Bursa va prelua efectele depunerii mandatului Guvernului Boc, iar investitorii straini se afla in expectativa. Specialistii pun acest diagnostic dupa analizarea tendintelor politice si titlurile din marile publicatii straine care prezinta miscarea drept o manevra politica in Romania.
Brokerii de pe piata sustin ca impactul pe bursa a fost resimtit doar in prima faza, dupa care bursele s-au alineat tendintelor internationale. Potrivit acestora, investitorii straini asteapta unul din cele doua scenarii posibile si vor reactiona ca atare: fie Guvernul Ungureanu trece prin Parlament, fie reuseste Opozitia sa declanseze alegeri anticipate.
Reactia burselor a fost puternic negativa in prima faza, cu vanzari pe un volum de tranzactionare semnificativ datorita nesigurantei cu privire la evolutia situatiei politice in legatura cu potentialele implicatii asupra calendarului listarilor companiilor de stat programate pentru perioada urmatoare, sustine Radu Hanga, Director General BT Asset Management.
Cotatiile finale de pe burse, insa, arata ca impactul nu a fost unul major, potrivit lui Eugen Voicu, presedinte Certinvest.
"De fapt, ieri am fost aliniati la evolutia pietelor din regiune si putem spune ca astazi la fel. Cred ca lumea asteapta derularea evenimentelor, deocamdata nu exista niciun sentiment pozitiv sau negativ. E o perioada de asteptare", considera Eugen Voicu.
Acelasi lucru se aplica si in cazul investitorilor, spune oficialul Certinvest.
"Asa cum pare... mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 13:01
Romania va respecta, pana la alegeri, programul convenit cu FMI si UE, inclusiv tintele fiscale pentru acest an, cel mai mare risc fiind legat de politica economica a guvernului format dupa alegeri, afirma analistul Fitch Ratings Gergely Kiss, dupa demisia premierului Emil Boc.
"Pe termen scurt, pana la alegeri, scenariul de baza al Fitch ramane ca Romania va urma programul convenit cu FMI si UE, inclusiv tintele fiscale pentru 2012", a declarat Kiss.
In opinia sa, este probabil ca noul guvern sa nu devieze de la programul cu FMI si UE, iar criteriile de performanta vor fi indeplinite.
Romania ramane insa expusa la riscurile provenite din zona euro, care limiteaza spatiul de manevra al guvernului, in pofida unor evolutii favorabile precum succesul recentei vanzari de obligatiuni si incetinirea inflatiei, a spus Kiss.
El a adaugat ca cel mai mare risc este legat de politica economica a guvernului rezultat dupa alegeri.
"Cea mai mare incertitudine ramane ce politica economica va urma guvernul format dupa alegeri", a avertizat analistul Fitch.
In privinta calificativului de tara al Romaniei, Kiss a explicat ca ratingurile suverane au in general un orizont pe termen mediu si in acest context evenimentul cheie din acest an va fi reprezentat de alegerile parlamentare.
Fitch a imbunatatit ratingul Romaniei in iulie 2011, de la "BB+" la "BBB-", cu perspectiva stabila, ca urmare a progreselor in combaterea efectelor crizei financiare, evidentiate de revenirea... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 17:27
Protestele din ultimele zile din Romania risca sa afecteze atat evolutia cursului valutar, cat si Bursa de Valori Bucuresti sau costurile de finantare.
"Libertatea de exprimare e garantata in Romania, e un castig al societatii democratice si statului de drept. Protestele pasnice, in conditiile legii, sunt legitime, dar violenta stradala e inacceptabila si de netolerat. Obligatia statului e ca cetateanul sa fie in siguranta indiferent unde se afla, pe strada sau acasa", spune Emil Boc, citat de Realitatea.
Protestele din Romania continua, marti fiind a cincea zi in care protestarii au iesit pe strada si scandeaza lozinici impotriva presedintelul Traian Basescu si impotriva politicienilor.
"Daca protestele continua si degenereaza, este clar ca va fi afectata activitatea economica. Drept urmare, toata lumea va avea impresia ca Romania nu este o tara guvernata si riscam sa ne pierdem ratingul.
Aceste turbulente creaza un climat de nesiguranta, care se va reflecta in scaderea investitiilor si aparitia problemelor in bugetul public", spune fostul ministru de Finante, Daniel Daianu.
Analistul politic Cristian Parvulescu impartaseste opinia acestuia si atrage atentia ca nu este exclusa demisia guvernului.
"Daca manifestatiile continua, situatia va deveni tot mai grea pentru guvern si nu ar fi exclusa demisia executivului, dar nici acest lucru nu stim daca va multumi populatia", considera analistul politic Cristian Parvulescu, citat de ZF.
Criza datoriilor din... mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 18:13