Permafrostul arctic este intr-un proces accelerat de topire, iar efectele vor fi resimtite nu doar la nivel local, prin alunecarile de teren, inecarea padurilor sau gropi imense ivite te miri unde, ci pe intreg globul, avertizeaza oamenii de stiinta.
Permafrostul, un amestec de nisip si pamant inghetat, dar si bolovani, contine si un volum mare de gheata, care tine totul "legat". Insa acest strat este foarte vulnerabil si expus dezghetului, mai ales in conditiile de fata, arata Live Science.
Odata cu dezghetarea sa, o imensa cantitate de carbon va ajunge in atmosfera. Si pana acum s-au facut estimari legat de aceasta cantitate, dar un nou studiu arata ca volumul de carbon eliberat va fi dublu.
In decurs de numai cateva luni, in contextul incalzirii globale, zona artica va arata "ca o supa", a declarat autorul studiului, Merritt Turetsky, din cadrul Universitatii Colorado Boulder.
"Asta se poate intampla foarte repede, in decurs de luni sau ani, facand ca sistemele relativ uscate si solide (asa cum sunt padurile) sa devina lacuri", a spus acesta.
Permafrostul reprezinta circa 15% din solul Pamantului. Acesta stocheaza aproximativ 60% din carbonul pastrat in acest fel. Asta inseamna circa 1,5 trilioane de tone de carbon, dupa cum se arata intr-un raport publicat de jurnalul Nature Geoscience.
Pe masura ce permafrostul se dezgheata, carbonul stocat va fi eliberat in atmosfera, ceea ce va duce, din nou, la incalzirea globala, formandu-se un ciclu.
Citeste... mai mult
Vineri, 07 Februarie 2020, ora 09:28
Deja toata lumea a observat un fenomen care nu mai poate fi pus la indoiala. Valurile de caldura dureaza tot mai mult, iar temperaturile sunt din ce in ce mai mari. Incendiile sunt tot mai numeroase si mai intinse.
Pompierii nu vor reusi sa stinga incendiul din California pana in septembrie
Fara indoiala planeta se incalzeste, iar climatologii avertizeaza ca lucrurile vor merge inspre si mai rau. Un nou studiu arata ca planeta noastra va deveni o sera, ca permafrostul care se topeste va duce la emisii masive de metan, care vor incalzi Pamantul la un nivel "dezastruos", arata The Oregonian.
"Vor fi afectate serios ecosistemele, societatea, dar si economia", se arata intr-un raport publicat de PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America).
Si e clar inca de pe acum ca efectul va fi unul de domino, a explicat unul dintre autorii studiului, Johan Rockstrom. Iar fenomenul, odata inceput, va fi dificil sau imposibil de oprit, a mai spus el.
E nevoie de o incalzire globala de numai 2 grade Celsius fata de cea inregistrata in perioada pre-industriala pentru ca toate aceste lucruri sa se intample. In prezent, suntem cu un grad Celsius peste limita de atunci. Prin urmare, mai e foarte putin pana ce pasim in zona inevitabilului.
Citeste si Tot mai negi incalzirea globala? Uite dovada oferita de NASA - 140 de ani in 36 de secunde (Video)
A.P. ...citeste mai departe despre "Avertismentul oamenilor de stiinta: Pamantul va... mai mult
Joi, 09 August 2018, ora 08:19
Temperaturile extrem de scazute care se inregistreaza zilele acestea pe Coasta de Est a Americii de Nord sunt determinate, cel putin partial, de incalzirea globala, sustin oamenii de stiinta.
Intr-un studiu publicat anul trecut in jurnalul WIRES Climate Change se afirma ca fenomene precum incalzirea regiunii arctice si topirea ghetarilor, cauzate in special de activitatea umana, ar putea impinge vremea rece dinspre Polul Nord spre sud, noteaza NBC News.
Statele Unite sunt lovite de un val de frig extrem, iar Trump face glume pe Twitter cu incalzirea globala: Infofoliti-va!
In mod normal, deasupra Polului Nord exista vortexul polar, care mentine circulatia aerului rece in regiuna arctica. Potrivit cercetatorilor, reducerea suprafetei ghetii marine si a stratului de zapada din nordul Asiei are ca efect slabirea vortexului polar.
De asemenea, este afectata traiectoria curentului de mare altitudine cunoscut ca "jet stream"-ul polar, care se formeaza la granita zonelor cu diferente mari de temperatura, acesta fiind impins spre sud, ceea ce permite maselor de aer rece sa migreze dinspre regiunea arctica spre sud, explica oamenii de stiinta.
Temperatura globala a crescut constant in ultimii ani, 2016 fiind cel mai cald an inregistrat pana acum, conform unor analize realizate de NASA si de Administratia Nationala Oceanica si Atmosferica (NOOA).
Potrivit unui studiu din 2017 finantat de NOOA temperatura din zona arctica creste de doua ori mai repede comparativ cu... mai mult
Duminica, 07 Ianuarie 2018, ora 20:19
Ninsorile vor fi inlocuite de ploaie in Alpi, iar statiunile montane vor pierde 70% din zapada pana la finalul acestui secol, avertizeaza expertii.
Anul trecut, in Alpii elvetieni a fost cel mai uscat decembrie din ultimii 150 de ani. 2016 a fost al treilea an consecutiv in care zapada a fost foarte putina de Craciun, mai arata statisticile.
Daca se respecta pactul de la Paris, semnat in 2015, care limiteaza cresterea temperaturii globale la 2 grade Celsius, pentru a reduce astfel riscurile si impactul schimbarilor climatice, stratul de zapada din Alpi va fi redus cu "doar" 30% pana in 2100. Daca temperaturile vor creste insa peste acest prag, atunci ne putem astepta la o reducere a stratului de zapada cu 70%, se arata in raportul citat de The Guardian.
Noul studiu mai arata ca sezonul pentru schi sau snowboarding se va scurta drastic si ca asezarile montane, care traiesc din turismul facut iarna, vor fi grav afectate din punct de vedere economic.
Cercetarea arata o crestere a precipitatiilor catre sfarsitul acestui secol. Insa cum temperaturile cresc si ele, ne putem astepta sa ploua si nu sa ninga.
Cele mai afectate zone vor fi cele de pana in altitudinea de 1.200 de metri. Circa un sfert dintre statiunile montane din Alpi se afla sub aceasta altitudine.
Incalzirea globala afecteaza si oceanele, intr-un mod la care nu te-ai gandi. ...citeste mai departe despre "Statiunile alpine nu vor mai fi raiul schiorilor - Stratul de zapada scade cu 70%" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 17 Februarie 2017, ora 17:02
Inregistrarile temperaturilor de la anul 1800 incoace arata ca in ultimii zeci de ani incalzirea s-a accelerat intr-un ritm nemaivazut de 1.000 de ani.
E foarte greu de crezut ca vom reusi sa mentinem incalzirea globala in limita agreata de natiuni anul trecut, afirma Gavin Schmidt, un om de stiinta din cadrul NASA, conform The Guardian.
Deja anul acesta temperatura medie globala a crescut cu 1,38 grade Celsius fata de cea din secolul XIX, apropiindu-se periculos de mult de limita maxima stabilita, de 1,5 grade Celsius, agreata printr-un acord semnat anul trecut la Paris.
Iulie a fost cea mai fierbinte luna de cand se masoara temperaturile. De altfel, fiecare luna, incepand cu octombrie 2015, a venit cu un nou record.
Chiar daca masuratorile nu se fac de foarte multa vreme, mostrele de gheata analizate si sedimentele arata ca Pamantul nu a mai trecut printr-un proces de incalzire atat de accentuata in ultimul mileniu.
Ce s-a intamplat in ultimii 30 de ani este fara ...citeste mai departe despre "NASA: Pamantul se incalzeste intr-un ritm fara precedent in ultimul mileniu. Ce ne asteapta" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 31 August 2016, ora 11:21
Temperaturile lacurilor planetei cresc cu o rata medie de 0,61 grade Fahrenheit (0,6 grade Celsius = 33,8 grade Fahrenheit) in decursul unui deceniu, depasind nivelul de crestere a temperaturilor la nivelul apelor oceanice si la nivelul atmosferei, scrie UPI.com, citand un studiu international.
Pentru realizarea studiului au fost analizate temperaturile de la sol si luate prin satelit in cazul a 235 de lacuri ce reunesc mai mult de jumatate din resursele de apa ale planetei.
Daca incalzirea continua in ritmul actual, cercetatorii se asteapta ca algele care consuma oxigenul din apa lacurilor sa creasca cu 20% in urmatorul secol, iar florile algelor, care elimina toxinele ce ucid pestii, vor creste cu 5%.
Societatea umana se bazeaza pe apele de suprafata pentru majoritatea nevoilor speciei umane, atat pentru consum, cat si pentru economie, pentru productia energetica sau pentru irigarea culturilor, potrivit unei declaratii de presa a lui Stephanie Hampton, co-autor al studiului ...citeste mai departe despre "Apele lacurilor de pe planeta se incalzesc mai repede decat oceanele" pe Ziare.com mai mult
Luni, 21 Decembrie 2015, ora 21:51
Schimbarile climatice vor aduce saracie pentru mai mult de 100 de milioane de persoane pana in 2030, daca nu vor fi adoptate masuri preventive, avertizeaza Banca Mondiala.
Intr-un raport publicat duminica, specialistii institutiei arata ca eradicarea saraciei - unul dintre cele 17 scopuri noi ale Organizatiei Natiunilor Unite, adoptate in septembrie - ar putea deveni o sarcina imposibila.
Principala piedica ar fi incalzirea globala, care va afecta extrem de mult populatia cu venituri mici, informeaza Reuters.
In consecinta, e nevoie de adoptarea unor masuri pentru ca cei vulnerabili sa fie protejati.
Efecte devastatoare ale incalzirii globale: Cantitatea uriasa de apa rezultata din topirea ghetarilor din Alaska
"Schimbarile climatice lovesc cel mai mult in populatia saraca, iar provocarea noastra este sa evitam ca milioane de oameni sa ajunga sa traiasca intr-o saracie lucie din cauza efectelor ...citeste mai departe despre "Raport ingrijorator despre efectele incalzirii globale: Saracie pentru 100 de milioane de persoane" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2015, ora 11:11
Multi oameni de stiinta ne avertizeaza ca efectele incalzirii globale sunt ireversibile. Insa ce se va intampla daca toata gheata de la poli se va topi?
Nivelul marilor si oceanelor creste cu o rata tot mai mare, pe an ce trece.
Mai mult, Intergovernmental Panel on Climate Change estimeaza ca apele se vor ridica cu un metru pana la sfarsitul acestui secol.
In aceste conditii, jurnalistii de la Business Insider au creat o animatie care arata ce se va intampla cu orasele din intreaga lume daca toata ...citeste mai departe despre "Cum va arata Pamantul daca se va topi toata gheata de la poli (Video)" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Aprilie 2015, ora 16:16
Un grup de cercetatori a incercat sa dea raspuns la cele mai arzatoare intrebari legate de schimbarile climatice din ultimii ani.
USA Today noteaza ca observatiile lor au fost publicate in cartea "Climate Change: Evidence and Causes", publicata sub egida Academiei Nationale de Stiinte din Statele Unite.
Incalzirea globala ar putea baga Bucurestiul sub apa: O catastrofa! (Foto)
Cum stiu cercetatorii ca recentele schimbari climatice sunt cauzate in cea mai mare parte de activitatile umane?
Masurarea directa a dioxidului de carbon din atmosfera si din aerul care se regaseste in interiorul ghetii arata ca nivelul acestui gaz a crescut cu 40% intre anii 1800 si 2012.
Mai mult, cercetatorii au determinat ca recentele schimbari climatice au fost cauzate de catre om, in cea mai mare parte, dupa ce au masurat cantitatile din diverse forme de carbon din natura.
Dioxidul de carbon este un gaz care se gaseste deja in atmosfera. De ce emisiile rezultate din activitatile umane sunt ...citeste mai departe despre "10 lucruri esentiale despre incalzirea globala, explicate de oamenii de stiinta" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 01 Martie 2014, ora 17:52