Puterile publice si medicii gestioneaza urgenta epidemiei noului coronavirus care a ucis peste 560 de oameni in Franta unde, rezuma seful statului Emmanuel Macron in Le Journal du Dimanche (JDD), "valul a sosit", adaugand ca "nu ne aflam la capatul a ceea ce ne va face sa suferim aceasta epidemie", relateaza AFP.
"Acesta este un razboi, el va dura", subliniaza seful statului francez, care prezinta prioritatile - "protejarea celor mai slabi (...) si a sistemului nostru de sanatate", dar si gestionarea "stresului" societatii si pregatirea in vederea "infruntarii unei crize financiare fara precedent, o criza a economiei reale".
Acest razboi "presupune o solidaritate, un spirit de unitate foarte puternic", avertizeaza Macron.
"Dar si de adaptare. Rolul meu este sa supervizez. Eu dau instructiuni strategice in functie de evolutia pe teren, pentru a permite fiecaruia sa faca. Eu trebuie sa fiu in frunte, sa merg catre echipe", afirma presedintele francez in saptamanal.
In a sasea zi de izolare generalizata, autoritatile au pregatit terenul in vederea prelungirii acestei masuri fara precedent - decretata pentru moment pana la sarsitul lui martie.
"Situatia va continua sa se agraveze inainte sa-si faca efectul izolarea", a subliniat sambata ministrul francez al Sanatatii Olivier Veran.
El estimeaza numarul persoanelor infectate in Franta "intre 30.000 si 90.000", un interval larg, din cauza numeroaselor persoane care prezinta simptome putine sau deloc.... mai mult
Duminica, 22 Martie 2020, ora 14:41
Criza care a debutat dupa falimentul Lehman din SUA continua si azi. Dar nici economiile, nici politica economica sau economistii nu au tras concluziile necesare, considera economistul Thomas Straubhaar.
Imi amintesc de 15 septembrie 2008 de parca a fost ieri. Era luni. In weekendul anterior, ministrul de Finante de atunci, Henry Paulson, seful Rezervei Federale, Ben Bernanke, si alti lideri de pe Wall Street incercasera din rasputeri si in zadar sa gaseasca un cumparator pentru Banca Lehman Brothers, aproape falimentara.
Lehman isi declara incapacitatea de plata. Lasa in urma datorii de 600 de miliarde de dolari. 25.000 de angajati isi pierdeau locul de munca si milioane de oameni ramaneau pe drumuri, dupa colosala cadere a burselor.
Era ca si cum un scurtcircuit provoca o pana generala de curent, economia isi pierdea motorul. Urma cea mai apriga criza de dupa razboi. Productia de pe mapamond scadea cu doua procente, iar comertul mondial anunta pierderi de 10 la suta. Doar multumita interventiei statului in sistemul bancar, a socializarii pierderilor private si a tiparirii suplimentare de bani s-au putut evita efecte mult mai grave.
Brutala distrugere a unei teorii economice
Data de 15 septembrie 2008 mi-a mai ramas in memorie si pentru ca atunci se distrugea brutal o teorie economica de care nu ma indoisem nicicand.
Pe cand studiam la Universitatea de la Berna, am avut privilegiul de a fi studentul celor mai faimosi teoreticieni finantisti ai vremii:... mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2018, ora 15:34
Aprecierea dolarului si fuga capitalurilor de pe pietele emergente ar putea conduce la o noua criza financiara "majora", sustine miliardarul George Soros, care a avertizat totodata ca Uniunea Europeana se confrunta cu o iminenta criza existentiala.
Abandonarea acordului nuclear cu Iranul si distrugerea aliantei transatlantice dintre UE si SUA "vor avea efecte negative asupra economiei europene si vor provoca si alte dislocari", inclusiv devalorizarea monedelor statelor emergente, a avertizat marti George Soros intr-un discurs pronuntat la reuniunea anuala a Consiliului european pentru relatii internationale, un centru de reflexie cu sediul la Paris.
"Am putea sa ne indreptam spre o noua criza financiara majora", a spus Soros, citat de Bloomberg.
Avertismentul lui vine intr-un context in care randamentele pentru obligatiunile italiene au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii ani, iar mari economii emergente precum Turcia si Argentina au probleme in a rezolva consecintele provocate de o inflatie galopanta.
Si Vladimir Putin prevede o criza economica asa cum lumea n-a mai vazut pana acum. De unde porneste totul
Tot ceea ce putea sa mearga prost in UE a mers prost
In ceea ce priveste Uniunea Europeana, George Soros a apreciat ca Europa se confrunta cu o criza existentiala. "Tot ceea ce putea sa mearga prost a mers prost", a spus miliardarul referindu-se la criza refugiatilor si politicile de austeritate care au adus la putere partidele populiste,... mai mult
Marti, 29 Mai 2018, ora 15:54
Grupul de consilieri economici ai guvernului de la Berlin se arata inspaimantati de efectele pe care programul de relaxare cantitativa initiat de Banca Centrala Europeana le are asupra economiilor din zona euro.
Departe de a restarta economiile din uniunea monetara de pe continent, injectia monetara administrata de BCE tinde sa provoace dezechilibre importante in regiune, cred cei cinci consilieri economici ai cancelarului Angela Merkel, anunta The Telegraph.
"Opriti programul QE"
Pentru membrii Consiului Expertilor Economici de la Berlin, programul de relaxare cantitativa (QE) initiat in luna martie de presedintele BCE, Mario Draghi, pare un adevarat pericol la adresa stabilitatii financiare din zona euro, in special prin mentinerea unor dobanzi de referinta scazute.
"Politica monetara a BCE conduce la acumularea unor riscuri de stabilitate financiara care ar putea deschide drumul spre o noua criza financiara", se arata in raportul anual emis de cei cinci experti economici.
"Persistenta dobanzilor de referinta scazute erodeaza castigurile institutiilor de credit si ale companiilor de asigurari, crescand in schimb apetitul pentru investitii cu risc major.
Este important sa evitam mentinerea unui mediu financiar dominat de dobanzile reduse pentru prea mult timp", au comentat consilierii lui Merkel.
Acestia considera ca este momentul ca BCE sa anunte cat mai curand sfarsitul politicii monetare initiate in luna martie pentru a preintampina acumularea de... mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2015, ora 18:06
In timp ce ochii Occidentului sunt atintiti asupra Greciei, o noua criza ia proportii in celalalt colt al lumii.
In unele grupuri restranse analistii au botezat deja prabusirea burselor chineze "China 1929", o trimitere la prabusirea burselor care a precedat Marea Criza Economica din Statele Unite de la inceputul secolului trecut.
In orice perioada normala, o prabusire de 30 de procente a pietei de capital din China, echivalenta cu productia economica a Marii Britanii din 2014, ar fi tinut prima pagina a ziarelor din lumea intreaga, arata cotidianul The Telegraph.
Tranzactii suspendate
Grecii au reusit sa fure perspectiva publicului asupra evenimentelor globale, cu interminabila lor serie de negocieri si lamentari asupra datoriilor inregistrate de tara.
China se prezinta insa mult mai inspaimantator pentru analisti. Bursele din China s-au prabusit dupa un an in care au inregistrat o crestere fenomenala, aproape o dublare a valorii actiunilor tranzactionate pe piata de capital.
Interventiile guvernului de la Beijing pentru a limita panica investitorilor, chiar si lipsite de succes, ar fi fost de asemenea un motiv de comentarii aprinse intre economisti.
Pana acum, 940 de companii, aproape 40% din cele prezente pe piata bursiera din China, au anuntat suspendarea tranzactiilor.
Paralela facuta intre situatia de acum din China si criza din 1929 este stranie si nelinistitoare.
Marcate de un deceniu de crestere economica nestavilita, crearea bunastarii... mai mult
Miercuri, 08 Iulie 2015, ora 15:39
1Lumea pare tot mai vulnerabila din cauza unor riscuri legate de criza financiara si catastrofe naturale, avertizeaza marti Forumul Economic Mondial (WEF) in raportul pentru 2013 privind riscurile la nivel mondial, publicat la Geneva.
Riscurile legate de criza financiara "care continua" deturneaza atentia "de la modificarile climatice, in contextul in care evenimente meteorologice extreme sunt in desfasurare", scriu experti din cadrul WEF, care sustin ca, dupa criza financiara, natiunile s-ar putea confrunta cu o criza de mediu. organizeaza anual, la sfarsitul lui ianuarie, cunoscutul Forum de la Davos.
Acest raport este bazat pe o ancheta realizata asupra unui numar de aproximativ 1.000 de experti si decidenti.
Dupa un 2012 marcat de uraganul Sandy si inundatii in China, expertii apreciaza ca o crestere a emisiei de gaze cu efect de sera este deosebit de ingrijoratoare si denunta incapacitatea lumii de a "se adapta la modificarile climatice", ceea ce antreneaza un risc de mediu ale carui "efecte vor fi tot mai marcante in urmatorul deceniu".
Potrivit lui Lee Howell, director general WEF si insarcinat cu raportul, "rezilienta nationala fata de riscurile mondiale trebuie sa fie o prioritate".
In opinia lui Axel Lehmann, insarcinat cu controlul riscurilor in cadrul companiei elvetiene Zurich Insurance Group, a venit "vremea actiunii", din cauza "cresterii costurilor legate de evenimente ca uraganul Sandy, a unor imense pericole care vizeaza natiuni insulare si... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 17:38
Criza economica a dat dureri de cap tuturor, de la liderii mondiali, pana la simpli contribuabili. Pe langa identificarea unor solutii care sa opreasca efectele crizelor, s-au constat lucruri mai mult sau mai putin amuzante.
Studiile arata ca in perioade de criza, in mod paradoxal, se cumpara mai multe cosmetice.
Potrivit cercetarilor, in vreme de criza se cumpara preponderent haine de culori inchise, deoarece oamenii tind sa poarte culori vesele si deschise atunci cand sunt fericiti si optimisti.
In Romania, criza are si efecte morbide. Unele familii "uita" sa-si declare rudele decedate, pentru a putea incasa in continaure banii pe care acestea le primeau de la stat, scrie stiri-economice.ro.
Inflatii XXL
Un alt efect neobisnuite este inflatia. In timp ce Romania se confrunta cu criterii stricte pentru respectarea tintei de inflatie, mai multe state au avut probleme cu hiperinflatia. Bolivia, in 1985, a avut o inflatie de 14700%.
Principalul motiv al crizei a fost faptul ca politica fiscala a statului era de a acoperi deficitul bugetar prin tiparirea suplimentara de bani.
In afara de Bolivia, alte sase state s-au confruntat, in secolul trecut, cu perioade de hiperinflatie. Peru a avut o inflatie de 7500% , in 1990. Trei ani mai tarziu, Ucraina inregistra o inflatie de 5000%, iar Brazila de 2100%, in acelasi an.
Germania este acum cea mai puternica economie a zonei euro si una dintre putinele tari care si-a pastrat ratingul de tara suveran,... mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 12:27
In ciuda faptului ca politicile monetare si felul in care ratele de schimb valutar se modifica tin de factori greu de explicat, analistii remarca stabilitatea monedei unice europene si atrag atentia ca optimisul liderilor din zona euro nu este justificat.
Economistii citati de Reuters sustin ca planul elaborat de liderii zonei euro se bazeaza pe un mix discutabil de inginerii financiare si pe promisiunile vagi de finantare venite de Asia, care sunt, cel mult, modeste.
Chiar si cea mai buna parte a planului, respectiv reducerea datoriilor Greciei cu
50% nu este suficienta pentru a stabiliza datoria din statul elen, grav afectata de criza datoriilor si de incetinirea cresterii economice.
Atunci se ridica intrebarea cum de moneda euro se tranzactioneaza "la o cota premium de 40%, in raport cu dolarul", desi investitorii continua sa vada criza datoriilor din zona euro cum se dezvolta.
Analistii citati de publicatia amintita remarca un motiv suficient de puternic pentru care euro ar trebui sa se prabuseasca si trei motive nu foarte convingatoare, pentru care moneda unica europeana ar trebui sa se aprecieze.
Absenta unei strategii clare pentru uniunea fiscala mai stricta va duce la o schimbare de natura constitutionala. De asemenea, Banca Centrala Europeana (BCE)va fi fortata sa cumpere cantitati din ce in ce mai mari de obligatiuni din zona euro.
Efectul pe termen scurt va fi favorabil zonei, dar pe termen lung, riscurile suverane constau in necesitatea... mai mult
Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 13:51
Consumatorii romani, alaturi de cei din Grecia, au resimtit anul trecut cel mai intens efectele crizei financiare si nivelul ridicat al datoriei tarilor de origine, dintre europeni, la polul opus aflandu-se nemtii, potrivit unei analize realizate de grupul GfK, precizeaza Mediafax.Grupul GfK a realizat o analiza la nivel european a consumului privat in 2010 si perspectivele pentru anul 2011.
Conform prognozei GfK, consumul privat a crescut anul trecut cu 0,5%."Facand o comparatie la nivel european, germanii sunt de departe cei mai optimisti atunci cand vine vorba de consum, in vreme ce romanii si grecii o duc cel mai greu. In consecinta, asteptarile economice ale consumatorilor au fost tot negative: romanii au fost in coada clasamentului in Europa, urmati de greci", potrivit GfK.In analiza companiei de cercetare se mai arata ca guvernele din ambele tari se afla sub o mare presiune internationala pentru a-si reduce deficitele bugetare, dupa ce au beneficiat de ajutor financiar din partea Fondului Monetar International, Bancii Centrale Europeane si UE."Rezultatul este reprezentat de reducerile drastice in domeniul serviciilor sociale si cresterile de taxe si impozite. In conformitate cu aceasta, asteptarile consumatorilor din ambele tari privind veniturile au fost negative in anul 2010. Dispozitia de a cumpara, de asemenea, a fost afectata de temerile consumatorilor privind viitorul", se mai arata in analiza GfK.Reprezentantii GfK Romania estimeaza ca si 2011 va fi un an... mai mult
Marti, 08 Februarie 2011, ora 14:05