Conceptul de eficienta energetica este legat de utilizarea rationala a resurselor de energie, care consta in obtinerea unui produs sau realizarea unui proces, consumand mai putina energie. Practic, vorbim de un consum mai mic de resurse, avand aceleasi beneficii.
Diverse actiuni de eficienta energetica contribuie la utilizarea rationala a energiei, cum ar fi eficienta echipamentelor si a proceselor de reducere a consumului, a programelor educationale care vizeaza incurajarea utilizarii sigure si eficiente a energiei electrice si a proceselor de reutilizare si reciclare.
Printre beneficiile eficientei energetice se numara si cele economice. Intr-adevar, eficienta energetica se traduce prin economii la factura de energie si prin valorificarea la maximum a resurselor de energie pe care le avem la dispozitie.
Pe de alta parte, eficienta energetica aduce si beneficii pentru intreg mediul inconjurator. Prin nevoia de a genera mai putine resurse energetice ca urmare a utilizarii lor mai eficiente, contribuim, de asemenea, la reducerea exploatarii suferite de natura.
Prin urmare, pe scurt, putem spune ca eficienta energetica este sinonima cu o utilizare responsabila si inteligenta a resurselor, bazata pe posibilitatile pe care ni le ofera tehnologia.
Cum se imbunatateste eficienta energetica?
Serviciile de audit energetic sunt un punct cheie in imbunatatirea eficientei energetice si reprezinta primul pas catre strategia globala de gestionare a energiei pentru... mai mult
Vineri, 04 Decembrie 2020, ora 20:26
Peste 6.650 de romani s-au inscris pana in acest moment in cadrul programului "Casa Eficienta Energetic" pentru a intra in posesia primei de de 15.000 de euro in vederea izolarii locuintelor, arata Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor intr-un comunicat dat publicitatii.
In primele patru minute de la startul programului - in data de 15 septembrie - in aplicatia online au fost inscrise 340 de dosare. Pana la ora actuala, 6.657 de romani s-au inscris in prima sesiune a acestui program, iar inscrierile continua pana la atingerea a 150% din bugetul alocat, respectiv 430 de milioane de lei, potrivit site-ului StirileProtv.ro.
"Ne bucuram ca Romania incepe sa-si gandeasca locuintele in cheia eficientei energetice. Vrem ca prin acest program sa reducem consumul de energie din casele romanilor si emisiile de gaze cu efect de sera", mentioneaza ministerul de resort.
Proprietarii de case din intreaga tara pot beneficia de o prima energetica in valoare de maximum 15.000 de euro (aproximativ 70.000 de lei), pentru cresterea cu o clasa energetica a propriilor locuinte.
Prima energetica acopera 60% din valoarea fiecarei investitii si poate fi folosita pentru instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperisului, a peretilor exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilatie, corpuri de iluminat cu LED, senzori de miscare, robineti si conducte noi etc.
Ce trebuie sa contina dosarul
...citeste mai departe despre "Programul... mai mult
Sambata, 19 Septembrie 2020, ora 21:34
Programul "Casa Eficienta Energetic" va deputa astazi, astfel ca, aproape 9.000 de romani pot beneficia de o finantare a cate 15.000 de euro pentru a-si optimiza locuintele din punct de vedere al energiei.
Programul are un buget de 430 de milioane de lei, si a fost creat cu scopul de a reduce consumul de energie din casele romanilor si a emisiilor de gaze cu efect de sera.
Cu alte cuvinte: cresterea eficientei energetice si/sau utilizarea energiei din surse regenerabile in locuintele unifamiliale existente, situate intr-un imbobil-constructie avand regim de inaltime de cel mult trei nivele.
Romanii pot beneficia de o prima energetica in valoare de maximum 15.000 de euro (aproximativ 75.000 de lei), suma pe care Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor o finanteaza prin AFM. Finantarea nerambursabila deconteaza 60% din costul unor astfel de lucrari, dar nu mai mult de suma mentionata, respectiv 15.000 de euro.
"Casa Eficienta Energetic este unul din programele la care tin foarte mult si care va ajuta foarte mult si populatia, si economia, si mediul. Cele mai multe case nu sunt bine izolate. De aceea, pierderile de energie ajung pana la 30% prin peretii exteriori, 25% prin geamuri sau acoperis. Se stie ca, astazi, sectorul cladirilor este unul din cei mai mari consumatori de energie si cea mai mare sursa de gaze cu efect de sera. Programul nostru are o mare componenta de mediu, dar si una economica si sociala: o astfel de investitie duce la reducerea la jumatate a... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2020, ora 11:54
Cladirile inteligente si automatizarea lor au devenit cuvinte din ce in ce mai auzite in domeniul constructiilor. Lumea cauta cele mai noi gadgeturi cool cu care sa-si "activeze inteligent" casele.
Constructorii de case si dezvoltatorii imobiliari incep sa ia in considerare in mod serios adaugarea de functii inteligente pentru locuinte si constructii inteligente la noile lor dezvoltari rezidentiale si comerciale.
Gigantii Amazon, Google si chiar Apple investesc in aceasta industrie de mai multe miliarde de dolari pentru a ne face casele inteligente.
Pe langa factorul WOW, care sunt beneficiile si aplicatiile practice ale tehnologiilor la realizarea caselor inteligente?
Internetul Lucrurilor (Internet of Things - IoT) adus la nivelul gospodariilor populatiei trebuie sa fie viabil din punct de vedere economic. Aceasta inseamna ca aceasta cheltuiala trebuie sa contribuie la economia generala a gospodariei.
Cu alte cuvinte tehnologia IoT trebuie sa devina un centru de profit si nu un centru de costuri pentru bugetul nostru. De exemplu, atunci cand becul fluorescent a fost introdus pe piata pentru prima data, multi oameni au fost socati de costul acestuia.
Abia cand noile becuri fluorescente au ajuns sa consume doar o parte din energia becurilor cu incandescenta conventionale, dar dureaza de cateva ori mai mult, economia acestei noi tehnologii a avut un sens din punct de vedere economic. Aceasta noua tehnologie a contribuit la "centrul de profit" al bugetului... mai mult
Joi, 20 Februarie 2020, ora 10:56
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat marti seara, la Digi 24, ca surplusul de forta de munca din administratie este de aproximativ 150.000 de angajati si ca reducerea personalului din minister se va face numai dupa o analiza riguroasa, "nici cu razbunare si nici cu dorinta de a demonstra ceva, ci doar de a eficientiza".
"Aici erau si cifrele pe care le avem (150.000 de angajati n.r.). Nu este vorba daca sa fie inlocuiti total, partial, asa fara nicio analiza. Constatarea mea, la Ministerul Muncii cel putin, si sunt in plina evaluare in minister, urmand ca in foarte scurta vreme sa le finalizez si pe cele de la Casele Nationale de Pensii, cu ANOFM (Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca n.r), AJOFM, Inspectia Muncii, cu ITM-urile (Inspectoratele Teritoriale de Munca n.r), respectiv ANPIS (Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala n.r), dar am avansat putin cu situatia de la Ministerul Muncii, impresia mea este ca muncim mult, ne agitam mult si nu avem eficienta. (...) O concluzie la care am ajuns este ca sunt activitati intense in unele dintre compartimentele serviciilor din minister, problema este ca nu avem eficienta, pe de o parte, si ca nu stim sa normam munca de asa maniera incat sa ajungem la rezultat si atunci da, probabil tot timpul vor fi justificari ca e nevoie de oameni mai multi, ca sunt necesari angajati in plus. Fiecare manager, fiecare conducator de institutie ar trebui sa stie foarte bine potentialul oamenilor, sa gaseasca... mai mult
Miercuri, 08 Ianuarie 2020, ora 11:29
In general, investitiile sunt realizate pentru unul dintre urmatoarele scopuri: cresterea veniturilor obtinute (prin extinderea capacitatii de productie, diversificarea produselor, achizitia unor companii noi) sau cresterea profiturilor (prin retehnologizare, eficientizarea proceselor).
O combinatie perfecta consta in cresterea veniturilor insotita si de o imbunatatire a marjei de profitabilitate. Ciclul se inchide atunci profitul respectiv se incaseaza (dar, despre aceasta, voi discuta intr-un articol viitor).
Pana aici, totul este simplu si logic: trebuie sa crestem profitabil, nu? Totusi, o intrebare la care multi antreprenori nu stiu sa raspunda este: care este profitul suplimentar minim necesar (efectul) pentru a acoperi costul de finantare al investitiei (efortul)?
In prezentul articol ofer un raspuns la aceasta intrebare, si demonstrez ca mediul de afaceri local a esuat, in medie, sa genereze investitii eficiente in ultimii zece ani!
Pentru a putea raspunde la aceasta intrebare, orice antreprenor trebuie sa fie constient de urmatoarele trei aspecte importante pentru orice investitie:
Valoarea investitiei initiale (eng. NINV - Net Initial Investment) - atentie: aceasta nu reprezinta doar pretul de achizitie al echipamentului nou. Suplimentar, mai trebuie considerat surplusul de stocuri si creante comerciale care depaseste soldul furnizorilor.
Am intalnit antreprenori care erau siguri ca furnizorii vor majora limita de credit suficient pentru a... mai mult
Luni, 02 Aprilie 2018, ora 10:47
Ai un business online ori offline sau te gandesti sa iti deschizi unul si duci lipsa de idei pentru promovarea cat mai eficienta a acestuia, pentru a obtine cat mai multi clienti? Nu trebuie sa platesti un specialist pentru asta. Poti afla tot ce trebuie sa stii despre targetare si campanii eficiente, gratuit, direct de la cei mai buni.
O noua editie a conferintei "Targetare si campanii eficiente", cea de-a 3-a, organizata de PR2.Advertising.ro, iti vine in ajutor si iti ofera cela mai bune ponturi pentru realizarea unei campanii eficiente. Afli cum poti obtine cat mai multe conversii si numerosi clienti, cum sa targetezi audientele, dar si cum sa concepi cel mai eficient mesaj, pentru a obtine cele mai bune rezultate in campaniile tale.
Conferinta "Targetare si campanii eficiente" face parte dintr-o serie de evenimente, pe care PR2Avertising.ro le organizeaza, pentru a pune in legatura directa specialisti si reprezentanti ai unor campanii de top cu persoane interesate de tot ceea ce inseamna PR, advertising, marketing sau promovare online si offline.
Asadar, nu rata intalnirea din 2017. In cadrul conferintei "Targetare si campanii eficiente" vei intalni invitati cu experienta in mediul online sau offline, care iti vor dezvalui secretele unui business de succes si regulile de baza in targetarea si eficentizarea anumitor campanii.
Ai inca dubii daca sa participi sau nu la aceasta conferinta si nu stii cum te poate ajuta?
Iata ce motive ai, pentru a nu rata... mai mult
Vineri, 29 Septembrie 2017, ora 15:20
Cea de-a patra editie Fleet Management Conference, cel mai important eveniment dedicat gestionarii eficiente a flotelor auto, va avea loc pe 17 noiembrie 2015, la World Trade Center, Hotel Pullman, Bucuresti.
Evenimentul va oferi solutii pentru optimizarea performantei flotelor, provocarile remarketing-ului auto, dar si importanta unui management adecvat al flotei in cadrul strategiei companiei, fiind dezbatute provocarile si oportunitatile actuale care pot oferi plus valoare si pot fi implementate in activitatea participantilor.
Fleet Management Conference este structurat in doua sesiuni de conferinte, un networking lunch si seminarii desfasurate in paralel, iar invitat special este Saskia Harreman - (Managing Consultant, LeasePlan International). Coordonand o gama larga de proiecte de consultanta pe teme strategice, aceasta va dezbate modul in care standardele globale reduc costurile managementului flotelor auto si cum pot fi implementate in activitatea companiei.
Conferintele si seminariile vor atinge, de asemenea, subiecte precum: noile solutii tehnologice pentru managementul flotelor, problemele pietei auto second hand, strategiile de mentenanta preventiva pentru flotele LCV si modalitatile de asigurare si finantare pentru acestea.
Detalii complete despre eveniment si inscriere sunt disponibile pe site-ul dedicat: www.fleetconference.ro. mai mult
Vineri, 06 Noiembrie 2015, ora 13:23
Pentru multi ani, soferii au ales sa-si cumpere masini diesel datorita consumului mai scazut.
Dupa izbucnirea scandalului de la Volkswagen, multi dintre ei se simt pacaliti si se intreaba daca au facut alegerea corecta, noteaza The Mirror.
Se asteapta ca vanzarile acestor masini sa scada considerabil, mai ales ca se intrevad si taxe importante ce ar putea fi impuse vehiculelor cu motoare diesel.
Tocmai de aceea, pentru a oferi o alternativa, jurnalistii britanici au realizat topul celor mai eficiente masini mici pe benzina.
Iata topul:
1. Suzuki Celerio 1.0 Dualjet ...citeste mai departe despre "Uitati de diesel! Iata topul celor mai eficiente masini pe benzina, cu un consum uimitor de mic" pe Ziare.com mai mult
Luni, 05 Octombrie 2015, ora 23:27