Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a imbunatatit perspectiva ratingului suveran al Rusiei de la stabila la pozitiva, estimand ca avansul economiei in acest an va depasi in mare parte efectele negative provocate de incetinirea productiei industriale in ultimul trimestru din 2017, transmite Reuters.
Imbunatatirea perspectivei vine pe fondul intaririi institutionale si a rezistentei economiei, care au redus vulnerabilitatea Rusiei la socurile externe cauzate de tensiunile geopolitice sau de scaderea pretului titeiului, se arata in comunicatul agentiei de evaluare financiara.
In prezent Moody's atribuie Rusiei un rating "Ba1". Agentia se asteapta ca recentele castiguri macroeconomice sa fie sustinute pe termen lung iar volatilitatea economica din ultimii ani sa se diminueze.
Ministrul rus de Finante, Anton Siluanov, si-a exprimat speranta ca "stabilitatea macroeconomica va permite agentiilor de evaluare financiara sa imbunatateasca ratingurile Rusiei, nu doar perspectivele".
Economia rusa, afectata de sanctiunile occidentale si de scaderea pretului titeiului, a revenit la o crestere moderata, inregistrand anul trecut un avans de 1,4%-1,8%, conform estimarilor preliminare. mai mult
Vineri, 26 Ianuarie 2018, ora 15:35
Dintre tarile europene, Finlanda imparte cea mai lunga frontiera cu Rusia, iar aceasta vecinatate nu face decat sa sporeasca temerile nordicilor in legatura cu evolutia tensiunilor dintre Moscova si Occident.
Nu este numai o problema de securitate, ci si una economica, dupa cum admite Timo Ritakallio, omul aflat la carma unuia dintre cele mai mari fonduri de investitii din Finlanda, Ilmarinen, relateaza Bloomberg.
Farul rusesc
Rusia a devenit un punct extrem de vizibil pe harta geopolitica din regiune, stralucirea intermintenta data de fiecare episod de contre politice dintre Moscova si statele din spatiul euroatlantic prevestind turbulente majore in economia mondiala, crede Ritakallio.
"Problema cea mai mare este cea a relatiei existente intre tarile UE si NATO, pe de o parte, si Rusia, de cealalta parte. Nu este o situatie care sa avantajeze pe cineva", a explicat directorul executiv a Ilmarinen, un fond de pensii care administreaza active de peste 36 miliarde de euro.
Mentinerea sanctiunilor economice pentru Moscova pe o perioada de doi ani a slabit economia rusa, dar si-a pus amprenta si asupra evolutiei economice din zona euro, impunand un status-quo periculos pentru moment.
Confruntarea dintre Occident si Rusia si valul de atentate declansate de gruparile teroriste din Orientul Mijlociu au afectat increderea investitorilor din regiune, explica Ritakallio.
Piata imobiliara bate pasul pe loc, turismul in Europa este amenintat, "iar aceste lucruri... mai mult
Luni, 01 August 2016, ora 12:32
Politica tarilor membre UE fata de Moscova tinde sa fie data peste cap de votul acordat in parlamentul regiunii italiene Veneto, prin care alesii locali recunosc Crimeea ca parte a Federatiei Ruse.
Acesta exact in momentul in care seful diplomatiei europene, Federica Mogherini, a anuntat ca se asteapta la o reinnoire a sanctiunilor economice dictate impotriva Rusiei, ca urmare a anexarii peninsulei si a declansarii crizei din Ucraina, relateaza Reuters.
Lovitura de acasa
Mogherini a mentionat intr-un interviu pentru Die Welt ca se asteapta ca sanctiunile economice impotriva Rusiei sa ramana in vigoare si in a doua jumatate a acestui an.
"Sefii de stat si de guvern din Uniune au conditionat ridicarea sanctiunilor de respectarea acordului Minsk II. Pana acum acest lucru nu s-a intamplat", a completat ulterior Inaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate.
Pana in prezent, mai multi oficiali din statele UE au sugerat ca nivelul sanctiunilor ar trebui cel putin diminuat pentru a detensiona relatiile dintre blocul comunitar si Moscova.
"Intotdeauna au existat opinii diferite in ceea ce priveste politica de sanctiuni aplicata de noi. Probabil ca va fi la fel si in continuare, dar in ciuda diferentelor de opinii a existat intotdeauna unitate in activarea acestor masuri", a explicat Mogherini.
Pentru a pastra sanctiunile economice dictate impotriva Rusiei este necesar votul unanim al celor 28 de reprezentanti ai statelor... mai mult
Joi, 19 Mai 2016, ora 17:52
3Franta, Italia si Ungaria au dat deja semne ca in vara ar putea insista pentru eliminarea sanctiunilor impuse Rusiei de catre Uniunea Europeana pe tema crizei din Ucraina.
Principalul argument al liderilor din cele 3 state este cel al pierderilor economice suferite de diverse sectoare in urma intreruperii relatiilor cu traditionalul partener din est, dar in mare parte acestea ar putea fi false, argumenteaza Vladislav L. Inozemtsev, intr-un editorial din Atlantic Council.
Argumente false
Problema sanctiunilor economice impuse Rusiei si cea a embargoului adoptat de Moscova ca raspuns la acestea au starnit dezbateri aprinse in ultimele luni.
Cu toate acestea, profesorul Inozemtsev de la Scoala de Inalte Studii Economice din Moscova crede ca premisele de la care pleaca sustinatorii ideii de retragere a sanctiunilor sunt false.
Moscova a precizat ca embargoul impus produselor alimentare din UE este posibil sa fi creat pierderi de 20 de miliarde de euro numai in 2015 in randul producatorilor europeni.
Lucrurile s-ar putea sa nu stea tocmai asa, crede economistul rus. Contra-sanctiunile rusesti au afectat 41% din exporturile agricole ale Lituaniei si 18-19 procente din cele ale Estoniei, Finlandei si Poloniei, dar producatorii din aceste tari au gasit intre timp alte piete de desfacere.
In plus, produsele agricole conteaza in proportie de 30% din volumul total al exporturilor din aceste tari, pierderile rezumandu-se la doar 2 miliarde de euro, in vreme ce... mai mult
Vineri, 04 Martie 2016, ora 13:45
1Cea mai lunga perioada de recesiune intalnita de Rusia in ultimele doua decenii isi pune amprenta asupra pietei muncii din tara si ameninta sa destabilizeze si puterea politica de la Moscova, aflata in prag de alegeri electorale.
Anul trecut, presiunea a fost reglata prin reducerea succesiva a salariilor, impunerea concediilor fara plata si trecerea la contracte part-time, dar, din ianuarie 2016, companiile rusesti dau semne ca sunt decise sa treaca la disponibilizari masive, observa agentia Bloomberg.
Somaj in crestere
In ianuarie, rata somajului din Rusia a sarit pana la aproape 6%, cea mai alarmanta crestere din ultimii 3 ani, dupa ce anul trecut a inregistrat un varf de doar 5,2 procente.
Dupa ce piata petrolului nu a reusit sa dea semne consistente de redresare a pretului, iar rubla a coborat la un minim istoric in raport cu dolarul, angajatorii par sa nu mai aiba alta solutie decat reducerea locurilor de munca, fapt care va diminua si mai mult veniturile localnicilor.
Pentru liderii de la Moscova, provocarea consta in a incerca sa linisteasca nemultumirea populatiei, cu un buget saracacios si in plin an electoral.
"Companiile isi revizuiesc in scadere asteptarile pentru viitoare comenzi. Fara niciun motiv care sa indice o eventuala revenire economica, firmele nu au altceva de facut decat sa renunte gradual la forta de munca pe care au pastrat-o in cursul anului 2015", crede Tatiana Orlova, economist al RBS Londra.
Nimic nu mai este stabil... mai mult
Joi, 18 Februarie 2016, ora 17:00
Anul viitor s-ar putea concretiza cel mai negru scenariu pentru economia Rusiei, care l-ar putea obliga pe presedintele Vladimir Putin sa ia niste decizii nepopulare.
The Moscow Times ne propune un exercitiu de imaginatie.
Pretul petrolului s-a prabusit: Cel mai mic nivel din ultimii aproape 7 ani (Video)Rusia, pe butuci? De ce se va intoarce Putin cu coada intre picioare la Occident
E 2016, pretul petrolului se invarte in jurul pragului de 35 de dolari pe baril, iar Rusia se afla in cel de-al doilea an de recesiune. Economia inregistreaza un recul de 2-3%.
Rata somajului e pe un trend ascendent, salariile se micsoreaza, iar consumul e pe butuci.
Rubla se depreciaza din ce in ce mai tare, iar inflatia creste. Visteria statului se goleste, in speranta ca perioada petrolului ieftin se termina curand.
Acesta este cel mai negru scenariu "pictat" de banca centrala a Rusiei, fiind inclus intr-o analiza recenta. Institutia sustine ca exista sanse destul de mari ca acesta sa se ...citeste mai departe despre "Efectele petrolului ieftin: Se va adeveri cel mai negru cosmar al Rusiei?" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 19 Decembrie 2015, ora 07:07
Deprecierea rublei din ultimul an a afectat in mai multe moduri economia Rusiei, iar unele efecte ar putea fi ireversibile.
Banca centrala de la Moscova a decis, in noiembrie 2014, sa nu mai foloseasca rezervele valutare pentru a tine in frau cursul valutar, aminteste Bloomberg.
In consecinta, rubla s-a depreciat considerabil, iar acest lucru a trimis o unda de soc in economie, afectand mai ales populatia. Singurii mari beneficiari au fost exportatorii de petrol.
It's the economy, Putin!
Pretul scazut al petrolului impinge Rusia spre recesiune
The Economist: Rusia, pe marginea prapastiei. Putin respinge un nou model economic
Inflatia a crescut vertiginos
Rubla a pierdut 30 la suta din valoare in fata dolarului, astfel ca rata inflatiei a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 13 ani. Preturile au crescut foarte mult, astfel ca populatia nu isi mai permite sa cumpere atat de multe lucruri ca in urma cu un an.
Sursa: Bloomberg
Tot mai multa ...citeste mai departe despre "Deprecierea rublei a schimbat economia si viata rusilor pentru totdeauna (Grafice)" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 14 Noiembrie 2015, ora 09:05
Deprecierea rublei a pus o parte din economia Rusiei pe butuci, insa a dat o gura de oxigen unor sectoare importante.
Economia Rusiei s-a contractat cu 1,9%, in primul trimestru din 2015, potrivit datelor anuntate de biroul de statistica din Moscova.
Totusi, unii analisti se asteptau la o scadere mult mai mare a produsului intern brut, astfel ca aceste date pot fi interpretate ca o veste buna (daca vedem partea plina a paharului).
Cei mai multi specialisti considera ca elementul care a salvat economia de la un colaps fara precedent a fost cel care a declansat problemele de la inceput: rubla, potrivit Financial Times
Moneda ruseasca se afla pe o panta descendenta in fata dolarului inca de la mijlocul anului 2013, insa cel mai abrupt declin l-a inregistrat in decembrie 2014, cand a pierdut aproape 50%.
Aceasta miscare a condus la scumpirea importurilor, insa a oferit o gura de oxigen pentru unele zone ale industriei, noteaza sursa citata.
Partea plina a paharului: Ce... citeste mai departe despre "O parte din economia Rusiei are parte de o revenire surprinzatoare" pe Ziare.com mai mult
Luni, 18 Mai 2015, ora 07:47
Rubla ruseasca nu se numara printre cele mai slabe cinci monede ale momentului, desi a iesit din 2014 in scadere cu 41% fata de dolar, afectate in mod drastic fiind de fapt hryvna ucraineana, rubla belarusa, lariul georgian, manatul azer si leul moldovenesc.
Astfel, cel mai putin performante valute din acest an se dovedesc a fi ale unor tari incluse inca in sfera de putere a Moscovei. Desi motivele devalorizarii difera de la stat la stat, in spate se observa aceeasi influenta a crizei economice din Rusia si a politicii agresive a Kremlinului.
Cata vreme tarile post-sovietice, chiar si cele care nu agreeaza stilul liderului de la Moscova, sunt interconectate economic, intotdeauna vom avea astfel de crize in cascada, sustine editorialistul Leonid Bershdisky, intr-o analiza Bloomberg.
Ucraina, victima sigura
Moneda din Ucraina este in mod clar cea mai afectata de pierderea terenului in fata dolarului american, inregistrand un declin de 11 procente doar de la inceputul acestei saptamani.
Raspunsul Bancii Nationale a Ucrainei a constat doar in impunerea masurilor de control al capitalului, interzicand bancilor sa acorde imprumuturi jucatorilor de pe piata valutara si stabilind un plafon maxim de plata in avans de 50.000 de dolari.
Spre deosebire de celelalte patru economii ex-sovietice, Ucraina are in spate o multitudine de cauze care au generat devalorizarea rapida a monedei nationale.
In prima faza, procesul s-a declansat dupa ce Rusia a anexat paradisul... mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 12:10