Mediul de afaceri solicita noului Guvern abrogarea OUG 114/2018 si a masurii Split TVA, care au avut un impact negativ semnificativ asupra firmelor romanesti, a declarat marti Alex Milcev, partener in cadrul firmei de consultanta EY Romania, intr-o intalnire cu presa.
"Asteptam cu nerabdare sa treaca prima perioada de acomodare a noului Guvern, ca sa vorbim concret de noile masuri pe care mediul de afaceri le considera oportune. As atinge aici cateva momente de care am fost intrebati din partea mediului de afaceri si pe care noi, si nu numai noi, le consideram ca fiind de importanta", a precizat Milcev.
El a inceput lista de masuri necesare cu abrogarea OUG 114, probabil cel mai cunoscut subiect de discutie al acestui an, care a avut impact asupra a cel putin trei industrii: telecom, energie si sectorul bancar.
"Cu totii (jurnalistii - n.r.) ati raportat nedumerirea mediului de afaceri legata de nesigurantele mediului legislativ si de impactul masiv financiar al noilor masuri. Toata lumea din mediul de afaceri considera ca Ordonanta 114 nu a fost oportuna. Aici se pune problema in ce masura efectele ei pot fi desfacute, total sau partial, si asteptam o pozitie a Guvernului legat de o parte sau de toate masurile", a spus Milcev.
Potrivit acestuia, impactul financiar cel mai mare a fost in ceea ce priveste taxa pe activele bancare, taxa in domeniul telecom si cea din sectorul energiei.
"Pe scurt, consideram ca aceasta ordonanta trebuie abrogata, asa cum a spus... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2019, ora 14:19
Numarul celor care vor fi inclusi in registrul Fiscului pentru split TVA ar putea sa creasca urmare a faptului ca banii au fost redirectionati pentru alte debite, iar o intarziere de peste 60 de zile atrage introducerea contribuabilului in aceasta baza, a declarat marti Alex Milcev, partener, liderul Departamentului de asistenta fiscala si juridica al EY Romania, intr-o intalnire cu presa.
"Masura (privind split TVA - n.r.) a fost diluata fata de varianta anterioara si probabil o sa afecteze un segment mai mic din sectorul de afaceri decat se preconiza inainte dat fiind ca s-au impus niste reguli legat de clasificarea in acest sistem.
O sa vedem mai clar incepand din luna martie, cu efect incepand din aprilie, exact cate companii o sa nimereasca in acest sistem.
Va aduc aminte ca ordonanta in forma modificata prevede ca aceia care intra in sistem de split TVA sunt companii in insolventa si o categorie foarte interesanta, restantierii la plata.
Deci restantieri care inregistreaza restante la plata TVA mai mult de 60 de zile.
Exista un registru tinut de Ministerul de Finante si o sa vedem forma lui incepand din luna martie 2018, nu de la 1 ianuarie....Deci in luna aprilie o sa numaram bobocii sa vedem exact din cele cateva sute de mii de afaceri din Romania cate afaceri o sa nimereasca in acest registru", a spus Alex Milcev.
Potrivit acestuia, numarul celor care vor ajunge in baza de date a Fiscului ar putea creste in perioada urmatoare.
"In prima faza... mai mult
Marti, 13 Februarie 2018, ora 15:04
Implementarea masurii de plata defalcata a TVA (split TVA) va scadea sansele de redresare a companiilor aflate in insolventa sau faliment si incalca prevederile comunitare, atrag atentia specialistii in proceduri de insolventa.
"Firmele in insolventa si faliment vor fi afectate de initiativa Guvernului privind split TVA, atat financiar, cat si prin blocaje provocate de neclaritatile legislative.
In forma sa actuala, ordonanta cu privire la plata defalcata a TVA este discriminatorie raportat la societatile in insolventa si scade sansele de redresare pentru societatile in insolventa, contrazice programul de plati si prioritatea distribuirilor catre creditori, contravine obiectivului pentru care a fost reglementata procedura insolventei, incalca prevederile comunitare si nu-si indeplineste scopul de reglementare UE.
In calitate de administratori judiciari, depunem toate eforturile sa maximizam sansele de reorganizare ale companiilor in insolventa, care se straduiesc sa supravietuiasca zi de zi.
Orice cost suplimentar, fie el financiar, de timp sau alte resurse nu face decat sa agraveze situatia acestor companii (...)
Studiile noastre demonstreaza ca jumatate dintre companiile de impact ale Romaniei sunt deja in dificultate, nu avem antreprenori noi cu care sa echilibram balanta, asadar economia Romaniei nu isi permite sa mai piarda din business-uri", apreciaza reprezentantii CITR, parte a CITR Group, unul dintre liderii de piata in industria insolventei.
In... mai mult
Joi, 30 Noiembrie 2017, ora 15:16
1Proiectul de lege aprobat de Senat creeaza doar impresia simplificarii platilor defalcate a TVA, dar, in fapt, va afecta orice persoana impozabila, chiar daca nu este obligata sa aplice sistemul, arata Camera Consultantilor Fiscali.
Executivul a anuntat simplificarea mecanismului platilor defalcate a TVA, acesta urmand sa devina optional si doar pentru o mica parte din contribuabili obligatoriu, precizeaza documentul. Plenul Senatului a adoptat legea de aprobare a OUG 23/2017 privind plata defalcata a TVA. Senatul este prima camera sesizata, urmand ca forul decizional sa fie Camera Deputatilor. Pana la publicarea legii in Monitorul Oficial, ordonanta isi produce efectele conform formei in vigoare.
Astfel, proiectul de lege prevede ca de la 1 ianuarie 2018, vor aplica obligatoriu mecanismul platilor defalcate a TVA: contribuabilii care au datorii din TVA (cu exceptia celor esalonate la plata) si cei care sunt in insolventa; contribuabilii care au optat in cursul anului 2017 pentru mecanismul platilor defalcate a TVA si care sunt obligati sa-l aplice cel putin un an de la data inregistrarii in sistem.
Exista si prevederi care ofera in continuare dreptul de optiune al contribuabililor sa aplice mecanismul, cu acordarea unor facilitati fiscale (scutire cu 5% a impozitului pe profit sau impozitului pe venitul microintreprinderilor).
"Remarcam faptul ca pentru firmele cu datorii din TVA au fost stabilite praguri nesemnificative ale acestora, aspect care va conduce la... mai mult
Miercuri, 08 Noiembrie 2017, ora 11:50
Plenul Senatului a adoptat marti, cu 54 de voturi "pentru" si 45 de voturi "impotriva" legea de aprobare a ordonantei privind Split TVA, care in noua forma prevede ca masura de plata defalcata a TVA va fi obligatorie exclusiv pentru companiile aflate in insolventa sau care inregistreaza intrazieri la plata acestei taxe. De asemenea, companiile care vor opta benevol pentru aceasta masura vor primi o scutire de 5% din impozitul pe profit.
Senatul este prima camera sesizata in acest caz, urmand ca forul decizional sa fie Camera Deputatilor.
In cadrul dezbaterilor generale din plenul Senatului, opozitia a criticat in bloc masura de plata defacata a TVA.
Senatorul PMP Traian Basescu a explicat ca actul normativ nu va rezolva problema evaziunii fiscale deoarece evaziune nu fac firmele despre care se stie ca au datorii la TVA, ci o fac firmele despre care nu se stie nimic.
Senatoarea USR Nicoleta Dinu a facut apel la toti senatorii, indiferent de partidul din care fac parte, sa voteze impotriva Split TVA.
"Ordonanta 23/2017 propune un experiment menit sa anuleze progresele si sa descalifice Romania ca destinatie pentru investitii viitoare. Marturisim ca am adoptat o pozitie pragmatica in cadrul comisiei de raport, incercand prin amendamentele dezbatute sa amelioram fondul unei legi cu efecte dezastruoase asupra economiei romanesti si sa diminuam astfel pe cat posibil un rau iminent. Forma consolidata a proiectului de lege cu amendamentele admise ramane totusi... mai mult
Marti, 31 Octombrie 2017, ora 12:23
Ministrul de Finante Ionut Misa a fost chemat luni in Parlament sa explice masurile fiscale pe care Guvernul are de gand sa le ia. El a vorbit insa de Split TVA, masura ce, desi e in vigoare, premierul Mihai Tudose a anuntat ca nu se va mai aplica in forma adoptata.
Misa a vorbit despre cum va arata aceasta masura, cui va fi aplicata si ce efecte va avea, in viziunea Guvernului.
"Contribuabilii care in prezent isi achita sumele datorate cu titlu de TVA catre bugetul de stat vor fi astfel avantajati prin eliminarea sau reducerea semnificativa a concurentei neloiale din partea celorlalti contribuabili care nu isi platesc obligatiile si datoriile catre stat si utilizeaza resursele financiare din TVA pentru alte scopuri, fiind astfel intr-o pozitie avantajoasa fata de ceilalti contribuabili care au un comportament fiscal corect. Astfel, ca urmare a aplicarii acestui mecanism se va realiza de fapt o aducere pe picior de egalitate a contribuabililor prin eliminarea concurentei neloiale si a avantajelor obtinute de unii dintre acestia prin folosirea incorecta a sumelor provenind din TVA", a spus Misa.
Acesta a mentionat ca proiectul nu vizeaza majorari de impozite si taxe, nu stabileste modificarea conditiilor, termenelor si procedurilor referitoare la obligatiile de raportare.
"Prin aplicarea mecanismului platilor defalcate de TVA vor fi stopate fraudele pe care astazi unii agenti economici le realizeaza prin utilizarea in alte scopuri decat cele prevazute de lege,... mai mult
Luni, 23 Octombrie 2017, ora 18:15
Stiti care este diferenta dintre decizia unui antreprenor si decizia unui birocrat?
Primul, daca ia o decizie proasta, va plati chiar el, direct. Ii va fi afectata reputatia, productia, va pierde bani, cote de piata, poate chiar intreaga afacere.
Stiti care sunt efectele atunci cand un birocrat populist vine cu o idee dezastruoasa pentru economie? Ati ghicit: este premiat si "tura" urmatoare poate ajunge chiar ministru. De unde, evident, va lua alte decizii dezastruoase pentru economie. Pentru care, din nou, nu va plati in niciun fel.
Vor plati, in schimb, fraierii care se incapataneaza sa construiasca o afacere in Romania, fraierii care isi platesc luna de luna taxele la stat, fraierii care incearca sa produca ceva si, mai ales, fraierii care incearca sa ofere de la cateva zeci pana la cateva mii de locuri de munca.
Split TVA este un exemplu clasic de masura care va afecta economia romaneasca, dar pentru care nu vor plati cei care au gandit-o, ci antreprenorii si angajatii lor, sau mai bine zis, intreg mediul privat.
Ministrul Misa ne-a spus ca implementarea contului separat de TVA va duce la o mai buna colectare, ceea ce este total fals. Cei care faceau evaziune pana acum vor face si de acum inainte, caci masura nu are nicio legatura cu scoaterea la lumina a afacerilor din zona gri.
Cum ar putea aceasta masura sa ii afecteze in vreun fel pe evazionisti, cand acestia nu factureaza, deci nu incaseaza TVA?
Masura, in schimb, ii va afecta exact pe... mai mult
Luni, 25 Septembrie 2017, ora 18:11
Implementarea masurii cunoscute sub numele de split TVA va costa foarte mult marile companii si va crea un blocaj financiar pentru firmele mici si mijlocii, alungand investitorii straini, sustin oamenii de afaceri.
Concluziile au reiesit in urma dezbaterilor care au avut loc joi la conferinta organizata de Romanian Business Leaders (RBL).
Felix Patrascanu, unul dintre fondatorii FAN Courier, spune ca doar implementarea masurii va costa intre 300 si 400 de mii de euro.
"Tot software-ul pe care l-am implementat si care ne usureaza munca va trebui schimbat. Credem noi, din cele spune de directorul financiar, ca totul s-ar duce la un cost de in jur de trei, patru sute de mii de euro la nivel national. Sa nu uitam, avem 140 si ceva de filiale in toata tara", a declarat Patrascanu.
La randul sau, Angela Rosca, managing partner al companiei de consultanta TaxHouse si liderul grupului de fiscalitate din cadrul RBL, spune ca pentru a implementa aceasta masura companiile vor trebui sa investeasca masiv nu doar in infrastructura IT, ci si in oamenii care se vor ocupa de toata birocratia: urmarirea platilor, drumurile la Trezorerie etc.
"Ne preocupa acest blocaj financiar mai mult decat orice altceva pentru ca el va afecta in principal companiile mici si mijlocii, cu capacitate mai redusa de implementare a unui astfel de sistem birocratic si cu acces la credite bancare limitat. Evident, poate multe dintre aceste companii nu sunt bancabile. Dincolo de faptul ca le cresc... mai mult
Vineri, 22 Septembrie 2017, ora 11:59
Ionut Misa, ministrul de Finante, sustine ca mii de firme vor sa aplice de la 1 octombrie masura privind defalcarea TVA, optionala, si da asigurari ca Guvernul are bani suficienti, incat nu se pune problema unui nou imprumut la FMI.
Intr-un interviu acordat pentru Ziarul Financiar, Ionut Misa spune ca mii de firme au fost tentate de facilitatile oferite, astfel incat vor aplica masura privind defalcarea TVA de la 1 octombrie.
Declaratiile au fost facute in contextul in care aceasta masura, cunoscuta ca Split TVA, a generat numeroase reactii negative din partea companiilor si analistilor economici, care au facut previziuni sumbre privind efectele ei, care merg pana la blocarea economiei.
Ministrul Ionut Misa spune insa ca dupa adoptarea ordonantei de catre Guvern, "mii de firme" s-au aratat interesate de faptul ca daca trec la Split TVA optional, de la 1 octombrie, beneficiaza de o reducere de 5% din impozit. Masura devine obligatorie de la 1 ianuarie 2018.
"Firmele oneste au fost atrase de facilitatea oferita prin care platesc mai putin cu 5% impozit pe profit. Aceasta suma acopera cu mult cheltuielile necesare pentru modificarea sistemelor informatice", a mai explicat ministrul de Finante pentru sursa citata.
"Firmele mari, cu platile la zi si care platesc impozit pe profit, vor fi primele care vor trece la TVA defalcat", a mai spus ministrul Misa.
Cum va bloca statul banii companiilor prin split TVASeful Consiliului pentru IMM-uri avertizeaza: Split TVA... mai mult
Vineri, 08 Septembrie 2017, ora 12:07