Agentia de evaluare financiara Fitch a mentinut la "AAA" ratingul atribuit Statelor Unite dar a inrautatit perspectiva de la stabila la negativa, citand adancirea deficitului pentru a finanta masurile de stimulare menite sa combata efectele negative ale pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmit DPA si Reuters.
Agentia a apreciat ca inrautatirea perspectivei reflecta "deteriorarea finantelor publice ale SUA si absenta unui plan credibil de consolidare".
Datoria si deficitul, care incepusera deja sa creasca inainte de pandemie, au inceput sa erodeze traditionala soliditate a ratingului de credit al SUA. Datoria guvernamentala a SUA, cea mai ridicata in randul tarile care beneficiaza de rating "AAA", ar urma sa depaseasca 130% din PIB pana in 2021, avertizeaza Fitch.
"Flexibilitatea financiara, asistata de interventia Rezervei Federale a SUA in vederea restabilirii lichiditatilor catre pietele financiare, nu atenueaza in intregime riscurile la adresa sustenabilitatii pe termen mediu a datoriei, si creste riscul ca autoritatile SUA sa nu consolideze suficient finantele publice pentru a stabiliza datoria publica dupa ce trece socul provocat de pandemie", se arata in comunicatul agentiei de evaluare financiara.
"Decizia Fitch reduce increderea in pietele financiare americane, si va determina unele entitati sa vanda bonduri SUA, deci ar putea fi afectate randamentele obligatiunilor, chiar daca nimeni nu se asteapta la intrarea SUA in incapacitate de plata", a... mai mult
Duminica, 02 August 2020, ora 12:15
Unul dintre cele mai bune efecte ale pandemiei globale este faptul ca intreaga planeta "respira" un pic, nivelul poluarii fiind semnificativ mai mic decat in urma cu doua luni. Iar asta nu e tot. Animalele incep sa se plimbe in voie prin locuri altadata inundate de turisti si localnici.
La sfarsitul lunii februarie, imagini surprinse din satelit de NASA aratau o scadere dramatica a nivelului de poluare din China, cauzata in parte de incetinerea economica determinata de coronavirus.
CNN noteaza ca inchiderile fabricilor si izolarea multor milioane de oameni, precum si strazile mult mai libere, au produs un "beneficiu" neintentionat, cel putin in China - cerul albastru in zone acoperite de smog.
Iar cifrele arata ca, din 3 februarie pana pe 1 martie, emisiile de dioxid de carbon s-au redus cu cel putin un sfert, in China, datorita masurilor luate din cauza coronavirus. Si, fiind tara care polueaza cel mai mult - China contribuie la 30% din emisiile totale anuale de dioxid de carbon din lume -, impactul acestui tip de scadere este urias, chiar si pentru o perioada scurta.
Astfel, emisiile au scazut concret cu 200 de milioane de tone de dioxid de carbon, adica mai mult de jumatate din emisiile anuale totale ale Marii Britanii.
Scaderea consumului de carbune
Pe langa scaderea productiei de petrol si otel si reducerea cu 70% a zborurilor interne, cel mai mult a ajutat declinul accentuat al folosirii carbunelui in China. Tara este cel mai mare producator si... mai mult
Joi, 19 Martie 2020, ora 07:32
Comisia Europeana a decis miercuri sa trimita Romaniei un aviz motivat din cauza faptului ca tara nu a adoptat masuri de sanctionare a incalcarii Regulamentului (UE) nr. 517/2014 privind gazele fluorurate cu efect de sera, informeaza un comunicat al Executivului comunitar.
Gazele fluorurate cu efect de sera, cunoscute si sub denumirea de "gaze fluorurate", sunt o familie de gaze generate de activitatile umane, utilizate in numeroase aplicatii industriale.
Regulamentul urmareste sa contribuie la combaterea schimbarilor climatice prin reducerea cu doua treimi a emisiilor de gaze fluorurate din UE pana in 2030.
Gazele fluorurate au un efect puternic de incalzire globala (de pana la 23.000 de ori mai mare decat cel al dioxidului de carbon, CO2).
Legislatia UE stabileste norme stricte privind utilizarea gazelor fluorurate si conditiile legate de introducerea pe piata a produselor care contin aceste gaze. In temeiul normelor adoptate de statele membre, ar fi trebuit sa fie introduse sanctiuni pana la 1 ianuarie 2017 si sa fie luate toate masurile necesare pentru asigurarea punerii lor in aplicare.
Sanctiunile trebuie sa fie efective, proportionale si cu efect de descurajare. Introducerea in legislatia nationala a unor sanctiuni adecvate reprezinta un element esential pentru asigurarea conformitatii cu regulamentul si, prin urmare, pentru limitarea schimbarilor climatice.
Existenta sanctiunilor este deosebit de importanta in vederea prevenirii comertului ilegal... mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2020, ora 15:21
Permafrostul arctic este intr-un proces accelerat de topire, iar efectele vor fi resimtite nu doar la nivel local, prin alunecarile de teren, inecarea padurilor sau gropi imense ivite te miri unde, ci pe intreg globul, avertizeaza oamenii de stiinta.
Permafrostul, un amestec de nisip si pamant inghetat, dar si bolovani, contine si un volum mare de gheata, care tine totul "legat". Insa acest strat este foarte vulnerabil si expus dezghetului, mai ales in conditiile de fata, arata Live Science.
Odata cu dezghetarea sa, o imensa cantitate de carbon va ajunge in atmosfera. Si pana acum s-au facut estimari legat de aceasta cantitate, dar un nou studiu arata ca volumul de carbon eliberat va fi dublu.
In decurs de numai cateva luni, in contextul incalzirii globale, zona artica va arata "ca o supa", a declarat autorul studiului, Merritt Turetsky, din cadrul Universitatii Colorado Boulder.
"Asta se poate intampla foarte repede, in decurs de luni sau ani, facand ca sistemele relativ uscate si solide (asa cum sunt padurile) sa devina lacuri", a spus acesta.
Permafrostul reprezinta circa 15% din solul Pamantului. Acesta stocheaza aproximativ 60% din carbonul pastrat in acest fel. Asta inseamna circa 1,5 trilioane de tone de carbon, dupa cum se arata intr-un raport publicat de jurnalul Nature Geoscience.
Pe masura ce permafrostul se dezgheata, carbonul stocat va fi eliberat in atmosfera, ceea ce va duce, din nou, la incalzirea globala, formandu-se un ciclu.
Citeste... mai mult
Vineri, 07 Februarie 2020, ora 09:28
Doar 20 de companii producatoare de combustibili fosili, private si de stat, care au afaceri in intreaga lume, precum Chevron, Exxon, BP, Shell, Saudi Aramco si Gazprom, sunt responsabile de o treime din emisiile de gaze cu efect de sera la nivel global.
Noi date colectate de experti renumiti din intreaga lume arata ca aceste companii multinationale si detinute de stat sunt principalii responsabili pentru problemele privind mediul care ameninta viitorul omenirii, potrivit unui studiu citat de The Guardian.
Acestea continua sa isi extinda activitatile, desi cei care le administreaza sunt constienti de impactul devastator al combustibililor fosili asupra planetei.
Analiza, realizata de Richard Heede, de la Climate Accountability Institute din SUA, cea mai mare autoritate din lume care monitorizeaza efectul combustibililor fosili asupra mediului, a avut ca scop evaluarea materiilor prime extrase de aceste corporatii din sol si nivelul de gaze cu efect de sera de care sunt responsabile inca din 1965.
Acesta este anul in care efectele combustibililor fosili asupra mediului au inceput sa fie cunoscute atat de lideri din industrie, cat si de politicieni, mai ales in SUA, spune Heede.
Cele 20 de companii din top contribuie la 35% din totalul emisiilor de dioxid de carbon si metan la nivel global, respectiv echivalentul a 480 de miliarde de tone din 1965.
In top au fost incluse companii detinute de investitori - Chevron, Exxon, BP si Shell, dar si de stat, precum... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2019, ora 10:39
Statutul de Piata emergenta secundara acordat pietei de capital romanesti de agentia FTSE Russell inseamna mai multi bani si mai ieftini pentru finantarea firmelor romanesti, considera ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Stefan Radu Oprea.
"Agentia FTSE Russell a acordat pietei de capital romanesti statutul de Piata emergenta secundara. Ce inseamna acest lucru? Simplu, mai multi bani si mai ieftini pentru finantarea firmelor romanesti. Acum accesul fondurilor de investitii este facil, increderea fiind mai mare in Bursa de la Bucuresti", scrie vineri ministrul pe pagina sa de Facebook.
Potrivit acestuia, dezvoltarea pietei secundare AeRo inseamna posibilitatea finantarii, pe piata de capital, a IMM-urilor romanesti.
"Acesta alternativa am prezentat-o companiilor, in cadrul celor noua seminarii regionale, organizate in parteneriat de catre Bursa de Valori Bucuresti si Ministerul Mediului de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, anul acesta", a mai precizat Oprea.
Acum, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt listate 84 de companii pe piata principala si, impreuna, au o capitalizare de 36 de miliarde de euro.
Furnizorul global de indici FTSE Russell a promovat joi Romania la statutul de Piata Emergenta de la cel de Piata de Frontiera, decizia fiind luata dupa ce tara s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare.
Reclasificarea statutului va intra in vigoare in septembrie anul viitor.
Romania a fost adaugata pe aceasta lista... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 10:42
Liderii europeni nu au reusit la summitul desfasurat joi sa ajunga la un acord privind o tinta de "zero emisii de carbon cu efect de sera" pentru anul 2050, afirma surse europene citate de agentia DPA, dupa ce Polonia, Ungaria si Republica Ceha s-au opus ferm unui astfel de obiectiv.
Un text de compromis convenit de liderii europeni mentioneaza obiectivul neutralitatii nete a emisiilor de carbon in conformitate cu Acordurile de la Paris privind schimbarile climatice, dar tinta anului 2050 este mentionata doar intr-o nota de subsol. Neutralitatea neta presupune reducerea emisiilor si compensarea lor prin masuri precum captarea carbonului sau plantarea de arbori.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki declarase anterior ca tara sa va respinge planul Uniunii Europene care stabileste atingerea in anul 2050 a obiectivului "zero emisii de carbon cu efect de sera", daca nu va fi creat in paralel si un mecanism de compensare. Conform unei surse diplomatice, pozitia Poloniei a fost sprijinita de Ungaria, Republica Ceha si, intr-o masura mai mica, de Estonia.
Seful executivului polonez a estimat ca Bruxelles-ul nu poate sa decida pur si simplu inasprirea obiectivelor privind emisiile de carbon si ca un mecanism de compensare a pierderilor ar trebui sa fie solutia rezonabila care sa ajute statele mai sarace ale UE sa indeplineasca aceste obiective.
Mai multe state est-europene membre ale UE se bazeaza in continuare foarte mult pe combustibilii fosili si se tem ca stabilirea... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2019, ora 10:38
Nisipul este o materie prima aflata la mare cautare in ziua de astazi. In tari din America Latina, grupari mafiote au ajuns sa faca trafic cu nisip, in vreme ce in Emirate seicii au ajuns sa il importe.
Dupa apa, nisipul a ajuns cea mai folosita resursa naturala, fiind utilizat in constructii, la extragerea petrolului si gazelor sau la realizarea ecranelor de smartphone, relateaza BBC.
Piata de nisip si pietris din Statele Unite a ajuns sa valoreze 8,3 miliarde de dolari in 2015, in vreme ce britanicii au cumparat in 2013 astfel de materii prime de 1,7 miliarde lire sterline.
Cererea de nisip difera de la regiune la regiune, China remarcandu-se ca unul dintre marii consumatori (20% din importurile globale), dupa explozia constructiilor megalitice din tara si demararea proiectului insulelor artificiale din Marea Chinei de Sud.
La fel, India, care trece printr-o perioada de investitii majore in infrastructura, a crescut cererea de nisip la nivel global.
In 2014, in lume s-au excavat 196 miliarde de tone de nisip si pietris, conform datelor emise de Agentia de Supraveghere Geologica a Statelor Unite.
Materie prima rara
In Emiratele Arabe Unite, boomul imobiliar i-a facut pe seici sa recurga la importuri de nisip, desi se afla in plin desert. 456 de milioane de dolari au investit dezvoltatorii din Emirate in importurile de nisip si pietris, cea mai mare cerere venind din Dubai.
Efectele consumului ridicat de nisip se vad cu ochiul liber. In medie,... mai mult
Joi, 05 Mai 2016, ora 12:20