Europene. Chiar daca, in ultimii ani, consumul energetic s-a redus, acest lucru nu s-a datorat imbunatatirii eficientei energetice, ci efectelor crizei economice, care a afectat producatorii industriali", a afirmat Gilles Humbert.
Potrivit studiului citat, Romania poate sustine o crestere a PIB de 4-6%, respectiv intre 5 si 7 miliarde de euro, fara consum suplimentar de energie, prin valorificarea potentialului de imbunatatire a eficientei energetice in intervalul 2010-2020. Acest rezultat ar permite intarirea securitatii energetice a tarii si ar reduce impactul social al costurilor energetice pentru consumatori, imbunatatind totodata competitivitatea companiilor romanesti.
Prezent la conferinta, Bogdan Belciu, partener, Servicii de Consultanta pentru Management, PwC Romania, a subliniat faptul ca Romania are in prezent preturi energetice sub media Uniunii Europene, insa se... mai mult
Joi, 14 Martie 2013, ora 13:31