Controversele legate de WhatsApp si Facebook, au propulsat Telegram pe primul loc al aplicatiilor, dupa numarul de instalari.
De pe locul 9 in decembrie, controversa de amploare privind procesarea datelor personale ale utilizatorilor WhatsApp a propulsat Telegram pe primul loc in topul global al aplicatiilor, realizat de Sensor Tower pentru luna ianuarie.
Telegram a fost instalata de 63 de milioane de ori in luna ianuarie, ceea ce reprezinta o crestere de 3,8 ori fata de prima luna a anului trecut, devansand liderul de pana acum al clasamentului, TikTok (si, automat, WhatsApp).
India este tara in care Telegram a crescut cel mai mult, aceasta aducand 24% din numarul descarcarilor pe luna ianuarie.
Pe acelasi val a urcat si Signal care a ajuns pe locul 3 la nivel global, desi pana acum nu a fost deloc prezenta in top 10.
Cele doua aplicatii sunt mai populare in Google Play, unde ocupa primele doua locuri, decat in App Store, unde Telegram este pe locul 4, iar Signal pe 10. Per ansamblu, insa, cele doua ocupa locurile 1 si 3.
In consecinta, Facebook, WhatsApp si Instagram au pierdut cate doua pozitii in clasament. WhatsApp a cazut de pe locul 3, pe locul 5 in topul comun al celor doua platforme mobile majore.
WhatsApp risca o amenda de 50 de milioane de euro
Aplicatia WhatsApp, detinuta de gigantul Facebook, ar putea fi amendata cu pana la 50 de milioane de euro pentru incalcarea regulilor Uniunii Europene privind protectia datelor personale, potrivit... mai mult
Luni, 08 Februarie 2021, ora 08:19
Cea mai inalta jurisdictie germana a ordonat marti Facebook sa inceteze colectarea automata si fara acord specific a datelor utilizatorilor aplicatiilor sale precum Whatsapp sau Instagram, transmit AFP si dpa.
'Nu exista nicio indoiala cu privire la pozitia dominanta a Facebook pe piata retelelor sociale, si nici asupra utilizarii acestei pozitii dominante', a argumentat Curtea Federala de Justitie in decizia sa.
Acesta confirma o hotarare emisa impotriva Facebook in 2019 de autoritatea nationala in domeniul concurentei.
Gigantul american a depus ulterior recurs contra Oficiului german anti-cartel in fata unui tribunal care i-a dat castig de cauza.
Verdictul celei mai inalte jurisdictii infirma decizia tribunalului si aplica o infrangere grupului american.
Cazul se va intoarce acum la Inalta Curte regionala din Dusseldorf pentru o decizie finala.
'Facebook nu autorizeaza posibilitatea de alegere', a justificat presedintele Curtii Federale, Peter Meier-Beck.
Decizia acesteia se aplica cu efect imediat pentru Facebook, care trebuie sa-si revizuiasca clauzele contractuale.
Justitia germana reproseaza Facebook ca abuzeaza de pozitia sa dominanta, impunandu-le clauze contractuale abuzive utilizatorilor diferitelor sale platforme.
Autoritatile germane impun Facebook sa solicite 'acordul explicit' asupra anumitor clauze din partea celor in jur de 30 milioane de utilizatori din tara. ...citeste mai departe despre "Germania interzice colectarea automata a... mai mult
Marti, 23 Iunie 2020, ora 21:34
Efectele economice ale coronavirusului ar putea sa fie minime, daca autoritatile iau masuri rapide in acest sens, a scris joi, pe Facebook, Florin Citu, ministrul interimar al Finantelor si premier desemnat, care a subliniat ca este vorba despre parerea sa personala.
"Politica fiscala "to the rescue"! (opinie personala!!!) Cum ar trebui sa raspunda politicile economice, fiscala si monetara, socului economic rezultat de pe urma epidemiei COVID-19? Raspunsul este direct legat de canalul prin care se transmite acest soc in economie. Este un soc care se transmite pe partea ofertei sau un soc care se transmite pe partea cererii? Ambele?", a aratat Citu.
El a analizat pe rand ambii indicatori.
"Daca impactul este transferat in economie pe partea ofertei, asta inseamna o reducere a productiei. Oamenii stau acasa si productia se opreste. Am vazut acest efect in China unde in primul trimestru datele arata recesiune. Productia scazuta inseamna in scurt timp preturi mai mari si tot pe termen scurt inflatie", a sustinut el.
Pe de alta parte, daca impactul este transferat in economie pe partea cererii atunci vedem pe termen scurt o reducere a cererii, oamenii nu mai ies din casa si nu mai consuma bunuri si servici (dupa ce au acumulat provizii). Asta inseamna pe termen scurt o reducere a preturilor, o crestere a stocurilor si in final reducerea productiei, a scris Citu pe reteaua de socializare.
O prima concluzie a economistului este ca, in ambele cazuri, productia... mai mult
Joi, 05 Martie 2020, ora 11:18
Daca ar fi existat in 1930, Facebook i-ar fi oferit lui Hitler o platforma pentru disiminarea credintelor sale antisemite, a declarat actorul britanic de comedie Sacha Baron Cohen cu ocazia unui discurs sustinut in New York.
Actorul cunoscut pentru interpretarea personajului de satira Ali G a criticat si companiile Google, Twitter si YouTube pentru ca promoveaza "absurditati", afectand miliarde de oameni, relateaza BBC.
"Daca ii platesti, cei de la Facebook vor afisa orice reclama 'politica' vrei, chiar daca este o minciuna. Si chiar te vor ajuta sa ajustezi aceste minciuni in functie de utilizatori, pentru un efect maxim. Dupa aceasta logica sucita, daca Facebook exista in 1930, l-ar fi lasat pe Hitler sa posteze reclame de 30 de secunde pentru 'solutia' sa la 'problema evreiasca'", a spus Cohen.
Comediantul a adaugat ca este timpul "pentru o regandire fundamentala a platformelor de social media si a modului in care ele contribuie la raspandirea urii, a conspiratiilor si a minciunilor".
In replica, reprezentantii Facebook au declarat ca actorul interpreteaza gresit politicile companiei si ca postarile care instiga la ura si la violenta sunt interzise pe platformele sale.
Declaratiile au loc in contextul in care gigantii din domeniul social media se confrunta cu presiuni in crestere pentru combaterea dezinformarilor din jurul campaniilor politice.
Twitter a anuntat recent ca va interzice toate reclamele politice incepand cu 22 noiembrie. La randul sau,... mai mult
Sambata, 23 Noiembrie 2019, ora 15:21
Jandarmeria a amendat o persoana cu 1.000 lei pentru un mesaj ironic postat pe Facebook la adresa unui ofiter din cadrul UM 0575. Cateva luni mai tarziu, instanta a anulat amenda si a motivat ca postarea pe reteaua de socializare era setata "doar pentru prieteni", nu pentru "public".
Decizia in acest caz a fost data de Judecatoria Sectorului 5, dar Directia Generala de Jandarmi a Capitalei a contestat-o la Tribunalul Bucuresti.
Magistratii au explicat ca postarea de pe Facebook a fost distribuita in mediul online doar catre persoanele pe care barbatul le are adaugate in lista de prieteni virtuali si nu in mod public.
"Acest lucru inseamna ca nu poate fi accesata de orice persoana ce foloseste un motor de cautare pe Internet, ci doar de persoanele din lista mentionata si, eventual, de prietenii acestora din urma", explica Judecatoria Sectorului 5.
Drept urmare, fapta nu a fost comisa intr-un loc accesibil publicului, chiar daca s-ar considera mediul virtual in ansamblu ca reprezentand un asemenea loc.
"De asemenea, fapta nu a fost comisa intr-o adunare sau reuniune de mai multe persoane care, in opinia instantei, nu poate fi reprezentata efectiv de persoanele aflate in lista de prieteni virtuali ai petentului, neputandu-se nici verifica in ce masura acestea au accesat reteaua de socializare in acelasi timp pentru a vedea postarea petentului si a constitui astfel o adunare sau reuniune de persoane", mai motiveaza instanta.
Postarea
Totul a inceput pe 14... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2019, ora 08:13
Cea mai mare retea sociala a trecut la fapte si a inceput sa testeze ascunderea numarului de like-uri la postari, pentru a vedea ce efect are asupra oamenilor si cum se schimba exprimarea acestora in cadrul retelei.
Dupa ce vreme de mai multe luni a testat formele si mijloacele tehnice prin care ar fi mai bine sa realizeze aceasta modificare, Facebook a inceput testele propriu-zise direct in cadrul retelei sociale.
Astfel, pentru inceput doar in Australia, Facebook nu mai afiseaza sub postari numarul de like-uri.
Utilizatorii pot vedea sub postari un text de genul "Lui X si altor persoane le-a placut aceasta postare", X fiind aici unul dintre prieteni.
Un click pe acest text va deschide o fereastra, ca si pana acum, unde poate fi vazuta lista cu toti oamenii care au dat like. Aici, daca tine neaparat, utilizatorul poate numara manual, pentru a vedea cate like-uri a primit.
Ascunderea numarului de like-uri pe Facebook vine la putin timp dupa ce un test similar a inceput sa fie derulat si pe Instagram. In acest caz, testul este limitat la nivelul Canadei.
Testarea ascunderii numarului de like-uri atat pe Instagram, cat si pe Facebook arata cat de serioasa este compania americana legat de acest aspect si ca, in functie si de rezultatele testului, sunt sanse mari ca aceasta sa devina o noua norma.
Oficial, Facebook spune ca face acest lucru pentru ca oamenii sa se simta mai bine fara presiunea succesului propriilor postari. Fara aceasta presiune, compania... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 09:16
Chris Cox, director de produs, si Chris Daniels, director WhatsApp, parasesc compania Facebook dupa mai bine de un deceniu.
Cox face parte din cercul apropiat al lui Mark Zuckerberg, CEO si cofondator al Facebook. El s-a alaturat companiei in 2005, ca inginer de sofware si a fost indispensabil in construirea News Feed-ului.
"De mai bine de un deceniu, am impartasit acelasi mesaj in care am crezut Mark si cu mine intotdeauna: istoria social media nu este inca scrisa, iar efectele ei nu sunt neutre", a transmis Cox, joi, angajatilor.
"In rolul de creatori ai ei, trebuie sa ne straduim sa intelegem impactul pe care il are - tot ce e bun si tot ce e rau - si sa muncim zilnic pentru a o indrepta spre pozitiv, spre bine".
"Aceasta este cea mai mare responsabilitate a noastra", a adaugat el.
Zuckerberg a spus, la randul lui, echipei ca a discutat cu Cox ideea de a parasi compania de cativa ani. Dupa 2016, el a fost de acord sa ramana si sa lucreze pe anumite teme.
"Imi va lipsi cu adevarat Chris, dar sunt foarte recunoscator pentru tot ce a facut in construirea acestui loc si pentru munca depusa in comunitatea noastra", a precizat Zuckerberg.
Chris Daniels a coordonat WhatsApp dupa ce fondatorii seriviciului de mesagerie, Jan Koum si Brian Acton, au parasit compania in urma ma multor neintelegeri cu Zuckerberg, anul trecut.
In mesajului lui catre echipa, Zuckerberg a laudat activitatea lui Daniels, spunand ca "este impresionanta diversitatea provocarilor... mai mult
Joi, 14 Martie 2019, ora 23:15
In conditiile in care doua miliarde de oameni din intreaga lume petrec aproximativ o ora pe zi pe Facebook, un nou studiu vine si ne arata, din nou, ca utilizarea retelei sociale ne face rau.
De-a lungul timpului, mai multi experti si chiar oameni implicati in dezvoltarea site-ului au sustinut ca Facebook ne provoaca dependenta, folosind un sistem de recompense care functioneaza similar cu modul in care apare dependenta de jocuri de noroc sau chiar de diverse substante, scrie The Guardian.
Daca vreti sa va simtiti mai bine, stergeti-va contul de Facebook, recomanda autorii studiului "Efectele social media asupra starii de bine" (The Welfare Effects of Social Media) . Nu este prima data cand auzim acest sfat din gura unor specialisti, dar studiul cercetatorilor de la Universitatea Stanford si Universitatea din New York este considerat una dintre cele mai riguroase examinari a efectelor pe care le are renuntarea la Facebook.
Deconectarea are o serie de efecte pozitive care duc la imbunatatirea starii de bine, mai putina polarizare politica si inseamna mai mult timp petrecut cu prietenii si familia. Pe de alta parte, inseamna si un consum mai redus de stiri, deci oameni mai putin informati.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 2.844 de utilizatori Facebook. La solicitarea cercetatorilor, jumatate dintre acestia si-au dezactivat conturile pentru o luna. Participantii au fost platiti pentru efort, iar conturile au fost monitorizate pentru ca cercetatorii sa fie... mai mult
Duminica, 03 Februarie 2019, ora 08:53
Facebook este responsabil pentru crearea a aproximativ 182.000 de joburi in SUA, asta traducandu-se in sume intre 12.19 si 15.71 miliarde de dolari pentru economia americana in ultimul an, potrivit unui studiu realizat de specialistii de la Universitatea Maryland."Descoperirea noastra vine ca o confirmare la ideea ca platformele de socializare au creat o noua industrie infloritoare. Pe masura ce Facebook si alte platforme se dezvolta, vom continua sa vedem o crestere pe piata muncii si o serie de reactii in lant ale acestui avans in economia SUA", a declarat Il-Horn Hann, director al Centrului Smith pentru Inovatie digitala, din cadrul universitatii, citat de Digital Trends.In plus, efectul Facebook vazuta ca un proces ciclic, unul care va grabi crearea de noi joburi pe diferite piete.Hann sustine ca joburile create cu ajutorul Facebook stimuleaza crearea de joburi aditionale in alte sectoare ale economiei SUA."Joburile primare sunt create la firmele furnizoare pentru dezvoltatorii de aplicatii. Joburile secundare sunt create ca rezultat al cheltuielilor de uz casnic bazat pe venitul castigat atat de angajatii dezvoltatorilor de aplicatii, cat si de angajatii firmelor care furnizeaza servicii dezvoltatorilor de aplicatii", declara Hann.Vestea vine chiar inainte ca Facebook sa isi inceapa conferinta anuala F8 pentru dezvoltatori, care pare sa prezinte cateva imbunatatiri pe site si sa le ofere dezvoltatorilor noi si noi oportunitati.Efectul Facebook, sub lupaConcluzia a... mai mult
Marti, 20 Septembrie 2011, ora 14:17