Romanii protesteaza de aproape o saptamana, fara intrerupere, fata de intentia guvernantilor de a mutila Codurile Penale si nu numai atat: sunt nemultumiti de modul in care Cabinetul Grideanu si seful PSD, Liviu Dragnea, au actionat in ultima vreme. Dar cum se reflecta toate acestea in pietele financiare si pe cursul valutar?
Asa cum am vazut de atatea ori, leul a fost si de data aceasta afectat de tulburarile de pe scena politica.
Cursul euro-leu nu a inregistrat fluctuatii prea mari de la inceputul anului pana la finalul lunii ianuarie.
Insa stabilitatea valutara a fost intrerupta de adoptarea pe furis, sub "acoperirea" noptii, a faimoasei OUG 13.
"Reactia in piata valutara si cea a titlurilor de stat a fost foarte vizibila pe 1 februarie, miercuri, prima zi dupa adoptarea OUG 13. Leul a pierdut peste 1%, iar titlurile de stat pe 10 ani au atins randamente in zona 4% de la 3,60-3,65% anterior", a explicat Claudiu Cazacu, Chief Strategist la X-Trade Brokers, intr-o declaratie acordata Ziare.com.
El a tinut sa ne precizeze ca opiniile nu sunt si nu trebuie vazute ca recomandari de tranzactionare.
Iata cum arata evolutia cursului valutar, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR):
Se observa clar reactia "la cald" a cursului si lovitura incasata de leu. Reactia pietelor financiare a fost atunci in concordanta cu valtoarea evenimentelor, dar apele s-au calmat rapid. Asa s-a intamplat si in cazul Brexit, daca e sa ne amintim: cursul a... mai mult
Marti, 07 Februarie 2017, ora 07:45
Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana va avea consecinte asupra economiei globale - acesta este avertismentul venit tocmai din Asia. Desi se afla la mii de kilometri departare, tarile de pe acest continent vor resimti socul provocat de Brexit, la fel ca lumea intreaga.
Ministrul de Finante chinez, Lou Jiwei, a transmis ca efectele votului dat la referendumul de saptamana trecuta sunt neclare, insa asta nu inseamna ca economia globala nu va simti unde de soc, transmite BBC.
Avertismente similare au fost transmise si de presedintele din Coreea de Sud, Park Geun-hye, dar si de premierul japonez, Shinzo Abe.
Afla de ce Brexit e un bumerang pentru Marea Britanie si un precedent periculos pentru UE
Ce spun liderii asiatici
Exista temeri ca incertitudinea creata de votul pentru Brexit va afecta pietele financiare pe termen lung. Lou Jiwei a avertizat ca iesirea Marii Britanii din UE "va arunca o umbra asupra economiei globale" si ca repercusiunile vor fi resimtite pe ...citeste mai departe despre "Avertisment despre Brexit venit de la mii de kilometri departare" pe Ziare.com mai mult
Luni, 27 Iunie 2016, ora 10:25
Miliardarul american cu origini est-europene George Soros crede ca o iesire a Marii Britanii din blocul comunitar european ar duce cu siguranta la destramarea UE.
"Plecarea Marii Britanii va declansa, cu siguranta, un exod general, ceea ce ar face ca dezintegrarea Uniunii Europene sa devina, practic, inevitabila", a apreciat Soros, citat de The Guardian.
Trei riscuri majore
Miliardarul spera ca tabara pro-UE din Regatul Unit sa se intareasca pe ultima suta de metri, inaintea referendumului de pe 23 iunie.
"Sunt increzator ca, pe masura ce ne apropiem de data referendumului, tabara celor care vor a ramana in UE se va intari.
Pietele nu au intotdeauna dreptate, dar in acest caz sunt de acord cu reactiile lor", a apreciat George Soros, referindu-se la recenta apreciere a lirei sterline, dupa o cadere de 10% inregistrata in perioada noiembrie-aprilie.
Oscilatia valutei britanice reprezinta, in opinia analistilor, un semn ca un vot pro-Brexit devine din ce in ce mai putin probabil.
Pentru Soros, abandonul Marii Britanii este un pericol la fel de mare ca si descresterea economiei din China sau probabilitatea castigarii alegerilor prezidentiale din SUA de catre Donald Trump, efectele transmise in economia globala putand genera crize de proportii in diferite regiuni ale globului.
De altfel, miliardarul nu vede sanse prea mari de crestere economica in perioada urmatoare, fondul sau de investitii, care administreaza si averea de 30 miliarde dolari a familiei... mai mult
Vineri, 10 Iunie 2016, ora 14:09
4Grecii au iesit la vot, duminica, pentru a-si exprima optiunea in legatura cu masurile propuse de creditorii internationali. Poporul a votat "nu" cu o majoritate covarsitoare, asa ca statul elen se va confrunta cu mai multe probleme pe termen scurt.
In primul rand, iesirea din zona euro a acestei tari a devenit din ce in ce mai posibila. Analistii Barcklays au publicat un raport in care se arata ca aceste este scenariul lor de baza.
Ei sustin ca deciziile Bancii Centrale Europene (BCE) vor fi cruciale in urmatoarea perioada si vad 20 iulie drept data la care institutia va taia finantarea bancilor elene, care se vor afla pe marginea prapastiei.
Daca nu se va ajunge pana atunci la un nou acord, Guvernul elen va introduce "noua drahma" pentru a recapitaliza acest sector, transmite The Telegraph.
Referendum in Grecia: Vezi principalele momente si declaratii din ziua marelui vot - LIVE
Doua cai pentru Grecia
Robert Peston, editorul sectiunii economice a BBC, avertizeaza ca ...citeste mai departe despre "Referendumul aduce nori negri pe cerul Greciei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Iulie 2015, ora 06:33
Din cauza tensiunilor politice, economia Romaniei a avut mult de suferit, cursul inregistrand maxim dupa maxim, iar perspectivele de crestere au fost reduse substantial.
Instabilitatea politica s-a resimtit puternic in economie, astfel ca investitorii au inceput sa ocoleasca tara noastra.
In primele cinci luni ale anului, investitiile straine directe au scazut cu 384 milioane de euro, fata de aceeasi perioada din 2011, guvernatorul Bancii Nationale Romane (BNR), Mugur Isarescu, estimand ca in urmatoarea perioada nu mai putem spera la mari investitii de capital.
"Tara depinde in continuare de investitii externe. Nu cred ca in continuare noi am putea sa atragem foarte multe investitii de portofoliu", a declarat acesta, saptamana trecuta.
In consecinta, dobanda la obligatiunile cu maturitate la 10 ani a oscilat, in perioada 27 mai-27 iulie, intre valorile 6,6% si 7%, un nivel ingrijorator, la care unele state, precum Grecia sau Portugalia, au cerut finantare externa.
Citeste mai multe despre Cum arata economia Romaniei, in ziua referendumului pe Ziare.com. mai mult
Duminica, 29 Iulie 2012, ora 13:55
Planul de suspendare a presedintelui Traian Basescu a functionat impecabil. Cu o singura exceptie: a ignorat, cu buna stiinta, efectele din economie.
A fost un plan perfect. Totul a inceput dupa instalarea guvernului Ponta, prin preluarea tuturor parlamentarilor care au dorit sa schimbe tabara. Si nu au fost putini. Fosti parlamentari de la PDL au migrat catre putere. Unii dintre ei s-au "transferat" la PNL sau PSD, altii au devenit independenti, iar UNPR a trecut, pur si simplu, cu arme si bagaje in sustinerea noului guvern. Traseismul politic, adus la paroxism de PDL si mult-hulit de USL, a fost dat uitarii. Traseismul este criticabil doar cand esti in opozitie, la putere el este tolerabil si, in orice caz, binevenit.
Cert este ca prima parte a Planului, consolidarea majoritatii parlamentare, a functionat. Apoi, Planul a continuat: razboiul pentru reprezentarea Romaniei la Consiliul European. Pentru ca nimic sa nu stea in calea Planului, Monitorul Oficial a fost mutat din subordinea Parlamentului in cea a secretariatului general al guvernului.
Viteza Planului
La inceputul saptamanii trecute, Planul a capatat o viteza nemaivazuta. Nimic nu a rasuflat, nimic nu s-a aflat. A plecat de la o sesiune extraordinara a Parlamentului si s-a ajuns la schimbarea conducerii celor doua camere legislative. Astfel, intr-o singura zi, a avut loc revocarea lui Vasile Blaga, presedintele Senatului, si a Robertei Anastase, presedintele Camerei Deputatilor, si inlocuirea lor cu... mai mult
Joi, 12 Iulie 2012, ora 08:01