Numarul bancilor care au luat masuri ca efect al Legii darii in plata a ajuns la cel putin sapte.
Cinci banci - Banca Romaneasca, Raiffeisen Bank, Garanti Bank, Bancpost si Intesa Sanpaolo Bank - au marit avansul inainte ca legea darii in plata sa fie votata, iar BRD si Alpha Bank au aplicat masuri dupa votul din Camera Deputatilor, din 13 aprilie.
Darea in plata: Inca o banca majoreaza substantial avansul la creditele imobiliare
Piraeus Bank urmeaza sa ia o decizie referitoare la o posibila astfel de masura in aceasta saptamana, potrivit informatiilor obtinute de News.ro.
O mare banca din Romania dubleaza avansul pentru creditele imobiliare
BRD, a doua banca din Romania din punct de vedere al valorii activelor, a aplicat noile masuri incepand de la 1 mai.
"Am eliminat din oferta creditele in euro, de consum, cu ipoteca si creditele imobiliare si ipotecare in euro si dolari. Pentru creditele acordate in lei, cu ipoteca, banca va putea finanta pana la maximum 65% din ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata: Cel putin sapte banci au marit avansul pentru creditele ipotecare" pe Ziare.com mai mult
Marti, 03 Mai 2016, ora 16:09
Peste 80% din brokerii imobiliari considera Legea darii in plata un risc major pentru piata imobiliara din Romania, se arata intr-un studiu recent.
Rezultatul apare intr-un sondaj efectuat de portalul Imobiliare.ro, in cadrul evenimentului Clubul Profesionistilor in Imobiliare - Editia Nationala, la care au raspuns reprezentanti ai 400 de agentii imobiliare din Romania, informeaza un comunicat remis Ziare.com.
Astfel, 45% dintre respondenti sunt de parere ca vom asista la o prabusire a pietei imobiliare, similara celei din perioada de criza economica, in vreme ce 37% se asteapta la o incetinire temporara a acesteia, ca urmare a intrarii in vigoare a Legii privind darea in plata.
De asemenea, 64% dintre participantii la sondaj apreciaza ca o posibila crestere a avansului solicitat de institutiile bancare la acordarea de credite ipotecare va influenta negativ si in mare masura piata imobiliara din Romania, ca urmare a scaderii numarului de clienti eligibili sau a cresterii ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata: Preturile apartamentelor vor scadea, chiriile vor creste" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 Februarie 2016, ora 17:57
Darea in plata ar putea avea efecte negative asupra sistemului bancar, asa ca ar trebui ca Parlamentul sa faca o analiza serioasa pe aceasta tema, a cerut reprezentantul unui patronat al institutiilor financiare din Romania.
Proiectul de lege a fost dezbatut in comisiile Economica si Juridica ale Senatului, care s-au reunit, miercuri, si a fost luata decizia ca programul Prima Casa sa nu fie exclus din Legea darii in plata, in ciuda recomandarilor facute de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Legea darii in plata, dezbatuta in comisii: Ce se intampla cu Prima Casa
Anterior, marti, proiectul de lege a primit aviz favorabil din partea Comisiei de Buget din Senat, cu o serie de amendamente, respectiv inlocuirea sintagmei "persoana fizica" cu "consumator" si prelungirea termenului de notificare de la 15 la 30 de zile, timp in care se suspenda orice plata a debitorului pentru creditul respectiv si orice actiune de executare.
Propunerile BNR au fost, insa, respinse. Specialistii ...citeste mai departe despre "Predai cheia casei si ai scapat de credit: Recomandarile bancilor si efectele darii in plata Interviu" pe Ziare.com mai mult
Joi, 18 Februarie 2016, ora 07:17
O analiza de impact realizata de BCR arata ca 60% dintre clientii actuali, in special tinerii, nu vor mai putea accesa un credit imobiliar, daca legea darii in plata va intra in vigoare.
Studiul realizat de cea mai mare banca locala dupa active arata efectele negative ale acestui act normativ, printre care se numara contractia pietei ipotecare, distorsionarea pietei imobiliare si impactul advers asupra conditiilor de locuit ale familiilor din Romania, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.
Cum vede Isarescu posibila legea darii in plata: Reactia bancilor este normala, nu o razbunare (Video)Comisia Europeana are prognoze optimiste pentru Romania, dar vede si un risc major - legea darii in plata (Video)Legea darii in plata: Ce se va intampla cu pretul apartamentelor
Conform simularilor financiare realizate de analistii BCR, considerand forma curenta a proiectului de lege, institutiile financiar bancare vor fi nevoite sa adopte masuri prudentiale pentru a reduce riscul de credit ...citeste mai departe despre "Analiza BCR: Efectele nefaste ale legii darii in plata" pe Ziare.com mai mult
Luni, 08 Februarie 2016, ora 12:52
Cresterea economica a Romaniei ar urma sa ajunga la 4,2% in 2016, gratie cresterilor salariale puternice si relaxarii fiscale, in timp ce in 2017 se va modera usor la 3,7%, arata previziunile economice de iarna publicate joi de Comisia Europeana (CE).
Estimarile CE privind cresterea economica a Romaniei sunt atat pentru 2015, cat si pentru 2016 si 2017, in conditiile in care in toamna prognoza un avans de 3,5% in 2015, urmat de o crestere de 4,1% in 2016 si una de 3,6% in 2017.
Conform noilor cifre, Executivul comunitar estimeaza ca in 2015 cresterea reala a PIB-ului Romaniei a fost una de 3,6%, cel mai ridicat ritm de crestere de dupa 2008. Pentru 2016 si 2017, CE sustine ca principalul motor al cresterii economice va ramane cererea interna, in timp ce contributia neta a exporturilor va ramane negativa.
Reducerea TVA de la 24% la 20% in ianuarie si majorarea salariului minim in luna mai vor stimula consumul si vor impinge cresterea economica la 4,2% in 2016. Pe masura ce ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana are prognoze optimiste pentru Romania, dar vede si un risc major - legea darii in plata" pe Ziare.com mai mult
Joi, 04 Februarie 2016, ora 14:25
Introducerea de masuri cu efect retroactiv, precum proiectul de lege privind darea in plata, risca sa compromita siguranta juridica si nu respecta principiul asteptarilor legitime, arata, vineri, Banca Centrala Europeana care precizeaza, totodata, ca documentul ar putea conduce la o deteriorare a increderii investitorilor straini din cauza observarii unei cresteri a nesigurantei juridice si a riscului de tara.
Mai mult, potrivit BCE, acordarea de drepturi generale ce nu sunt prevazute exclusiv pentru debitori care au nevoie de protectie sociala poate conduce la hazard moral si poate compromite oferta de creditare in viitor.
E oficial: Legea darii in plata, retrimisa in Parlament de Iohannis - Ce critici a adus presedintele
"Astfel de drepturi pot incuraja debitorii care nu au cu adevarat nevoie de protectie sa profite de schimbarile preturilor bunurilor imobiliare si sa inceteze sa isi respecte obligatiile, chiar daca au posibilitatea de a si le indeplini in totalitate. In ...citeste mai departe despre "Banca Centrala Europeana se implica in scandalul legii darii in plata: Exista riscuri asupra intregii economii" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2015, ora 22:40
Proiectul de act normativ privind darea in plata a imobilului, adoptat recent de Parlament, nu reprezinta o transpunere a reglementarilor europene privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidentiale, precizeaza reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
"Reglementarea prin lege a dreptului debitorului dintr-un contract de credit de a transmite dreptul de proprietate asupra bunului imobil ipotecat pentru stingerea integrala a creantei si a accesoriilor sale nu reprezinta o transpunere a textului Directivei 2014/17/UE privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidentiale si de modificare a Directivelor 2008/48/CE si 2013/36/UE si a Regulamentului (UE) nr.1093/2010 ci, eventual, o masura aflata in marja nationala de actiune a statelor membre, daca intentia de legiferare vizeaza o protectie mai ridicata a consumatorului", explica reprezentantii MAE.
Predai cheia casei si ai scapat de credit: ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata transpune directivele europene? Ce spune Ministerul de Externe" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Decembrie 2015, ora 17:57
Banca centrala are dubii in privinta efectelor pozitive pe care plafonarea comisioanelor interbancare le va avea asupra consumatorilor pana cand nu vor fi imbunatatite trei conditii specifice ale pietei, precum gradul redus de bancarizare, apetenta crescuta pentru numerar si veniturile scazute.
Comisia Europeana a elaborat un proiect de regulament potrivit caruia, intr-o prima faza, vor fi plafonate comisioanele interbancare pentru tranzactii transfrontaliere la 0,2% din valoarea tranzactiei pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, urmand ca in cea de-a doua etapa (dupa doi ani de la data intrarii in vigoare a reglementarii) plafonarea comisioanelor sa fie aplicata si operatiunilor nationale efectuate cu cardurile de debit, respectiv cele de credit.
"Scopul declarat al regulamentului s-ar resfrange in sensul reducerii presiunii pe care comerciantul o are la plata comisionului interbancar, probabil au sperat intr-o reducere a preturilor produselor, care s-ar resfrange pozitiv asupra consumatorului", a declarat miercuri Ruxandra Avram, sef serviciu la Directia Stabilitate Financiara din BNR, la o conferinta pe tema cardurilor.
Ea a mentionat ca banca centrala nu poate afirma ca masura de reducere a comisioanelor nu este buna, dar ca are dubii cu privire la eficacitatea acesteia.
"Parerea noastra este ca nu se va intampla (reducerea preturilor - n.r.) pentru ca noi avem trei conditii specifice ale pietei pe care nu credem ca le vom putea depasi... mai mult
Miercuri, 26 Martie 2014, ora 14:45