Pentru un ochi neantrenat, Legea darii in plata este o binefacere pentru cei care si-au cumparat o locuinta pe credit, iar azi se afla in dificultate financiara, si o mare infrangere pentru sistemul bancar.
Mare infrangere pentru banci? Fara indoiala! Dar binefacere pentru cei carora li se adreseaza? Nu prea! La o analiza atenta, foarte putini dintre cei care ar avea in mod real nevoie vor beneficia de pe urma acestei legi.
Ideea legiferarii "darii in plata" ca drept al debitorului pleaca de la premiza ca un mare numar de titulari de credite imobiliare ar fi fericiti sa renunte la locuinta luata pe credit, numai ca sa-si lichideze datoria catre banca.
Cum insa nu pot sa o faca fara acordul acesteia, iar banca evident nu vrea, ar fi nevoie de o lege care, punand in paranteza atat prevederile Codului Civil cat si pe cele ale Legii bancare, sa oblige bancile sa accepte in plata casele si apartamentele cumparate prea scump pe bani dati prea usor.
Daca lucrurile ar sta astfel, ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata: Un formidabil truc publicitar!" pe Ziare.com mai mult
Joi, 31 Martie 2016, ora 07:21
Legea darii in plata ar putea avea un efect mai mic asupra creditelor in derulare decat cel estimat, insa pe de alta parte impactul negativ este semnificativ, cu o inasprire a conditiilor financiare, prin cresterea avansurilor si costurilor de creditare, apreciaza economistii UniCredit Bank in raportul trimestrial.
"In timp ce legea Darii in Plata ar putea conduce la o inasprire a conditiilor financiare, efectul asupra creditelor in derulare ar putea fi mai mic decat cel estimat. Legea ar putea fi declarata neconstitutionala deoarece modifica retroactiv contractele de credit", noteaza economistii UniCredit Bank in raportul trimestrial, transmis de News.ro.
Darea in plata: Ciolos crede ca ar putea arunca in aer sistemul bancar
Daca legea s-ar aplica contractelor in vigoare, cei care vor apela la lege si-ar putea pierde accesul la piata creditelor ipotecare pentru o perioada indelungata.
Totodata, darea in plata ar putea genera o crestere a avansurilor si costurilor, ...citeste mai departe despre "Banca: Efectul legii darii in plata asupra creditelor in derulare ar putea fi mai mic decat cel estimat" pe Ziare.com mai mult
Marti, 22 Martie 2016, ora 20:36
Legea darii in plata a starnit numeroase controverse in spatiul public, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Guvernul sustin transformarea ei intr-un act normativ social, in timp ce initiatorul se impotriveste unor astfel de amendamente. Dar care e pozitia mediului academic pe aceasta tema?
Premierul Dacian Ciolos a declarat, luni, la Alba Iulia, ca sustine Legea darii in plata, dar ca aceasta trebuie sa vizeze concret cazurile sociale, si nu sa rezolve problemele speculatorilor imobiliari. El a atras atentia ca o asemenea lege "ar putea arunca in aer sistemul bancar daca nu este bine gandita".
Pozitia oficiala a Guvernului la Legea darii in plata: 3 obiectii, 5 propuneri de modificare
Darea in plata: Ciolos crede ca ar putea arunca in aer sistemul bancar
De asemenea, BNR a propus o lista de amendamente ce ar fi dat un caracter social legii, cum ar fi introducerea unui plafon pentru credite si exceptarea programului Prima Casa, dar Senatul l-a acceptat doar pe ...citeste mai departe despre "Profesorii de economie avertizeaza: Darea in plata e o injectie cu arsenic!" pe Ziare.com mai mult
Luni, 21 Martie 2016, ora 16:09
In cazul in care se va aplica in forma actuala, Legea darii in plata ar putea avea ca efect cresterea "substantiala" a avansului si a dobanzilor cerute de banci pentru creditele imobiliare, in timp ce valoarea imobilelor ar putea sa scada, a declarat, miercuri, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Liviu Voinea.
Oficialul BNR a sustinut, la fel ca ministrul Finantelor, ca Legea darii in plata reprezinta principala amenintare la adresa stabilitatii financiare a Romaniei si a sugerat cateva posibile efecte negative.
Legea darii in plata: Ce se va intampla cu pretul apartamentelor
"Exista riscul ca avansul cerut de banci pentru un credit ipotecar, dar si dobanzile si ratele platite de debitori sa creasca substantial in urma aplicarii acestei legi. Totodata, valoarea imobilelor ar putea scadea", a afirmat Voinea, la o conferinta organizata de Comisia Europeana, prilejuita de lansarea "Raportului de tara pentru Romania".
In ultima perioada, cateva banci de pe piata ...citeste mai departe despre "BNR: Legea darii in plata va duce la ieftinirea locuintelor, dar va creste avansul la credite" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Martie 2016, ora 12:47
Peste 80% din brokerii imobiliari considera Legea darii in plata un risc major pentru piata imobiliara din Romania, se arata intr-un studiu recent.
Rezultatul apare intr-un sondaj efectuat de portalul Imobiliare.ro, in cadrul evenimentului Clubul Profesionistilor in Imobiliare - Editia Nationala, la care au raspuns reprezentanti ai 400 de agentii imobiliare din Romania, informeaza un comunicat remis Ziare.com.
Astfel, 45% dintre respondenti sunt de parere ca vom asista la o prabusire a pietei imobiliare, similara celei din perioada de criza economica, in vreme ce 37% se asteapta la o incetinire temporara a acesteia, ca urmare a intrarii in vigoare a Legii privind darea in plata.
De asemenea, 64% dintre participantii la sondaj apreciaza ca o posibila crestere a avansului solicitat de institutiile bancare la acordarea de credite ipotecare va influenta negativ si in mare masura piata imobiliara din Romania, ca urmare a scaderii numarului de clienti eligibili sau a cresterii ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata: Preturile apartamentelor vor scadea, chiriile vor creste" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 Februarie 2016, ora 17:57
Liviu Voinea, viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si fost ministru in Guvernul Ponta, sustine ca includerea programului Prima Casa in Legea darii in plata va afecta tinerii extrem de mult.
Astfel, cei care ar fi reusit pana acum sa stranga avansul necesar intr-un an, odata cu intrarea in vigoare a acestui act normativ, perioada va creste la 8 ani, transmite Ziarul Financiar.
"Pe noi ne preocupa impactul acestei legi asupra sistemului bancar, deci si asupra celor care doresc sa ia credite in viitor. Acum, cineva poate strange avansul intr-un an pentru Prima Casa (5%) si in patru ani pentru un credit standard (15%). Daca Prima Casa se va inchide, pentru ca este inclusa in legea darii in plata, iar bancile nu o vor mai avea in oferta, banii necesari pentru un avans vor fi stransi in opt ani (la un avans de 35%) ", a mentionat Liviu Voinea, viceguvernator al BNR.
Predai cheia casei si ai scapat ...citeste mai departe despre "Avertisment de la BNR: Un roman va economisi 8 ani pentru a strange avansul la un credit de casa" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 Februarie 2016, ora 11:35
Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a transmis ca monitorizeaza cresterea avansului la creditele ipotecare, operate de cateva banci din Romania in ultima vreme, in contextul legii darii in plata.
El a spus ca deja a primit o plangere pe acest subiect, pe care o analizeaza, transmite Bursa.
Anterior, intr-o conferinta de presa organizata saptamana trecuta, Bogdan Chiritoiu a remarcat faptul ca este pentru prima data cand oficialii bancilor spun cu subiect si predicat care este strategia institutiilor financiare.
Pana acum, astfel de miscari nu erau anuntate cu foarte mult timp inainte, asa ca se pune problema daca nu exista o intelegere intre banci pentru a creste avansul la creditele ipotecrare, pentru a pune presiune pe leguitori sa nu adopte legea darii in plata.
Legea darii in plata: Bancherii sunt criticati ca fac presiuni
Proiectul de act normativ a fost trimis de presedintele Klaus Iohannis spre reexaminare in Parlament, in decembrie 2015, iar ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata: Consiliul Concurentei tine lupa pe banci" pe Ziare.com mai mult
Luni, 15 Februarie 2016, ora 12:08
Bancpost devine a treia banca ce majoreaza avansul necesar pentru creditele ipotecare in lei si in euro, ca urmare a proiectului legii darii in plata.
"Proiectul legii darii in plata determina schimbarea profilului de risc asociat produsului de creditare, prin trecerea de la creditarea personala, sustinuta de o garantie reala imobiliara, la un produs de finantare a activelor. In acest sens, suntem datori sa actionam in spiritul reglementarilor prudentiale pentru administrarea riscului.
Astfel, Bancpost a decis modificarea conditiilor de creditare aplicate creditelor ipotecare, atat pentru cele in lei, cat si pentru euro, avansul solicitat la contractarea unui imprumut fiind de 33% la lei, si respectiv 43% la euro", au declarat pentru Mediafax reprezentantii bancii, informeaza Realitatea TV.
Legea darii in plata: Discutiile, amanate de senatori - Bancile sunt aratate cu degetul
Anterior, institutia de credit practica un avans de 15% la creditele ipotecare in lei si de 25% la ...citeste mai departe despre "Efectele legii darii in plata: Alta banca mare inaspreste conditiile pentru creditele de casa" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 12 Februarie 2016, ora 14:13
O analiza de impact realizata de BCR arata ca 60% dintre clientii actuali, in special tinerii, nu vor mai putea accesa un credit imobiliar, daca legea darii in plata va intra in vigoare.
Studiul realizat de cea mai mare banca locala dupa active arata efectele negative ale acestui act normativ, printre care se numara contractia pietei ipotecare, distorsionarea pietei imobiliare si impactul advers asupra conditiilor de locuit ale familiilor din Romania, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.
Cum vede Isarescu posibila legea darii in plata: Reactia bancilor este normala, nu o razbunare (Video)Comisia Europeana are prognoze optimiste pentru Romania, dar vede si un risc major - legea darii in plata (Video)Legea darii in plata: Ce se va intampla cu pretul apartamentelor
Conform simularilor financiare realizate de analistii BCR, considerand forma curenta a proiectului de lege, institutiile financiar bancare vor fi nevoite sa adopte masuri prudentiale pentru a reduce riscul de credit ...citeste mai departe despre "Analiza BCR: Efectele nefaste ale legii darii in plata" pe Ziare.com mai mult
Luni, 08 Februarie 2016, ora 12:52