Efectele pandemiei de COVID-19 asupra economiei romanesti vor fi dublate si de seceta, agricoltorii estimand ca in acest an vor avea pierderi de peste 50%, insa ministrul Agriculturii da asigurari ca cei afectati vor primi despagubiri.
"Peste aceasta criza determinata de pandemie se suprapune si o seceta cumplita, extrema, cum nu a mai fost in ultimii multi ani", a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, citat de Digi24.
Cel mai mare deficit este in zona Moldovei si a Dobrogei, mai sustine ministrul.
"Comitetele pentru situatii de urgenta locale evalueaza care e dimensiunea pagubelor, ca sa putem sa despagubim fara sa producem inechitati. Culturile care sunt acum afectate sunt culturi de cereale in principal.
Estimam o pierdere a productiei de pana la 50% ceea ce ar acoperi necesarul de consum pentru aceste produse. Vor fi consecinte in lant asupra preturilor. Depinde si cat va dura aceasta criza", a adaugat Adrian Oros.
Totusi, ministrul Agriculturii da asigurari ca "avem stocuri foarte mari de produse de baza la producatori - lapte, carne legume".
"Cautam solutii pentru a incuraja procesatorii sa stocheze privat si in toamna cand vom avea nevoie sa le putem folosi", a dat asigurati ministrul Oros.
Fermierii au mari probleme, relateaza Digi24. De exemplu, zeci de solarii au fost abandonate si napadite de buruieni in bazinul agricol Vidra - Cretesti - Sintesti, principalul furnizor de legume pentru Capitala.
"Asteptam, acum, de la ministerul... mai mult
Duminica, 26 Aprilie 2020, ora 11:28
Romania si multe tari ale lumii se confrunta deja cu seceta, in conditiile in care in multe alte sectoare ale economiei productia este complet sau partial oprita, toate acestea urmand sa aiba efecte asupra sectorului alimentar.
In acest context, pe 9 aprilie, in Ordonanta Militara numarul 8, ministrul de Interne Marcel Vela anuntase ca se opreste exportul de cereale. O saptamana mai tarziu, insa, prin Ordonanta Militara 9, se relua exportul, in ciuda situatiei din tara.
Seceta extrema anuntata de ANM
Miercuri, Administratia Nationala de Meteorologie transmitea, in comunicatul despre rezerva de umiditate, referitor la continutul de apa din sol, ca "pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, prezinta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Moldova, Dobrogea, Banat si Crisana, cea mai mare parte a Munteniei, Transilvaniei si Olteniei", in timp ce rezerva de umiditate din sol "se situeaza in limite satisfacatoare, in Maramures, local in nordul si nord-estul Transilvaniei, izolat in nordul Olteniei si nord-vestul Munteniei".
Totodata, ANM mai preciza ca "rezerva de apa in stratul de sol 0-20 cm (ogor), se incadreaza in limite satisfacatoare, in Maramures si Crisana, cea mai mare parte a Banatului si Olteniei, nordul, local in centrul si sudul Transilvaniei, sudul si vestul Munteniei, izolat in nord-vestul Moldovei".
"Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata,... mai mult
Joi, 23 Aprilie 2020, ora 09:47
Continentul european ar trebui sa se pregateasca pentru consecintele schimbarilor climatice, inclusiv in ceea ce priveste riscul de inundatii si de seceta, dar si pentru raspandirea cu mai mare usurinta a bolilor infectioase.
Vestul Europei este posibil sa se confrunte mai des cu inundatii, in timp ce perioadele de seceta s-ar putea abate cu precadere in zonele sudice si sud-estice ale continentului nostru, potrivit Agentiei Europene de Mediu (AEM) cu sediul in Copenhaga.
Alte riscuri asociate cu schimbarile climatice sunt randamentele agronomice scazute si cresterea prevalentei bolilor infectioase sensibile la conditiile de mediu, raspandite de insecte - spre exemplu, boala Lyme, provocata de capuse, ori febra dengue asociata cu tantarul-tigru asiatic.
Valurile de caldura pot cauza "zeci de mii de decese premature", mai mentioneaza agentia citata de DPA.
Vremea extrema din ultimii 30 de ani a ucis 85.000 de oameni in Europa
Printre alte efecte mentionate se numara pierderea biodiversitatii terestre si acvatice.
Ecosistemele marine ar putea fi si ele prejudiciate de acidificarea si incalzirea marilor si oceanelor, mai arata agentia, care noteaza ca topirea ghetarilor terestri si plutitori ameninta activitatile din regiunea arctica.
Evenimentele extreme determinate de clima in perioada 1980-2013 au costat cele 33 de state europene membre ale Agentiei peste 400 de miliarde de euro (430 de miliarde de dolari), cele mai mari fiind inregistrate in regiunea... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2017, ora 09:14
Seceta isi pune amprenta asupra intregului continent, producatorii de porumb din toate cele 28 de tari ale Uniunii Europene reclamand pierderi masive ale recoltelor, dupa valul de temperaturi caniculare din luna iulie.
Specialistii estimeaza ca pierderile inregistrate in recolta de porumb de anul acesta vor fi cele mai mari din ultimii 14 ani. Aceasta, dupa ce anul trecut recolta din Europa a fost cea mai mare obtinuta vreodata, arata agentia Bloomberg.
Porumb copt pe camp
Francezii spun ca nu au mai vazut o seceta asemanatoare din 2003. Inaltimea plantelor din lanuri este la jumatate din ceea ce au intalnit in alti ani secetosi.
"Porumbul este gata copt in camp. Nu vorbim de desertificare, dar solul este uscat si plin de crapaturi. Ne confruntam cu lipsa apei, iar in culturile neirigate cu absenta polenizarii", se plange Luc Esprit, director general al Maiz'Europe, o subsidiara a companiei Montardon.
Productia de anul acesta este asteptata sa scada cu 19% in medie in toata Europa, pana la 62,8 milioane de tone de promb, dupa cum reflecta o analiza Bloomberg.
Importuri record
Pentru moment, productiile record inregistrate anul trecut pe tot globul au tinut pretul porumbului in frau, dar o scadere a productiei interne impune recurgerea la importuri pe piata europeana.
Prin fermele de animale existente pe continent, Europa este al treilea mare consumator de porumb din lume, dupa Statele Unite si China.
Departamentul de Agricultura al guvernului... mai mult
Miercuri, 05 August 2015, ora 12:16
Seceta, care a afectat puternic productia cerealiera in SUA, urcand preturile la niveluri record, a avut mai putine efecte in Uniunea Europeana, unde productia va scadea doar cu 2%, conform estimarilor Comisiei Europene.
SUA se confrunta cu cea mai grava seceta din ultimii 56 de ani
Executivul comunitar prognozeaza pentru anul agricol 2012/2013 o productie cerealiera de 278,6 milioane de tone fata de 284,7 milioane in intervalul precedent. Productia de porumb ar urma sa scada cu 11%, iar cea de grau cu 1%, a transmis vineri AFP.
Cu toate acestea, anul agricol 2012/2013 ar urma sa fie mult mai bun decat 2007/2008, cand recolta a fost cu 25 milioane de tone inferioara actualelor previziuni.
Comparativ cu media ultimilor cinci ani, productia de grau in UE va ramane stabila in acest an, la 127,3 milioane de tone, iar cea de porumb va fi chiar in crestere cu 2%, ajungand la 60,2 milioane de tone, precizeaza Comisia Europeana.
Uniunea Europeana se gaseste astfel in situatia de exportator net, cu un excedent de zece milioane de tone.
La scara mondiala, preturile la porumb au ramas in august la niveluri record, din cauza scaderii productiei in SUA. Aceeasi tendinta au avut si preturile la grau.
Comisia Europeana se asteapta ca aceste preturi sa ramana ridicate si sa fie marcate de o puternica volatilitate. Potrivit comisarului european pentru agricultura, Dacian Ciolos, preturile ridicate la porumb si soia, mai ales, "risca sa destabilizeze anumite sectoare... mai mult
Vineri, 31 August 2012, ora 16:52
Alimentele se vor scumpi cu peste 20%, ca urmare a secetei. Vom asista chiar si la majorari de pana la 50%, la unele alimente, cum ar porumbul.
"Nici macar nu exista posiblitatea reala ca acest fenomen (cresterea pretului la alimente n.red.) sa fie oprit de cineva", spune oficialul Agrostar, care adauga ca singurul lucru pe care il poate face Guvernul este sa se pregateasca pentru anul agricol urmator, a declarat pentru Business24 Tudor Dorobantu, secretarul general al Federatiei Agrostar.
Masurile anuntate de Guvern, pentru combaterea secetei, i se par "binevenite, dar nesemnificative".
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a promis fermierilor o crestere de 30% a subventiilor pentru teren, pana la 160 de euro pe hectar. In total, sunt necesare fonduri de 350 de milioane de euro, care vor fi alocate de la bugetul de stat.
Fermierii care sunt persoane fizice vor fi despagubiti cu pana la 7.500 de euro, iar suma totala necesara acestui scop ajunge la 40 de milioane de euro.
Printre masurile promise de ministerul de resort agricultorilor se mai numara si reducerea cu 20% a tarifului pentru energia din agricultura, plata apei pentru irigat direct la sursa si suplimentarea fondurilor europene pentru irigatii. In toamna, fondurile europene pentru irigatii vor creste de la 25 de milioane de euro pana la 60 de milioane de euro.
Mai multi bani pentru motorina
Tudor Dorobantu crede ca ministerul ar trebui sa aloce sume mai mari de bani subventiilor... mai mult
Vineri, 24 August 2012, ora 17:01
Seceta din ultimele saptamani a afectat aproximativ 40% din suprafata arabila a Romaniei, insa nu toti au de pierdut de pe urma temperaturilor ridicate. Jucatorii din turism au castigat 75 milioane de euro intr-o singura saptamana.
Numarul de turisti de pe litoralul romanesc a crescut cu pana la 20%, anul acesta, comparativ cu 2011, arata datele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). Cu alte cuvinte, in sezonul acesta, au fost pana la 300.000 de turisti in plus pe litoral, dintr-un total de 1,5 milioane de turisti, pe an, sustine Traian Badulescu, consultant in turism.
Traian Badulescu a calculat castiguri de 75 milioane de euro pentru hotelierii de pe litoral, intr-o singura saptamana, in conditiile in care un turist cheltuieste in medie 250 de euro intr-un sejur de sapte zile in varful sezonului (15 iulie-15 august).
In tot sezonul, format din cele patru luni (perioada mai-septembrie) cresterea numarului de turisti ar depasi, potrivit aceluiasi calcul, o jumatate de miliard de euro, dar numai in conditiile in care toate unitatile de cazare ar fi pline si fiecare turist ar plati, pentru pachetul de vacanta, in medie, 250 de euro.
Totusi, posibilitatea ca acest lucru sa se intample in realitate este destul de redusa, avand in vedere ca, de multe ori, costul ofertelor de vacanta este mult mai mic in lunile mai, iunie si septembrie, iar gradul de ocupare scade simtitor. Chiar si asa, incasarile hotelierilor din toata perioda trec de 200 milioane de... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 17:10
Piata de energie ar putea fi liberalizata mai repede decat este prevazut in acordul asumat de guvernul Romaniei fata de FMI, daca ANRE va accepta cererea inaintata de administratorul judiciar al Hidroelectrica privind scoaterea consumatorilor industriali din sectorul reglementat.
"Este, deocamdata, doar o discutie. Inca nu a fost hotarat nimic", au declarat surse din piata de energie.
Euro Insol, desemnat administrator judiciar al Hidroelectrica, a anuntat, in cursul zilei de miercuri, ca a cerut Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, mentinerea in piata reglementata doar a consumatorilor casnici si a institutiilor publice, dar nu si a consumatorilor industriali. Acestia din urma ar urma sa achizitioneze energia la pretul pietei.
ANRE obliga compania sa livreze energie pe piata reglementata la 71 lei/MWh, sub costul de productie de 125 lei/MWh, in ciuda faptului ca administratorii Hidroelectrica au incercat negocierea acestui pret.
Hidroelectrica, companie care a activat in urma cu cateva zile clauza de forta majora din cauza secetei, are dificultati in asigurarea energiei pentru toate contractele, anuntand o scadere a productiei.
In opinia administratorului judiciar, compania nu poate livra electricitate pentru toate categoriile de consumatori, pentru ca ar inregistra pierderi.
Consumul total de energie pe piata reglementata, este de 28 TWh/an la nivel national, din care 12 TWh sunt consumati de populatie, 8 TWh de institutiile... mai mult
Joi, 09 August 2012, ora 16:01
Alimentele se vor scumpi in medie cu 30-35% in perioada urmatoare, din cauza secetei care a compromis in mare masura recoltele agricole, a declarat Tudor Dorobantu, secretar general Agrostar.
"Recoltele sunt compromise, pagubele sunt imense la nivel national, mi-e si teama sa fac estimari, e cert ca preturile vor creste in urmatoarea perioada cu o medie de 30-35%", a declarat pentru Business24, Tudor Dorobantu.
De altfel, si ministrul Agriculturii a avertizat asupra efectelor pe care o seceta prelungita le va avea asupra recoltelor:
"Traversam o perioada de seceta destul de profunda care risca sa afecteze culturile de primavara, ma refer la porumb si floarea-soarelui, in special. Daca nu va ploua in perioada urmatoare, riscam sa avem pierderi destul de mari la aceste culturi", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Ministrul Agriculturii: In 2012 va fi o productie mai mica, dar nu in mod alarmant
Pe langa seceta si deprecierea leului va contribui la cresterea preturilor in perioada urmatoare:
"Oricum, noi, producatorii agricoli, nu asiguram necesarul de consum intern, ne bazam pe import, iar acum euro a ajuns la 4,6", a adaugat Dorobantu.
Banca Nationala a Romaniei a anuntat marti un curs de referinta de 4.6397 lei/euro, un nou maxim istoric pentru moneda unica, in crestere cu 0,84%, fata de ziua precedenta, cand cursul oficial era de 4.6009 lei/euro.
Leul atinge record dupa record. Ce ne asteapta in aceasta saptamana de foc?
Pe... mai mult
Marti, 24 Iulie 2012, ora 13:46