Plafonarea administrativa a preturilor energetice prin OUG 114/2018 a contribuit la scaderea cu circa 24% a profitului net cumulat al celor mai mari producatori de electricitate si gaze naturale, in 2019 fata de 2018, pana la 3,7 miliarde de lei (inclusiv cota de profit din aceasta activitate a OMV Petrom, SNP).
Toate cele mai mai mari sapte companii energetice romanesti (inclusiv distribuitorul Electrica, unde statul are 49% din actiuni) au obtinut un profit net total de peste 8,6 miliarde de lei, mai mic cu peste 600 de milioane de lei in 2019 fata de 2018, potrivit rapoartelor trimise la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Fara pofitul Hidroelectrica, estimat la peste 1,7 miliarde de lei de Curs de Guvernare, totalul rezultatelor nete ale companiilor energetice a scazut cu 6%, pana la 6,26 de miliarde de lei.
Scaderea profitului total s-a realizat in ciuda eforturilor companiilor de a profita de importurile mai ieftine fata de preturile de pe piata autohtona ramasa libera dupa OUG 114.
Astfel, se remarca scaderea de profit de peste 29% a Transgaz (TGN), operatorul monopolului de transport prin magistralele nationale de gaze naturale, dar si cea de 11% a profitului net total al OMV Petrom (SNP). Scaderi de profit sunt previzibile si la Hidroelectrica (-12%) si Electrica (-6%).
Suferintele si solutiile pietei
Rapoartele cu rezultatele preliminare pe 2019 contin informatii privind efectele OUG 114, ca si unele referitoare la felul in care companiile... mai mult
Vineri, 28 Februarie 2020, ora 12:11
Ludovic Orban a anuntat, in plenul reunit al Parlamentului, ca Guvernul isi asuma raspunderea pe modificarea prevederilor din OUG 114, din domeniul energetic, financiar-bancar, comunicatii si fonduri private de pensii. Premierul a prezentat amendamentele aduse de parlamentari.
"Cand am primit votul de investitura, ne-am angajat sa corectam OUG 114 care a generat efcte nocive in foarte multe domenii din economia romaneasca, si de asemenea, in societate. Proiectul de lege stipuleaza corectarea prevderilor vizate de domeniul energetic, financiar-bancar, domeniul comunicatiilor, fondurilor private de pensii.
De asemenea, cuprinde o serie de masuri exact cum cuprindea si OUG 114, in mai multe domenii de ativitate, de la chestiuni legate de sporuri, pana la diferite tipuri de reglementari privitor la cehltuielile care se efectueaza in bugetul de stat, la momentul OUG 114 privitor la bugetul pe 2019 in legea pe care noi am propus-o Parlamentului, privitor la 2020", a afirmat premierul Orban, in plenul reunit, de luni, al Camerei Deputatilor si Senatului.
In domeniul Energiei, Guvernul se angajeaza sa reglementeze situatia consumatorului vulnerabil.
"Sa va spun pe scurt privitor la Energie: Se stie ca dupa ce Romania a trecut la liberalizarea energiei electrice si gazului, OUG 114 a revenit la pretul reglementat pentru cosnumatorii vulnerabili, captivi, casnici, impunandu-se producatorilor un pret de vanzare ca si producator, atat pentru energie electrica, cat si... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2019, ora 22:09
Modificarea Ordonantei 114, in sensul eliminarii masurilor considerate nocive, ar putea reprezenta un moment de referinta in restabilirea increderii investitorilor in mediul de business romanesc, insa, pentru ca procesul sa fie de durata, este necesar sa se revina la predictibilitate, arata Dan Badin, Partener Coordonator Servicii Fiscale si Juridice, Deloitte Romania.
"Modificarea OUG 114, in sensul eliminarii masurilor considerate nocive cuprinse in actul initial, ar putea reprezenta un moment de referinta in restabilirea increderii investitorilor in mediul de business romanesc. Insa, pentru ca procesul sa fie de durata, este necesar sa se revina la predictibilitate, la adoptarea de acte normative cu impact fiscal in urma unor consultari reale cu entitatile afectate, cu cel putin sase luni inainte de momentul aplicarii, asa cum prevede Codul Fiscal. Care sunt sansele reale ca acest lucru sa se intample in 2020, an electoral cu doua runde de alegeri - locale, in vara, si parlamentare in toamna/iarna? Greu de anticipat.
Asadar, incertitudinea si, implicit, lipsa de incredere persista, iar bugetul pe 2021, secatuit de promisiuni electorale, va avea nevoie de resurse pe care le va cauta ...cand? In decembrie 2020?", precizeaza reprezentantul Deloitte intr-un comunicat remis joi AGERPRES.
Dan Badin arata, in context, ca decembrie, "luna cadourilor", tinde sa devina o sursa de preocupare pentru mediul de business din Romania, avand in vedere ca, in ultimii ani, cele mai... mai mult
Joi, 19 Decembrie 2019, ora 10:30
Mediul de afaceri solicita noului Guvern abrogarea OUG 114/2018 si a masurii Split TVA, care au avut un impact negativ semnificativ asupra firmelor romanesti, a declarat marti Alex Milcev, partener in cadrul firmei de consultanta EY Romania, intr-o intalnire cu presa.
"Asteptam cu nerabdare sa treaca prima perioada de acomodare a noului Guvern, ca sa vorbim concret de noile masuri pe care mediul de afaceri le considera oportune. As atinge aici cateva momente de care am fost intrebati din partea mediului de afaceri si pe care noi, si nu numai noi, le consideram ca fiind de importanta", a precizat Milcev.
El a inceput lista de masuri necesare cu abrogarea OUG 114, probabil cel mai cunoscut subiect de discutie al acestui an, care a avut impact asupra a cel putin trei industrii: telecom, energie si sectorul bancar.
"Cu totii (jurnalistii - n.r.) ati raportat nedumerirea mediului de afaceri legata de nesigurantele mediului legislativ si de impactul masiv financiar al noilor masuri. Toata lumea din mediul de afaceri considera ca Ordonanta 114 nu a fost oportuna. Aici se pune problema in ce masura efectele ei pot fi desfacute, total sau partial, si asteptam o pozitie a Guvernului legat de o parte sau de toate masurile", a spus Milcev.
Potrivit acestuia, impactul financiar cel mai mare a fost in ceea ce priveste taxa pe activele bancare, taxa in domeniul telecom si cea din sectorul energiei.
"Pe scurt, consideram ca aceasta ordonanta trebuie abrogata, asa cum a spus... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2019, ora 14:19
Bancile ar putea sa isi recupereze pierderile intr-un orizont de timp foarte mare, de 37 de ani, daca se aplica Ordonanta 114 in forma actuala, cu taxa pe activele bancare timp de cinci ani, a declarat, joi, Dorian Farkas, senior manager pentru Management Consulting al companiei PricewaterhouseCoopers (PwC).
"Daca vom cauta cauzele si descresterea acestei intermedieri financiare, una dintre aceste cauze o reprezinta impredictibilitatea mediului legislativ, Ordonanta pe care o discutam astazi fiind una din legile care cresc perceptia riscului, atat din partea bancilor cat si din partea investitorilor. Pe forma actuala a ordonantei, noi am facut un calcul si am aratat ca daca s-ar aplica actualele prevederi, 1,2 % pe an, avand in vedere evolutia ROBOR in 2018, bancile ar putea sa isi recupereze pierderile suferite intr-un orizont de timp foarte mare. Cresterea este chiar exponentiala, spre exemplu daca taxa s-ar aplica pe o perioada de 1 an, bancile si-ar recupera pierderea in 5 ani, daca s-ar aplica pe 3 ani, si-ar recupera pierderea in 16, iar daca s-ar aplica pe 5 ani, atunci bancile si-ar recupera pierderea intr-un orizont de 37 de ani, un orizont de timp foarte mare", a spus Farkas.
Acesta a adaugat ca Romania se situeaza pe ultimul loc in Europa privind intermedierea financiara si explicat cauzele dintre impredictibilitatea legislativa si nivelul bunastarii unei tari.
"Romania se situeaza pe ultimul loc in Europa privind intermedierea financiara, pe care o... mai mult
Joi, 28 Martie 2019, ora 16:46
Vicepresedintele BNR, Florin Georgescu, s-a intalnit joi seara cu liderul PSD, Liviu Dragnea, si i-a prezentat acestuia studiul de impact al OUG 114 realizat de BNR, dezvaluie senatorul PNL, Florin Citu.
Acesta spune ca presedintele social-democratilor a fost socat de concluziile studiului si i-a chemat de urgenta pe ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, si pe Darius Valcov, consilierul pe probleme economice al Vioricai Dancila. Cei doi, insa, au dat vina pe Comisia de Prognoza afirmand ca institutia i-a asigurat ca efectele ordonantei vor fi pozitive.
"Document care arunca in aer guvernarea PSD+ALDE! Aseara Dragnea a primit studiul de impact facut de Florin Georgescu si asumat de BNR. Studiul i-a fost prezentat de autor, care a fost si supervizor al programului de guvernare al PSD. Un om in a carui expertiza si experienta Liviu Dragnea are incredere.
A fost socat de concluziile studiului si imediat i-a chemat pe Valcov si Teodorovici. Amandoi au inceput sa dea inapoi, spunand ca nu stiau si au dat vina pe Comisia Nationala de Strategie si Prognoza care i-a asigurat, asa cum scrie si in expunerea de motive, ca efectele OUG 114 pentru economie si, mai ales, pentru sistemul bancar sunt DOAR pozitive. Zilele conducerii CNSP sunt numarate", scrie Florin Citu pe Facebook.
Senatorul PNL atrage atentia ca concluziile studiului sunt devastatoare, iar Liviu Dragnea face orice sa le ascunda. Mai mult, spune Citu, liderul PSD a dat ordin ca studiul sa nu ajunga la... mai mult
Vineri, 08 Martie 2019, ora 14:57
Romania risca sa fie investigata de Comisia Europeana cu privire la faptul ca incalca directiva gazelor si ar putea acorda ajutoare de stat ilegale consumatorilor industriali, prin prevederile OUG 114/2018, au declarat, marti, reprezentantii Deloitte si ROPEPCA, intr-o conferinta de presa.
Compania de consultanta a realizat un studiu de impact asupra efectelor OUG 114/2018, comandat de Asociatia Romana a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA).
"Exista un risc de ajutor de stat ilegal pentru plafonarea pretului la care consumatorii industriali achizitioneaza gazele. Exista riscul ca unele companii similare din alte tari sa faca plangeri si sa existe o investigatie in acest sens", a aratat Sorin Elisei, expert in cadrul Deloitte.
Potrivit acestuia, Asociatia Producatorilor de Ingrasaminte chimice din Europa a avut recent o pozitie de acest gen cu privire la unele state unde pretul gazelor este semnificativ mai mic sau stabilit local.
"Nu stiu cum a fost stabilit acest pret de 68 de lei pe MWh, dar este semnificativ mai mic decat cotatiile regionale", a aratat expertul Deloitte.
Elisei a precizat ca si furnizorii de gaze sunt avantajati, intrucat pot achizitiona gaze la pret mic, plafonat, de la producatori, dar pot vinde mai departe la orice pret.
El a amintit si un raport al Consiliului Concurentei, prin care se recomanda incurajarea aparitiei de noi producatori de gaze in piata, or, in opinia sa, aceasta ordonanta nu incurajeaza... mai mult
Marti, 26 Februarie 2019, ora 13:07
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a fost invitat luni, in plenul Camerei Deputatilor.
Biroul Permanent a decis, miercuri, la solicitarea grupului parlamentar al USR, sa fie chemat la "Ora Guvernului" ministrul de Finante, pentru a explica efectele OUG 114. Dezbaterea va incepe de la ora 16:00.
Si premierul Viorica Dancila a fost chemat in Camera Deputatilor, la "Ora prim-ministrului", pe data de 4 martie, a anuntat marti liderul deputatilor liberali, Raluca Turcan.
"PNL declara razboi total impotriva 'ordonantei lacomiei' Guvernului Dancila si o cheama pe Viorica Dancila la audieri in Parlament la 'Ora prim-ministrului'. Am inregistrat astazi (marti - n.red.) solicitarea ca prim-ministrul Romaniei, Viorica Dancila, sa vina la audieri in plenul Camerei Deputatilor, tocmai pentru ca dorim sa purtam o dezbatere fundamentata care sa conduca la oprirea Ordonantei 114.
Sunt mai multe formule prin care se poate ajunge la inlaturarea OUG 114 si a efectelor acesteia. O solutie si cea mai la indemana ar fi ca prim-ministrul, secondat de autorii morali ai acestei ordonante, domnii Dragnea si Valcov, sa decida emiterea unei ordonante de urgenta care sa anuleze 'ordonanta lacomiei'.
Asta ar insemna vointa politica din partea Guvernului care a decis emiterea acestei OUG, deci sperantele sunt mici. A doua varianta pe care putem sa o generam in urma audierii premierului in plenul Camerei ar fi ca aceasta ordonanta sa treaca in procedura de urgenta prin dezbatere si... mai mult
Luni, 25 Februarie 2019, ora 07:14
Banca Nationala a Romaniei a prezentat, luni, in cadrul Consiliul general al Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM), un studiu de impact privind efectele Ordonantei de Urgenta 114/2018, iar BNR si Ministerul Finantelor au decis formarea unui grup de lucru pe aceasta tema, potrivit unui comunicat al CNSM, remis AGERPRES.
Consiliul general al Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM) s-a intrunit in data de 4 februarie 2019, in sedinta ordinara.
"In cadrul sedintei a fost prezentat studiul de impact, realizat de Banca Nationala a Romaniei, privind taxa pe active financiare asupra institutiilor de credit, a activitatii de creditare si a cresterii economice, introdusa prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene", potrivit comunicatului.
Totodata, membrii Consiliului au decis sa fie creat un grup de lucru al Comitetului Tehnic al CNSM, format din reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice si ai Bancii Nationale a Romaniei, se mai arata in documentul citat.
Concluziile grupului de lucru vor fi discutate in urmatoarea sedinta a CNSM, programata in data de 18 februarie 2019.
Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala a fost infiintat in baza Legii nr.12/2017 privind supravegherea macroprudentiala a sistemului... mai mult
Luni, 04 Februarie 2019, ora 15:54