Conceptul de eficienta energetica este legat de utilizarea rationala a resurselor de energie, care consta in obtinerea unui produs sau realizarea unui proces, consumand mai putina energie. Practic, vorbim de un consum mai mic de resurse, avand aceleasi beneficii.
Diverse actiuni de eficienta energetica contribuie la utilizarea rationala a energiei, cum ar fi eficienta echipamentelor si a proceselor de reducere a consumului, a programelor educationale care vizeaza incurajarea utilizarii sigure si eficiente a energiei electrice si a proceselor de reutilizare si reciclare.
Printre beneficiile eficientei energetice se numara si cele economice. Intr-adevar, eficienta energetica se traduce prin economii la factura de energie si prin valorificarea la maximum a resurselor de energie pe care le avem la dispozitie.
Pe de alta parte, eficienta energetica aduce si beneficii pentru intreg mediul inconjurator. Prin nevoia de a genera mai putine resurse energetice ca urmare a utilizarii lor mai eficiente, contribuim, de asemenea, la reducerea exploatarii suferite de natura.
Prin urmare, pe scurt, putem spune ca eficienta energetica este sinonima cu o utilizare responsabila si inteligenta a resurselor, bazata pe posibilitatile pe care ni le ofera tehnologia.
Cum se imbunatateste eficienta energetica?
Serviciile de audit energetic sunt un punct cheie in imbunatatirea eficientei energetice si reprezinta primul pas catre strategia globala de gestionare a energiei pentru... mai mult
Vineri, 04 Decembrie 2020, ora 20:26
Peste 6.650 de romani s-au inscris pana in acest moment in cadrul programului "Casa Eficienta Energetic" pentru a intra in posesia primei de de 15.000 de euro in vederea izolarii locuintelor, arata Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor intr-un comunicat dat publicitatii.
In primele patru minute de la startul programului - in data de 15 septembrie - in aplicatia online au fost inscrise 340 de dosare. Pana la ora actuala, 6.657 de romani s-au inscris in prima sesiune a acestui program, iar inscrierile continua pana la atingerea a 150% din bugetul alocat, respectiv 430 de milioane de lei, potrivit site-ului StirileProtv.ro.
"Ne bucuram ca Romania incepe sa-si gandeasca locuintele in cheia eficientei energetice. Vrem ca prin acest program sa reducem consumul de energie din casele romanilor si emisiile de gaze cu efect de sera", mentioneaza ministerul de resort.
Proprietarii de case din intreaga tara pot beneficia de o prima energetica in valoare de maximum 15.000 de euro (aproximativ 70.000 de lei), pentru cresterea cu o clasa energetica a propriilor locuinte.
Prima energetica acopera 60% din valoarea fiecarei investitii si poate fi folosita pentru instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperisului, a peretilor exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilatie, corpuri de iluminat cu LED, senzori de miscare, robineti si conducte noi etc.
Ce trebuie sa contina dosarul
...citeste mai departe despre "Programul... mai mult
Sambata, 19 Septembrie 2020, ora 21:34
Programul "Casa Eficienta Energetic" va deputa astazi, astfel ca, aproape 9.000 de romani pot beneficia de o finantare a cate 15.000 de euro pentru a-si optimiza locuintele din punct de vedere al energiei.
Programul are un buget de 430 de milioane de lei, si a fost creat cu scopul de a reduce consumul de energie din casele romanilor si a emisiilor de gaze cu efect de sera.
Cu alte cuvinte: cresterea eficientei energetice si/sau utilizarea energiei din surse regenerabile in locuintele unifamiliale existente, situate intr-un imbobil-constructie avand regim de inaltime de cel mult trei nivele.
Romanii pot beneficia de o prima energetica in valoare de maximum 15.000 de euro (aproximativ 75.000 de lei), suma pe care Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor o finanteaza prin AFM. Finantarea nerambursabila deconteaza 60% din costul unor astfel de lucrari, dar nu mai mult de suma mentionata, respectiv 15.000 de euro.
"Casa Eficienta Energetic este unul din programele la care tin foarte mult si care va ajuta foarte mult si populatia, si economia, si mediul. Cele mai multe case nu sunt bine izolate. De aceea, pierderile de energie ajung pana la 30% prin peretii exteriori, 25% prin geamuri sau acoperis. Se stie ca, astazi, sectorul cladirilor este unul din cei mai mari consumatori de energie si cea mai mare sursa de gaze cu efect de sera. Programul nostru are o mare componenta de mediu, dar si una economica si sociala: o astfel de investitie duce la reducerea la jumatate a... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2020, ora 11:54
Cladirile inteligente si automatizarea lor au devenit cuvinte din ce in ce mai auzite in domeniul constructiilor. Lumea cauta cele mai noi gadgeturi cool cu care sa-si "activeze inteligent" casele.
Constructorii de case si dezvoltatorii imobiliari incep sa ia in considerare in mod serios adaugarea de functii inteligente pentru locuinte si constructii inteligente la noile lor dezvoltari rezidentiale si comerciale.
Gigantii Amazon, Google si chiar Apple investesc in aceasta industrie de mai multe miliarde de dolari pentru a ne face casele inteligente.
Pe langa factorul WOW, care sunt beneficiile si aplicatiile practice ale tehnologiilor la realizarea caselor inteligente?
Internetul Lucrurilor (Internet of Things - IoT) adus la nivelul gospodariilor populatiei trebuie sa fie viabil din punct de vedere economic. Aceasta inseamna ca aceasta cheltuiala trebuie sa contribuie la economia generala a gospodariei.
Cu alte cuvinte tehnologia IoT trebuie sa devina un centru de profit si nu un centru de costuri pentru bugetul nostru. De exemplu, atunci cand becul fluorescent a fost introdus pe piata pentru prima data, multi oameni au fost socati de costul acestuia.
Abia cand noile becuri fluorescente au ajuns sa consume doar o parte din energia becurilor cu incandescenta conventionale, dar dureaza de cateva ori mai mult, economia acestei noi tehnologii a avut un sens din punct de vedere economic. Aceasta noua tehnologie a contribuit la "centrul de profit" al bugetului... mai mult
Joi, 20 Februarie 2020, ora 10:56
Oportunitatile si provocarile implementarii de programe de eficienta energetica ca parte integranta a urmatoarei etape in strategia energetica a Romaniei vor fi punctul central al dezbaterilor din cadrul Forumului Roman de Eficienta Energetica 2014 organizat de catre Asociatia Romana pentru Promovarea Eficientei Energetice (ARPEE) si GOVNET Conferences.
Odata cu adoptarea legii 121/2014 care transpune in legislatia romaneasca Directiva UE/27/2012 a Parlamentului European, Romania trebuie sa-si actualizeze Planul National de Actiune in Domeniul Eficientei Energetice si sa se alinieze la strategia comunitara de eficientizare energetica.
Astfel, reprezentanti ai ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei), Departamentul pentru Energie sau Comisia pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor vor prezenta cele mai noi informatii menite sa faciliteze adoptarea de programe de eficienta energetica in conformitate cu ultimele prevederi.
Discutiile vor fi structurate pe trei paliere de activitate: sectorul industrial, cogenerarea si cladirile oferind solutii si oportunitati atat tehnice, cat si din punctul de vedere al finantarii pentru cresterea eficientei energetice.
In acelasi timp, dezbaterile vor urmari noile directii in piata de energie si in dezvoltarea serviciilor energetice, conferinta coordonata de ARPEE in parteneriat cu GOVNET Conferences oferind o platforma interactiva de discutii intre companiile din sectorul privat si delegati... mai mult
Joi, 02 Octombrie 2014, ora 12:08
Eticheta energetica europeana este creata pentru a furniza cumparatorilor informatii precise, comparabile si usor de recunoscut, cu privire la consumul de energie, performanta si alte caracteristici esentiale ale electrocasnicelor.
Aceste informatii permit consumatorilor sa identifice cat este de eficient energetic un produs si sa evalueze potentialele reduceri de costuri cu energia.
Incepand cu 1995, eticheta i-a ajutat pe consumatori sa aleaga echipamentele tinand cont si de informatiile privind consumul de energie.
Legislatia europeana este compusa dintr-o Directiva cadru, care stabileste principiile si obligatiile generale cu privire la eticheta energetica. Directiva cadru este insotita de o serie de regulamente delegate, care asigura informatia specifica fiecarei categorii de produse.
Ce amenda risti daca-ti lasi televizorul pe strada si ce spune legea
Succesul schemei de etichetare a determinat Uniunea Europeana sa introduca, in 2003, doua clase noi pentru ...citeste mai departe despre "Patrula de reciclare: Ce este eticheta de eficienta energetica, cum o citim si la ce foloseste?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 31 Iulie 2014, ora 08:30
Romania consuma de 2,5 ori mai mult energie pe unitatea de Produs Intern Brut (PIB) fata de media UE si ar putea economisi pe termen lung intre 5 si 7 miliarde euro, daca ar aplica masuri de eficienta energetica, ceea ce ar echivala cu o crestere de 4-6% a PIB, fara un consum suplimentar de energie.
"Pierderile energetice in sectorul industrial ating 30-35% din energia consumata, in timp ce la cladiri se constata pierderi energetice de circa 40-50% din energia consumata", se arata intr-un comunicat al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti si al Asociatiei Romane pentru Promovarea Eficientei Energetice (ARPEE).
ARPEE are ca membri fondatori companiile BB, Alstom, Dalkia, EnergoBit, Elcomex, GDF SUEZ Energy Romania, Lafarge, OMV Petrom si PricewaterhouseCoopers.
Potrivit presedintelui ARPEE, Gilles Humbert, eficienta energetica este o "prioritate fundamentala in Romania".
Comisia Europeana a anuntat, in luna octombrie a anului trecut, ca a lansat procedura de infringement impotriva Romaniei si Cehiei pentru ca nu au furnizat informatii cu privire la implementarea unei directive referitoare la eficienta energetica a cladirilor.
Directiva 2010/31/EU precizeaza ca statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa instituie si sa aplice cerinte minime privind performanta energetica a cladirilor si sa se asigure ca este realizata certificarea performantei energetice a cladirilor. Totodata, documentul prevede realizarea unor inspectii periodice ale... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 16:51
Comisia Europeana (CE) a trimis avize motivate Romaniei si Cehiei prin care le cere celor doua state membre sa notifice toate masurile de transpunere a directivei privind eficienta energetica a cladirilor pentru care aveau termen pana la 9 iulie 2012, informeaza un comunicat al CE dat publicitatii joi la Bruxelles. Alte 20 de state UE au primit deja avize motivate in acest dosar de netranspunere.
Daca statele membre in cauza nu isi indeplinesc obligatia legala in termen de doua luni, CE ar putea lua decizia de a sesiza Curtea de Justitie. In temeiul directivei UE din 2010, statele membre trebuie sa instituie si sa aplice cerinte minime privind performanta energetica a cladirilor, sa se asigure ca este realizata certificarea performantei energetice a cladirilor si sa solicite inspectia periodica a sistemelor de incalzire si de aer conditionat.
De asemenea, directiva solicita statelor membre sa se asigure ca, incepand din 2021, toate cladirile noi vor fi asa-numite "cladiri cu consum de energie aproape zero".
In septembrie 2012, CE a initiat proceduri de infringement impotriva a 24 de state membre - respectiv toate statele membre UE mai putin Danemarca, Irlanda si Suedia - care nu ii notificasera masurile nationale de transpunere a directivei in legislatia nationala.
Au fost trimise deja avize motivate Italiei, Greciei, Portugaliei si Bulgariei in ianuarie 2013, Spaniei si Sloveniei in aprilie, Belgiei, Germaniei, Finlandei, Frantei, Letoniei, Poloniei si... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 14:16
Antreprenorii care vor sa-si eficientizeze productivitatea prin economii la energie au alternative la proiectele cu fonduri europene. Companiile pot obtine finantare de la BERD cu granturi de pana la 15% din suma imprumutata.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare deruleaza doua programe de finantare in Romania, dedicate companiilor care vor sa puna in aplicare proiecte de crestere a eficientei energetice si solutii de producere a energiei regenerabile.
Eficienta energetica pentru orice companie
Facilitatea de Finantare pentru Eficienta Energetica (EEFF) este un program care se deruleaza in perioada 2012-2014, oferind companiilor private de orice dimensiune, imprumuturi de maximum 2,5 milioane de euro, pentru investitii in eficientizare energetica.
Spre deosebire de solutia de finantare prin fonduri europene, sumele acordate prin acest program trebuie rambursate ca orice imprumut bancar. Totusi, la finalul proiectului, beneficiarii primesc un grant (o suma nerambursabila) de 15% din valoarea imprumutului.
Fondurile alocate acestui program au fost de 80 de milioane de euro si se acorda prin intermediul a sase banci: BCR, BRD, CEC Bank, Banca Transilvania, OTP Bank si Raiffeisen Bank. Perioada de rambursare si dobanzile sunt variabile, in functie de politica fiecarei banci in parte.
In schimb, potentialii beneficiari dispun de asistenta tehnica gratuita, asigurata de un Consultant de Proiect din partea Tractebel Engineering si un Consultant de... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2013, ora 08:15