Edwin Vermulst, expert in dreptul comertului international si al UE: Trebuie o noua consultare privitoare la proiectul de tehnologia 5G in Romania. Nu e nici macar un singur criteriu tehnic in acest proiect. Criteriile sunt pur politiceFoto: facebook Huawei
Noul proiect de lege privind tehnologia 5G in Romania ar trebui supus unei noi dezbateri publice, pentru a vedea in ce masura modificarile facute de Ministerul Comunicatiilor ia in considerare numeroasele comentarii si critici care au fost formulate in consultarea publica initiala, considera renumitul avocat Edwin Vermulst, cu o vasta experienta in dreptul comertului inernational, implicat in numeroase proceduri de solutionare a litigiilor la Organizatia Mondiala a Comertului.
Intr-un interviu pentru B1.ro Edwin Vermulst, care practica dreptul comertului international din anul 1985 si este fondator al companiei VVGB Advocaten, a explicat faptul ca proiectul legislativ privind desfasurarea retelelor 5G in Romania stabileste criterii exclusiv politice pentru a decide acceptarea sau respingerea echipamentelor de la un anumit furnizor. Acestea vin in contradictie atat cu strategiile unificate stabilite la nivelul UE, cat si cu criteriile luate in considerare de alte state europene precum Germania, care se bazeaza in special pe o abordare tehnica, si nu pe o abordare politica.
Edwin Vermulst considera faptul ca prezenta in legislatia romaneasca a unor prevederi care exclud in mod discriminatoriu un furnizor de... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2020, ora 12:08
Rezilienta oraselor reprezinta capacitatea acestora de a se adapta si de a lua masuri necesare raspunsului la situatii perturbatoare, care pot avea consecinte grave asupra functionalitatii oraselor, dar si abilitatea de a se adresa problemelor cu care se confrunta locuitorii.
Rezilienta presupune continuarea drumului firesc de evolutie a oraselor in conditii de criza, urgente, dezastre naturale sau orice alt fel de probleme.
Orasele care sunt pregatite sa raspunda la diverse provocari in timp real, fara a afecta buna dezvoltare a acestora pe termen lung, sunt cele care au un nivel ridicat de rezilienta, insa acest fapt depinde de procedurile de functionare pe care acestea si le stabilesc.
Orasele Inteligente, datorita naturii lor, sunt orase reziliente. Prin solutii de Smart City, rezilienta oraselor creste considerabil, iar acestea se transforma in orase cu o calitate ridicata a vietii, in care oamenii isi doresc sa traiasca.
Spre exemplu, "tehnologiile smart ofera agentiilor locale noi instrumente pentru luarea de masuri preventive, pentru a raspunde in caz de urgente, si pentru planificarea pe termen lung a durabilitatii si cresterii."
Prin intermediul tehnologiilor smart, autoritatile locale pot primi informatii in timp real si pot gestiona si preveni situatii, inainte ca acestea sa apara. Asadar, prin digitalizare si prin tehnologie, orasele smart devin orase reziliente.
Conceptul de rezilienta poate fi privit si din perspectiva globala. Rezilienta... mai mult
Vineri, 20 Martie 2020, ora 12:55
Efectele economice ale coronavirusului ar putea sa fie minime, daca autoritatile iau masuri rapide in acest sens, a scris joi, pe Facebook, Florin Citu, ministrul interimar al Finantelor si premier desemnat, care a subliniat ca este vorba despre parerea sa personala.
"Politica fiscala "to the rescue"! (opinie personala!!!) Cum ar trebui sa raspunda politicile economice, fiscala si monetara, socului economic rezultat de pe urma epidemiei COVID-19? Raspunsul este direct legat de canalul prin care se transmite acest soc in economie. Este un soc care se transmite pe partea ofertei sau un soc care se transmite pe partea cererii? Ambele?", a aratat Citu.
El a analizat pe rand ambii indicatori.
"Daca impactul este transferat in economie pe partea ofertei, asta inseamna o reducere a productiei. Oamenii stau acasa si productia se opreste. Am vazut acest efect in China unde in primul trimestru datele arata recesiune. Productia scazuta inseamna in scurt timp preturi mai mari si tot pe termen scurt inflatie", a sustinut el.
Pe de alta parte, daca impactul este transferat in economie pe partea cererii atunci vedem pe termen scurt o reducere a cererii, oamenii nu mai ies din casa si nu mai consuma bunuri si servici (dupa ce au acumulat provizii). Asta inseamna pe termen scurt o reducere a preturilor, o crestere a stocurilor si in final reducerea productiei, a scris Citu pe reteaua de socializare.
O prima concluzie a economistului este ca, in ambele cazuri, productia... mai mult
Joi, 05 Martie 2020, ora 11:18
Impactul asupra economiei locale este in prezent nesemnificativ, dar in conditiile in care situatia cu riscuri reale dar si o componenta emotionala importanta s-ar prelungi, am putea vedea o tendinta de limitare a consumului pentru bunuri ne-esentiale, o incetinire a activitatii in sectoare unde prezenta fizica este necesara, si o mai redusa atractivitate a calatoriilor si pachetelor de turism fie la nivel international, fie intern.
"Este, totusi, mult prea devreme sa vorbim despre o cuantificare in RON sau EUR a efectelor economice, cu toate ca ar putea aparea in perioada urmatoare, din partea unor companii, revizuiri de asteptari pentru anul in curs. Pentru moment nu se poate vorbi de un efect direct al aparitiei coronavirusului in Romania asupra cursului de schimb al leului in raport cu Euro.
Cu toate acestea, mediul investitional global s-a schimbat semnificativ in ultimele saptamani, astfel incat curentul a mers impotriva monedelor care ofera inca plasamente cu un randament relativ ridicat, capitalurile preferand siguranta.
In situatia in care s-ar ajunge la o epidemie de amploare, care sa limiteze activitatea economica pentru mai multe saptamani, impovarand in acelasi timp bugetul de stat, am putea resimti un impact suplimentar asupra leului. Ar fi probabil devansat astfel calendarul unui alt episod de ajustare nefavorabila monedei nationale", este de parere Claudiu Cazacu, Consulting Strategist in cadrul XTB Romania.
Raport special XTB: Ar putea epidemia... mai mult
Joi, 27 Februarie 2020, ora 13:51
Incetinirea cresterii economice si a productiei industriale este normala, in perioada actuala, considera Leonardo Badea, noul viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Aflat la seminarul EU-COFILE de la Sinaia, Badea a spus ca, daca ne referim la economia globala, asa cum spun si prognozele din ultimul timp, cresterea a incetinit, dar cu toate acestea, pietele financiare manifesta optimism privind stabilitatea situatiei globale.
Leonardo Badea a mentionat: "Exista in economie momente in care se face un declic si in care asteptarile economice se modifica, urmare a aparitiei unui fenomen. Acum este momentul ca inclusiv in cadrul productiei industriale sa se dezvolte si sa intre noua tehnologie. Tehnologia 5G reprezinta in acest moment principala provocare care ar putea sa fie declicul de dezvoltare - acel impuls stimulativ pentru recrestere si intrarea intr-un nou ciclu de crestere (economica), inclusiv pentru productia industriala".
Domnia sa sustine ca toate aceste lucruri vor trebui sa intre intr-o chestiune de ciclicitate, cresteri, descresteri, revenire: "Dar acest impuls, de introducere de tehnologie noua, de o crestere a productivitatii si oferirea de servicii si produse noi, inclusiv la nivelul productiei industriale, reprezinta principala provocare pentru perioada urmatoare. Insemnand pe termen scurt si mediu, nu pe termen lung". mai mult
Joi, 31 Octombrie 2019, ora 16:24
Tehnologia este o minune a zilei de astazi, dar si un element care ne poate subjuga, efectiv, si poate accentua depresiile. Spre exemplu, telefonul mobil: el creeaza dependenta de Facebook, WhatsApp, selfie-uri sau, mai rar, de propriul copil (atunci cand exista acces la camere video amplasate fie in casa, pentru a supraveghea bona, fie la gradinita).
Pentru dotarea creselor si gradinitelor cu camere video exista deja un proiect de lege. Acesta a fost gandit dupa nenumaratele incidente petrecute in cadrul institutiilor de invatamant.
Iar atunci cand vorbim de copii de varste foarte mici, parintilor le este aproape imposibil sa afle daca sunt sau nu bine ingrijiti. Daca sunt sau nu bine educati.
Evident, introducerea camerelor va ajuta parintii sa isi stie copiii in siguranta, bine ingrijiti si educati.
Insa, aceasta procedura poate avea, din perspectiva psihologica, si viciile ei, cum ar fi:
- anumiti parinti pot dezvolta comportamente obsesiv compulsive, comparabile cu verificatul fara motiv al telefonului sau al retelelor de socializare. Ceea ce poate duce la anxietate, depresie, sau atacuri de panica. Oricat de bine ar fi acoperit spatiul de acele camere, un parinte ce trebuie sa fie atent si la ceea ce lucreaza, poate interpreta un mic gest, caracteristic interactiunilor dintre copii, ca si gest de agresiune. Iar de la aceasta interpretare, la starea anxioasa, depresie sau atac de panica, nu este decat un foarte mic pas.
- interferentele parintilor cu... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2019, ora 11:52
Traim intr-o lume dominata in proportie de 99% de inflatia tehnologica inregistrata in ultimul secol, insa cu greu putem estima cat mai putem asimila din noile inventii si care sunt intr-adevar cele care isi vor pune amprenta asupra omenirii.
Suntem in stare sa prognozam efectele noilor tehnologii asupra vietilor noastre?, scrie The Economist.
Evolutie in directii incerte
In 1995, Gartner a folosit pentru prima data termenul de "ciclu hype" pentru a desemna traseul parcurs de tehnologiile noi de la momentul aparitiei pana la maturizare. Secolul XXI pare sa fie dominat de tendinta de a revolutiona in pasi rapizi sectoare de activitate a caror dezvoltare nu a fost una fulminanta in ultimele decenii.
Marile industrii din fiecare tara dezvoltata investesc in armate de ingineri si cercetatori care sa scoata la iveala solutii salvatoare in privinta resurselor materiale, a costurilor si a unor noi aplicatii menite sa largeasca piata de distributie a marfii. Frecventa aparitiilor unor tehnologii revolutionare este de 10-15 ani, insa aplicabilitatea lor poate fi de multe ori contestata, constata reporterii publicatiei The Economist.
Cinci pasi in implementarea tehnologiilor
Nu doar eficienta dicteaza in piata, ci si interesul publicului fata de un nou produs. Iar "tehnologia" care aduce noul produs tehnologic in atentia si apoi in mana publicului consta in cinci pasi simpli. Primul, declansatorul inovatiei, se petrece atunci cand media arata interes fata de o... mai mult
Luni, 01 Septembrie 2014, ora 09:05
Urmaresti neincetat postarile de pe Facebook si Twitter, iti verifici e-mail-ul cu rigurozitate, dormi cu smartphone-ul sau tableta aproape? Este posibil sa ai nevoie de o "detoxificare digitala".
Utilizarea in exces a acestor expresii ale tehnologiei moderne lasa urme ingrijoratoare asupra mintii si corpului, arata studiile.
Dependenta de Internet este acum recunoscuta ca afectiune clinica. Atunci cand utilizatorii impatimiti ai Internetului sunt off-line, ei experimenteaza simptome similare celor specifice in cazul toxicomanilor, conform unui studiu din 2013 realizat de Universitatea Swansea si Universitatea din Milano, noteaza BBC.
Intr-o lume conectata, ideea de "detoxificare digitala" este din ce in ce mai frecventa. Desi cel mai facil pare sa folosesti butonul de oprire, exista cazuri in care pur si simplu lipseste vointa de lua o pauza macar de o zi sau doua de la ecranul luminos. Aceste cazuri nu sunt putine, iar numeroase companii profita din plin de dependenta ...citeste mai departe despre "Este timpul sa inchizi calculatorul?" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 31 August 2014, ora 15:01
Device-urile "destepte" ne ofera o multitudine de sanse si intregul Internet la picioare, ne dau puterea de a lucra de acasa in loc sa ne inghesuim in trafic si promoveaza eficienta prin flexibilitatea lor. De multe ori insa, acestea ajung sa ne conduca viata.
In urma cu putin timp, doar doctorii erau disponibili la orice ora, in timp ce acum multi sefi considera ca pot "invada" timpul liber al angajatilor oricand. In timp ce in trecut problemele casnice interferau rar cu cele de munca, problemele de serviciu ajung mult mai usor in casele noastre, scrie The Economist.
Angajatii au ajuns sa isi verifice telefoanele excesiv, in timpul cinei, inainte de culcare, sau inainte de a se da jos din pat dimineata.
Acest lucru se datoreaza, in primul rand faptului ca smartphone-urile dau dependenta. Cand Martin Lindstrom, un guru al brandingului, a incercat sa identifice sunetele care afecteaza oamenii cel mai puternic, a avut parte de o surpriza. Telefonul pe vibratii s-a clasat pe locul trei, dupa sunetul specific Intel si rasetul unui copil.
Telefoanele smartphone ofera stimulenti in dorinta de a te face dependent de ele, precum un sunet specific sau un led care se lumineaza cand primesti un mesaj. Atunci cand iti verifici telefonul, exista sanse mari sa ai un email de la un client, de la seful tau sau macar un mesaj spam care iti solicita urgent detaliile contului tau bancar.
Hiperconectivitatea aduce cu sine noi trenduri la locul de munca, precum cultul... mai mult
Luni, 12 Martie 2012, ora 13:45