Cu o treime din populatia globului aflata in izolare din cauza noului coronavirus, planeta primeste o binemeritata pauza de la poluare. Dar oare va fi suficienta ca sa determine schimbari in bine pe termen lung?
Caprele alearga pe strazile din Tara Galilor, iar aerul e mult mai respirabil in orasele din toata lumea, caci emisiile periculoase s-au redus drastic in ultima vreme, din Venetia pana in Los Angeles, noteaza Business Insider.
Insa acest castig al naturii reprezinta doar o parte a realitatii.
Mastile chirurgicale si manusile plutesc in apele din Hong Kong, din cauza proastei gestionari a acestor deseuri, in timp ce decidentii au uitat pentru moment de politicile de protejare a mediului pentru ca se lupta cu criza cauzata de noul coronavirus. La noi, de exemplu, incendierarea unor materiale au sufocat locuitorii Bucurestiului.
Un incendiu greu de stins a sufocat Capitala. Cat vom mai simti mirosul neplacut - Ce spun Alexe, pompierii si ANM (Foto&Video)
In aceste conditii, expertii se intreaba daca pauza de la poluare isi va pastra efectul pozitiv pe termen lung.
"Va fi doar un moment de respiro pentru natura, dupa care ne vom relua obiceiurile anterioare? Sau chiar vom face ceva si vom implementa schimbari structurale care sa ne indrepte cu adevarat catre telul nostru, al tuturor - anume emisii poluante zero?", se intreaba Simon Evans de la publicatia specializata pe probleme de mediu Carbon Brief.
Impactul imediat e usor de observat. Oamenii au... mai mult
Sambata, 18 Aprilie 2020, ora 10:52
Unul dintre cele mai bune efecte ale pandemiei globale este faptul ca intreaga planeta "respira" un pic, nivelul poluarii fiind semnificativ mai mic decat in urma cu doua luni. Iar asta nu e tot. Animalele incep sa se plimbe in voie prin locuri altadata inundate de turisti si localnici.
La sfarsitul lunii februarie, imagini surprinse din satelit de NASA aratau o scadere dramatica a nivelului de poluare din China, cauzata in parte de incetinerea economica determinata de coronavirus.
CNN noteaza ca inchiderile fabricilor si izolarea multor milioane de oameni, precum si strazile mult mai libere, au produs un "beneficiu" neintentionat, cel putin in China - cerul albastru in zone acoperite de smog.
Iar cifrele arata ca, din 3 februarie pana pe 1 martie, emisiile de dioxid de carbon s-au redus cu cel putin un sfert, in China, datorita masurilor luate din cauza coronavirus. Si, fiind tara care polueaza cel mai mult - China contribuie la 30% din emisiile totale anuale de dioxid de carbon din lume -, impactul acestui tip de scadere este urias, chiar si pentru o perioada scurta.
Astfel, emisiile au scazut concret cu 200 de milioane de tone de dioxid de carbon, adica mai mult de jumatate din emisiile anuale totale ale Marii Britanii.
Scaderea consumului de carbune
Pe langa scaderea productiei de petrol si otel si reducerea cu 70% a zborurilor interne, cel mai mult a ajutat declinul accentuat al folosirii carbunelui in China. Tara este cel mai mare producator si... mai mult
Joi, 19 Martie 2020, ora 07:32