Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, afirma ca, in cele trei zile de la incetarea starii de urgenta, oamenii au incercat sa se bucure de libertate sau au "incercat sa forteze o libertate".
El a precizat ca efectul celor trei zile il vom vedea de joi incolo.
"Am observat si o parte de bravare. Cred ca dupa doua luni doream sa simtim libertatea, dar aceasta libertare trebuie sa fie cu precautie. Purtarea unei masti ramane o baza intr-o incapere, intr-un mijloc de transport. Calea aerogena ramane, chiar daca avem si o transmitere mai mica pe suprafete. (...) Lumea a incercat sa se bucure de libertate sau a incercat sa forteze o libertate.
Suntem pe o panta descendenta a acestei curbe si vrem sa ramana descendenta, cu un numar din ce in ce mai mic de cazuri noi, cu un numar din ce in ce mai mic de cazuri in Terapie Intensiva (...). Efectul celor trei zile il vom vedea de joi incolo, cand vom vedea daca aceasta bucurie exagerata sau senzatie de libertate exagerata va produce si efecte", a afirmat Nelu Tataru.
El a adaugat ca s-ar putea sa vedem nasterea unor micro-focare.
"Sper sa nu fie asa, sper ca bucuria pe care am avut-o sa fi fost prudenta, desi am vazut si unele locuri unde n-a fost prundenta, si de joi incolo sa avem o crestere a numarului de cazuri, dar mica", a explicat el.
Referitor la aglomeratia de la vamile din vestul tarii, el a afirmat ca lipsa distantarii intr-un grup destul de mare de oameni a creat conditiile unei posibile transmiteri.
"Sa... mai mult
Luni, 18 Mai 2020, ora 23:12
Criza provocata de extinderea pandemiei de coronavirus (Covid-19) este cea mai severa de la Marea Depresiune din 1929, a avertizat luni directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Kristalina Gheorghieva, transmite Reuters.
Din cauza efectelor negative ale epidemiei, 170 de tari vor inregistra o crestere economica negativa in 2020, a declarat seful FMI la o videoconferinta cu presa din Bulgaria.
Cele mai afectate de efectele negative ale extinderii epidemiei ar putea fi tarile in curs de dezvoltare, a apreciat Georgieva.
"Statele care sunt acum cel mai lovite de pandemie si nu trebuie sa fie si cele mai afectate din punct de vedere economic. Sunt extrem de ingrijorata de tarile in curs de dezvoltare si cele emergente", a explicat oficialul FMI.
Saptamana trecuta, FMI estima in cel mai nou raport "World Economic Outlook" ca economia mondiala ar urma sa se contracte cu 3% in 2020, din cauza pandemiei de coronavirus, ceea ce reprezinta un declin mai grav decat cel inregistrat in perioada crizei financiare din 2008-2009. Institutia financiara internationala subliniaza ca este vorba despre o revizuire cu peste sase puncte procentuale comparativ cu raportul WEO din luna octombrie sau cu update-ul din luna ianuarie, "o revizuire extraordinara intr-o perioada atat de scurta de timp", subliniaza FMI.
"Conform scenariului de baza, care pleaca de la ipoteza ca pandemia se va reduce in a doua jumatate a lui 2020, iar masurile de izolare vor fi eliminate... mai mult
Luni, 20 Aprilie 2020, ora 23:53
Ministrii de Finante din zona euro au ajuns la un acord istoric, joi seara, privind un plan de sustinere de 500 de miliarde de euro.
Franta, Germania, Italia, Olanda si Spania au ajuns, joi seara, la un acord planului propus pentru a face fata consecintelor economice ale crizei coronaviruslui in zona euro, potrivit mai multor surse diplomatice, citate de Reuters si AFP.
Cele cinci tari au ajuns la o intelegere in special asupra conditiilor de acces la liniile de credit ale Mecanismului de Stabilitate European (MSE), Olanda renuntand aparent la impunerea unor criterii economice specifice.
"Reuniunea s-a incheiat in aplauzele ministrilor", a anuntat pe Twitter purtatorul de cuvant al presedintelui Eurogrupului.
Ministrul francez de Finante, Bruno Le Maire, a salutat un "acord excelent" incluzand "500 de miliarde de euro disponibili imediat" si "un viitor fond de relansare".
La randul sau, ministrul german de Finante, Olaf Scholz, a afirmat ca acordul este "o zi mare pentru solidaritatea europeana", scrie AFP.
"Este important ca noi toti sa aducem un raspuns comun care sa permita statelor noastre sa depaseasca provocarile sanitare, dar si provocarile economice" suscitate de pandemia de COVID-19, a subliniat ministrul intr-o scurta declaratie transmisa pe Twitter.
La finalul unor "lungi, lungi discutii", cei 27 au ajuns "sa gaseasca un consens prevazand raspunsuri puternice" la aceasta criza fara precedent care paralizeaza continentul si pune in genunchi... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 23:51
Zeci de organizatii, antreprenori si manageri de companii si-au unit vocile intr-o scrisoare-manifest in care transmit presedintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban si liderilor principalelor partide de pe scena politica ca este nevoie de masuri extraordinare pentru a iesi cu bine, ca tara, din situatia cauzata de pandemia de coronavirus.
Ei atrag atentia ca economia romaneasca are nevoie de o interventie de pana la 15% din PIB, adica in jur de 30 de miliarde de euro, aratand, cu argumente ce tin cont atat de contextul national, cat si de cel global, care prevede, cel mai probabil, o recesiune mondiala lunga, cu un varf al crizei in toamna.
Acestia atrag atentia si ca este momentul ideal pentru cresterea investitiilor, avand in vedere ca este atat de multa nevoie de ele in tara noastra, au fost amanate an dupa an, dar ele sunt cele care pot ajuta la repornirea economiei si crearea de locuri de
munca.
O alta solutie propusa este apelarea la un imprumut extern, de la BERD sau FMI, avand in vedere ca datoria externa a Romaniei este redusa ca procent din PIB si exista conditiile unei negocieri avantajoase.
"Suntem constienti ca Romania nu dispune de resursele altor tari mai dezvoltate, care aloca sume nemaivazute pana acum, suntem constienti de faptul ca ar putea exista si efecte colaterale in urma unei astfel de interventii economice majore, consecinte din punct de vedere al monedei nationale, inflatiei etc., suntem constienti ca sumele imprumutate ar... mai mult
Luni, 06 Aprilie 2020, ora 20:20
Unul dintre cele mai bune efecte ale pandemiei globale este faptul ca intreaga planeta "respira" un pic, nivelul poluarii fiind semnificativ mai mic decat in urma cu doua luni. Iar asta nu e tot. Animalele incep sa se plimbe in voie prin locuri altadata inundate de turisti si localnici.
La sfarsitul lunii februarie, imagini surprinse din satelit de NASA aratau o scadere dramatica a nivelului de poluare din China, cauzata in parte de incetinerea economica determinata de coronavirus.
CNN noteaza ca inchiderile fabricilor si izolarea multor milioane de oameni, precum si strazile mult mai libere, au produs un "beneficiu" neintentionat, cel putin in China - cerul albastru in zone acoperite de smog.
Iar cifrele arata ca, din 3 februarie pana pe 1 martie, emisiile de dioxid de carbon s-au redus cu cel putin un sfert, in China, datorita masurilor luate din cauza coronavirus. Si, fiind tara care polueaza cel mai mult - China contribuie la 30% din emisiile totale anuale de dioxid de carbon din lume -, impactul acestui tip de scadere este urias, chiar si pentru o perioada scurta.
Astfel, emisiile au scazut concret cu 200 de milioane de tone de dioxid de carbon, adica mai mult de jumatate din emisiile anuale totale ale Marii Britanii.
Scaderea consumului de carbune
Pe langa scaderea productiei de petrol si otel si reducerea cu 70% a zborurilor interne, cel mai mult a ajutat declinul accentuat al folosirii carbunelui in China. Tara este cel mai mare producator si... mai mult
Joi, 19 Martie 2020, ora 07:32
Increderea investitorilor in economia Germaniei a scazut in martie la un nivel care nu a mai fost inregistrat de la criza financiara din 2008, din cauza efectelor negative ale pandemiei de coronavirus, arata rezultatele unui studiu al Centrului European pentru Cercetare Economica (ZEW) publicat marti.
Indicele lunar care estimeaza evolutiile economice a scazut semnificativ, la minus 49,5 puncte, de la 8,7 puncte in februarie, in timp ce economistii estimau un declin pana la minus 26,4 puncte, transmite Reuters.
"Economia este in alerta rosie", a avertizat presedintele ZEW, Achim Wambach, adaugand ca expertii din domeniul financiar se asteapta la o contractare a economiei in primul trimestru din 2020, care ar putea continua si in trimestrul doi.
Conform studiului ZEW, indicele care estimeaza perceptia investitorilor asupra actualelor conditii economice s-a inrautatit la minus 43,1 puncte, de la minus 15,7 puncte luna precedenta, in timp ce economistii estimau un declin pana la minus 30 de puncte.
Vezi ce masuri a luat fiecare stat pentru a opri raspandirea COVID-19
Pe ansamblul acestui an, cei mai multi investitori se asteapta la un declin al economiei de aproximativ 1%, din cauza epidemiei, a explicat Wambach. Ar fi prima scadere a PIB-ului Germaniei de la criza financiara din 2009 si ar urma sa duca la reducerea veniturilor din taxe, in timp ce se inregistreaza o majorare semnificativa a cheltuielilor statului pentru sprijinirea companiilor si gospodariilor... mai mult
Marti, 17 Martie 2020, ora 14:14
Alianta USR PLUS cere Guvernului Orban adoptarea de urgenta a 10 masuri menite sa ajute intreaga economie romaneasca, in contextul pandemiei de coronavirus si al efectelor economice care incep sa se resimta deja.
"CNAS, faimoasa pentru intarzierile exagerate cu care deconteaza sumele aferente concediilor medicale, trebuie sa plateasca direct si rapid indemnizatiile catre salariati. Astfel, se va reduce presiunea asupra fluxului de numerar al societatilor.
La randul sau, ANAF trebuie sa deblocheze rambursarea TVA catre firme.
Guvernul trebuie sa defineasca si un cadru legal pentru oferirea de credite fiscale pentru firmele din domenii puternic afectate de COVID-19 si care sunt dispuse sa isi extinda activitatea spre alte sectoare, cu potential de crestere in timpul si dupa perioada de criza", arata Alianta intr-un comunicat de presa.
Potrivit sursei citate, Executivul trebuie sa ia si masurile necesare pentru a amana cu 60 de zile termenul de declarare si de plata pentru toate tipurile de taxe si contributii, inclusiv TVA, dar si termenul pentru depunerea situatiilor financiare anuale.
"De asemenea, se impune stabilirea unor avantaje fiscale pentru detinatorii de imobile care ingheata sau renegociaza cu minimum 25% chiria pe perioada crizei. Astfel de avantaje fiscale pot fi reducerea cu 20% a impozitului pe terenuri si cladiri si micsorarea de la 10% la 5% a impozitului pe veniturile din chirii.
Pentru societatile care isi suspenda activitatea, Guvernul... mai mult
Luni, 16 Martie 2020, ora 14:25
Efectele economice ale coronavirusului ar putea sa fie minime, daca autoritatile iau masuri rapide in acest sens, a scris joi, pe Facebook, Florin Citu, ministrul interimar al Finantelor si premier desemnat, care a subliniat ca este vorba despre parerea sa personala.
"Politica fiscala "to the rescue"! (opinie personala!!!) Cum ar trebui sa raspunda politicile economice, fiscala si monetara, socului economic rezultat de pe urma epidemiei COVID-19? Raspunsul este direct legat de canalul prin care se transmite acest soc in economie. Este un soc care se transmite pe partea ofertei sau un soc care se transmite pe partea cererii? Ambele?", a aratat Citu.
El a analizat pe rand ambii indicatori.
"Daca impactul este transferat in economie pe partea ofertei, asta inseamna o reducere a productiei. Oamenii stau acasa si productia se opreste. Am vazut acest efect in China unde in primul trimestru datele arata recesiune. Productia scazuta inseamna in scurt timp preturi mai mari si tot pe termen scurt inflatie", a sustinut el.
Pe de alta parte, daca impactul este transferat in economie pe partea cererii atunci vedem pe termen scurt o reducere a cererii, oamenii nu mai ies din casa si nu mai consuma bunuri si servici (dupa ce au acumulat provizii). Asta inseamna pe termen scurt o reducere a preturilor, o crestere a stocurilor si in final reducerea productiei, a scris Citu pe reteaua de socializare.
O prima concluzie a economistului este ca, in ambele cazuri, productia... mai mult
Joi, 05 Martie 2020, ora 11:18
Impactul asupra economiei locale este in prezent nesemnificativ, dar in conditiile in care situatia cu riscuri reale dar si o componenta emotionala importanta s-ar prelungi, am putea vedea o tendinta de limitare a consumului pentru bunuri ne-esentiale, o incetinire a activitatii in sectoare unde prezenta fizica este necesara, si o mai redusa atractivitate a calatoriilor si pachetelor de turism fie la nivel international, fie intern.
"Este, totusi, mult prea devreme sa vorbim despre o cuantificare in RON sau EUR a efectelor economice, cu toate ca ar putea aparea in perioada urmatoare, din partea unor companii, revizuiri de asteptari pentru anul in curs. Pentru moment nu se poate vorbi de un efect direct al aparitiei coronavirusului in Romania asupra cursului de schimb al leului in raport cu Euro.
Cu toate acestea, mediul investitional global s-a schimbat semnificativ in ultimele saptamani, astfel incat curentul a mers impotriva monedelor care ofera inca plasamente cu un randament relativ ridicat, capitalurile preferand siguranta.
In situatia in care s-ar ajunge la o epidemie de amploare, care sa limiteze activitatea economica pentru mai multe saptamani, impovarand in acelasi timp bugetul de stat, am putea resimti un impact suplimentar asupra leului. Ar fi probabil devansat astfel calendarul unui alt episod de ajustare nefavorabila monedei nationale", este de parere Claudiu Cazacu, Consulting Strategist in cadrul XTB Romania.
Raport special XTB: Ar putea epidemia... mai mult
Joi, 27 Februarie 2020, ora 13:51